Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem se nestala...

05. 01. 2021
19
26
828

Pravdivý příběh o tom, jak jsem se nestala hudebníkem, ale sběratelem.

 

Svou hudební kariéru jsem započala v šesti letech na základní umělecké škole hrou na klavír. Po roce mne vyhodili pro nedostatek talentu, ale ve skutečnosti jsem se nechtěla učit noty. Nesnášela jsem je, ale paní učitelce připadaly docela důležité. Tímto svým prvním nezdarem jsem se odsoudila k seznamování se s nástroji po vlastní ose. A nakonec to bylo docela zábavné.

Jednou si sestra donesla domů kytaru a řekla mi: “Opovaž se na ni sáhnout!” Tohle fungovalo stoprocentně. Možná kdyby tenkrát paní učitelka klavíru zvolila podobnou strategii, byl by ze mne klavírní virtuóz... Každopádně jsem se ve dvanácti naučila tajně akordy. Chodila jsem ze školy o hodinu dřív než právoplatná majitelka kytary, takže mi to pěkně časově vycházelo a pár let nikdo nic netušil.

Sestra se chtěla stát folkovou zpěvačkou a potřebovala pro obohacení své hudební produkce nějaký sólový nástroj na tklivé mezihry. Stará přepísklá sopránka byla ideální a tak jsem se naučila hrát na flétnu. Společně jsme pak založily kapelu “Dvě sestry”, ale k úspěchu nám chyběla ta třetí, takže z toho nic moc nebylo.

Na akordeon jsem se začala učit během prvního těhotenství. Přišlo mi fajn hrát prckovi do bříška. Cvičila jsem na poli a cestou jsem lovila všechny hudbymilovné pejskaře, co pak venčili své miláčky v mém rytmu. Připadala jsem si trochu jako krysař...

U druhého porodu jsem hrála na foukací harmoniku. Říkala jsem si, že když můžou jiné maminky ve finále zpívat, vyzkouším tuhle sofistikovanou variantu a třeba tím i potěším zbytek zdravotního personálu. Vždycky mne bavilo těšit lidi...

Ale zase ne moc! Na housle jsem si najala soukromého učitele. Jeho učební metody však byly více než podivné - celou hodinu mne držel mezi sebou a houslemi v jakémsi prapodivném postoji (skoro bych řekla až objetí) a tahal se mnou smyčec. Prostě příliš narušoval mou osobní zónu a možná i proto se na housle už pár let práší.

Málem bych zapomněla na klavír! Sedla jsem si k němu znovu asi v patnácti, ale úplně nejvíc jsem se na něj naučila hrát, když jsem si nedopatřením přesekla šlachu na levém ukazováčku. Po dobu čtyř měsíců se klavír stal jediným nástrojem, na který jsem mohla hrát a zároveň zpívat. A že mi chyběl jeden prst? Však ono se to v tom množství ostatních ztratilo...

Mandolína je veselý nástroj. Jen můj muž se začal tvářit smutně, když viděl, co jsem si to zase přitáhla domů. Na vánoce ode mě dostal za tu svou neskutečnou toleranci ukulele.

Naivně jsem si myslela, že si už na mou hudební vášeň zvykl, ale saxofon mi zakázal. Malý xafon, což je vlastně taková miniatura saxofonu, se mi ale podařilo do bytu tajně propašovat. Stejně tak i melodicu - to je foukací klavírek. Ideální do přírody, když není po ruce klavír nebo akordeon. Začala jsem se zaměřovat na malé nástroje, které nejdou tolik vidět a tudíž je dokážu delší dobu před mužem skrývat. Okarína, kazu, brumle! Život je plný možností! Případně větších bytů...


26 názorů

Thea v tramvaji
10. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

Křivodržka - taky bych měla brát ohledy.... Ale jsem hrozná! :)Díky za návštěvu a přečtení.


K3 - nenapsala bych o sobě, že na ty nástroje umím :) To ani náhodou! Jen si tak podomácku, pohospodsky brnknu. Spíš jsem ten sběratel. Mám 18 fléten například :))) Asi jen klavír mám v jednotném čísle.... pochopitelně :)Díky že ses u mne zastavil...


K3
10. 01. 2021
Dát tip

Theo, závidím každému kdo umí na něco hrát. Když my jsme se ve škole učili noty, tak jsem byl zrovna nemocný a už jsem to nedohonil. Dodnes toho lituji. Tak alespoň hudbu poslouchám a chodím u nás na swingový festival, když zrovna není korona. To že ses takhle naučila sama je obdivuhodné.


Jamardi
09. 01. 2021
Dát tip

Hudební netalent rozhodně nejsi, to by tě to nebavilo. Akorát jsi moc rozptýlená. Ale všechno má svoje. A sbírka hudebních nástrojů je také skvělá. :)


Thea v tramvaji
08. 01. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Ahoj Lucie! Vítám tě na Písmáku a přeji ti, ať se ti tady líbí :) 

Moc děkuji za tvá slova. Ano, saxofon je hlučný... ale když na to přijde, dá se cvičit třeba na poli, teda pokud máš někde v rozumné vzdálenosti pole. Držím ti ve tvém hraní palce :) Ať se daří! 


Já Lucie píšu...
08. 01. 2021
Dát tip Savage Flame

Theo, Tvůj text byl úplně první, který jsem četla na Písmáku. Tak mě tak zaujal, až jsem si řekla, že se zaregistruji. Tak a jsem tady!

Text byl naprosto skvělí! Už dlouho jsem nečetla nic tak stručného a zároveň tak vtipného :)

Děkuji za nové slovo: xafon, neznala jsem ho. Je skvělé, že máš doma tolik nástrojů. Sdílím Tvé nadšení :) Vím, je to úžasné!

V prosinci na narozeniny jsem dostala saxofon. Moc jsem si ho přála. Je to takový můj splněný sen! A ten je (jak asi sama víš) podobně hlučný jako bubny :) Takže máme doma veselo.

Děkuji, že jsem si Tvou povídku mohla přečíst. 


Štírko - ta klávesová harmonika je právě ona zmíněná melodika. Je to nástroj, který má plno lidí zafixovaný se vzpomínkami na školku, že jim na to učitelky hrály... Dnes je to ale plnohodnotný nástroj s nádechem francie.... Kamarád ho velice dobře využívá ve své kapele "TyKraso". Schválně koukni na youtube, třeba na tebe něco vypadne :)A jinak s tím zařazením do škatulky "ty se na nic nenaučíš" znám moc dobře :) Já byla černou ovcí rodiny... Ale má to své výhody! Vyrůstáš mimo hlavní pozornost a můžeš maximálně překvapit :)


Philogyny
07. 01. 2021
Dát tip Thea v tramvaji

U nás víc než veselo... syn ladí bubny a nějak mu uniklo, že by měl chodit do pracovního procesu. Já jsem porvé od doby, kdy se mi narodil Jindra na nemocenské, takže je to skoro dvacet let...rozjel se mi zanět v očích a tak nějak ponalu načítám...    :) 


Philogyny to je úžasné ;) Jsem moc ráda když hudba vzbuzuje nadšení! Bude u vás veselo ;)))


Štírka
06. 01. 2021
Dát tip

Pěkné počtení, které probouzí vlastnost, kterou nevlastním : závist... a já bych tak ráda na něco hrála... ale má maminka zvládající housle a vlastnící absolutní sluch mě zařadila - nebo spíš vyřadila - ohodnocením, že budu po tátovi .... a ve škole jsem zpívala tudíž jen při zkoušení... jinak jsem jim to raději nekazila.... a se svými dětmi jsem hrála sice na foukací harmoniku, a užívala si to, ale to byla taková ta klávesová a tam se leccos dalo "naučit"... Díky za ty kouzelné představy... ani se nechce věřit, že se tohle dá fakt zvládnout...


Philogyny
06. 01. 2021
Dát tip

Jindra napsal ježíškovi o kytaru, pak si ji sám objednal, vybíral s mámou...má čistý hlas a hmatník z ořechu... Když to zjistil jeho bratr, který svou kytaru v amoku roztřískal, objednal si bicí... toť zpráva o začátku letošního roku a že ráda četla....   :)


Black - taky dobré! Je třeba vést ke kvalitní hudbě od prvopočátků :)


blacksabbath
06. 01. 2021
Dát tip Gora

pobavilal jsem se......já zvládám akordeon, foukačku a kytaru....ale hrát těhotenskému bříšku mě nenapadlo.....já mu pouštěla z LP rock


Aleši děkuji za zhodnocení :) Je to tak. 


Zajímavá úchylka...:o)


Evženie děkuji za příspěvek do tohoto hudebního koutku :) Máš pravdu s  barvičkami... ty se dají hromadit v tajnosti trochu lépe a taky jsem myslím ještě neslyšela o nikom, o koho by rodiče přerazili štětec :)


Já nesmím ani zpívat. Smyčec o mne mamka zlomila a bolelo to.

Je pravda, že pastelkou nikoho neseřešeš a kufřík s barvami se dá schovat lépe než piáno. Dnes je to veliký kufr a spousta dalších věcí, ale jsem potichu. :-))) 


annnie
05. 01. 2021
Dát tip

Theo!!! Ty vůbec nevíš, komu to píšeš... Foukací harmonika??? Tu bych dokázala snad tak vyfouknout přefouknout sfouknout... Obávám se, že já bych s její pomocí přivolala trudnomyslnost nejen sobě, ale i celému okolí :) a.


Annnie - děkuji! Jsou nástroje, které když použiješ ve správné tónině, nikdy nezní falešně. Například foukací harmonika. Říkám o ni, že je to ženský nástroj, ale chlapi se pak vždycky urazí... Ale je to tak! Vleze se do každé kabelky. Nosím ji s sebou proti trudomyslnosti :)


annnie
05. 01. 2021
Dát tip

Ó jak ti závidím!!! Já sice miluju music, ale hudební sluch mám hodně hodně špatnej... A taky děkuju za nový slovo: xafon jsem ještě nikdy neslyšela... Tak ať ti to sbírá, hraje i píše pěkně zvesela! Pá a.


Andělko děkuji :) Taky dobré s těmi varhanami. To by mne z domu už fakt vystěhovali :)))


Andělka1
05. 01. 2021
Dát tip

Krásná úchylka. To jeden můj spolužák začal sbírat varhany!!!v sedmdeátých letech...co bylo v pohraničí opuštěných. KOSTELŮ I VÍSEK JEŠTĚ.  ALE KAM SE PODĚLY, KAM SE MU PAK VEŠLY - NIC NEVÍM.


Děkuji Goro. Jsem opravdu hlavně ten sběratel... S humorem přistupuji i ke hraní, takže je to spíš vtipné, než že by se to vážně dalo nějak zaujatě poslouchat. Každý máme nějakou úchylku :)))


Gora
05. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

Theo, ty jsi opravdu muzikantský nadšenec:-)

Z působnosti v lidušce mám podobné zážitky, o to víc s tebou cítím. Vtipně napsané...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru