Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kam se poděly?

27. 12. 2020
10
40
1486
Autor
K3

 

Kam se poděly naše nejkrásnější a ve světě uznávané pohádky Karla Zemana? Mám na mysli např. příběh Čarodějův učeň, Pohádku o Honzíkovi a Mařence, ale i Pohádky tisíci a jedné noci i celou sérii o námořníkovi Sindibádovi. Jako by se po nich slehla zem. Jen stěží bychom k nim mohli přirovnat jiné naše filmy z poslední doby.

Myslím si, že Česká televize by se měla alespoň částečně podílet na výchově diváka a seznamovat ho s naší nejkvalitnější filmovou tvorbou...


40 názorů

K3
02. 02. 2021
Dát tip

:-)


Douger
01. 02. 2021
Dát tip

:-)


K3
16. 01. 2021
Dát tip

Myslíš asi to o Němcové, to souhlasím.


Mabi
16. 01. 2021
Dát tip

Když bych to vzala čistě z té umělecké stránky, tak je to výtvarně špička, nicméně to na mě nikdy nepůsobilo dobře.

Jinak se mi zdá, že vše dobré už zřejmě bylo natočeno. Navíc ta tendence znásilňovat historickou realitu je zřejmá a dost ostudná.

 


K3
16. 01. 2021
Dát tip

No je to spíš pro starší děti a pro dospělé, to je fakt, ale něco z toho máš. Proti Němcové nic nemám, ale jde spíš o ztvárnění. Dík, Mabi.


Mabi
15. 01. 2021
Dát tip

Nejkrásnější pohádky? Vím, že jsou vysoce ceněné, ale zůstávají mou noční můrou. Pamatuji si, že když to dávali v TV, tak jsem se v dětském věku klepala v koutě. Graficky šíleně depresivní a nakonec i sám příběh:-) Zlatá Božka (Němcová).


K3
13. 01. 2021
Dát tip

Nenapsal, a je to chyba, vím. Kdysi jsem napsal do jednoho časopisu a splnilo se mi to. Teď už se mi moc nechce. Děkuji, Evičko.

Ale jakoby mě vyslyšeli, dnes dávají Bláznovu kroniku.


Evička
13. 01. 2021
Dát tip K3

a napsal jsi to do tv?


K3
13. 01. 2021
Dát tip

Josefe, já to vím. Dřív ale nebyly peníze, proto šly jen na to nejlepší. Dnes vede komerce a trh. Ten ale určuje kupec. Záleží na vkusu nás všech. Tak to nebylo tím, že jsme byli v područí Ruska. Dík, že ses zastavil.


V područí Ruska byla česká literatura na vrcholu. Co je na pultech dnes je ubohost sama. 


Aru
03. 01. 2021
Dát tip

já taky nemám satelit, jen jsem si vzpomněl, když jsem byl u příbuzných a pustil jsem si to, tak jsem jenom žasnul jakou úroveň si slovenská 2 drží, narozdíl od naší.


K3
03. 01. 2021
Dát tip Aru

Aru, máš pravdu s STV2, teď tam bude Parazit, toho my se jen tak nedočkáme. Ale to já nechytnu, nemáme satelit, ale nevadí.


K3
03. 01. 2021
Dát tip

Honzo, vždyť si ji platím. A na sledovanosti z těhle filmů by přeci neprodělali, tak kde je zakopaný pes? Nejspíš v politice samotné ČT, nebo v ministerstvu kultury...? Děkuji za návštěvu.


zeleda
03. 01. 2021
Dát tip

Karle, to bys od ČT chtěl moc. Já už se na telku skoro nedívám, maximálně v noci na historické doikumenty. 


K3
31. 12. 2020
Dát tip

kyubnot, na jedničku se nezlobím, i komerci mnoho lidí potřebuje a českou klasiku. Art poslouchám, většinou si nahraju... Ale i tam se to zaseklo na opakovačkách. Nových filmů, např. z festivalů je tu teď poskrovnu. To není stěžování, ale některé filmy, třeba ty od K. Zemana mají bůhví proč smůlu a to je pro všechny škoda. Děkuju.


K3
31. 12. 2020
Dát tip

Aru, na dvojce občas něco dají, ale teď v poslední době, jakoby ji doházel dech, nebo spíš peníze. Všechno třikrát opakují, nebo vyhrabávají staré filmy. Pořád jsem ale za ČT rád. Svou roli a také hrají volby. Dík.


kyubnot
31. 12. 2020
Dát tip

čt se na "výchově" diváka podílí především v pozdních hodinách na čt art, pokud by tuto "výchovu" předala na čt 1, myslím, že by do několika let balila kufry (bohužel)

 


Aru
31. 12. 2020
Dát tip

na Čt 2 jsem se přestal dívat po té co ji nechali řízeně potopit, radši si film ukradnu z uložto. takovýho Lazebníka sibiřského už těžko na Čt dají, to slovenská 2 mi přijde mnohem lepší, filmy ze všech koutů světa v originále s titulkama


K3
30. 12. 2020
Dát tip

Přitom mají všechny ty filmy na ČSFD přes 80 i 90%. Nezaslouží si zapadnout, dík.


Lakrov
30. 12. 2020
Dát tip

Na filmu Na kometě jsme byli kdysi s dědou v kině (Orient se jmenovalo) a vzpomínám na doby, kdy některý z těch filmů občas i televize vysílala... jenže už asi hodně pamatuju...


K3
30. 12. 2020
Dát tip

Ano, byla, Lakrove, dík.


Lakrov
30. 12. 2020
Dát tip

Že by byly Na Kometu? Pak si na nějakou počkejme... Byla tak kouzelná...


K3
30. 12. 2020
Dát tip

LGarra, máš pravdu, ale i na Artu hrají hlavně Cestu..., děkuju.


LGarra
30. 12. 2020
Dát tip K3, Benetka

Děsily mne.... a přitahovali zároveň... Byla v nich opravdovost. Dnešní "pohádky" jsou umělé, prvoplánově líbivé, vystřelené do "obýváků".... Na Artu během roku Zemana hrají, ale tam je ani nezachytím.


K3
28. 12. 2020
Dát tip

Cesta do pravěku, Vynález zkázi, Baron Prášil; tyhle jsou ještě poměrně časté, nestěžuji si. Na kometě a další, to už nadávám. Benetko, děkuji za zajímavý příspěvek.


Benetka
28. 12. 2020
Dát tip

No jasně Philogyny!

Čarodějův učeň! Vzpomínky jsou jen útržky obrazů uložené v paměti. Hrál jsem jednou hru s manželkou tchyní a švagrem na téma pohádkové písničky a:

Vítám tě voděnko po veliké noci nenech mě už čekat buď mi ku pomoci. Dej mi co tvá štědrost jednou v roce dává přiveď ty mi toho o němž se mi zdává...

To neuhodl nikdo!

Jo jo - je to tak! Po těchle pohádkách/filmech jakoby se zem slehla. A krom už zde zmiňované Cesty do pravěku mám taky moc rád Vynález zkázy a Na kometě.

Jdu pátrat! ;)

 

 


K3
28. 12. 2020
Dát tip

Matesi, děkuju. Bláznovu kroniku z tvých tipů jsem taky dlouho neviděl. Dík. I Hrátky jsou klasika, pravda.


Hlas pro Bláznovu kroniku! To ale není klasická pohádka. Tak aspoň Hrátky s čertem - klasika, kterou vysílají pravděpodobně každý rok. Jinak u nás má úspěch třeba Jak se budí princezny.

Z mladších let mi kromě hororového Čarodějova učně zůstal v paměti animovaný seriál Zahrada.

Porovnávat s novými pohádkami neumím, nechci hanit, dnešním dětem se často líbí novější.


K3
27. 12. 2020
Dát tip

bixley, zkus je vyhledat, budeš překvapená. Děkuju za příspěvek.


K3
27. 12. 2020
Dát tip

Děkuji za připomínky.

Všeobecně: Čarodějova učně hrála ČT naposledy v r. 2O16.

Pusíku, mají ho na háku, protože ho třeba ani neznají a ČT by se neměla řídit jenom komercí. Na Artu, ale i na ČT2 by měla především vychovávat. Říkáš většina; tu záplavu pohádek, co každý rok vznikne, si nikdo nemůže pamatovat. Stejně se nakonec většina dívá na těch několik málo, které v něčem vybočují. Proto je to škoda. Mě by třeba zajímalo jakým způsobem se řídí rozdělování peněz na takové filmy...

Philogyny, je to i má oblíbená.


bixley
27. 12. 2020
Dát tip trojort, Alegna

Ze svého dětství si tyto pohádky nevybavuju. Od Zemana znám jen Cestu do Pravěku, Barona Prášila apod. Nejsem osobně příliš častým divákem jakýchkoliv pohádek. Před pár dny jsem na netu viděla finský film legenda o Vánocích. Bylo to o jejich nadíleči dárků, Nikolasovi, který v dětství začal vyřezávat dětem dřevěné hračky a dávat jim je tajně za dveře a pokračoval v tom i v dospělém vělu. Na rozvoz dárků si pořídil tři soby a sáně. Když zemřel, dostal se i se soby a sáněmi do nebe, jezsil po nebeské báni a dárky rozdával dál. Přišlo mi to na jedné straně ztvárněné realisticky, ale na druhé straně v tom bylo hodně poezie. Něco úplně jiného než naše Pyšná princezna, Zlatovláska, Tři oříšky atd. Tedy pohádky, co každý rok v televizi frčí. 


Philogyny
27. 12. 2020
Dát tip K3, Benetka, blacksabbath

Čarodějův učeň a Krabat je moje zamilovaná od děcka. Umím si ji najít...  :)


Čudla
27. 12. 2020
Dát tip

Máš pravdu.


Gora
27. 12. 2020
Dát tip K3

Karle, dobrý dotaz... náhodně jsem zjistila, že z hloubek TV pohádkového archivu vytahují na obrazovky stále pěkné pohádky většinou tak kolem 7 ráno /o víkendu/, ale Zemanovy jsem tam zatím neviděla...


aleš-novák
27. 12. 2020
Dát tip Gora, K3

Občas se objeví Cesta do pravěku...z dnešního pohledu působí archaicky, ale s ohledem na rok vzniku je to pozoruhodný film...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru