Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÁNOCE S AUTISTOU

26. 12. 2020
20
22
467
Autor
srozumeni

Pokus o fejeton, ale .......?

Tak se nám zase jedny Vánoce blíží ke svému konci. Tedy, to je takové obecné rčení adekvátně vyjadřující dnešní den Stěpána.
U nás však, jak se zdá, Vánoce začínají. Tím myslím ta ,, rozzářená dětská očíčka u štědrovečerní nadílky."
Sice už nemáme to správné ,,dítě", dokonce i štědrovečerní nadílka je minulostí, ale přesto jsme rozzářená očíčka našeho obdarovaného autistického syna měli možnost spatřit. S dvoudenním zpožděním.


Štědrý den u nás proběhl tak běžně každoročně autisticky:


1) Zdobení stromečku.                                                                                                                                              V našem případě znamená pouze přinést ze sklepa, vybalit z igelitů a hezky narovnat zohýbané větve podobající se za ta léta štětkám na lahve. Také je potřeba vyhodit pár ozdob, které každoroční manipulaci s balením do igelitů nevydrželo. Případně je potřeba nahradit je novými bytelnějšími ozdobami.
A je hotovo. Musí být prováděno rychle a nenápadně.
Syn tuto akci pozoruje z povzdálí a z bezpečí svého pokoje a vlastně velmi úspěšně dělá, že v bytě vůbec není.
Kdyby se při každém mém pokusu s nabídkou nějakého jídla neozval svým obligátním : ,,neci, neci" ( rozuměj nechci, nechci a nebo také neotravuj mě furt s nějakym jídlem a vůbec sem nelez), člověk by mu to možná i uvěřil.
Jelikož je doma teprve druhý den, po dvou týdnech na Domově, dospává všechen probdělý čas. Podřimuje téměř celý den.


2) Obalování a smažení řízků a kapra.                                                                                                                   Jeden z momentů, kdy syn ožil a chodil mě kontrolovat do kuchyně se slovy:  ,,řizek,řizek". Pro jistotu si vyndal z kuchyňské linky lžíci, aby mi dal najevo, že už se fakt na řízek těší. Zase jsem mu na to skočila a první kousek masa rozkrájela, vyfoukala a dala na stůl. Následovalo jeho oblíbené ,,neci neci" a odnesl talíř na kuchyňskou linku. Spokojeně zalezl do postele.


3) Štědrovečerní nadílka.                                                                                                                                         Dárečky pod stromečkem, synovy dvě taštičky hned na kraji. Voláme na něj: ,,Pavlíku, stromeček, dárečky! " Nic se neděje.
Zapalíme svíčky, voláme: ,,Svíčky, sfouknout." A je u nás cobydup. Sfoukne svíčky, jeho oblíbená činnost a žene se pryč. Nakonec se nechá ukecat na bonbóny. Pár jich u stromečku sní, ale další taštička s druhým dárkem, byť je to dárek č.1, ho nezajímá.

Špatně načasováno.

Až dnes!!!


Opustil svůj pokojík, aby si došel na WC. Musel tedy projít přes obývák, kde se rozhodl na chvíli usadit a schovat se pod deku na gauči. Postavila jsem před něj dárek. Papoušek, co opakuje srandovním hlasem všechny zvuky ho zaujal. Tleskal, vřískal, pistěl....Nakonec jsme si užili společně spoustu velmi hlučné legrace.


Bylo to asi jen dvacet minut takto stráveného času. A i kdyby ho už papoušek více nezajímal, přesto těch dvacet minut mi za to stálo.


22 názorů

<*-*>


srozumeni
27. 12. 2020
Dát tip

Vesuvanko, děkuji. I kdyby ne, nevadí. I tak to stálo za to. Vše dobré v novém roce.


vesuvanka
27. 12. 2020
Dát tip

Krásně napsané. Třeba se ta vzácná chvíle radosti bude opakovat... TIP


srozumeni
27. 12. 2020
Dát tip

Moc děkuji za krásná slova. 


Děkuji... nevím, co napsat, těžko se hledají slova, a tak se alespoň připojuji ke Gábině (gabi ta istá)...

Snad ještě, jsou věci, které nemůžeme změnit, jako nemůžeme změnit svět, ale můžeme něco udělat pro jedince, pro sebe... žít čestně a důstojně, s pokorou...  tuto pokoru cítím z Tvých řádků, Jiřino, a také nezměrnou lásku... veselé Vánoce :-)


srozumeni
27. 12. 2020
Dát tip

Marcelo, děkuji za návštěvu a hezká slova a přeji také vše hezké v novém roce.


Marcela.K.
27. 12. 2020
Dát tip

Je dobře, že píšeš. Nutíš tak čtenáře k zastavení a uvědomění si, co je v životě podstatné...Možná nejsou tvé texty na bůhvíjaké literární úrovni, ale vyčnívají vysoko svým sdělením.

Děti jsou požehnáním a Ježíšek tu je pro všechny ;-)

Tak ať jste v novém roce zase spolu rádi a zdraví a hodně veselých chvilek s papouškem *


srozumeni
26. 12. 2020
Dát tip Gora, gabi tá istá

Všem vám moc děkuji za krásná slova, která jste zde zanechali. Vážím si všech, co mě čtou. A obdivuji všechny, kteří dokážete napsat více než mé časté ,,líbí se mi". Jste skvělí. Mějte se hezky po zbytek tohoto covidového roku a přejme si, ať je příští rok lepší a radostnější.


a2a2a
26. 12. 2020
Dát tip Gora, Alegna

Jakmile jsem zahlédl tvé "vánoční pokračování", hned jsem si ho přečetl.  V minulosti jsem se možná snažil situaci komentovat, povzbudit, ale dnes už ne, protože co ti kdo může povídat. Zdánlivá rezignace a přitom žádný hezký okamžik nikdy nepřestaneš vnímat jako dar. Řeklo by se, že ti není co závidět, protože tvé bohatství neumíme docenit.


Úžasné je už to, že nám dáš nahlédnout do vašeho světa.


Abakus
26. 12. 2020
Dát tip

to si jeden okamžite uvedomí, ako je fajn, ak sú deti zdravé. 


bixley
26. 12. 2020
Dát tip Gora, Alegna

Myslím, že by se s tím měli seznámit všichni, kteří si neuvědomují, jak náročná péče o autistu je. Krásně jsi popsala tyto vzácné chvéle radosti a štěstí.


.. .


Dagmaram
26. 12. 2020
Dát tip Zeanddrich E., Gora

pro mě je tvoje psaní  vždycky objevné. Zajímavým způsobem se dovídám, jak "funguje" autista a jak  ho vnímá jeho máma. Pěkné :-)


Gora
26. 12. 2020
Dát tip Zeanddrich E.

Ne nadarmo se používá, dnes již celkem běžně, u nemocných terapie pomocí zvířat, kontakt dítě - zvíře je jedinečný! Jiři, tvá upřímnost je vzácná vlastnost... díky za článek.

 


Kočkodan
26. 12. 2020
Dát tip Zeanddrich E.

 

Papoušek by měl vlastně stále opakovat: Maminka je skvělá! Maminka je skvělá!

 

No, ale už spoustu let ti to různými slovy říkáme my tady na Písmáku. (a určitě i jiní)


Alegna
26. 12. 2020
Dát tip

věřím, že ti to stálo za to a přeju vám to ze srdce, zasloužíte si radost, nezáleží kdy a jak dlouho, ale že je opradová :-)*****


nádherná vzácna chvíľka


Andělka1
26. 12. 2020
Dát tip

Krásné...prostě i tak to je.


Diana
26. 12. 2020
Dát tip Zeanddrich E.

Už máš jistě svatozář. Krásně napsáno, díky. Držím palce  a přeji příjemný příští rok... :-)))


Čudla
26. 12. 2020
Dát tip

Hezky popsané. /*


gabi tá istá
26. 12. 2020
Dát tip Gora, Zeanddrich E., Helen Zaurak

my, mamy, sa vieme tešiť z mála, aj málo môže byť veľa*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru