Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ianuarius

10. 01. 2021
8
9
478
Autor
Aru

Jak asi tušíte, je to náš první měsíc, a to už od roku 153 před naším letopočtem, kdy padlo rozhodnutí posunout kalendář o dva měsíce, protože 1. ledna začínal konsulský rok a s ním i volba nových konsulů, tak aby to bylo všechno při jednom. Křesťané v tom pak udělali bordel, ale v čem bordel nedělali, že? Ale ne každý říman dodržoval tento začátek roku, a dál se zarputile držel 1. březen, jako začátek roku, no fuj. Tehdejší kalendář, to byl spíš chaos, než řád a tak se mohlo tehdejšímu obyvateli Říma stát, že na jaře teprve začalo opadávat listí ze stromů, nebo v letních měsících byly obyvatelé obdařeni sněhovou nadílkou. Proto musel vstoupit do dějin (a učebnic) až teprve legendární Július Cézar se svým júlianským kalendářem a konečně svěřit Nový rok bohu Janusovi, aby na světě byl konečně zaveden pořádek a my mohli slavit, jak se sluší a patří po našem 1. ledna. A proč vlastně bůh Janus? Byl zobrazován se dvěma tvářemi, jednou se ohlížel do minulosti a druhou do budoucnosti, tedy on měl ty tváře vlastně čtyři. Ale i přes tuto vadu na kráse byl ženat s Juturnou a měl kupu harantů, takže ať si šereda, nebo ohyzda, pamatuj na tohoto boha, že i ty můžeš být úspěšný ve světě žen, i když nejsi žádný krasavec.


9 názorů

Aru
11. 01. 2021
Dát tip

nejsem si úplně jistý jestli římané slavily židovské svátky :D

ale četl jsem, že ty měsíce neseděli vůbec, že v lednu klidně počítali červen


Aru
11. 01. 2021
Dát tip

Caesar bude, ale až v červenci; ještě je na něj zima :D


Nami 99
10. 01. 2021
Dát tip

Měli v tom kalendáři takový nepořádek, že se jeden rok stalo, že Velikonoční pondělí připadlo na úterý.


Kočkodan
10. 01. 2021
Dát tip

 

Je dobře, že zřejmě nejsi homofób a hodláš jeden měsíc věnovat i gayovi Juliu Caesarovi. (Já mám sice tvářičku pouze jednu, ale jejímu půvabu se široko daleko nikdo nevyrovná.)


Aru
10. 01. 2021
Dát tip

ještě jsem přidal informaci proč právě padlo rozhodnutí na leden a není zacátek roku třeba v říjnu, bylo to prostě jen úřední rozhodnutí :D


Aru
10. 01. 2021
Dát tip

díky, únor se možná zvrtne v horor, zatím o něm moc informací nemám :)


Alegna
10. 01. 2021
Dát tip

:)) díky za pobavení a nové vědomosti, to se vždycky hodí a komentáře to podtrhly***


Aru
10. 01. 2021
Dát tip blacksabbath, Alegna, Lenochod

což o to, ono sněží správně kdy má, jen lidé si udělali svoje počítaní, které ne vždy sedělo. jeden měsíc bude věnován přímo samotnému Gaiovi Juliu Caesarovi (koukám že v textu je nějáká zprzněná verze jeho jména :D )

bez povahy já vůbec nevycházím ven, akorát někdy se ztratí a pak mi volají z útulku :D

díky


blacksabbath
10. 01. 2021
Dát tip Aru, aleš-novák, Alegna

Aha....tak proto júlianský kalendář.....aby prostě sněžilo tehdy, kdy správně má.....na mužích jsou zajímavější věci....než je tvář....třeba povaha....*/******


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru