Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Půl třetí

28. 01. 2021
11
24
427
Autor
Savage Flame

Půl třetí

Je půl třetí ráno a já už zase nespím...

Nevím, jestli si to jen namlouvám, ale mám pocit, že vlastně nemůžu, nesmím spát. Skoro s jistotou cítím ten fakt, že se něco musí stát, ale vlastně nevím co a ani proč právě teď a zrovna mě…

Sen, co se mi ještě před chvílí zdál, je pro mě hádankou a přece si jasně vybavuji, jak jsem se z něj nechtěl probudit. O čem se mi asi zdálo? Nebo snad o kom? Přijde mi skoro legrační probudit se a nepamatovat si své sny a matně si vzpomínám na povídku, kterou mi kdysi dávno poslal někdo, koho jsem znal. Chce se mi do ticha zakřičet - "Oči modrého psa"... Místo toho jen sedím, mžourám v pološeru a očima po ztmavlých stěnách nesmyslně hledám ten nicneříkající a přece pro mě tak všepojímající kód zoufalého hledání ztracené části vlastního já...

Jak je čas prchavý. Jako bych si z té vzpomínky vybavoval jen útržky. Zimomřivé ruce, nesmyslně se mnoucí nad zmatnělou žárovkou lampy v rohu... Hra na to jak vnímám obrys ženy před zrcadlem za mými zády a ona se se mnou hádá, že ji nemohu vidět, když se dívám do zdi a říká, že mi pošle tu povídku, ve které stejný troufalý nesmysl četla... Jen jestlipak vím určitě, že i to nebyl jen sen, nebo jen cizí představa, již jsem zoufale přijal za svou…

Je tma a ticho ruší jen tikání hodin a tlukot mého srdce, které, bůh ví proč, cítím až v krku. Matně si vzpomínám, že jsem si kdysi se svými sny vyprávěl a přel se o smysl života. Byly to ale vlastně sny? Měly snad svá dávno zapomenutá jména? Ach, jak rád bych si zase povídal se svými sny a hádal se s nimi jen tak ze sportu.

Netuším, čeho se vlastně bojím víc. Bezesných nocí, nebo hrůzostrašných snů, ze kterých se nedokážu probudit. Ba ne, už vím...

Mám strach, že bude půl třetí ráno, já budu sedět sám nad nesmyslnými řádky, nebudu si pamatovat své sny a nebudu vědět, jak je snít… 


24 názorů

Johanakrupa
29. 01. 2021
Dát tip

Hezky popsané. Bohužel se nedokážu vcítit, protože spím spánkem spravedlivých.

Doporučuji nekoukat večer moc do monitoru a co nejvíc se fyzicky unavit. A věci, které tě trápí sepsat na papír- odložit to tam z hlavy na ráno. Papír počká i se starostmi na zítra.

Od mala se mi zdají barevné a fantastkní sny a ty mají prý šílenci. Takže jsem asi spravedlivý šílenec :-) . Ale ze snů někdy čerpám inspiraci na povídky.


StvN
29. 01. 2021
Dát tip

To je předsudek, že se musí spát osm hodin a v noci. Většina lidí, kteří něco dokázali spala tři, čtyři hodiny max. 


To Evženie Brambůrková: Ty zle se mi dari vetsinou odrazit... Jen bych rad, kdybych si uspesne dokazal pamatovat ty fajn a to se mi zatim nedari... Dekuji. ;) S.F.


To StvN: Dekuji, jsem rad, ze se libilo. Ocividne nemusi z nespavosti vzejit jen negativa a to je myslim fajn... ;) S.F.


Savage Flame
28. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

To blacksabbath: Dekuji. Neni to vzdy tak depresivni, ale jsem rad, ze se mi podarilo trosku to priblizit i spacum... ;) S.F.


To Dagmaram: Dekuji, jen... nemam televizi... ;) S.F.


To Abakus: Zajimave reseni, ma krutost jeste nedospela tak daleko, ale kdyby, tak diky za inspiraci :D S.F.


To vesuvanka: Dekuji. Nektere sny jsou ale asi i horsi... Nekdy je mozna dobre, ze si je bezne nepamatuji... ;) S.F.


To Já Lucie píšu...: Dekuji, taky si to doporucuji, ale mnohdy marne... ;) S.F.


To R.L.: Jsem casto nespavec asi uz od prirody. Dokonce je pro me mnohdy paradoxne snazsi spat ve dne, nez v noci. Holt jsem takovej nocni mura :) Problem to ale byva jen pokud zaroven zacne hlava myslet, jinak se to da celkem vyrelaxovat i kdyz nekdy bez spanku. Tahle miniatura je ale starsiho data, takze si to zduvodnovat nemusim. Kazdopadne dekuji za navstevu a trpelivost cist a tip. ;) S.F. 


Dagmaram
28. 01. 2021
Dát tip

Já jsem kdysi ztratila spánek docela, a pak se propadla. Měla jsem prášky na spaní, to "bezpečí" mě uklidnilo a už dlouho nejsou potřeba. Spousta lidí kolem mě je bere, asi to bude tou dnešní vyhoněnou dobou... Až budeš zase vzhůru, tak.... co bych ti jen poradila moudrého. Pusť si televizi, nebudeš sám a přijdeš na jiné myšlenky. 


Některé sny bych chtěla zapomenout. Jsem ráda, když si je nepamatuji.

Jsou na to zajímavá cvičení mysli. Někdy to  pomáhá. Vím své.


StvN
28. 01. 2021
Dát tip

Je to hezky napsané. Když není člověk unavený, nespí. Nebo když ho něco trápí. 


blacksabbath
28. 01. 2021
Dát tip Savage Flame, Gora

Člověče...tak to ti nezávidím.....já spím jako dřevo....ale popsal jsi to tak, že alespoň tuším...jaké to je.............*/************


Abakus
28. 01. 2021
Dát tip Savage Flame

Ja v takom prípade zobudím deti a vynadám im, prečo nespia.


vesuvanka
28. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

Pěkně napsané, nespavost je hodně nepříjemná, TIP


S radostí jsem četla :) TIP!

Přeji Ti ať máš dnes krásné sny a o půl třetí ráno Ti doporučuji spát :)


To trojort, Alegna, Gora: Dekuji za tip a navstevu zde. Mejte krasny cas. ;) S.F.


To Kočkodan: Mivam jen mirne obavy, kolem pul treti rano, jak jsem probran, jsem az moc blazen na to se dokazat opravdu bat... Dekuji za navstevu a preji hezky nejen dnesni den. ;) S.F.


To Andělka1: Kez bych si je dokazal obednavat podle nalady a hlavne umel vypnout hlavu, kdyz nechce dat pokoj... :) Dekuji za komentar i tip. ;) S.F.


Kočkodan
28. 01. 2021
Dát tip Savage Flame

 

A teď sedíš nad mým komentářem, ze kterého ale strach mít nemusíš.


Andělka1
28. 01. 2021
Dát tip Savage Flame

Vím, jak je snít, stalo se mi totéž dnes ráno...:-)). Už dlouho ne.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru