Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stříbrná kočka

12. 01. 2021
9
22
388
Autor
Savage Flame

Stříbrná kočka

 
Ve tmě se blýskla jiskřivá očka 
A já nevěděl, na co vlastně myslím. 
Ladně se protáhla stříbrná kočka 
A olízla se a zůstala stát. 

Jsem sice divoch, ale ty dvě jiskry v očích 
Zmrazily všechny mé dravčí smysly. I za úsměv a skryté plamínky vášní, 
Je docela možné začít mít rád.
Dává mi sílu a ani to netuší.

Neví, že se na ni denně těším.
Ví snad, jak hladí mě po duši?
Chápe, že vlastně díky ní hřeším?
Hřeším tím, že nejsem zhrzený.
Hřeším svým míněním, že je trochu mojí.
Hřeším svou neúctou k tvrzení,
Že hříchem je, když o svou kočku stojím.

Už vím kolik pocitů, nápadů, snů,
Skoro jsem se bál vyslovit.

Tolik prázdných nocí a nevlídných dnů, Kdy mé kočičí oči mi pomohly snít.
Ano jsem ďábel a snad zatracený.

Nevím, zda splnění svých snů se dočkám.
Vím však, že nejsem opuštěný, Když nablízku přede má stříbrná kočka. 

22 názorů

To Alegna: Dekuji za tip. ;) S.F.


Dagmaram
13. 01. 2021
Dát tip

:-)


To Gora: To neni nova vec a starsi nejak nepredelavam, spis si beru pouceni do novych. Ta pismena jsem takhle psal casto, kdyz jsem jeste psal do stromecku a protoze jsem si to casto i zhudebnoval, pomahalo mi to se lip rytmicky drzet, kdyz jsem si to po case prehraval a uz se musel sem a tam juknout na text... Ale fakt je, ze i tech veci tak vidim ten text i kdyz zavru oci stale. V novych vecech to tak uz nepisu, taky je uz nedelam s hudbou... Tech puvodnich mam jeste dost a nove sem zacnu davat teprve az vycerpam ty starsi a teprve pokud k nim zaradim i ty starsi, dopustim se pak i drobnych korekci, ale jen u tech, co za to budou stat. Ostatni budu mit jako ukazku vyvoje i pro me sameho... ;) S.F.


Gora
13. 01. 2021
Dát tip

Jsme tady na Písmáku, abychom se něco dozvěděli, např. s těmi konci/začátky jednotlivých veršů je to snadná pomoc - oprava... a "políček" snad nepřichází do úvahy, jen pouhý názor... jsem kočkomilka a spíš mne mrzí, že tak hezký námět jako stříbrná kočka je z hlediska formy trochu odbytý.


To Kočkodan: Dekuji mnohem nadanejsimu rymovaci, nez je ma nepatrna velickost... Potesilo me ze jsem byl zaznamenan... ;) Tolik selem v byte asi nebude nuda... ;) S.F.


To vesuvanka: Ta ma kocka mi prisla min hunata :) ale ta barva sedi presne ;) Moc me tesi, kdyz ma nedokonala mini dilka nejak zaujmou a vyvolaji treba predstavu, nebo vzpominku. Sice je to zpravila tim, ze dany jedinec ma poeticnost v sobe a chce hledat, ale i tak mi to hladi ego a vubec ne proti srsti :) Dekuji. ;) S.F.


To Gora: Dekuji za kritiku, stal jsem o nazor a tak mi prijde zbytecne se nejak obrnovat i kdyz jsem se napred skoro chtel ohradit, proti tomo trapeni... Ale ono je mi jasne, ze moje videni, je tezce subjektivni a tak neberu rozdilny nazor a pohled a priori jako policek a jsem rad, ze mam moznost posoudit vic pohledu na danou vec...;) Co se tech velkych pismen tyce, to je pozustatek puvodni upravy a me zvyraznene zacatky versu neva a nekdy me i bavi (casto)... I kdyz dokazu udelat caru podle pravitka, casto me bavi se nejak vzpouzet a nekdy mozna az otravne... Jsem ale holt uz takovy ;) Vazim si uprimnosti a moc za ni dekuji. ;) S.F.


Kočkodan
13. 01. 2021
Dát tip vesuvanka, Savage Flame

 

Přišla šelma kočkovitá,

 

autor S.F. toto vítá,

 

když zří její orgán zraku,

 

přestává mít pocit vraku.;-) ;-)

 

 

 

My máme v bytě čtyři (dvě černé)


vesuvanka
13. 01. 2021
Dát tip Savage Flame

K básni se ráda vracím, jsem také milovnice koček. Žádnou nemám, ale ráda jsem chodila do kočičí kavárny, kde mě micky vítaly, jakmile jsem se objevila ve dveřích. Bohužel kavárna byla už předloni zrušena. Zajímají mě i různá plemena koček, stříbrná kočka mi připomněla  krátkosrstou:

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/6tFqXtfOec2Fkgch6EdnXSS92YKwEQ5clTv9bEX2BOd5wyn_-tTRsDLk1c7TPXxUpujAildma__oc6EXTgmtLSu__o8MLWNjN9oAq99glBFB2wnwLCC25CEjC1V-wTRC0vaDp1ZIz2pA4Dz2


Gora
13. 01. 2021
Dát tip

Rýmy se mi nezdají moc zdařilé, možná bys dovedl "kočkovité" téma ztvárnit volným veršem, netrápil by ses pak s rýmy typu bál vyslovit/pomohly snít, kde to evidentně není, jak by být mělo...  než se autor pustí do vázaného verše, bylo by dobré získat o něm nějaké povědomí...

Co se týká gramatiky v básni, moc nerozumím, proč máš dost pravidelně na konci verše čárku, přesto pokračuješ velkým písmenem:

I za úsměv a skryté plamínky vášní,  Je docela možné začít mít rád.

To blacksabbath: Díky moc za pochvalu, tip i prani. ;) S.F.


blacksabbath
13. 01. 2021
Dát tip Savage Flame, vesuvanka
Vím však, že nejsem opuštěnýKdyž nablízku přede má stříbrná kočka...ať je.živá nebo plyšová...hlavně že přede a má jiskřivá očka....milé napsání...*/****

elína m.
13. 01. 2021
Dát tip Savage Flame

Já bojuji s propagandou neustále a poslední dobou už na Písmáku ani nic jinémo nedělám.

Všem tvým kočkám přeju, ať šťastně předou, až je budeš hladit tam, kde to mají rády, ať už jsou imaginární a nebo skutečné.


To elína m.: Ta moje je stribrna a je sva, ale protoze je jen v me hlave, nemusim se pripadne false myslim obavat. Navic nedam na propagandu a nejsem z ech, co odlisnost pronasleduji. Nicmene dekuji za varovani a dam si pozor i na ty neimaginarni ;) S.F.


To Andělka1: Dekuji za prani a preji tez a nejen hezky vecer. ;) S.F.


Savage Flame
12. 01. 2021
Dát tip vesuvanka

to Johanakrupa: Ta ma kocka je sice jen imaginarni, ale je fakt, ze ta stvoreni me obecne fascinuji a nejen svou gracii... Dekuji za hezky komentar a preji at se zlati a neni treba nic lecit. ;) S.F.


to vesuvanka: Jsem rad, ze se libi a dekuji za tip. ;) S.F.


elína m.
12. 01. 2021
Dát tip Savage Flame

Na kočky ale pozor! Traduje se, že jsou falešné a že čím jsou hezčí, tím jsou falešnější. A ty černé micky navíc pomáhají čarodějnicím, za což na ně v historii byly pořádány pogromy.   Tip.


Andělka1
12. 01. 2021
Dát tip

Ty se mááááš...budiž přáno...:-))


Johanakrupa
12. 01. 2021
Dát tip vesuvanka, Savage Flame

Mám doma také kočku- zrzavou. Když se jí opírá letní slunce do kožíšku, září jak zlato. A ta záře je lék na bolest duše i těla..

TIP


vesuvanka
12. 01. 2021
Dát tip

Báseň je hezká :-))) TIP


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru