Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čichavci z našeho akvária

01. 01. 2021
12
24
515
Autor
Jamardi

Akvárium máme asi od roku 1978 a po většinu času v něm chováme čichavce. Protože se jedná o akvárium menší, máme vždy čichavce dva. Kromě čichavců míváme obvykle hejno neonek. 

Celé to začne, když prodavač v prodejně chytne do síťky dva jedince a vypustí je do sáčku s vodou. Snaží se vybrat párek – samečka a samičku, ale ne vždy se to povede. U nedospělých jedinců se to snadno nepozná. My pak vypustíme rybky do akvária a čekáme, co bude. 

Jsou tři možnosti: Ryby v klidu plavou a jedna druhé si moc nevšímají. Nebo se jedna ryba rozhodne, že bude dominantní. Nebo je to tak, že se ryby mají rády. Všechny tyto možnosti jsme zažili. 

Pokud je jedna ryba dominantní, nejsnesitelnější je varianta, ve které agresivnější ryba okupuje část akvária, kde se sype potrava a druhé rybě je vymezuje vzdálenější část. Pak je varianta, že na druhou rybu trvale útočí. A nejhorší je varianta, jednalo se konkrétně o čichavce perleťového, kdy nechtěl dovolit druhé rybě, aby se vůbec pohnula a kromě toho štípal a proháněl i jiné ryby – tedy v jeho případě všechny ryby, protože on byl největší. 

Pokud se ryby mají rády, je radost se do akvária dívat. Něžně se dotýkají jedna druhé, třou se o sebe, kamarádsky se honí.

Vzpomínám si na párek čichavců zlatých, který se dožil asi deseti let. Ke konci, když se jednomu z nich začala křivit páteř a ztěžovalo mu to plavání, druhý se mu snažil pomáhat a podpíral ho. 

Ráda vzpomínám také na samečka čichavce perleťového, kterému lekla samička a byl smutný. Opatřili jsme mu tedy další partnerku. Nejdříve si jí nevšímal. Byla mladší, výrazně menší než on, ještě nedospělá. Pak ho dorostla a ukázalo se, že je to skutečně samička. S druhou partnerkou se mu podařilo odchovat potomstvo – dvě rybky. Ty jsme později, když odrostly, odnesli do prodejny, abych jich nebylo v akváriu moc. Všechny tyto ryby se k sobě chovaly laskavě a přívětivě.

Nezapomenu na dva kluky – říkali jsme jim Bolek a Lolek. To ale nebyla správná jména, protože nikdo z nich nebyl dominantní. Byli to kamarádi, kteří si neustále hráli, byli plní energie. Žili hodně dlouho. Také to byli čichavci perleťoví. 

Dnes, 1. ledna, kdy si všichni přejí štěstí, přeji štěstí i čichavcům. I ti ho potřebují.


24 názorů

Jamardi
12. 05. 2021
Dát tip

Aru, díky :)


Jamardi
12. 05. 2021
Dát tip

Lakrove, jsem ráda, že se ti to líbilo :)

 


Jamardi
12. 05. 2021
Dát tip

Kočkodane, děkuju :) 

Třeba teď máme takovou dvojici: jeden z nich narostl a druhý ve velikosti zaostával. A ten větší toho menšího občas zahnal, dá se říct, že byl nafoukanej na svoji velikost. Báli jsme se, jestli se to nebude víc hrotit, ale naštěstí se stalo, že ten druhý dorostl a je klid. Ale je pravda, že nebyl agresivní tak, jak třeba jiní.


Aru
11. 05. 2021
Dát tip

moc mile napsaný ;)


Lakrov
11. 05. 2021
Dát tip Aru

Taková prostá a upřímná krása z toho na mě dýchla. Trochu vtahuje do vzpomínek, trochu snad nabízí i podobnost s něčím "vyšším", ale to jen velmi nenápadně -- především je to o čichavcích.


Kočkodan
11. 05. 2021
Dát tip

 

Ryby a lidi jsou holt ruzné. Nekdo pomáhá, jiný útocí. Ta první kategorie mi je samozrejme milejsí. Do nového roku ti uz asi nic vinsovat nebudu, ale preji hezký den. (nedominantní sameckovský smajlík)


Jamardi
20. 02. 2021
Dát tip

Zeanddrich E., těší mě, že se ti to líbilo :)


Máš to hezké:)


Jamardi
13. 01. 2021
Dát tip

Blacksabbath, děkuju.


Jamardi
03. 01. 2021
Dát tip

Milane, děkuju.


MilanH
03. 01. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

Moc hezké povídání :-)


Jamardi
02. 01. 2021
Dát tip

vesuvanko, elino m, děkuju za přání k novému roku. Vám přeji také hodně štěstí, zdraví a úspěchů.


annnie
02. 01. 2021
Dát tip

No to je tak nádherný!!! Jsem hrozně ráda, že jsem si tvou povídku přečetla a tohle se dozvěděla. Díky, měj se krásně a.


Jamardi
02. 01. 2021
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Děkuju všem za reakce a tipy! Jsem ráda, že jsem vás zaujala. Annnie, je to pravda, skutečně se jedna ryba snažila druhé rybě pomoci při plavání.


elína m.
02. 01. 2021
Dát tip

Čím víc toho vím o přírodě, tím lépe chápu, jak je často krutá a nemilosrdná. Ale akvárium může být často ještě daleko krutější prostředí než třeba jezero nebo řeka. Taky jsem akvaristka a tak vím, že samci mnoha druhů, například mečovek, se rvou docela nemilosrdně. Zápolí spolu o dominanci a problém je v tom, že v akváriu ten slabší nemá kam uniknout. Třeba v řece by prostě odplaval pryč, v akvárku se může jen schovat někam do rostlin, ale jakmile vystrčí hlavu, už po něm "pan dominantní" vyjede a tak mnohý slabý sameček uhyne kvůli nepřetržitému stresu.

Do nového roku přeju hodně úspěchů jak akvaristických, tak literárních.


Dagmaram
01. 01. 2021
Dát tip

Pěkné. Hned jsem si šla čichavce vygůglit. Fakt hezká rybka :-)


K3
01. 01. 2021
Dát tip

To je moc hezky napsané. Akvárium je vždycky jiný, kouzelný svět.


Gora
01. 01. 2021
Dát tip

Jamardi, zajímavý článeček! Díky za nové informace ze světa rybek, jejichž samotný název vzbuzuje zvědavost :-)


Andělka1
01. 01. 2021
Dát tip

Moc hezké, plné postřehů, to bych nevěřila, co je možné. Asi velmi uklidňující. To věřím.


annnie
01. 01. 2021
Dát tip

Ta historka s rybkou, podpírající při plavání druhou rybku - je to pravda???


vesuvanka
01. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

Pěkně napsané, čichavci mají štěstí na milovnici akvarijních rybiček :-))), TIP.   I Tobě šťastný nový rok 2021. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru