Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Identikit

17. 01. 2021
18
18
469
Autor
elína m.

Identikit je kresba policejního kreslíře, který ve spolupráci se svědky vytváří portrét hledaného zločince.

 

Poslušná tuha šelestí,

čarami papír pokrývá se

a portrét, zdá se, naštěstí,

tvé tváři vskutku podobá se,

 

ač já jsem pouhý samouk,

literát, který trochu kreslí.

Seď, klidně dýchej, ani muk,

když proti sobě dvěma křesly

 

míříme jako v souboji,

já zvedám tužku, ty se bojíš...

Jsem kreslíř ? Básník? - Obojí!

Jsem taky rytíř v plné zbroji,

 

co chtěl by dobýt pevný hrad,

o padací most v duchu prosím.

Jsem jenom kluk, co chce si hrát

a vyhrává - už tuší, kdo si.

 

 


18 názorů

elína m.
26. 01. 2021
Dát tip

Břízko,

postoj psychoanalytika plně sdílím.


Bříza
25. 01. 2021
Dát tip

Elíno - píšeš krásný básničky, které stojí za to číst

 

- k tomu, jak se stavíš k takovým či onakým kohoutkům na smetišti, napíši ti psychoanalytický vtip:

 

ve výtahu jede psychoanalytik. Ma brejličky a čte si noviny. V tom jeden spolucestující se naň osopí, vrazí mu jednu, až mu brýle spadnou.

Psychoanalytik si brýle opět nasadí a čte si dále. Když hrubián vystoupí, jeden ze spolucestujících se ho otáže - "což to necháte tak?"

Psychoanalytik se na dotyčného zadívá a praví: "Ano - to je přeci JEHO problém . . . "

 

 


elína m.
19. 01. 2021
Dát tip

Matesi,

máš recht. Civilisté by se měli držet od války co nejdál. Ještě by v ní mohli přijít k úrazu. Promiň, že jsem tě(dokonce dvakrát!) obtěžovala. Už nikdy se to nestane.


Elíno, to je už druhá vyčerpávající odpověď, na mé drzé pochybnosti. Začínám vás oba obdivovat, tedy pána, který tolik tvoří, až se mu z toho tříští osobnost, i jeho zapálenou pronásledovatelku. Já jsem ještě mladý na to, abych sem investoval tolik energie (schválně nepíšu času), děkuji.


elína m.
18. 01. 2021
Dát tip

Matesi,

ty jediný mluvíš o iluzích a chceš důkaz. Důkazy o tom, kolik alternicků používá pan Homolka by mohl velmi lehce podat majitel Písmáku Olda, kdyby chtěl.

Já ti mohu podat pouze důkaz o tom, že Starej dobrej Salvator = Ten v buřince a se svíčkou.

Stačí si otevřít sbírku buřinkáře Jízdenky prosím. V této sbírce je soubor básní nazvaný Tiché požehnání. V tomto souboru básní je text  Latimerie podivná. Zní takto :

Sním o milence klidné, rozvážné,

sním o svatbě a hlavonožčích hodech,

o požehnání tichém zdá se mi

o hlubokostech vpravdě nebeských.

 

Na tento text, jehož původní autorem je starej dobrej svatej Salvátor napsala Umbratica parodii Ruce dne 31.8. 2020. Pokud tedy chceš důkaz, ověř si to. 


elína m.
18. 01. 2021
Dát tip

Abakusko,

kdybys tedy něco pochopila, dej mi vědět.


Abakus
18. 01. 2021
Dát tip

No mne chvíľu trvá, než niečo pochopím. Takže mám jeden nick a mám slabosť aj pre verše viazané neviazané.


R. Kedar
18. 01. 2021
Dát tip

Jsem takový stromódní, používám jen jeden nick a dokonce mám slabost pro vázané verše, takže líbí:)


elína m.
18. 01. 2021
Dát tip

Abakusko,

teď budu mluvit čistě za sebe, protože si nedělám nárok na nějaká objektivní a obecně poučná tvrzení.

Já si myslím, že v každém z nás je doktor Jekyll a pan Hyde. Většina lidí ale chce být jen Dr Jekyllem a pana Hyda v sobě tají. Většina lidí by dokonce i odpřisáhla, že v sobě žádného pana Hyda nemá. Někteří umělci ale mají neodolatelnou potřebu vypustit pana Hyda na světlo boží. Tady na Písmáku se to dá udělat tak, že se vedle hlavního nicku vytvoří jeden či více alternicků, kterými se dělají neplechy. Zatímco annnie je kamarádská a bodrá, jeví až podezřelý zájem o své bližní a tipy rozhodně nešetří, Ten v buřince a se svíčkou je agresor, který "dělá legraci" samozřejmě ne na účet svůj, ale na účet jiných. A když už je toho trochu moc, tak se díla prostě šmahem smažou jako dnes a začíná se od začátku.

Když má člověk dejme tomu dva či tři nicky, je to ještě celkem normální. Znám víc takových případů a pokud ty alternicky třeba fumgují v jiné kategorii než základní nick(dejme tomu, že třeba haikařka píše na alternicku pouze vázané verše), pak je to neškodné. Horší ale je, když má někdo celý zástup alternicků jako naše annnie. Naštěstí jsou její "performance" naprosto bezzubé a neškodné. Vždyť třeba pan Litarts nebo student E.E. Kindl, který jako by sem přilétl z 19.století, mluví prakticky stejně, ač panu Litartsovi má být tuším 67 a E.E. Kindlovi je věčných 17.


Abakus
18. 01. 2021
Dát tip

pekné. 

Myslela som, že keď má niekto toľko kritiky a chvály, že je jednoducho dobrý a  prípadne ešte aj obľúbený. Ale mať viacero nickov ,má niečo do seba. Najmä keď po autorovi ani pes neštekne. 


pane jo, spiklenecké teorie řádí i tady...:o)


elína m.
18. 01. 2021
Dát tip

Matesi,

Ten v buřince a se svíčkou například zveřejnil stejné dílo jako dnes již smazaný Starej dobrej Svatej Salvator. Na toto dílo napsala parodii Umbratica(Ruce). V prologu ke své parodii Um Salvatorovo dílko citovala, takže rovnice Salvator = Ten v buřince platila nezvratně. ...Proč asi myslíš, že Ten v buřince před chvílí všechna svá "díla" raději smazal.

Můžeš si třeba přečíst můj dialog s Litartsem a E.E. Kindlem pod Náladami a mnohé ti bude za chvíli jasné.

Stačí jen sledovat chování annnie průběžně den za dnem. Každý den nové dílo.  Za pouhých 28 dní existence tohoto alternicku(17.1.2021 napsaných 632 kritik a daných 319 tipů. Takovou výkonnost věru nemá ani nikdo z redakce. Na soukromého manipulátora je to až grandiózní pracovitost. A když k tomu ještě přičteme Toho v buřince + další alternicky tak nejapné, že je tady ani nemá smysl vyjmenovávat, tak už se nám rýsuje před očima identikit a na papíře diagnóza.


elína m.
18. 01. 2021
Dát tip

Dagmaram,

děkuji a jsem ráda, že see líbí.


Dagmaram
18. 01. 2021
Dát tip

pěkné :-)


Za verše dávám tip, ale odpověď Ostrichovi se mi zdá zcestná. Navíc jistota, že někoho poznávám, může být iluzí.


elína m.
18. 01. 2021
Dát tip

Ostrichu,

díky za chválu. Zatím ponechám nespisovné " kdo si ", i když jinak většinou píšu spisovně. Jednak se to lépe rýmuje a jednak osoba, jejíž identikit vytvářím, tedy "básník" Vít Bohumil Homolka, který nyní vystupuje na Písmáku jako annnie, Ten v buřince a se svíčkou, přičemž využívá ještě pár dalších masek, které snad ani nestojí za řeč, mluví zásadně slangem, aby se přiblížil prostému lidu.  Všichni, kteří máme všech pět pohromadě víme, že tenhle hravý důchodce je Radovan Skromný Tvořivý, Profesionální básník, Starej Rendl, Starej dobrej Svatej Salvátor atd, atd, atd. Všechny jeho alterrnicky spočítané nemám, ale nepochybně  jejich počet tvoří písmácký rekord a možná by bylo zábavné je spolu se čtenáři všechny postupně odhalovat, ať lépe poznáme duši člověka, který je přesvědčený o tom, že mu Písmák patří.


Ostrich
18. 01. 2021
Dát tip

Pěkné.

(nemělo by být na konci "kdo jsi" ?)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru