Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bílá imprese

07. 01. 2021
3
13
250
Autor
Kaj

Sněží

svět za chvilku bude

nevinně bílý

 

Když sněží

ticho je krásné

trochu si naberu

dám si ho dovnitř

je mi potřeba

 

Ticho jako vekslák

v intimitě osamění,

aby nás někdo

neklepl přes prsty,

vymění

hněv ve smutek

 

Smutek působí

jako mrtvá voda

v jeho náruči

je dáno srůst

opět do jednoho celku

 

Nikdo mu nezabrání

v hojení ran

 

Už mlčím


13 názorů

annnie
08. 01. 2021
Dát tip

:) :) :)


Kaj
08. 01. 2021
Dát tip

Milá annnie, z odpovědi Tobě jsem zbastlil hned dva další texty.


annnie
08. 01. 2021
Dát tip

Milý Kaji, já myslím, že otázka, co teď chtějí číst druzí, není tak důležitá. Pokud je zajímá, jak vidíš svět, řekla bych, že si se zájmem přečtou i věci zcela nesezónní či dvacet let uleželé...

Mou připomínku není třeba komentovat - je to prostě tvůj text a ty s ním nakládej dle svého. Jsem však ráda, že tě inspirovala k otázkám, protože ty jsou - jak známo - většinou důležitější než odpovědi.

Měj se krásně a piš a.


Kaj
08. 01. 2021
Dát tip

Milá annnie,

      toto je sezónní text. Mám texty o podzimu, které jsou uleželé, vhodnější, ale zájem o ně asi nyní moc není. 

      Místo toho jsem narychlo spíchnul tento. To dělám docela často. Prostě vždycky nemám potřebný klid, čas. To jsou věci, se kterými jako čtenář u jiného autora moc neumím počítat. 

      Ticho nemám integrované. Neumím si ho vážit. Místo něho mám v hlavě hluk slov, mocných a protichůdných. Vytvářejí dojem rušné křižovatky. Je to opak němých odlesků studeného slunce na okenních tabulkách opuštěného domu. 

      Vím, že mi ticho dělá dobrou službu. Vekslák je zde použit jako jeho protiklad. Má vydráždit čtenáře jako reklama. To by v dobré poezii být nemělo.

      Kdybych si dal víc času, změnil bych veksláka v převaděče. Převáděl by z hněvu nacistického Německa před válkou do smutného patosu Polska. Ve vzduchu by byla cítit tíha blížící se války, Tíha tun sněhu, která má znehybnit, spoutat zemi. Sníh by už byl cítit ve vzduchu.

     V příhraničních oblastech jsem dřív cítil napětí kontrastu mezi veksláky, prostitutkami a krásou, ale i drsností přírody. Vždy jsem si představoval, jak na tyto lidi, kteří o to vůbec nestojí, tato krása působí. Připadá mi to podobné jako s hlídači v galeriích, které obrazy často vůbec nezajímají. Přesto na ně, na rozdíl od ostatních, jejich napětí, výzvy působí od rána do večera, den za dnem. 

    Konspirační teorie:

    Nejsem i já jako prostitutky a veksláci? Nepůsobí na mě silně něco z mého okolí, o čem na rozíl ode mě všichni ostatní vědí a dokonce je to jejich hlavním zájmem? 


Kaj
08. 01. 2021
Dát tip

Nerozumím spojitostem, asi proto, že jsem to i zažil. Ale díky.


Safián
07. 01. 2021
Dát tip

Pěkné. jako bonus si člověk uvědomí, jak daleko je od zažít k popsat.


annnie
07. 01. 2021
Dát tip

Moc pěkný, jemný, hezká pointa měkká jak ten sníh. Tip.

Jen - vekslák je, řekla bych, dost pejorativní označení pro někoho, kdo ti vlastně provádí úžasnou službu. A nelehkou službu. Není to vlastně spíš práce pro šamana / kouzelníka / léčitele? Nebo aspoň dobrovolnického prodavače v charitativním bazaru??? Radostnej večer přeje a.


Kaj
07. 01. 2021
Dát tip

Díky


Andělka1
07. 01. 2021
Dát tip

Krásné. Sníh vyvažuje nás. Ale je ho málo v České kotlině v poslední roky...


Kaj
07. 01. 2021
Dát tip

Popravdě jsem ticho dosud moc neintegroval. Zatím se na tom jen pracuje. Někde jsem četl, že i ticho je jednou z tváří Boha, podobně jako třeba láska. Mlčení by v tom případě byl druh modlitby podobně jako milování. 


Marcela.K.
07. 01. 2021
Dát tip

Je tam fajn ta ukecanost x ticho ;-)


Kaj
07. 01. 2021
Dát tip

dík


Marcela.K.
07. 01. 2021
Dát tip

:-) docela vtipný mi to přijde.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru