Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PADÁ TO Z NEBE

12. 01. 2021
14
19
800

Já Lucie píšu..., protože tento moment musí být zaznamenán.

PADÁ TO Z NEBE

Takové úterní odpoledne jsem nezažila už dlouho. Ano! Sněží mi doslova před očima. Co vám? Také tam u vás padají vločky z nebe? Tady se snáší dolů nepřetržitě. Myslím, že teď tuto radost sdílíte se mnou. Nebo se mýlím? Nemohu se plést. Vždyť přece je tu on! Sníh!

Je všude... Na předních sklech aut (na nich dokonce vidím napsané nápisy, ty miluji), na silnicích (to je potom v Brně vždycky dopravní kalamita) a na hustých keřích a stromech. Ty jsou celé bílé, asi tady byl tajně Mrazík. I pouliční lampy mají na sobě poprašek. Odpadkové koše byste ani nenašly, chodníky nerozeznáte od silnic. Ach, jen ty malé děti mají smůlu, protože z pískoviště se stal ideální prostor pro sníh. Určitě mají už připravené boby, sáňky a podprdelníky a uhánějí své rodiče, kteří sedí za počítačem do půl pasu oblečení a mají videohovor se svými nadřízenými. Jejich děti na ně volají: ,,Mamííí, tatííí! Venku je bílo, musíme ven!" Když jsem byla menší, také jsem to dělala. Dnes mi stačí se jen dívat, jak to z nebe padá a smát se lidem, kteří chodí v huňatých péřových bundách a po dobu jejich procházky se z nich stali sněhuláci! To je třeba má máma. Přišla celá mokrá. A vypadala, že si to vůbec neužívá. Nechápu. Já bych šla ven hned. A nejspíš to asi i udělám! Musím, protože nejsme (bohužel) v ruském městě Yugorsk, kde jsem ani nikdy nebyla, ale i tak je tam právě teď -32 °C. Nesněží tady každý den. V Brně je jen -1 °C, tak se vůbec divím, že vidím to, co vidím. Musí se toho pořádně využít než se setmí. I když i sníh ve tmě je super! Sice není tak pěkně vidět, ale ten pocit, že vám křupe tvrdý sníh pod nohama, je tam pořád s vámi. Cítíte, že vám něco studeného a vodového právě dopadlo na nos. Tyto dojmy nikdy jindy, než teď, když sněží, nezažijete!

Tak vám, jako mým čtenářům z celého srdce radím: ,,Neseďte teď u mých napsaných slov. Běžte honem vykouknout pod roletu okna a určitě uvidíte to stejné co já. Utíkejte postavit toho nejkrásnějšího sněhuláka a zkoulujte všechny koho venku potkáte. Každého. Myslím tím i mrzuté bručouny. Určitě jim zvednete náladu. Zapomeňte na povinnosti, na nějaká čísla, na psa, který neustále jen štěká, co máme dělat. Užijte si ten pocit, že padající vločky jsou teď jen vaše!"

So let it snow, let it snow, let it snow...


19 názorů

K3
11. 03. 2021
Dát tip

Chumelenice a mráz, obojí mě vždycky táhlo ven. Jednou jsem oběhl 10 h sad, při mínus 15 kolem dokola jen v trenkách. Když jsem pracoval na zámku, tak syn hraběte s manželkou, nechávali své malé, polonahé děcko, hrát si v dešti s tím, že když mu bude zima samo příjde. Krásně se tak otužovalo.


Karle, děkuji Ti moc za přečtení a tip! Jsem ráda, že se má miniaturka líbila, protože radosti je v ní mraky! I když už není aktuální :)  


K3
11. 03. 2021
Dát tip

Takové texty jsou prima. Máš v tom nepředstíranou radost a hravost. Ráda se k němu vrátíš.


Děkuji moc za video! Ooo... to je tak roztomilé :) Nejlepší je na konci videa panda ve sněhu :) Ta se v tom tak válí, jako kdyby sníh viděla poprvé :)



Jarmilo (Jamardi), děkuji Ti moc za kritiku i tip! Jsem ráda, že se Ti toto dílo líbilo. 

Ano, všichni jsme stejní. Co se týče padání vloček :) 

To video co jsi zmiňovala, muselo být pěkné a roztomilé... Klidně mi pošli odkaz a já také mrknu :)


Jamardi
09. 02. 2021
Dát tip

Je to pěkně vyjádřené. Hodně lidí se takto kochá, je to zase něco jiného a je to jen někdy. I zvířata. Dnes jsem se třeba dívala na video, kde se pes dívá vzhůru a pozoruje vločky. O dovádění v závěji ani nemluvím - lidi i psi, všichni.


Theo, děkuji! Hned jak jsem si přečetla Tvou kritiku, tak jsem z ní nadšená! Ano, člověk by se měl těšit z maličkostí. A hlavně ze sněhu...


Thea v tramvaji
19. 01. 2021
Dát tip Petr Livingston

Teda ty jsi nadšená! To je moc dobře :) Já taky bývám... Je to taková příjemná agitka pro domácí pecivály a negativní zaprděnce. Jednou jsem u autobusové zastávky viděla houpat se starou babičku na houpačce, kde se obvykle houpou děti. Ale bylo dopoledne - děcka ještě ve škole. Takže stará paní využila situaci a byla nadšená jako ty ze sněhu :) A o tom to je... umět se v životě radovat z maličkostí.


Tak to mě mrzí, že si zimomřivá. To ti musela být opravdu velká zima. Myslím, že už se to ale nikdy opakovat nebude :)


vesuvanka
16. 01. 2021
Dát tip

Lucko, děkuji za odezvu :-))). Ta zima byla tehdy mimořádná, pokud jde o nadílku sněhu i mrazy. Jsem odjakživa zimomřivá, takže to bylo pro mě velké sebezapření chodit v ranních mrazech do práce (pracovali jsme od 6,30). Na tramvaj jsem to měla pěšky 20 minut a tramvají také přibližně 20 minut. Tenkrát jezdily ještě staré dřevěné otevřené tramvaje, kde to profukovalo. 


vesuvanka - děkuji Ti moc za tip a přečtení. Jsem ráda, že jsem Tě mým textem potěšila. To je mým cílem!

Skvělé, že ses podělila i se svým zážitkem. 25 cm sněhu asi v Brně nikdy neuvidím. Kdyby bylo -20 stupňů tak, to by byla asi ze  mě ledová kra a to mám ráda zimu!


vesuvanka
16. 01. 2021
Dát tip

Moc hezky napsané, pohled na zasněženou krajinu i město potěší, i když ve městě může vzniknout dopravní kalamita. Pokud jde o brodění se sněhem, vzpomínám na konec listopadu roku 1969 (to není překlep), kdy jsem se ráno brodila sněhem cestou do práce. Během noci napadlo 25 cm sněhu, takže doprava byla značně ochromena. Na Národní třídě vojáci nakládali sníh na auta, vozili na most a shazovali do Vltavy. Zima pak byla tuhá, v noci mrazy kolem -20 stupňů, sníh se držel až do března 1970. TIP


bixley - jsem ráda, že jsem Tě svým textem potěšila! Ano ano, také znám brodění se sněhem, kvůli dopravní kalamitě :) Nejčastěji je to cestou do školy...


bixley
15. 01. 2021
Dát tip

Díky za pěkný text, znám to z Brna i z Prahy. V Brně v Lužánkách a v Praze na Proseku v parku přátelství je to úžasné! 

Vzpomínám si, že kvůli padajícím vločkám jednou vůbec nejezdily autobusy z Holešovic na Prosek a musela jsem si vzít taxík. Vyklopil mě půl kilometru od domova a musela jsem se brodit sněhem...


zelada - děkuji Ti! Moc pěkná kritika.


zeleda
15. 01. 2021
Dát tip

Lucko, piš, co chceš, piš, co tě napadne, piš, co vidíš i nevidíš, piš, co se ti líbí i nelíbí a za čas se k tomu vracej a dávej tomu třeba jinou tvář. Nechť tě při tom všechny múzy provázejí. 


TerkaHigh - děkuji za Tvou milou kritiku. Moc mě potěšila. Je úžasné, že se Ti můj text líbil. Ano, kombinace dopravy a sněhu v Brně není nikdy dobrá :) Mé dílo bylo zamýšleno v pozitivní náladě. Pojímá totiž o sněhu a ten je přece skvělý!  


TerkaHigh
13. 01. 2021
Dát tip

Znám ten nádherný euforický pocit při prvním sněhu a také nechápu, proč někdo nechce jít ven, když přeci tak krásně sněží :) :D. Také jsem si osvěžila, jaké bývalo bydlení v Brně vs. doprava při sněhu. Proto se mi povídka líbila, i když má na mě až trošku moc pozitivní vyznění. Nechybí v ní ani určitá myšlenka o drobných radostech života.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru