Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoční tip na seriál nebo sérii knih The Expanse

25. 12. 2020
2
1
262
Autor
Induan

U čeho jako milovník sci-fi strávit vánoční prázdniny? U EXPANZE!

U kterého seriálu strávit vánoční prázniny, pokud máte rádi sci-fi? U více než 55-ti epizod hardcore sci-fi "THE EXPANSE" (Prostor - nebo také chybně do češtiny překládáno jako EXPANZE).
Sága vznikla podle knih Jamese S.A. Coreyho (což je ve skutečnosti dvojice autorů, tvořící pod tímto pseudonymem). Vědecky a fyzikálně nejpřesnější sci-fi seriál, souboje kosmických lodí za pomocí v podstatě současných technologií, atd.
Děj seriálu je poměrně temný a kombinuje několik žánrů (detektivka, vesmírný western, politický thriller): V následujících třech stoletích proběhla kolonizace sluneční soustavy za pomocí moderních, ale přesto poměrně primitivních technologií. Lidstvo se ovšem co do agresivity a chamtivosti příliš nezměnilo a rozdělilo se na 3 hlavní, vůči sobě nepřátelské skupiny - pozemštany, odtrhnuvši se kolonie Marsu a vykořisťované obyvatele pásu asteroidů, těženého oběma vnitřními světy. Situace je napjatá, lidstvo je na pokraji války, chamtivost podnikatelů, teroristé i piráti činí vesmír nebezpečným místem pro práci i život. A do toho nová nebezpečná biotechnologie (snad mimozemská?), která může změnit křehkou rovnováhu ve sluneční soustavě... Dabovaná česká verze sice zatím není k dispozici, ale české titulky dobrovolníci vytvořili. Nebo si můžete přečíst sérii knih - ať už v originále nebo v češtině, do níž byla již částečně přeložena. První díl vyšel u nás v roce 2017 pod názvem "Leviatan se probouzí: Expanze - kniha první" a anglický originál "Leviathan wakes" získal v roce 2013 cenu Hugo - nejprestižní cenu pro sci-fi knihy.
 
A na závěr vysvětlení k chybnému překladu názvu - správný překlad anglického EXPANSE do češtiny nezní EXPANZE, ale spíše PROSTOR. (The expanse je totiž spíš něco, co se rozprostírá od někud někam (nebo kam až oko dohlédne). Širé moře - dálava - téměř nekonečný vesmír - prostě něco rozlehlého, zatímco expanze lidstva do prostoru by anglicky správně byla "the expansion").
THE EXPANSE - poster

1 názor

Predrag_Tomič
27. 12. 2020
Dát tip Induan

Díky za tip, vypadá to vážně zajímavě. Pamatuju, že jsem někde zahlédl tu knižní předlohu a říkal si, že to asi bude dobré. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru