Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drzý ďábel

16. 01. 2021
7
15
365
Autor
Savage Flame

Drzý ďábel

Včera jsem zase něco provedl. Už mě nebavilo psát po papírech, zdech a duších lidí a tak jsem si vzal tužku a napsal jsem na nebe: " Já jsem ten nejlepší, váš drzý ďábel!" Už za okamžik se strhla mela. Auta troubila, lidé do sebe vráželi a všechny bolelo za krkem. Mezi obláčky se tu a tam mihla okřídlená postavička, která se marně snažila smazat můj nápis. 

Smál jsem se a smál a nemohl se zastavit. Pak ale najednou jsem uviděl to, čeho jsem si nevšiml předtím. Těm lidem nevadilo, že na ně troubí netrpěliví řidiči, kteří se ještě nepodívali vzhůru a nenadávali jeden druhému, když do sebe vrazili. Oni… Oni se smáli. V tu chvíli jsem si uvědomil, že to se mi líbí víc, než to, že jsem to způsobil já a dokonce mě to těší víc, než jak se ti okřídlení mazači mezi obláčky marně snaží. To mi dodalo odvahu a na druhou stranu oblohy jsem tužkou zařval: "Lidi, vy se smějete, to asi budete šťastní!" a potichu jsem čekal, až si první toho nápisu všimne. Trvalo to chvíli a najednou byly všechny hlavy, dříve vyhlížející k mé drzé samochvále, otočené k mému druhému dílku a zvědavě ho četli. Ale co to, z jejich tváří mizel smích a většina měla najednou v očích zase ten starý strach a okřikovala ostatní, kteří do nich vráželi, když se snažili natáhnout co nejvíc, aby si přečetli, co jsem napsal. 

Tehdy mi došlo, že být ďábel je těžká věc, zvlášť když chcete v lidech probudit radost a smích. Podal jsem gumu těm snažilům na nebe, zahodil tužku do kanálu a šel s vyhrnutým límcem dál. Trvalo mi dlouho, než jsem přišel na to, že nejen smíchem se projevuje štěstí a že sebou přináší i obavu z toho, že ho ztratíme. 

Od té doby, už jen píšu úsměvem v duších lidí: "Jsem ten nejlepší" a občas se ani nepodepisuji, i když nemám anonymy rád. Píšu to pokaždé, když si myslím, že by víra v sebe mohla někomu pomoci, aby neubližoval a chtěl být šťastný a smát se a třeba mi i pomoct roznést trochu radosti i mezi ostatní.

A jen tak mimochodem… "Chceš-li, pak můžeš být tím nejlepším, Tvůj drzý ďábel…“


15 názorů

Savage Flame
22. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

To blacksabbath: Dekuji za tip. ;) S.F.


To Alegna: Ono ostatne nekdy muze byt tezka vec i vubec byt... a nemusi jeden byt ani dabel... ;) Dekuji za tip. ;) S.F.


Alegna
17. 01. 2021
Dát tip

..... být ďábel je těžká věc***


To vesuvanka: Jsem rad, ze se libilo a dekuji za pochvalu i za tip. ;) S.F.


vesuvanka
17. 01. 2021
Dát tip Alegna, blacksabbath

Zajímavý nápad, pěkně zpracovaný :-))),TIP.  Obzvláště mě zaujalo:

Trvalo mi dlouho, než jsem přišel na to, že nejen smíchem se projevuje štěstí a že sebou přináší i obavu z toho, že ho ztratíme. 


To StvN: Ze me taky, je asi nasnade. ;) Dekuji za pochvalu a tip. ;) S.F.


To Kočkodan: Priznavam, ze jsem ani neregistroval, ze tam ta carka je, ale nebudu ji mazat. Ted, kdyz o ni vim, by mi tam vlastne uz chybela... :) Asi jsem se zamyslel, fakt uz nevim. Nicmene jsem rad, ze se libilo, i kdyz je to jen takova blbustka o vlastni veledulezitosti... ;) S.F.


To Gora: Ty posledni odstavce jsou preplacane stejnymi spojkami... Sam ze... a pak zase same a... Ani nevim proc vlastne. Je to prece jen uz par desitek let, tak si to nevybavuji uplne presne. S vypustenim dalsiho, by to mohlo znit jako rezignce na stav veci a uznavam, ze by to mozna znelo "umelecteji" ale vyznam by byl podle me jinde. Ona ta prastena alegorie je totiz de facto o me, o tom, ze si nedam pokoj a i kdyz popichuji, stale se snazim, aby se lidi i smali... I kdyz me kvuli tomu treba zatrati... Kazdopadne dekuji za trpelivost se ctenim a jasne a vecne zhodnoceni a jsem rad, ze treba kousek se i libil. ;) S.F.


To Dagmaram: Jsem rad ze se libilo a dekuji. ;) S.F.


To Johanakrupa: Ono asi zalezi na tom, co kdo vidi pod pojmem dabel... Kdyz se ale podivam na zpravy, nebo jen tak kolem sebe, jak se k sobe lidi chovaji a tak, casto me napada, ze prvoplanovy "padouch" nemusi byt ten nejhorsi... Kazdopadne dekuji za zajimaby komentar i tip. ;) S.F.


StvN
17. 01. 2021
Dát tip

Zajímavé, líbí se mi pozitivní pojetí ďábla. 


Kočkodan
17. 01. 2021
Dát tip

 

„Od té doby, už jen píšu úsměvem v duších lidí...“ – to bylo přímo ďábelsky zvolené místo pro čárku. ;-) Ale tvoje dílko se mi líbilo.


Gora
16. 01. 2021
Dát tip

Až po tenhle odstaveček se mi miniatura jako svěží dílko docela zamlouvá, zredukovala bych počet zájmen - a zde by se dala ukončit... aniž by došlo k újmě vyznění:

že nejen smíchem se projevuje štěstí a že - s - sebou přináší i obavu z toho, že ho ztratíme. 


Dagmaram
16. 01. 2021
Dát tip Savage Flame

Mně se to líbí. Smích= momentální štěstí. Člověk, jak se směje, tak se prostě zapomene :-):-):-) ráda jsem momentálně šťastná


Johanakrupa
16. 01. 2021
Dát tip Savage Flame

Když už se ďábel snaží udělat lidi šťastnější, tak co asi činí bůh? Možná tuším..


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru