Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zkusme to zvládnout...

21. 12. 2020
6
11
436
Autor
Muamarek

Namluvený text:

http://muamarek.cz/files/mp3/%C4%8Cekame-na-vydech....mp3

 

S týdenním předstihem chci zde všem popřát poklidně strávené svátky vánoční a vše nejlepší do dalších dní.

Máme za sebou velice těžký rok. Rok, který provázely strach, nejistota a bolestné ztráty mnohých z nás.

 Ovšem také rok, kdy si řada spoluobčanů sáhla na dno svých sil, aby těm ostatním pomohla.

 Měli bychom si uvědomit, že nám nemůže být jedno, co je s našimi spoluobčany, neboť co se stane druhým, nějakým způsobem postihne a ovlivní i náš život.

 Proto nám všem přeji „TVRZ“. Pod písmenem "T" si vybavím "toleranci", "trpělivost" a "tvořivost".

 Tolerance je důležitá, abychom spolu mohli vést dialog. Neznamená, že budeme zavírat oči před špatnostmi a budeme tolerovat cokoli a kohokoli. O takovou toleranci nestojím. Ale ve spojení s kritickým myšlením by měla být součástí našich vztahů - kdy jeden uznáváme odlišnosti toho druhého a snažíme se mu porozumět. Což ovšem nejde bez toho, aby ten druhý rozuměl nám a chápal nás.

 Trpělivost je pro tuto dobu přímo symptomatická. Bez ní se neobejdeme, máme-li přečkat bouři, která již probíhá, a která hned tak neodezní.

 Nestačí však pouze být tolerantní a čekat. Měli bychom být též aktivní. Snažit se bouři čelit. Svou vnitřní silou, svou tvořivostí. Každý po svém, jak je schopen.

 Pod písmenem "V" si vybavím "víru", "volbu" a "vnímavost".

 Víra, pokud není slepou a nesklouzává k fanatismu, je potřebným záchytným bodem, který nám pomáhá přežít. Měli bychom věřit v naději - a jít jí svým aktivním přístupem naproti.

 Volba je pak něčím, čeho bychom si měli považovat a cenit si toho. Současně bychom si měli uvědomit, že určitou volbu máme v podstatě za všech okolností. Neměli bychom nikdy rezignovat, protože kdo rezignuje, již žádnou volbu nemá.

 Neměli bychom se uzavírat sami do sebe. Jsem přesvědčen, že bychom měli být vnímaví k těm okolo nás. Všímat si jejich problémů, starostí, toho, když upadnou a potřebují naši pomoc. Potom sami můžeme doufat, že i nám někdo podá pomocnou ruku.

 S písmenem "R" mám spojené pojmy jako "rozum", "radost" a "respekt".

 Nemáme šanci na úspěch, nebudeme-li používat rozum. Nebudeme-li se vzdělávat, shánět si maximum dostupných informací - a co hlavně, o věcech přemýšlet. Nepřejímat, co nám kdo nakukává, ale vytvářet si vlastní názor a být připraveni ho obhájit.

 Bez radosti je život velmi chudý, prázdný a temný. Je pravdou, že mnozí z nás mnoho důvodů k radosti nemají. Ztrácejí poslední zbytky jistot - zaměstnání, schopnost zajistit sobě a svým blízkým důstojný život, obávají se o život svůj i svých nejbližších. Ztrácejí se svými nejbližšími kontakt a trpí samotou. Takové podmínky radosti nepřejí.

 Pokud však nebudeme na vše sami a zůstanou nám vzájemnost a cit, stále se máme z čeho radovat. Ještě pořád pak totiž máme naději.

 Respekt je bohužel slovo mnohými značně zdiskreditované. Co nám opravdu ani v nejmenším nepřeji, je tiskovina tohoto názvu. Ta totiž žádný respekt k nikomu a ničemu neobsahuje - a šíří toliko bezbřehou nenávist, podlost a malost.

 Respekt je pro mě spojen s tolerancí a poznáváním. Respektujme především sami sebe jako bytosti svobodně uvažující s právem na vlastní názor. Dále pak respektujme své bližní a jejich práva, ale s tím, že i oni budou respektovat práva naše a naše odlišnosti.

 Konečně jsem se tedy dostal k písmenu "Z", jež pro mě symbolizuje zejména "zdraví", ale rovněž "zodpovědnost" a "zvídavost".

 Zdraví, a není to v žádném případě fráze, je základ. Neměli bychom ho pro nic obětovat a měli bychom si ho vážit a chránit ho. U sebe - i svých bližních.

 S tím je spojená i určitá zodpovědnost. Chovejme se tak, abychom snížili rizika ohrožení zdraví nás i ostatních na minimum. Nehazardujme a protestujme proti hazardnímu chování kohokoli.

 Abychom nežili s hlavou ponořenou hluboko v písečných dunách, potřebujeme zvídavost. Tedy jakýsi hybný motor, který nám umožňuje poznávat a přehodnocovat zažité stereotypy a daná klišé. Nespokojme se s předžvýkaným. Mysleme sami za sebe.

 

 Těm, kteří jste ztratili blízké, vyjadřuji svou upřímnou soustrast a lítost nad vaší ztrátou. Těm, kteří se potýkáte se zdravotními komplikacemi, přeji mnoho sil a brzké zotavení. Těm, kdo jste osamělí, přeji možnost být s lidmi, které milujete. Těm, kdo ztrácíte půdu pod nohama, přeji opětně nalezenou pevnou zem.

 

 Ať se setkáme v lepší době. Udělejme pro to, prosím, vše, co je v našich silách. Držme se a nalézejme k sobě cestu. Protože dokud budeme tuto cestu znát, neztratíme se, a to ani v tom nejhorším počasí…

 


11 názorů

ALFONS
25. 12. 2020
Dát tip

Díky za tvoji TVRZ.

Ale Bohužel mám pocit, že většina lidí to vnímá jako ta hlava se svíčkovou.    


Muamarek
21. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

Fialko, Vesuvanko, Black: Děkuji Vám za milá slova, opatrujte se a mějte se co nejlépe...


vesuvanka
21. 12. 2020
Dát tip

Marku, napsal jsi to moc hezky, TIP.  Přeji Ti krásné vánoční svátky :-)))


Poslechla jsem si tvůj hlas...přečetla písmenka...."Držme se a nalézejme k sobě cestu"....dodávám už jen.....Přeji ti klidné a pohodové Vánoce!!!


fialka...
21. 12. 2020
Dát tip

Poslechla jsem. Také ti přeji zdraví, příjemné Vánoce a dobrý nový rok.


Muamarek
21. 12. 2020
Dát tip

Ještě jednou všem přeji poklidné svátky, ať jsme zdraví a ať je ten další rok pro nás všechny příznivější...

 Mějte se co nejlépe,

 

Marek


Muamarek
21. 12. 2020
Dát tip

To, žes to přežil ve zdraví, Kočkodane, je pro mě skvělá zpráva. Znamená to totiž, že máš výdrž. Přeji tedy mnoho sil, aby ses zde stavoval i příští rok a za to, že čteš, Ti náleží patřičný respekt a uznání :-)))

 Měj se hezky.

 

 


Kočkodan
20. 12. 2020
Dát tip

 

Zvolil jsem i namluvenou verzi a s velkou trpělivostí vše vyslechl do konce. Až mi to samotnému nejde na rozum. Ale mám radost, že jsem to zvládnul a přežil ve zdraví. Marku, doufám ve tvou stálou toleranci mých komentářů. ;-)


Muamarek
20. 12. 2020
Dát tip

Díky, Diano, to mám radost. V prologu to máš i namluvené. Můžeš si poslechnout, budeš-li chtít...

 Drž se a měj se.


Diana
20. 12. 2020
Dát tip

Výborně! Marku. Napsáno TAK moudře, komplexně, není co dodat. Podepisuji každé tvé slovo. Tohle by se měl každý naučit zpaměti a podle toho  se zařídit. Lepší rozbor situace jsem nečetla. Díky!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru