Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život na heslo

21. 12. 2020
16
22
494
Autor
Johanakrupa

Někdy si představuji svůj mozek jako těžce pracující sestavu v mikrosvětě, kde neurony jsou malinká ozubená kolečka, která hladce zapadají jeden do druhého a společně pracují jak dobře promazaný hodinový strojek. Někdy se ale může stát, že se jedno z těch koleček zadře a přestane fungovat. Nebo prostě vypadne a než naroste nové, část soukolí se zastaví. A to je zřejmě ta situace, kdy se říká- má o kolečko méně. Někdy to přijde zcela nečekaně a hlavně nevítaně.

 

 

Běžný pracovní den, přijdu do práce, po zadání pinu zapnu počítač. V něm několik programů a všechny chtějí hesla. Většinou mám každé jiné, kvůli bezpečnosti, jak doporučil náš IT manažer.

Platím faktury, banka vyžaduje dokonce tři různá. Celý den ze sebe sypu přihlašovací údaje, názvy uživatelů, čísla bank a další kombinace. Ani ta kopírka mě bez nich nepustí do svých útrob. Všechna umím nazpaměť, nepřemýšlím o tom, prostě mozkový strojek to sype jak z rukávu.

Konec pracovní doby a já se z práce stavuji na nákup v blízkém Lidlu. Jdu jen pro tři věci- původně. Než se naději, stojím před kasou se skoro plným vozíkem. „Dva tisíce čtyřicet korun,“ hlesne prodavačka. Vytahuji kartu, ta zapípá a musím zadat pin. Jenomže ejhle, já ho nevím! Prostě mi najednou vypadlo z hlavy společně z polámaným kolečkem, které zřejmě definitivně opustilo před chvílí své místo. Fronta za mnou mi moc klidu nepřidává, pod zpocenou rouškou se začínám dusit.

Po chvíli kápnu božskou. Přiznávám se prodavačce, pán za mnou kroutí očima.

„A nemáte ho třeba někde poznamenané?“ snaží se pokladní zachránit situaci. Zřejmě se jí nechce po mně celý ten nákup uklízet zpět do regálu.

No ano! Mám ho přece v mobilu v telefonním seznamu pod falešným kontaktem. Vytahuji mobil a zjišťuji, že vstupní pin do mobilu se shoduje s tím na kartě. Tak teď si mohu zavolat z telefonu akorát tak záchranku, až mě z toho trefí šlak.

S příslibem, že se určitě pro nákup vrátím, vypotácím se před obchod do blízké spořitelny. Naštěstí mají otevřeno a svoje jméno jsem zatím nezapomněla. A i kdyby náhodou, mám přeci občanský průkaz.


22 názorů

kvaj
18. 01. 2021
Dát tip

Dobré, to máš z toho, že posloucháš ajťáka a dáváš si různá hesla. Prolomit heslo hackeři dokáží už snadno. Napsalas příběh dobře, jen by to podle mého chtělo víc se položit do humoru.


Johanakrupa
12. 01. 2021
Dát tip

Děkuji všem za názor a komentáře.. Jo jo, doba je težká, bez hesla se pomalu nikam nedostaneme..


Lakrov
11. 01. 2021
Dát tip
Celkem výstižný "povzdech naší doby", sepsaný formou nehumorného fejetonu. S tímhle přístupem se za chvíli budeme bát odjet na dovolenou, abychom z té "kolečkové mašinérie" nevypadli. Tip.

Jamardi
11. 01. 2021
Dát tip

To se může stát.


zeleda
03. 01. 2021
Dát tip

Taky se mi to stalo.  A když jsem přišel domů, naskočilo. Trochu pozdě. 


K3
02. 01. 2021
Dát tip

T.


Gora
02. 01. 2021
Dát tip

Já dík...


Johanakrupa
02. 01. 2021
Dát tip

Ano, děkuji Goro.


lastgasp
02. 01. 2021
Dát tip

Vtipně popsaná skutečnost, kterou podobně zažil asi každý. DRamatičnost situace je zde popsaná krotce a skromně. Chtělo by to větší šťávu, přidat kolečko.


Gora
01. 01. 2021
Dát tip

Johano, mohla bych mini nominovat do PM?


srozumeni
24. 12. 2020
Dát tip

Ze života dnešní doby, pěkně napsané...***


Prosecký
22. 12. 2020
Dát tip

Dobré. Mohlas to využít v povídce.


Příjemné čtení.


Johanakrupa
22. 12. 2020
Dát tip

Děkuji. Bát se ale nemusíš, protože když kartu ztratíš a někdo s ní bude platit, spořitelna vše uhradí z pojistky. Jen je tam podmínka, že při platbě nesmí zloděj použít PIN. Takže by si ho měl člověk pamatovat, nebo ho mít dobře ukryté- třeba jako já :-)


a2a2a
22. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

Bože, jak já ti rozumím. Všichni se mi smějí, že kartu používám jen při výběru z bankomatu a když nakupuji přes internet, aby mi spořitelna neúčtovala 50 Kč za služby. Jednoduše se bojím,že ji někde zapomenu nebo ztratím a v obchodě na těch tlačítkách bez brýlí na čtení nevidím.

Když jsem to četl, tak jsem spontánně soucítil. Nyní se usmívám. Ale ty určitě taky. Hezké Vánoce a když někde zaklepeš, ať nechtějí po tobě heslo.


Johanakrupa
22. 12. 2020
Dát tip

Děkuji za přečtení a přeji všem krásné a klidné Vánoce.


Ach ty kody... Taky se mi uz neco podobneho stalo... :) Krasne svatky ;) S.F.


Taky mívám výpadky, ale už na to mám nárok. :-)))


Tomu rozumím....také jsem to tak mívávala.......jsem si oddychla s odchodem do důchodu.....stačí mi pár hesel.....mám je poznamenané.....ale občas nevím, kde.....umíte si představit, že by lidi museli jednou ťukat heslo i při vstupu na WC?......*/*****************


bixley
21. 12. 2020
Dát tip

Nejlepší je dát si jako heslo nějaké rodinné datum narození nebo obecně významné datum. Ale většinou to chce kromě čísel i písmenka, a to je potom problém. Snažím se většinou obměňovat jedno základní heslo a pak se mi stává, že zapomenu, jak jsem to obměnila. :-)

Mám pro to tedy naprosté pochopení. Moc hezky popsaná běžná situace, která občas potkala každého z nás - nejen v obchodě.


Johanakrupa
21. 12. 2020
Dát tip

Ano, nové kolečko zatím drží na místě :-)


Dagmaram
21. 12. 2020
Dát tip

jo, to se stává :-)

a pak to zase naskočilo, že?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru