Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nestačíš na to

06. 01. 2021
15
36
622
Autor
elína m.

 

Nestačíš na to

 

Tvá slova nestačí na pocity,

které se dmou

jak horkovzdušný balón

nad lhotákovskou krajinou

z přímek a ploch.

 

Jsi příliš strohá

pro dnešní vyšperkovanou dobu,

kdy nahota bez kérky

vzbuzuje větší stud,

kdy uši a ústa bez mobilu

rychle obrůstá mech.

 

Nestačíš na to,

protože v sobě potlačuješ,

co jiný rozdmýchá,

protože strčíš těsto v díži

na prosincový mráz.

 

Báseň dnes není modlitbou

v ojíněné cele,

báseň je zhoubným bujením

hříchů z barokní zpovědnice

v mračnech kadidla.

 

Říkají:

nevaž se - odvaž se,

ty ale s provazem v ruce

si hledáš pevnější trám.

 

 

Kyvadlo

 

Pod hodinami na rohu

kytice ve tvé ruce

připomíná kyvadlo,

když nervózními kroky

pendluješ sem a tam

od strachu k naději.

 

Mně se to mluví

s deštníkem na ostrůvku,

na tebe ale každá tramvaj

rozstříkne větší a větší louži,

aniž by z červených dveří

konečně vypluly do nečasu

kýžené dívčí lodičky.

 

A prší podzimně,

monotónně a potměšile

a hodiny za mokrým sklem

si myjí v tom plačtivém dešti

ručičky.

 

 

 


36 názorů

Musaši
09. 08. 2021
Dát tip

En.,

pro mne je téma emocionálních exhibic v moderních básních zcela klíčové. Neznám žádné exhibicioničtější básně, než jsou Ginsbergovo Kvílení a jeho Kadiš. Myslím, že v druhém případě už opravdu překročil všechny meze a já bych tuhle báseň zakázal. Věnoval jsem Ginsbergovi celý svůj červenec 21 tady na Písmáku v naději, že zde najdu alespoň jednoho člověka, se kterým bych si o něm mohl povídat, to se ale nestalo. Zjistil jsem, že tady o beatnické "demokratizaci poezie" nikdo nic neví a že se tu nenajde nikdo, s kým bych si mohl povídat o jejích zásasdních problémech. Jenže já od těchto klíčových otázek nechci uhýbat k nějakým banalitám. Poslední básničku zveřejním v pátek 13.8.21 a pak budu čekat, zda se přecejen neobjeví nějaký diskutér o Ginsbergovi. 


Entropia
14. 07. 2021
Dát tip

Mámráda lhotákovskou krajinu.


elína m.
12. 01. 2021
Dát tip

Metardy,

v obou těch básničkách je ukrytý střípek ironie a nejsou tak nešťastné, jak na první pohled vypadají. Kdybys mě třeba chtěla v budoucnu častěji číst, neber mě doslovně ani příliš vážně.


Metadry
12. 01. 2021
Dát tip

Obě básničky se mi líbí. A ta první je mi dost blízká.


elína m.
12. 01. 2021
Dát tip

Jsem ráda, Ellisee, že ti ty básničky káply do noty. Já píšu většinou vázané verše, ale když vidím, že ani mé volné verše nezůstávají bez čtenářů, budu to střídat.


Ellisee
11. 01. 2021
Dát tip

Je dobře vypovídající o tom, co je mi blízké ...


elína m.
10. 01. 2021
Dát tip

Tvoříme, boříme, koříme se ... svým nedostižným vzorům. Já bych chtěla být moudrá aspoň jako bůh Ptah.


elína m.
10. 01. 2021
Dát tip Ostrich

Na počátku bylo slovo, to slovo bylo u Boha, to slovo bylo Bůh... Evangelista Jan Teolog, který dle dnešní vědy snad napsal jediné autentické evangelium, převzal tato slova z velmi starého egyptského textu prakticky beze změny. Takže onen Bůh, o kterém je zde řeč, se jmenoval Ptah. Bibli je třeba číst velmi obezřetně a s nedůvěrou...

Díky za típek i za kritiku, fusky. 


elína m.
10. 01. 2021
Dát tip

blackie,

jsem poslední dobou strašně neúspěšná a tak už zase nemám žádné místo v seznamu děl. Chci zvěřejňovat básničky střídmě a uměřeně, rozhodně nechci na Pímák vkládat jednu básničku denně. To by bylo přehnané a svědčilo by to o nezvládnuté grafomanii. Kdybych ale vkládala méně než dvě básně týdně, někteří by stále spekulovali o tom, že jsem již impotentní.

Myslím si tedy, že v blízké budoucnosti dvě až tři básně týdně v dílně zcela postačí. Dělám si pořadník a ve frontě na zveřejnění stojí Sněhurka skoro až na posledním místě. Ale - je čas. Kam pospíchat ?


zkusit se máý všechno.....tak do toho


elína m.
09. 01. 2021
Dát tip

To není metalový text. Je to spíš text sociálně kritický, který humorným způsobem zpracová téma prostituce v pohraničí. Možná zrovna tohle ale není dobrý nápad, protože prostituce je vážné téma, které by se nemělo zlehčovat.   Takže si budu muset jěště rozmyslet, zda tu básničku vůbec zveřejním. 


Písmák to snese.....taky jsem se pokoušela a metalové texty...prošlo to ..:-))))


elína m.
08. 01. 2021
Dát tip

Celtic metal? To mě taky docela baví. Jedna celtic metalová skupina, na jejíž název si teď nevzpomínám, zhudebnila Havrana od E.A.Poea. Poslouchala jsem to s velkým zájmem.

Já zvažuji, že zveřejním pohádku o Sněhurce inspirovanou Rammsteinen, skladbou Sonne. Možná by to ale byl pro Písmák příliš tvrdý rock.


Rammsteiny?...Jjj....občas...když je tady synek:-)))...ten mi pořád nového hledá.....ale ten ujíždí spíš na Cestic metalu...:-))))


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip

blackie,

jistě, metal každého probudí z mrákot. A posloucháš i Rammstein ?


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip 8hanka

Cvrcko,

já nechci schovávat vůbec nic. Žiju podle hesla "bylo tu, není tu, havrani na plotu". O tom, které básničky tady zůstanou, rozhodují mí čtenáři. Když je šance na patnáct tipů, nechám to tu, protože to beru jako text, o který je zájem. Někdy se ale stane, že básnička šanci na patnáctku nemá, jenže jsou pod ní zajímavé komenty, kvůli kterým příspěvek nesmažu. To bude asi tenhle případ.


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip 8hanka

8hanko,

netušila jsem, že básničky ze šuplíku určené ke smazání mohou pobavit tolik lidí... Když vidím ten zájem, zalovím v šuplíku hlouběji a budu vkládat i to, za co se tošku stydím.   ...Baví mě, že tě to baví.


el,.......šachy nehraju, ale......kdybych hrála ...byla by to černá dáma...:-)))...já v současné době ujíždím na Sabatonech a Hamefall a Apocalyptice...ty starší jako Black Sabbath a Dep Purple a samo Scorpions nemůžu vynechat...ale to už je klasika....:-)))))...a fakt je, že v težkých životních situacích mě metal vždycky zvehnul ze židle.....


cvrcka
07. 01. 2021
Dát tip

Elino, kdyz budes chtit text schovat a zaroven neprijit o komentare, muzes ho "upravit " - kdyz pri upravovani zaskrtnes kolonku "ulozit do konceptu", tak se k nemu muzes sama kdykoli vratit, zustane vse jak je, jen nebude mezi tvymi texty na autorske strance. 

A mne se vic libi ta prvni. Ta druha je tuctovejsi. Zaujalo me hlavne slovo potmesile. 

Ale bavi me, ze davas vic veci pohromade. 

A zajimalo by me, jestli pri sve tvorbe jeste stale vychazis z nejake nactene inspirace,  anebo kdy bys ohadem rekla, ze uz jsi se od svych oblibenych autoru stylem odpoutala. 


8hanka
07. 01. 2021
Dát tip

pridávam sa k dievčatám i mňa veľmi oslovila atmosférou, obsahom, obrázkom, ktorý som pri čítaní  videla tá druhá...

*****************


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip Ostrich

Štírko,

ta druhá básnička tak trochu balancuje na hraně kýče. Vlastně jsem ji sem dala jen kvůli těm pár slovním hříčkám, které obsahuje. Říkala jsem si: stejně to smažu, tak než to smažu, třeba to někomu udělá radost. Stalo se - udělalo to radost tobě...  Je možné, že tady ty dvě básničky ale nakonec nechám kvůli kritikám, co se pod nimi začínají kupit. Někdy jsou komenty důležitější než samotné dílo a člověk těžko dopředu odhadne, kdy se to stane. 


elína m.
07. 01. 2021
Dát tip

blackie,

v jistých životních periodách mám ráda velmi tvrdý heavy metal. To, že jsem občas "ufňukaná" jako Ginsberg nebo Limonádový Joe, to jsou jen masky, které si musím čas od času od času nasadit, protože pořád nemůže pořád foukat uragán, ale občas musí vanout i vlahý vánek od horských ledovců.

A když už jsme u té hudby: kromě Bacha a Mozarta mám taky ráda pagan metal a death metal (hlavně ruskou skupinu Arkona, miluji Mášu a její growling - Goj, Rode, Goj !!!), poslouchám i blackmetal, který lze někdy od death metalu dost těžko rozlišit, ale co skutečně nesnáším, to je český undeground a punk se všemi těmi věčně ožralými pastikovými Magory, s Mejlou Hlavsou, Čárlím Soukupem a s podobnými strašáky do zelí. 

Černý král ale poslouchá takovou hudbu rád, protože kdysi byl její součástí. Jak všichni víme od Carrolla, černý král Alenku - elínku nesnáší a proto tady na Písmáku, v krajině za zrcadlem, ještě dlouho klid nebude. Ale co myslíš, blackie, která figurka je v šachu silnější - černý král nebo bílá dáma ?


annnie
06. 01. 2021
Dát tip 8hanka

Ode mne taky za tu druhou tip. Moc pěknej závěr! a.


Štírka
06. 01. 2021
Dát tip 8hanka

Ta druhá se mi velice líbí... přiblížená chvilka s vlastní atmosférou


 verbální inovace na slova ufňukaná ani ukňouraná mě nenapadají....vlastně ani v této oblasti nepátrám.....páč v této básni jsou kérky, které stříkly na mou rockerskou duši více než pár pěkných obrazů.......*/*******


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip blacksabbath, 8hanka

Dagmaram,

proto jsme přece tady, abychom se psaním bavili. Jen doufám, že mi časem někdo kvůli  básničce "Nestačíš na to" nevyčte, že jsem "ufňukaná", což tady velmi populární slovo. Další populární slůvko je "ukňouraná", ale možná někoho napadne nějaká zábavná verbální inovace.


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip

Alegno, díky. Vlastně jsou to jen takové moje literární legrácky. Nic vážného.Trocha hry s metaforami. Třeba to někoho na chvilku pobaví.


Dagmaram
06. 01. 2021
Dát tip

Elíno, tak teda bez výběru, ale je to hezké. Jsou tam dobré nápady.

S An se bavím zrovna jako s tebou, písmákově :-)


Alegna
06. 01. 2021
Dát tip

nejvíc pro mě je  - jsi příliš strohá.....obrůstá mech - ta nemá chybu*


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip

Jsi dnes tak roztomilý, Romane... Skoro jako vždycky. Taky tě miluju.


elína m.
06. 01. 2021
Dát tip

Dášo,

jsem ráda, že se ti to líbí, ale výběry raději ne. Bránily by mi mazat neúspěšné básničky.

Ty víš, kdo je annnie, nebo se s tím alernickem bavíš jen tak naslepo ?


Dagmaram
06. 01. 2021
Dát tip

Tohle se mi líbí. Dávám výběr :-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru