Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Historické paralely

21. 01. 2021
12
23
531
Autor
bixley

Tání odhalilo prehistorické horolezce. A tání nám je vezme (vedator.org)

Archeologové nalezli v Pompejích antický fastfood se zbytky masa i homofobním nápisem - Aktuálně.cz (aktualne.cz)

5 záhadných archeologických objevů. Vědci nad nimi kroutí hlavou – Epochaplus.cz

Internet je dnes plný informací z nejrůznějších lidských oborů, nejnovějších výzkumů, nových objevů či záhad. Díky archeologickým vykopávkám se objevují staré předměty i místa, která nám mohou připomínat něco ze současnosti. Proč tyto dávné artefakty a stavby nepřiblížit současnému čtenáři nějakým trefným přirovnáním k něčemu známému?

Při brouzdání internetem mě například zaujal článek o ledovcové archeologii. Ukazuje se totiž, že globální oteplování a tání ledovců je přece jen k něčemu dobré. Týmy archeologů vyrážejí do Alp, kde pravěcí obyvatelé hledali vzácné kameny pro zpracování svého nářadí, a často vystoupali až do výšky 3000 metrů! Cestou některé věci ztratili nebo zapomněli a ledovce nám je uchovaly dodnes. Jsou to věci z doby 3000 až 4500  l. př. n. l, například dřevěný toulec, kožené kalhoty a boty, pozůstatky proutěného košíku a stovky dalších předmětů. Tito pravěcí horolezci museli hlavně kameny v něčem do údolí donést. Měli tedy i primitivní brašny vyrobené třeba z březové kůry. Ta je u článku i vyfocena s vysvětlujícím textem: „Prabágl o velikosti 20 cm vytvořený z březové kůry“. Prabágl! Tak to určitě všichni pochopí!

A hned můžeme přejít k dalšímu titulku „Archeologové nalezli v Pompejích antický fastfood“.  Vida, už za starověku se žilo jako dnes! Inu, titulek musí přitáhnout pozornost.Pod titulkem máme sice vysvětlivku, že to ve skutečnosti bylo thermopolium, ale už je tato informace ztracena, protože čtenář je přeletí očima a místo něj vidí dnešní angličtinu. Dovídáme se, že toto thermopilium, tedy místo, kde se připravovala teplá jídla, bylo vyzdobené freskami mořské nymfy a vyobrazeními různých zvířat. Našly se tu i zbytky pokrmů, vepřového, kozího, rybího a šnečího masa. K masu se popíjelo víno nebo horké nápoje. Pokud bychom tedy chtěli užít nějaký odpovídající anglický výraz, byl by to spíš „slowfood“. Ale zůstaňme raději u latinského thermopilium, to k této době patří. Aspoň si rozšíříme obzory.

A co archeologové objevili v Řecku? Třeba počítač! A dokonce pochází z vraku římské lodi, která se potopila v roce 67 př. n. l. u řeckého ostrova Antikythéra. Skládá se ze 37 ozubených koleček. Byl používán k zaznamenávání pohybu Slunce a Měsíce, uměl předpovídat zatmění a dokonce napodobovat nepravidelnou oběžnou dráhu Měsíce. Trochu to u mě vyvolalo údiv. Jak to ti archeologové vědí? Přístroj už přece nemůže být funkční. Dočteme se ovšem také o starověké baterii z Bagdádu a dalších věcech.

Nechme však věcem jejich tehdejší jména. Pokud je přirovnáváme k současnosti, vyvoláváme tím u čtenářů mylné asociace. Život za starověku byl jistě úplně jiný než dnes.

Ale škoda, že se za pár set let už o dnešních mobilech nedočteme: „V ruinách mrakodrapu z 21. století byly nalezeny artefakty připomínající dnešní dálkové radary pro pěstování rostlin. Zatím netušíme, k čemu tehdy přesně sloužily…“

 


23 názorů

K3
30. 01. 2021
Dát tip

Máš pravdu, díval jsem se taky.


bixley
30. 01. 2021
Dát tip

Karle, díky. Je to nějaký obecný trend všecko násilně srovnávat s dneškem a ukazovat dnešníma očima. Bohužel i Boženu Němcovou.


K3
30. 01. 2021
Dát tip

Renato. Některé ty články jsem taky četl. Archeologové by to tak asi nenapsali, anebo to použili jako přirovnání. Ale ty překlady a někdy i novináři to deformují. Dobrá úvaha a ještě lepší fejetón.


bixley
26. 01. 2021
Dát tip

Evži, díky.


Tak to je opravdu zajímavé.


bixley
24. 01. 2021
Dát tip

Přemku, máš pravdu, některé věci jsou pořád stejné. :-))


lastgasp
24. 01. 2021
Dát tip

Aktuální zamyšlení. Podobné objevy čtu při polévce, chutná optimističtěji a někdy pomáhá ke svraštění kůže, k čemuž docházelo již několik tisíciletí př.n.l.


bixley
23. 01. 2021
Dát tip

Díky, fialko.


bixley
22. 01. 2021
Dát tip

blacki, chuťovky je správný výraz. Dík.


hahaha prabágl....to byla věc....dozvěděla jsem se i další "chuťovky"...*/*****


bixley
22. 01. 2021
Dát tip

Děkuju za odkaz. :-)


zeleda
22. 01. 2021
Dát tip

Renáto, hodně článků mám na svém webu oknodosveta.webnode.cz. Díky za tvou reakci. 


bixley
22. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

Zeledo, moc děkuju za doplnění. Tu Tvoji publikaci bych si ráda přečetla. O tom, že život ve starověku byl na vysoké úrovni, nepochybuju. Šlo mi primárně o ta jazyková přirovnání. Namístě by byly nějaké neutrálnější výrazy. Použiji-li slovo fastfood, vyvolá to představu hamburgeru, hranolků a zapečených baget. Namístě by bylo proto lépe užít slovo jídelna, ty vznikají i v dnešní době a vaří se tam běžná jídla. To by odpovídalo i popisu toho,  co se v thermopiliu vařilo v Pompejích. Podobně slovo bágl nebo batoh odkazuje už k dost specifickému typu nosidla dnes spojeného s různými sportovními aktivitami. Zase by bylo lépe použít slovo taška, tedy něco neutrálního. A se slovem počítač totéž. Dnes je slovo počítač v naší mysli pevně spojeno s určitými činnostmi. Pro tehdejší dobu by víc sedělo slovo zařízení, přístroj, tedy něco obecnějšího, přestože zřejmě na podobném principu pracovalo.

Pokud jde o to, jak naši předkové žili, to mě vždy velice zajímalo a byl to taky důvod, proč jsem si ty články na internetu přečetla. Ráda si přečtu i Tvoje cestopisy.


zeleda
22. 01. 2021
Dát tip

Ještě malá poznámka. Ve velmi zachovalé  antické Ostii, což byl přístav antického Říma, je pěkně zachovalá antická nálevna. Ve svém cestopisu ze Středomoří mám i článek Jak žili a bydleli staří Římané. 


zeleda
21. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

Renáto, starověk byl na neobyčejně vysoké úrovni. Kdyby vývoj pokračoval kontinuálně, bez válek  a společenských zlomů, dnes bychom byli úplně jinde. Tvůj článek přišel právě v době, kdy píši poměrně rozsáhlou publikaci o společenských změnách ve starověkém Předním východu a co vše civilizační vývoj ovlivňovalo. Otázky klimatu není pouze problém dnešní doby. Už ve starověku člověk dokázel klima svou činností výrazně ovlivnit. Především mýcením rozsáhlých  lesů, což vyvolávalo dlouhodobá období sucha, velké přesuny kmenových společenství a také války. Ale tady není prostor to moc rozvádět. Obávám se, že jako téma pro články by to na Písmáku příliš neuspělo. 

Ale narazila jsi na velmi zajímavé téma.  Je to moje celoživotní záliba. 


bixley
21. 01. 2021
Dát tip

No, musela jsemse o to podělit. :-) Díky oběma.


Alegna
21. 01. 2021
Dát tip

Přečetla jsem se zájmem, pěkně jsi zakončila :)*


Gora
21. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

Zajímavé hypotézy, Renato... počítač mě udivil...


bixley
21. 01. 2021
Dát tip

Jasně, Benetko, chtěla jsem názorně ukázat, že se to nemá přehánět... :-)


Benetka
21. 01. 2021
Dát tip

Tohle jsem si moc rád početl bo při brouzdání Netem zřejmě potkáváme stejné stránky... ;)

Ale nejvíc mne dostaly ty dvě poslední věty - takhle nějak to totiž může být! :)


bixley
21. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

Kočkodane, o tom starověkém Písmáku nepochybuji! A o Sokratovi už vůbec. ne.

Pokud jde o horolezce, těžko by tam asi v čínských žabkách vylezli...

Dík.


Kočkodan
21. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

 

Zrovna nedávno jsem někde četl, že už ve starověkém Řecku existoval předchůdce Písmáku, na který se zaregistroval pod uživatelským jménem Bolehlav i Sokrates. Vědci zatím vedou spory, jestli se ukrýval také pod alternickem plamáček.

 

A pro archeology je myslím požehnáním, že pravěcí horolezci používali v minimálním rozsahu zboží dovezené z ČLR, takže se nalezené předměty dobře zachovaly.


bixley
21. 01. 2021
Dát tip

Díky za tipy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru