Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

všechno krajkový

Výběr: snake_01
20. 12. 2020
38
68
3228
Autor
annnie

 

Všechno krajkový                                                                              Matylda, neděle 20.12.2020 večer

No to není možný,

v poslední době fakt píšu snad jen o smrti

Nejdřív Pes, pak Richard a dneska Karásek

To už by se na to jeden vážně vyflák

V RaJi

má dnes Václav

(ten, co není svatej)

uvítací řeč

a nebeskej mok pěkně pění
Tady dole se vždycky všechno rozkecá:

Někdo prej udělal ňákej zázrak:

voda v kádi zapěnila

a je tu pivo,

jen jestli to není nějakej fejk?

 

Až sem je slyšet cinkot

 

Nebo to jsou andělský chóry?

(Taky se proslýchá,

že Mejla prej jim dělá sbormistra

a nějakej Magor jim píše texty)

 

Trochu jsem si, Sváťo, myslela,

že jsi nesmrtelnej

a vlastně si to myslím i teď,

ve chvíli,

kdy zrovna bohu říkáš ano

 

Co to má ta vaše parta za móresy

umírat vždycky akorát takhle v adventu

zrovna když já jsem pravidelně v depresi
No pardon,

některý to táhli přes Vánoce,

to uznávám

 

Ále, nebudu to dramatizovat:

oči mám suchý,

to jiný teď pláčou

 

Měls čas jim aspoň říct

něco jako

Maličko - a neuvidíte mě,

maličko – a uvidíte mě zas?

Doufám, že jo

takovejhle bonmot

je přece škoda nevyužít v pravej moment

Tak snad to Velkej Šéf

dopřál tobě i jim

 

Vlastně mi to nedělním večerem

zní tiše v uších taky

To beru

A těším se

 

Tak zatím díky,

a přeju,

ať to tam máš krajkový


68 názorů

annnie
02. 03. 2022
Dát tip

Wojto, o čem to mluvíš??? Koukám zmateně do historie a vidím, že z posledních tvejch pěti textů jsem ti čtyři "ohodnotila" tipem a nenacházím žádnej svůj komentář, kterej by byl vůči tobě jakkoli útočnej či neomalenej. Můžeš mi přiblížit, o co jde?


Wojta
02. 03. 2022
Dát tip

Ahoj Aničko, nechci Ti rozhánět rozverný houfec Tvých štěbetálků, ale promiň, musím.

To,  že je tento server  jen pro, nebo přesněji, jen pro vyvolené, jsem poznal hned, když jsem si procházel data a četnost příspěvků a další fakta, ale to mne nebolí. Ani kritika. Jenom mne štve určitá neomalenost, těchto kritiků, tedy i ta Tvoje.

Mám blok na odpovědi kritikům a počítám, že budu co nejdříve nežádoucí, ale jde mě jen o stejná práva, jako mají ostatní a slušnost projevu kritiků.Jinak si pište, co umíte. Budu se tím řídit se vší slušností. Dík.


annnie
10. 01. 2022
Dát tip

Ó díky! Jsem moc ráda, když někdo v mých textech najde humor, často ho propašovávám i do zcela nehumornejch básní.

Přeju krásnej, plynulej a veselej pondělek! Pá a.


Nikdy jsem poezii nečetla a jsem příjemně překvapená, je to chytrý, plynulý a u „některý to táhli přes Vánoce, to uznávám “ jsem se už smála nahlas. Boží

 

 


annnie
14. 12. 2021
Dát tip

Díky. Tak tedy čti a piš a on ten čas mezitím nějak proklouzne a slunce vysvitne mezi mraky :) See you a.


mezimraky
14. 12. 2021
Dát tip

Díky, už jsem začal se čtením starších věcí, mám deficit jelikož jsem tu více jak rok nebyl. Budu Tě číst velice rád :-)


annnie
14. 12. 2021
Dát tip

Aha... No, tomu dobře rozumím. Advent je pro mě každoročně VELMI náročné období... Držím palce. A budeš-li mě číst, budu ráda :)

PeS: Máš pěknej nick!


mezimraky
14. 12. 2021
Dát tip

Překlep - budu si Tě číst já, vem ďas ten čas - dny které teď přicházejí, pošmourné, hnusné do jara daleko, dny během nichž odcházejí osobnosti o kterých si občas myslíme, že tu budou s námi věčně


annnie
14. 12. 2021
Dát tip

Mezimraky, kdo si mě bude číst? Karásek? Ten čas? A koho / co má vzít ďas?a.


mezimraky
14. 12. 2021
Dát tip

Už zase se blíží ten čas, vem ho ďas, pozvolna bude si Tě číst


annnie
10. 10. 2021
Dát tip

Sveřepe, nevím co říct... Na tohle nejsem zvyklá... Tak jen: moc děkuju... Přeju úžasnou neděli a.


sveřep
10. 10. 2021
Dát tip

Úžasný text!


annnie
16. 07. 2021
Dát tip

Jojo, to byli machři... A znáš ty Hutkovy nádherný, úplně atypický písničky z jeho francouzskýho období??? Těma mě před cca 10 lety hodně hodně překvapil, a úplně dostal...


8hanka
16. 07. 2021
Dát tip

Sváťu som, žiaľ, počula až teraz...Mejlu poznala kamarátka...

pre mňa bol naj K. Kryl, neskutočne vzdelaný, inteligentný, videl ďaleko dopredu...jeho piesne a úvahy boli skvelé...

Benetkovho Hutku si dovolím trošku privlastniť, patril  k mojim obľúbencom, bola to láska na prvý pohľad a počutie na folkovom festivale v Žiline, rok 1975...po koncerte bol ešte jeden súkromný pre usporiadateľov, kde ma sestra prepašovala...od Hutku som si požičala zošit textov (originál, iný nemal), nepoznal ma a aj tak dôveroval, celú noc som opisovala...a potom som ho zažila  na koncerte v Nerudovke na moje narodeniny 1976...toľko pekných spomienok si mi pripomenula, hoci si písala o smutnej udalosti...


annnie
03. 05. 2021
Dát tip Benetka

Milý Benetko. Nikdo není NIKDO. Nikdo nemůže obsáhnout všechno. Ale jsou lidi, který si myslej, že to (skoro) dokážou a že jsou víc než NĚKDO. No a vidíš, já jim říkám trumberové :)

KK byl mistr. A byli a jsou tu další. A stojej se mnou i s tebou v jedný řadě: o něco se snažili a leccos se jim povedlo a něco taky holt občas ne...

Děkuju za "pochvalu" a za to, že mý texty čteš a přemejšlíš o nich.

Měj se krásně a zpívej si! Nejlíp něco veselýho.

https://youtu.be/n13kMGEjeOU

Pá a.


Benetka
24. 04. 2021
Dát tip 8hanka

Ač jsem svým způsobem NIKDO stejně si hodně věcí uvědomuju. Uvědomuju si že hodně věcí znám a vnímám ale jen tak nějak z dálky. A taky si uvědomuju že i kdybych třeba stokrát chtěl tak prostě nemůžu obsáhnout všechno. A už vůbec ne všechno na plno. Sváťu jsem registroval ale KK je mi blíž. A není to tak že bližší košile než Kabát.i.

Jinak Tvůj styl psaní je Tvůj. Je jedinečný a jediné co k tomu můžu dodat je to že se mi LÍBÍ.

Tečka.


annnie
23. 04. 2021
Dát tip

Zeanddrichu, ....... ......, díky! Směj se! Pá a.


.. .


annnie
22. 03. 2021
Dát tip

Jéje, Movsare, kde ses tu vzal? Nu - to je zas milé mně... Tak díky! Hezkej den, bez piva a na povrchu :) Pá a.


Movsar
22. 03. 2021
Dát tip

I když nejsem pivař ani androš, to je mi milé. 


PROZ
01. 03. 2021
Dát tip annnie

Annie, kromě táty vděčím za znalost těchto legend taky skvělému, teď už neexistující ostravskému absinthové klubu Les, kde jsem měla i možnost pár měsíců před jeho zavřením pracovat. I před tím než jsem byla s Lesem svázaná brigádně, jsem měla možnost stát se jeho součástí (nebo si to alepoň ráda myslím). Pohybovat se čtyři roky mezi lidmi všech generací, kteří milovali dobrou muziku, divadlo a literaturu. Nikdy nezapomenu na poslední koncert v Lese těsně před celou koronou. Hráli tehdy Platici v rámci výročí kapely(které sice bylo už o rok dřív, ale to nikoho neštve) a před samotným koncertem se promítal film Odborný dohled nad východem Slunce, kde exceluje Vráťa Brabenec v roli starého politického vězně, který se spolu s dalšími dvěma dědky rozhodne pomstít bývalému STBákovi, který je mučil. Roli STBáka, který se skryl za povolání hospodského, zase perfektně hraje Lábus. 

Co se týče knihovny V. Havla, tak tam jsem za první vlny byla na promítání starého nezvěřejněného klipu ke Kiliánovi Nedorym. Po promítání se vzpomínali Filipovi přátelé zejména na jeho psaní stejnojmenného románu. Pří té příležitosti totiž představili knihu, ve které jsou sebrané skoro všechny Filipovi rukopisy ke Kiliánovi. Knihu vydala ostatně sama knihovna V. Havla.


annnie
01. 03. 2021
Dát tip

Milá PROZ, legend je vždy jak šafránu, a jsou - tak jako každej z nás - nenahraditelný. A tak jako každej z nás zároveň nenahraditelný nejsou :) A tak legendy postupně odcházej a nechávaj nám tu svou věčnou otázku: Co ty, příteli??? Co ty děláš pro svět, bez nároku na pochopení, ocenění, slávu, uspokojení ega??? My jsme tu byli pro tebe, abychom ti trochu osvítili cestu. Tak nes to světlo dál pro sebe i pro jiný... TY nás nahraď, a nemusíš kvůli tomu snad zrovna na hranici, do vězení, na mučidla... Najdi si svou cestu a to naše světlo neztrať... Možná TY jednou budeš legendou. Ale kdyby ne, nic se neděje. My jme taky byli jenom lidi...

Jsem velmi ráda, že někdo tak mladej jako ty umí ocenit Starou Partu... Je to pro mě velmi nadějeplný. Takže moc děkuju za zprávu a přeju radost z poznávání legend i svý vlastní cesty - a zatím legendárně vyvedenej tejden! A kdybys chtěla pomoct s hledáním, tak já můžu doporučit třeba Knihovnu Václava Havla... Srdečně zdraví a.


annnie
01. 03. 2021
Dát tip

Michaeli3, ahoj. K tvýmu krajkovýmu komentáři: Anna už je prostě taková. Plytký city, plytký myšlenky, plytký slova... Někdy by z toho až umřela :)

Přeju den plnej hlubokejch a významnejch zážitků a.


PROZ
01. 03. 2021
Dát tip

No a ke Karáska jsem pořádně poznala (texty pro mě přetali být jenom písní) vlastně až po jeho smrti. Právě nejvíce si užívám od něj Ženský ty jsou fajn (takové povzbuzení, že nejsme jen megery a svině) a Řekni ďáblovi ne. Druhá píseň co zmiňuju mě inspirovala k napsání jedné mojí básně... ale co jsem já ve své zabezpečené dvacetileté existenci, která fňuká, když není ani pořádně nad čím, oproti němu a jeho podobným?  


PROZ
01. 03. 2021
Dát tip

Tohle jsou jedny z mála chvil, kdy lituju, že nejsem starší. Nikdy nezažiju naživo v největší slávě takové legendy... Říkám si, kdo je v dnešní generaci nahradí? A je to vůbec možné/vhodné nahradit někoho, kdo představuje tolik? Navíc v tak odlišné době. I když po stránce politické, se zas tak moc nezměnilo. A přitom mě otec dost na Psích vojácích a Filipu Topolovi odchoval. A já jej uvidím jen na záznamu. 


PROZ
01. 03. 2021
Dát tip

Tohle jsou jedny z mála chvil, kdy lituju, že nejsem starší. Nikdy nezažiju naživo v největší slávě takové legendy... Říkám si, kdo je v dnešní generaci nahradí? A je to vůbec možné/vhodné nahradit někoho, kdo představuje tolik? Navíc v tak odlišné době. I když po stránce politické, se zas tak moc nezměnilo. A přitom mě otec dost na Psích vojácích a Filipu Topolovi odchoval. A já jej uvidím jen na záznamu. 


Michael 3
28. 02. 2021
Dát tip

Hlavně když to není pěkný, aní krásný,

bože, ať je to aspoň krajkový, je to moc plytké. Ahoj!


annnie
28. 02. 2021
Dát tip

Milý Dane, jasně, tady je to grupáč virtu-přátelství, nijak se neostýchej :)

Díky za návštěvu, ráda tě uvidím znovu. Hezkej den a.


Dan TM
27. 02. 2021
Dát tip

Jé, to je krásný, ty máš ty beatniky fakt načtený. A v kombinaci s českým "adrošem" je mi to blízké. Děkuji Annnie!

PS: Všichni si tu tykají, tak snad neporušuji nějaké etické normy...


annnie
08. 02. 2021
Dát tip

Milá Penumbro, toť překvapivé! Tak tedy moc děkuju a přeju pěknej den a.


Penumbra
08. 02. 2021
Dát tip

zvláštní: k dotyčnému nemám vztah; styl básně není můj šálek čaje; ale přesto to na mě něčím nějak zapůsobilo; tip


annnie
17. 01. 2021
Dát tip

Milý Nitrame, díky a hezkej večer a.


...je to tak, tie "krajky" zvládli iní, tak určite ich zvládneme i my. Odvrátenosťou pekna až pekné...


Kaj
06. 01. 2021
Dát tip

O Topolovi psát chci. Prosím zkus mě propojit. Přistihl jsem zde dalšího člověka, který ho má rád: https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=508027&akce=readavi&avi=6624441

Myslím si, že Tvá báseň je velmi povedená a že Ti, kteří se v ní vyskytují, by neměli problém s jejím publikováním. Navíc má punc toho, že nebyla napsaná pro publikování. O to více si jí vážím. Nepodceňuj ji. 


annnie
05. 01. 2021
Dát tip

Milý Martine,

děkuju. Já jsem vždycky strašně v rozpacích, když se mi někam vlezou rýmy... Ale tady - vzhledem k Velikému Básníkovi... Nešlo to jinak, vylilo se to samo. Ale publikovat - to nevím...

Heryána jsme měli u nás na besedě, bylo to výborný.

Matylda je můj dům, ne abych tím byla zajímavá, ale ku slávě mý pratety. (Jednou o ní napíšu :))

Chceš o Topolovi psát? Možná bych tě mohla zkusit někam propojit... a.

 


Kaj
05. 01. 2021
Dát tip

Milá annnie. To je krásná báseň. Děkuji. Dej ji do placu všem.

Trochu se znám s farářem, který Magora i Filipa pohřbíval. Dělal mše i v Trutnově na festivalu. Ladislav Herián. Výborný. Po všech stránkách doporučuji (něco si od něho poslechnout, přečíst). Je to ten vlasatý: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pohreb-ivana-martina-jirouse-basnika-disidenta-mag/r~i:gallery:23361/r~i:photo:426151/

Kaj (Martin)

PS: Ty se jmenuješ Matylda?

PSPS: můj dlouholetý známý bydlí 10km ode mě. Znala se s Filipem a společně s ním vymetla mnoho večírků. Už dlouho se snažím s ní sejít a vymámit z ní nějaké příhody. Stále se nedaří, covid takovým věcem moc nepřeje. Musím vytrvat. 


annnie
05. 01. 2021
Dát tip PROZ

 

Ouplná lůna                           Matylda 2011,noc před sv.Martinem, úplněk

 

Úplňková noc potemněla

duše se odrazila z těla

 

a za pár chvil se přiblíží

tam, co už blázny nic netíží.

 

V blázinci světa zamykají:

bodavé ticho

v celém kraji...

 

zdá se, že cvokům bezpochyby

odteď až navždy jeden chybí.

 

V měsíci, kdy se hnědé listí slehne

řev krále magorů k nám nedolehne

 

a zdá se nám to k nesnesení,

že najednou tu s námi není.

 

Šílenci, co tu po něm zbyli

bezmocným smutkem už se unavili

 

snad ve snu budou do rána

slavit pivem Sťatého Ivana.

 

A zítra ráno, až je Martin vzbudí

a shledají, jak najednou jsou chudí,

 

kéž pozůstalé bez naděje

půl rytířova pláště přioděje...

 

Milý Kaji. Ach jo... No a Topol... Mejla... jojo: ach jo... Pá a.


Kaj
05. 01. 2021
Dát tip PROZ

Před Vánoci jsme byli na výletě v Řevnicích. Šli jsme kolem tamního lesního divadla. Vzpomněl jsem si, jak jsem tam byl někdy před pětadvaceti lety na oslavách deseti let časopisu Vokno. Pamatuji se, že se mi nechtělo platit vstupné. Vylezl jsem tedy na dub za plotem a strávil celé odpoledne v jeho koruně. Tam jsem se naladil. Potom přestali vybírat vstupné, a tak jsem šel dovnitř. Byli tam nějaké místní holky. Sestry ve starých teplákových soupravách. Asi se neplánovaně vypařily z domova. Z těmi jsem tancoval. Magor byl uvaděč a lítal tam ve slipech. Mejla tam hrál. Když to končilo, ocitl jsem se v jeho těsné blízkosti. Už měl rakovinu. Bylo to potom, co jsem zlomil hůl nad plánováním cesty domů. Nepamatuji si, že bych to jindy udělal. Ukázalo se, že přímo z akce jelo pár speciálních autobusů do Prahy. I v autobuse jsem seděl vedle moc zajímavého kluka. Celé odpoledne i večer byly úžasné.

Ještě raději mám Filipa Topola a Psí vojáky.

Nedávno jsem nejen o Mejlovi viděl zajímavé krátké video, plné drsných příběhů: https://www.youtube.com/watch?v=gxWSPz91H_c. Jsou tam pěkný fotky. 

PS: Na akci v Řevnicích byli staré máničky. Pamatuji si, jak na Smíchovském nádraží nastupoval mimo jiné člověk s dlouhými bílými vousy a vlasy. Byl oblečený do nějakého ponča. Ostře kontrastoval s pustinou Smíchovských nástupišť.


annnie
05. 01. 2021
Dát tip

Ó tak toho si považuju.

A těch oblíbenců taky... Dobrá parta je základ všeho! :) a.

 


Kaj
05. 01. 2021
Dát tip

Výborný!

 

Navíc máme stejné oblíbence


annnie
26. 12. 2020
Dát tip

PavleK,

tos mi udělal velkou radost, děkuju. A těším se na tvý nový věci.

To s tím Krylem nevím, ale odpovídalo by to - i když zcela jistě já a KK nejsme zdaleka jediní...


PavelK
26. 12. 2020
Dát tip Benetka

Má to to dokonalou undergroundovou atmosféru. RaJ, tohle slovo výborně spojuje současnost s minulostí. Velký šéf, nepoužíval tahle slova Karel Kryl, když mluvil o Bohu?

Moc se mi to líbí.


per_zay
21. 12. 2020
Dát tip

hmmm ... T


Marcela.K.
21. 12. 2020
Dát tip

Pokud odpovídáš na komentář, označ avízo komu (vlevo dole rámeček s posuvníkem). 

A k tomu B... Myslím, že o křesťanství Sváti nepochybuješ, viď? Pokud tedy Bůh v textu není myšlen bohem pohanským, náleží mu velké B. Ostatně i Sváťa to tak psal ;-)


Kočkodan
21. 12. 2020
Dát tip

 

Vítám tě v našich řadách. Snad se ti tady bude líbit tak, jako se mně líbilo tvoje úvodní dílko. Nezdá se, že by byl příchod annnie pro Písmák zatraceně nepříjemnou událostí. (mrkající smajlík)


Thea v tramvaji
21. 12. 2020
Dát tip annnie

Dobře ukecaná básnička! Moc se mi líbí asi tou upřímností, co tam z tebe leze. 


annnie
21. 12. 2020
Dát tip Silene

Moc děkuju, opraveno. Jen toho boha nějak s velkým B neumím, potřebuju si ho trošku undergroundovatět (nejen v týhle básni). Ale on se tomu, myslím, jemně ušklebuje :)

Tak dobrou a.


Marcela.K.
21. 12. 2020
Dát tip

:-) klikni u sebe na "Moje"... pak  "Díla"..pak upravit ;-) stačí? Nahoře v té modré liště.


annnie
21. 12. 2020
Dát tip

Díky, Marcelo. Jo, máš pravdu, je to dnešní, neuleželej text, psanej v bezprostřední reakci na tu zprávu. A pokud jde o chybu: popravdě, já jsem si toho všimla, ale neumím to tady editovat - jsem fakt úplně nemožná, až se směju sama sobě... Tak kdyby se ti chtělo mi popsat, kudy se do toho leze, budu vděčná - ale není to asi nutný, někdy to nějak odhalím...


Marcela.K.
21. 12. 2020
Dát tip

veselý konec je nám všem dán

smrti se neboj, praví vzkříšený Pán    (S.K)

 

Ten text je pravděpodobně psaný z jedny vody načisto.  Možná je to jeho plus, ale třeba taky ne. Česat ho netřeba, přesto  je ten "rozcuch" místy trochu jakoby pro efekt.  Jo a oprav si zrovna bohu (máš tam zrovnu) a Sváťa by byl asi pro velký B.


annnie
21. 12. 2020
Dát tip

Ahoj snakeu, teprve začínám pronikat do místního hantecu (tip x výběr), ale to nevadí, překládám si to, jako žes to neodstřelil / a, tak děkuju, to možná zejtra zas něco vložím.


snake_01
21. 12. 2020
Dát tip Benetka

Má to vypadat a vypadá to obyčejně. Stylyzovanost je znatelná, ale i to je přirozené. Za tu kerouacovskou sondu (také) do kerouacovského období naší historie si to určitě zaslouží tip a za sebe zkusím i výběr.


annnie
21. 12. 2020
Dát tip

a2a2a, díky, a všem ostatním taky. Je moc zajímavý číst si vaše reakce


...jo...i kvůli té citací se mi to líbí... dostává to trochu "spiklenecký" nádech, pro ty, kdo ho znali...:o)


a2a2a
21. 12. 2020
Dát tip Benetka

Líbí se mi. Vypadá to, že jde o spontánní vodopád bez jakékoliv promyšlenosti, ale nemyslím si, že bys to nekultivovala. Už třeba proto, žes tam chtěla mít co nejvíc opravdového. A tak je to delší než by nutně být muselo, na druhou stranu poctivé, vždyť i ten smutek jsi se bránila přiznat, protože ti s S. Karáskem nejde dohromady. Ale stejně ti utekl a text se stal komplexnějším a uvěřitelnějším.


annnie
21. 12. 2020
Dát tip

Je to citace z jeho písničky: "... My ve snu měli všechno krajkový..." Jestli neznáš, doporučuju


elína m.
20. 12. 2020
Dát tip

Soudím, že ti to rychleji píše, než myslí. Ale každej je nějakej.


...a vítej, ať se ti tu líbí...


domachroval...to si přál Sváťa napsat do nekrologu...


Luzz
20. 12. 2020
Dát tip Benetka

ve zdejší záplavě povinné předvánoční pohody docela příjemnej ostrov... přijde mi to sice vychrlený, občas prvoplánový a místy i lehounce sentimentální... ale... ve výsledku je to asi jedno... a ta spontánnost je osvěžující.


lawenderr
20. 12. 2020
Dát tip Gora

taky jsem na něj dneska myslela:)


Andělka1
20. 12. 2020
Dát tip Michael 3

***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru