Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nálady

Výběr: Gora
05. 01. 2021
15
37
882
Autor
elína m.

 

Tak plynou verše ve vzlycích -

tím přesnější čím náhodnější

Boris Pasternak

 

 

Nálady

duben 2020, koronakrize

 

Bláznivý duben... Poprchává,

dům stává se mi vězením.

Nic na tom psaním nezměním,

je po radosti, marná sláva.

 

Kapky se věší na pupeny,

i chudobky se zavřely.

Co vlastně na tom, napře li

úsilí špatně pochopený

 

diletant třeba do sonetu,

nebo do teskné balady ?

Mé proměnlivé nálady...

Proč zvolit tu a hned ne tu,

 

kterou už za pár okamžiků 

dubnové slunce probudí ?

Psát !  Hrát si !  Jen se nenudit.

Nezabije mě těch pár vzlyků.

 

Básníci, malí, velicí

mají smutek za nejkrásnější.

Tak plynou verše ve vzlycích -

tím přesnější čím náhodnější.

 

 


37 názorů

elína m.
08. 01. 2021
Dát tip

Je legrační, když rozčilený nabádá klidného: uklidni se. Usuzuji z toho, že jsem ťala do živého a příště zatnu ještě hlouběji. Neměj obavu. Právě jsem vytáhla konečně z pochvy katanu. 


Litarts
08. 01. 2021
Dát tip

Uklidni se Elino.


elína m.
08. 01. 2021
Dát tip

Víťo,

tvá psychická labilita už doustoupila tak daleko, že rozmlouváš sám se sebou? Kdyby tady někdo jiný zaplavoval Písmák umělými nicky jako ty, Olda by ho dávno smazal. Ty jsi osvšem zasloužilá živá relikvie, undergroundový Víťo. Můžeš si tady dělat co chceš, i když to občas hraničí s trestným činem.

Ale mně to baví. Baví mě dívat se, kam až klesne narcistický grafoman, který sám sebe považuje za "vtipného" performera.


elína m.
08. 01. 2021
Dát tip dajakbol

Ve smyslu uměleckém jsi tuctový grafoman, jakých jsou tady na Písmáku stovky. Vyjímečný jsi úporností s jakou obhajuješ své bezcenné výtvory psané pro nikoho.

V mládí jsem byla rockerkou a dělala jsem si z Karla Gotta jen šprťouchlata, měla jsem na něj stejný názor jako máš ty ve stáří. Když se ale za nebožtíkem Gottem ohlédnu dnes, říkám si s Gustávem Husákem : nebolo všetko až také zlé.


E. E. Kindl
08. 01. 2021
Dát tip

Zdravím Litartsi, mohu se zeptat proč s touto podle jména dámou(Jsme na internetu...Člověk nikdy neví...) ztrácíš tolik času?

Pouze mě zajímá, jestli jde například o váš osobní rozvoj v projevu nebo se snažíte o změnu jeho/jejího názoru...

Osobně si myslím, že je zbytečné vířit konflikt s labilními jedinci. Proto se ptám.


Litarts
08. 01. 2021
Dát tip

Ve smyslu uměleckém.

Karel Gott byl jen zpěvákem laciné populární hudby, proto měl mnoho příznivců. V mládí měl hlas, kterým svoje fanoušky oslňoval, nic víc to nebylo. A čím byl starší, tím jeho hlas více chřadl.


elína m.
08. 01. 2021
Dát tip

Vyjímečný jedinec skutečně jsi, jde jen o to, v jakém smyslu.

Karel Gott taky neustále oblboval svět svou sentimentální odrhovačkou ukradenou Alphavillu Forever young a - kde je mu konec ?


Litarts
08. 01. 2021
Dát tip

Já jsem výjimečný jedinec i fyzicky, stále mlád. S vámi se nedurdím, není proč. 


elína m.
08. 01. 2021
Dát tip

Dobré ráno, Litartsi. Přeju ti, aby ti ten tvůj hraný klid vydržel po celý den a aby ses nezačal durdit, jak to máš ve zvyku. Dávej si na to pozor. V tvém věku z toho mohou být nejen žaludeční vředy, ale i mozková mrtvice.


Litarts
08. 01. 2021
Dát tip

Jen jsem zopakoval, co jste napsala o sobě, ne o mně. Já píši vždy v klidu, nerudnu, nebouchám do klávesnice a do stolu.


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip

Litartsi,

ty mě opravdu bavíš. Kdybys tady nebyl, musela byh si tě vymyslet. Piš mi kritiky co nejčastěji, protože se umíš durdit tak báječně jako málokdo. Představuju si, jak při psaní komentů pro mě zrudneš vzteky, bušíš do klávesnice a druhou rukou boucháš do stolu, až nadskakují ta tvá pravítka a ty tvé tužky.    Jen, prosím neopisuj. Ty básničky na nástěnce v domově seniorů byl můj nápad. Tos ještě neslyšel, že opakovaný vtip smrdí ?


Litarts
07. 01. 2021
Dát tip

V jakém jste psychickém stavu, to je skutečně viděl na vaší práci.

Na nástěnce v domově seniorů by se vaše básně vyjímaly vedle rukodělných výrobků stařenek, jako jsou háčkované dečky pod svícen nebo teplé punčochy, pletené z různobarevných vln.

Jinak váš popis života v domově seniorů je pro děti školou povinné.


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip Gora

Co píšu o sobě ? Ty myslíš, že žiju v domově seniorů a připichuju tam na nástěnku své básničky?

V domově seniorů naříká jen ten, kdo má bolesti, ten na koho příbuzní zapomněli nebo ten, kdo špatně prožil svůj život. Ten naříká nad sebou samým.  ...Ty mi svým komentem asi chceš naznačit, že ty - statečný člověk, nejsi ufňukaný, zatímco senioři strčení do domova důchodců od rána do večela zbaběle vzlykají. ...Byl jsi vůbec někdy v domově seniorů ? Jsou tam lidi jako všude jinde, i když, pravda, mají svá věkem daná specifika. Žijí tam lidé dobří i zlí, veselí i smutní. Že někdo zestárne tak, že už se o sebe sám nemůže postarat, to ještě neznamená, že od rána do večera nad sebou naříká. Často je pravdou opak.


Litarts
07. 01. 2021
Dát tip

Ale to píšete o sobě, v domově seniorů se naříká.


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip

No právě! V jakém jsi psychickém stavu, to je skutečně vidět na tvé práci.

Na nástěnce v domově seniorů by se tvé básně dobře vyjímaly vedle rukodělných výtvorů stařenek jako jako jsou háčkované dečky pod svícen nebo teplé punčochy pletené z různobarevných vln. 


Litarts
07. 01. 2021
Dát tip

Ale kdepak, jsem v plné síle a zdraví, žádný domov seniorů. To si myslím je vidět i na mé práci.


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip

Dovedu si předsavit, že na tvém blogu to žije asi tak jako v počítačové místnosti domova seniorů.


Litarts
07. 01. 2021
Dát tip

Mýlíte se, žiji také na zemi. Píši básně i na blogy, kde se setkávám s názory nezávislých, nezaujatých čtenářů.

 


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip

Litartsi,

já netvořím velké Umění jako ty. Píšu výhradně pro čtenáře tady na Písmáku a když mi moji čtenáři rozumějí, jako právě v případě této básničky, naplňuje mne to radostným zadostiučiněním.

Tobě ovšem přeji extatické prožitky ve ve výšinách, kde je málo kyslíku, v mlhách Parnasu, popřípadě Avalonu.


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip

Štírko,

přesně tak - drhne to záměrně. Má - li být básnička rozkolísaná (básnířka se rozmýšlí, jakou náladu vlastně zvolit, sluníčkovou nebo pršavou ?), musíme ji něčím rozkolísat. Já jsem zvolila povzdech "Mé proměnlivé nálady..." přesně ve zlatém řezu.  Díky za pochopení.


Litarts
07. 01. 2021
Dát tip

Nepřipadá mi komické, že zpochybňuji názor B. Pasternaka.

Nedostávám tady tipy, což je pochopitelné. Ostatně básník většinou nepíše pro básníky, to jen nedouci se tak vzájemně musí povzbuzovat.  Kromě filosofických myšlenek také zachycuji prchavé emoce a nálady, a říkanky píši jen výjimečně.


Štírka
06. 01. 2021
Dát tip

Je opravdová, předává pocity, také mi drhne totéž co Muamarkovi, ale myslím si, že vlastně drhne tak nějak záměrně, i ve dni je třeba se na chvíli zastavit, zadrhnout, nechtít vše hladce.... Je hravá a líbí se mi. Moc.


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip Gora, Philogyny

Litartsi,

nepřipadá ti trochu komické, že zpochybňuješ názor Borise Pasternaka, nositele nobelovy ceny? ...V tvých říkankách je tolik hlubokého obsahu, že nedostávají skoro žádné tipy.

Já si myslím, že řada básníků píše jen proto, aby zachytila prchavé emoce a nálady a já občas patřím k nim. Hlubokou filosofii nechám autorům jako jsi ty. - Neutop se nám v hlubinách své filosofické poezie.


Litarts
06. 01. 2021
Dát tip

Smutek mají básníci za nejkrásnější, tak plynou verše ve vzlycích? Smutek vyvolává zase jen smutek. Krásnější je napsat něco bohatějšího obsahem.


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip

Díky za chválu, šedesátčtverko.


64T.B.S.
06. 01. 2021
Dát tip

Hezké apůsobivé


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip

Marku,

moc děkuji za tvůj názor a za tvou konstrukční alternativu. 

Tahle básnička už je dost stará. Napsala jsem ji loni v dubnu. Obvykle po tak dlouhé době ledacos ve své básni opravím, tentokrát jsem ale tu potřebu neměla. Stále v básni cítím tu hravou rozkolísanost, kterou jsem tam před několika měsíci vložila a ono místo, které se ti nelíbí k oné rozkolísanosti přispívá. 

Básničku kvůli výběru nesmažu, ačkoli má jen sedm tipů, takže budoucnost ukáže, zda ještě někomu, kromě tebe, bude problematická partie dílka vadit.


Muamarek
06. 01. 2021
Dát tip

"Diletant třeba do sonetu

nebo do temné balady?

Střídají se mi nálady

Nevím, zda vím, či zda se pletu..."

 

 Předtím se mi tam nějak smísily řádky v jeden chumel...


Muamarek
06. 01. 2021
Dát tip

Elíno, původně jsem Ti nechtěl čmárat pod dílo, ale teď to sem píšu proto, že jsem si přečetl, že si myslíš, že tato Tvá báseň nemá čtenáře. Má. Četl jsem ji opakovaně a vracím se k ní

Zaujala, má náladu, přijde mi psaná ne na zakázku, ale citem.Jen k této sloce:"diletant třeba do sonetu,nebo do teskné balady ?Mé proměnlivé nálady...Proč zvolit tu a hned ne tu"První a čtvrtý řádek se příliš nerýmují, je tam jiný rytmus: "do sonetu" x "hned ne tu". K "hned ne tu" by pasovalo" "v sonetu" - jenže ty tam potřebuješ mít 9 slabik.Osobně bych to dal například takto:"Diletant třeba do sonetunebo do temné balady?Střídají se mi náladyNevím, zda vím, či zda se pletu..."

 Výběr si dle mého skrovného názoru toto dílo zaslouží - právě za tu prožitost, opravdovost...


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip

Goro,

ale vždyť víš, že já propadáky mažu. Básní jsou tady přece tisíce, tak nač lidem vnucovat, co nechtějí ? Pro mě vždy byly a stále budou měřítkem úspěšnosti básně jen a jen čtenáři. Kvůli nim tady jsem.


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip

Alegno,

ta básnička je za prvé stará, je z loškého dubna, a za druhé je o tom, že si mohu vybírat, jakou náladu v básničce vyjádřím. Vybrala jsem ale špatně. V Pasternakově době měli čtenáři smutek v oblibě, dnes už ho v oblibě nemají. Příště tedy zvolím něco veselejšího.


Gora
06. 01. 2021
Dát tip 8hanka

Nic nemaž. Pár lidí zde báseň potěšila, mne velmi, a děkuju za tvůj přístup. Zdravím.


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip

Goro,

za výběr děkuji, ale už mi prosím žádné výběry nedávej. Nemohu pak mazat své neúspěšné básničky. Bylo by to vůči tobě nevhodné a neslušné.

Se žádnými výběry už jsem nepočítala, takže mě ten tvůj dost překvapil.


Gora
05. 01. 2021
Dát tip

Moc dobře "seskládaná" - umíš-)


Safián
05. 01. 2021
Dát tip

Motto z Pasternaka je nejen pěkné, ale i pravdivé. Básnička je také, včetně ruského nátisku, který mi ji trochu odcizuje, moc pěkná


Alegna
05. 01. 2021
Dát tip

tu náladu ti věřím***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru