Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Porozumis ?

16. 05. 2002
5
0
1512
Autor
Stevenson

Porozumíš ?

 

Narozeninová party skončila celkem v pohodě a rozcházeli jsme se domů v poněkud rozjařené náladě. Můj dědeček by nás asi nazval „ Zlatou mládeží “ .

Nově nastolený kapitalismus nám dal daleko víc, než jen osobní svobodu, možnost říkat co chceme, jezdit kam chceme ale hlavně prostředky k tomu dělat téměř všechno co chceme.

Bylo nám vše jasné. Minulost byla pasé, budoucnost jasná jak vycházející slunce, žít se musí přece jen přítomností.

Společnou cestou z mejdanu jsme ještě dopíjeli lahve šampanˇského, které jsme si vzali ssebou. Noc byla ještě mladá, jako my. Všechno bylo mladé. Jen ta stará paní, která vybírala z popelnice nebyla. Zřejmě homeless, baglady. Angličtina se stávala pomalu naši druhou řečí . Také pokrok. Jako ve všem. Jak by se dneska pomalu člověk domluvil, třeba s někým na nádvoří pražského hradu ?

Na rozdíl od ostatních mě něčím zaujala. Ano, má vlastní babička na poslední zažloutlé fotografii rodinného alba vypadala přesně jako ona. Shrbená už věkem a odevzdaným smutkem vyzařujícím z celého jejího těla . Zastavil jsem se na chvíli a odmítl lahev, kterou mi kamarád podával.

\" Co ti je prosím Tě ?“ zeptal se mě .

Nějak se mi sevřelo hrdlo a necítil jsem se na odpovědˇ. Snad sledoval na co se dívám a snad i částečně pochopil. „ Snad by ses nám tady neroztesknil nad jednou špinavou babou, člověče ? Kdyby si zašla na sociálku, určitě nebude tohle muset dělat. A vůbec za ty daně co všichni platíme jen na tyhle nemakačenky co se valejí pod mosty..“

Když jsem neodpověděl, jen mávl rukou a přidal se k ostatním i k jejich zpěvu Happy birthday to you……

Bože, proč.. ? ptal jsem se v duchu. Proč dopouštíš tohle. Proč to tak musí být ? Jak Ti máme potom rozumět, když kolem sebe stále vidíme tolik bídy a zla.

Stará paní vyndala něco z popelnice a pomalým, šouravým krokem odcházela.

Rozjařený Happy birhday pomalu také odezníval, ale já stále stál na místě a nemohl zabránit tomu pálení potlačovaných slz. Ale nějak vnitřně se ten důvod, pro které jsem stále měl i hrdlo sevřené pomalu měnil.

Už jsem litoval a smutnil nejen pro tu starou paní, ale i pro nás. Pro tu partu, která odcházela z jednoho mejdanu, aby ráno začla plánovat druhý.

A věděl jsem, že snad toho Boha začínám chápat….

 

Ráno jsem si v novinach přečetl, že sedmdesátiletá stařenka pobírající důchod a vlastnící komfotni byt s luxusní chatou na přehradě, žebrá na ulicích v turistické zoně….


Mariena
23. 03. 2004
Dát tip
Tohle dílko se mě velice dotklo a probudilo ve mě pocity, které jsem už tolikrát prožívala. Navodilo ve mě atmosféru, do jaké se nedá vstoupit kdykoli... Je těch řádcích je hloubka a křehkost zároveň... Ale poslední věta mě vrátila zpět nohama na zem...Snad to byl záměr a důvod dále se zamýšlet...

Stevenson
23. 03. 2004
Dát tip
ta veta je tam naprosto zamerne..chce vyjadrit prave tu rozpornost. Ve spolecnosti, v nas, ve svete..a muze si kazdy vybrat, i po te vete, co nabyl a co nechce ztratit.

Elyanne
20. 05. 2002
Dát tip
Zajimave

Jankav
18. 05. 2002
Dát tip
Tip*

IVANOL
18. 05. 2002
Dát tip
Ta poslední věta má určitě význam, ale je opravdu zbytečná. I kdyby to byla pravda, navozuje pro celý příběh zdání nepravděpodobnosti a hlavně vytváří dojem, že hlavní hrdina , který si tak krásně zafilozofoval, ztratí na základě novinové zprávy čerstvě nabité sociální porozumění. Napsáno velmi dobře..*

Stevenson
18. 05. 2002
Dát tip
diky za cteni i poznamky..)

Deltex
17. 05. 2002
Dát tip
*

Čmelák
16. 05. 2002
Dát tip
TIP - hlavně za text bez poslední věty... Poznámky - pouze k poslední větě: 1. Noviny chtějí být akční a každá - i nepravdivá - fáma je pro oči dychtivého čtenáře nejlepším magnetem... 2. PŘEJME i důchodcům ADRENALINOVÉ SPORTY...

Stevenson
16. 05. 2002
Dát tip
Ta posledni veta, ma ale vyznam.. dik

Annika
16. 05. 2002
Dát tip
ta posledna veta je castokrat pravda, mnohi homeless nie su ziadni chudaci...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru