Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozchod

05. 01. 2021
3
10
260
Autor
Kaj

Rozchod je jako zápach
z dívčích šaten
nebo jako smrad
když se pálí peří

Je to špína za nehty
nebo mazlavá špína
z velkých hrnců

Rozchod je výhled
na nedostavěný dům
pod lešením
pod cáry plachet

Rozchod je jízda
nočním autobusem
se skomírajícími svítilnami
pro klaustrofobika

Dnes jsme se probudili
do rána rozchodu
vidím, jak se do toho
směle pouštíš

Nemáš iluze
jiného světa
než je ten rozchodový
kde mlčení rozemele
všechna nevyřčená slova


10 názorů

Kaj
08. 02. 2021
Dát tip

Díky za pochvalu puchu. Není to autobiografické, a pokud, tak jen částečně. 


susu
07. 02. 2021
Dát tip

úplně jako bych cítila ten hnusný pach rozchodu

popisuješ to docela přesně...

(snad není autobiografické)


annnie
06. 01. 2021
Dát tip

Už ti píšu


Kaj
06. 01. 2021
Dát tip

Milá annnie, asi jsem byl moc rychlý a nepřesný. Nevím, zda chceš číst moji knihu. Čtení své knihy nevnímám jako dar, který někomu dávám, ale jako službu, kterou on mi poskytuje. 


Kaj
06. 01. 2021
Dát tip

Zatím nehážu ukázku knihy, protože se zde ještě snažím ohmatat terén (vždy se to dá odložit). Básně jsou zde vždy víc čtené, protože jsou krátké. Někteří autoři dokonce ze stejného důvodu opouštějí básně a píší haiku. U knihy není tak jednoduché, aby prorazila. Tobě jako jednotlivci rád kus knihy pošlu. Nejjednodušší by bylo, kdyby jsi mi poslala mail. Nebo ti kratší kousek mohu poslat i přes zdejší poštu. 

Co se týče tipů, mám jinou strategii. Dávám je naopak na potkání. Vím, že dovedou povzbudit. Ukáží autorům, že jsou v rozhovoru se čtenářem.  

Jsem rád, že tě zaujaly právě mé věci: Nebe Davidových hvězd, Žebrání slov.

 


annnie
06. 01. 2021
Dát tip

Tak krádež! No toto... :)

Nojo, trochu jsem si tu tý tipovací hry všimla, ale zatím se snažím odolat - byť je to někdy fakt těžký. Když jsem sem vlezla, netušila jsem, jak to tady leckdy je osobní, je to pro mě nová zkušenost (jsem poslední na týhle planetě, kdo odmítá profil na facebooku), ale vlastně je tenhle svébytnej virtuální svět se svejma virtuálníma vztahama nečekaně podnětnej.

Tak knihu! Proš sem nehodíš ukázku?

Dobré ráno a.


Kaj
06. 01. 2021
Dát tip

Já jsem zápach z dívčích šaten ukradl také z holčičího světa. Je to z Douskové Oněgin byl Rusák. Od chlapa je odvážné to takto napsat, protože zápach z pánskejch šaten je větší. Ten z dívčích je ale o to specifičtější. Covid nám tyto libůstky odpírá. 

S těmi tipy to zde funguje ve velkém. Profláklý komentátor zde má mnohem více bodů než kvalitní neznámý autor. Na jednom fotografickém fóru se řešilo, že to tak nemá být. Možná to má i výhody. Mám napsanou knihu. zdejší prostředí mi modeluje realitu venku, kdy je potřeba známostí, podbízení, sebeprezentace, sebeprosazení, proražení. Není to jenom špatné. Má to svoji logiku. Vychází to z podstaty člověka. Těžko říct, jak to udělat jinak. Mě to ale stojí za to vydání pěkně odkládat. Až bude po covidu, trochu se do toho poustím. Upřímně, knihu jsem si psal dost pro sebe, chybí jí některé parametry. Nemá jednoznačný žánr atd. 

 


annnie
05. 01. 2021
Dát tip

Výstižné! Nevím, jestli to není trochu trapné, takhle si vyměňovat tipy, ale co se dá dělat :)

Ovšem musím říct, že první sloka byla pro mě velmi překvapivá: v holčičím světě se totiž používá výraz "smrad jako z pánskejch šaten" a teď poprvé v životě vidím, že vy nám to, muži, nedarujete :)


Kaj
05. 01. 2021
Dát tip

Díky


Safián
05. 01. 2021
Dát tip

Pro mě možná dvě strofy navíc. Ale není to zase tak moc navíc a pro autorův styl je to přirozené.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru