Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paní učitelka

18. 01. 2021
14
14
398
Autor
Movsar

Zvonila přestávka. Děti se kupily na chodbě, některé zůstaly ve třídě u lavic, sdělovaly si dojmy, tetelily se nad volnou chvílí. Paní učitelka Hanka srovnala desky, dopila zbytek kávy se sekaninou a vstoupila mezi ně.

Vzala si ji stranou. A začala bez okolků:
"Anetko, jak ses tuhle v hodině přihlásila a pak mlčela.. Je za tím úzkost, již v tobě vyvolává fakt, že každodenní upadající uhýbání před smrtí je neautentické bytí ke smrti?!"

Když se holčička rozplakala a utekla, přistoupila paní učitelka k chlapečkovi v košili a kostkovaných kalhotách. "Lubošku, cítím z tvých pohledů environmentální žal. Jsi opravdu přesvědčen, že doba šestého masového vymírání už začala?!"

Chlapeček se rozplakal, paní učitelka mu utřela slzičky a snoplík a pokývala hlavou, že jeho pocity sdílí, ale že počátek doby šestého masového vymírání by odsunula někam k úsvitu 22.století.

"Nerada vás ruším," vstoupila pak mezi holčičky hrající si u okna s panenkou, "ale musíme si vážně promluvit." Holčičky se na paní učitelku zadívaly velikýma očima. "Identita matky se udržuje jen dobře známou uzavřeností vědomí v dřímotě zvyku, v níž se žena chrání před hranicí, jež odsekává její tělo a odlučuje je od jejího dítěte, jak nás poučila Julia Kristeva." Vzala z rukou holčičky panenku a významně ji potěžkala. Holčičky na ni hleděly s otevřenými pusinkami, cvakaly řídkými zoubky, roztřásly se a rozplakaly.

Protože k slzičkám už nic dodat nemohla, postoupila paní učitelka k chlapečkovi v pleteném svetru. Podívala se na odznak Julia Fučíka po dědovi, který mu připnula maminka a který pyšně vystrkoval, a začala ironicky: "Ty už jsi maminčin veliký voják, viď?!" Chlapeček se zašklebil na souhlas. "A zdalipak jsi, spolu s naším velkým filosofem Janem Patočkou, přemýšlel o tom, proč se energetická proměna světa musí dít válečně?" Chlapeček se opět zašklebil, nikoli na souhlas. "Nepřemýšlel.. Protože válka, akutní opozice, je nejintenzivnější prostředek rychlého uvolnění akumulovaných sil." Chlapeček se šklebil a potahoval sůl z nosu i očiček.  

Když si paní učitelku druhý den zavolal ředitel, čekala milejší atmosféru. "Jsou na vás stížnosti od rodičů," začal. "Vždyť jsem děti seznámila s Heideggerovou existenciální filosofií, ekologií Davida Attenborougha, psychoanalýzou Julie Kristevy i kacířskými eseji Jana Patočky, a to v jediné přestávce!" čertila se paní učitelka a teatrálně kroutila hlavou. Ředitel zamíchal kávu se sekaninou, napil se, pokýval hlavou na srozumění, neboť sekanina člověka smiřuje, ale varoval: "Největším nepřítelem učitele je rodič. Mějte to na paměti. Doba je zlá. Uberte."

A tak paní učitelka dětem zas hrála na klavír, učila je abecedu, sčítat jablíčka, ale docela nerezignovala a sem tam kacířsky do osnov propašovala kapku poťouchlosti.


14 názorů

Alegna
19. 01. 2021
Dát tip

taky si dovolím smeknout *****


lastgasp
19. 01. 2021
Dát tip

Naprosto nevhodný oportunistický způsob řešení oprávněných stížností rodičů. Navrhuji pedagožku přeřadit a zaměstnat u Plagy.


Tleskam a smekam. Dekuji. ;) S.F.


Movsar
19. 01. 2021
Dát tip

Všem vám děkuju, přátelé. A třebaže někteří navrhujete školu škrtnout, teacher, leave a kids alone!, věřím, že vaše vzpomínky na ty roky v základní škole se aspoň sem tam zalesknou kamínkem radosti. 


StvN
18. 01. 2021
Dát tip Alegna

Líbí se mi to. Tady mi přišlo, že odpovídá chlapeček: Chlapeček se opět zašklebil, nikoli na souhlas. "Nepřemýšlel.. Protože válka, akutní opozice, je nejintenzivnější prostředek rychlého uvolnění akumulovaných sil."

To by byl teprve zvrat. Největší kolík je ale ředitel. 


K3
18. 01. 2021
Dát tip Gora, Alegna, Aru

Já to beru jako experiment, bizarní, šokující, odehrávající se na tenkém ledu, a jako takový ho vysoce hodnotím.


Abakus
18. 01. 2021
Dát tip Aru

škola by nemala brániť deťom vo vzdelávaní sa /M. Twain/


Andělka1
18. 01. 2021
Dát tip

***


Aru
18. 01. 2021
Dát tip

a největším nepřítelem dítěte je škola


Tak to byla teda paní učitelka strašící děti. Možná to byla i noční můra dětí. Chudáčci... A cvakání řídkými zoubky se mi také moc líbilo :) TIP!  


Gora
18. 01. 2021
Dát tip

Nápady jen srší, ta paní učitelka... poslední věta a cvakání řídkými zoubky je top...


***, disidentka nové doby...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru