Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nakupování

31. 01. 2021
27
27
1035
Autor
Zbora

Chodím rád nakupovat. Na tom by jistě nebylo nic tak zvláštního, pokud bych byl žena. Jenže já žena zrovna dvakrát nejsem. Popravdě řečeno, celých 40 let, už zhruba od svého narození jsem muž. Přesto mě nakupování baví. Považuju ho za svým způsobem meditaci, nebo tak něco. Dříve jsem třeba rád sjížděl na horském kole prudké kopce, chodil pařit na párty, skákal s padákem, nebo vymetl kdejakou chlastačku. Co se mi ale přihodily děti, přehodnotil jsem svůj žebříček zálib a nakupování zařadil na třetí místo, hned za výlety s rodinou a stavění autíček z Lega.

Na nákup si vyčlením celý večer, bloumám s nákupním seznamem a akčním letákem po Albertu a vážně si to užívám. Možná tomu nebudete věřit, ale při nákupu člověk využije a procvičí spoustu dovedností ze všech odvětví lidské činnosti. Jako statistik porovnávám ceny konzerv s krájenými rajčaty a s trpělivostí křížovkáře se snažím luštit miniaturní písmo v kolonce složení na etiketě. Podoben detektivu hledám v záplavě boxů s česnekem ten tuzemský. Díky dlouhodobé analýze ho už vždy nacházím velmi hbitě. Je to zpravidla ten nejdražší. S přesností parkuristy projíždím vozíkem mezi překážkami palet, vržených ledabyle mezi regály, tak abych z nich nic neshodil. Trénuju se v komunikaci s prodavačkou v obsluhovaném úseku uzenin při debatách o podílu masa v šunkách. S fanatismem filatelisty sbírám veškeré bonusy, kupóny a samolepky na víčkách jogurtů. S pečlivostí zahradníka vybírám z hromady broskví ty nejmíň nahnilé. U kasy s rafinovaností účetní počítám, kolik jsem dnes ušetřil.

Celý nákup koncipuju tak, aby mě od začátku do konce nepřestával bavit. Navíc začínám vždy u jednodušších úkolů, abych nepřepálil start a mentálně se hned v úvodu nevyčerpal. Když celý vzrušený vtrhnu se svým vozíkem do prodejny, obstarám tedy nejprve brambory, cibuli a podobně banální komodity a pak postupuju po pomyslném žebříčku nákupního mága dál, k takovým maturitním potravinám, jako jsou rýže, jogurt, vajíčka, uzeniny a sýry, až k diplomovým položkám na nákupním seznamu jako pečivo, dětské přesnídávky a vlhčené ubrousky. Na sušenky, pochoutkové saláty a polotovary si zatím netroufám. Přečetl jsem sice za svůj život několik novel a dokonce i jeden román, ale před takovým objemným literárním útvarem, jakým je složení těchto čarovných substancí, mám přecijen ještě značný respekt.

Na úplný závěr nákupu si nechávám oddělení piva. Dělá mi neskonale dobře už jen možnost tam být. Někdy si zalezu mezi basy a rozjímám. Když si představím, jak to zasyčí, když povolí zátka, příjemně mě zamrazí v zádech. Trávím v něm zhruba tolik času jako ve všech předchozích odděleních dohromady, ale veškeré mé letité fenomenální nákupní znalosti v německých řetězcích zde přicházejí cugrunt. Uznejte sami. Co se dá o kvalitě piva vyčíst ze složení: voda, slad, chmel, které je na všech etiketách stejné? Marně si nad touto záhadou lámu hlavu a proto vždy koupím od každého druhu jeden degustační vzorek a doma po večerech, když žena, děti i pokladní z hypermarketů usnou, snažím se jí přijít na kloub.

 

 


27 názorů

Aru
24. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

iví, to jsme na to stejně, co nejrychleji pobrat věci a ještě rychleji zmizet, neboj u pokladny platím :D


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

:D

satira jak řemen :D


(Jinak jsem svého času chodíval brigádně i dopňovat zboží, takže tuto záležitost znám i z jiného úhlu pohledu:) )


Jo, také chodím rád nakupovat:)

(a chodil bych možná ještě raději, kdybych za ty své nákupy nemusel platit:) )

Je to hezky napsané, čtivé:)


JiKo
18. 05. 2021
Dát tip

Ano, rozbijme tu intelektuální korónu. Každý chodí do krámu i nonkonformní antisystémovci :-)

 


Markel
04. 02. 2021
Dát tip

základní životní pořeby mne nebaví nakupovat, protože musím.  Jinak mám ráda vůni nových knih, ale tajuplnější je vůně knih starých, v antikvariátech. Naposled, ještě před koronou, jsem koupila objemný svazek o životě a díle Junga, zajímavý pán, trochu otřásl mým světonázorem, dobře mi tak. Tvoje nakupování a vše s tím spojené mne pobavilo, dávám *


Philogyny
02. 02. 2021
Dát tip

Taky mám ráda nakupování: knih a někdy obrazů, takže hlavně antikvariáty, jejich vůni, radost z úlovku ...   :) 

 


Zuzulinka
02. 02. 2021
Dát tip

já nakupování nesnáším... nicméně výjimkou jsou prodejny kreativních potřeb, tak se chovám podobně jako vy v úseku piva - musím mít vzorek ze všeho:-)


koloušek
01. 02. 2021
Dát tip

Nápaditá přirovnání. T


Douger
01. 02. 2021
Dát tip

Pobavilo. :-)


Dagmaram
31. 01. 2021
Dát tip Gora

Já jsem pár desítek let žena. Lego, výlety s rodinou super. Ale nakupování neeeeee. To nedávám a z piva piju jen Litovel černý citron v plechu.

Vyhrál sis s tím:-)


Incognit
31. 01. 2021
Dát tip

Hezký fejeton! Mimochodem, já jsem také muž a také rád nakupuji- dokoce mnohešm raději, než má manželka (ale moc ji to nezdůrazňuji aby si myslela jak jsem obětavý, když na ten nákup vyrážím).


vesuvanka
31. 01. 2021
Dát tip

Pěkně napsané :-))), TIP


:-) lakonicky


Nami 99
31. 01. 2021
Dát tip

Hezky napsané.

Lepší nakupující jsou muži. Mají nakoupíno často, rychle a kolirát ani neodejdou z domu.


Andělka1
31. 01. 2021
Dát tip

:-)) Kdo by to řekl, přehodnotím nakupování...nebudu tajit, že ne to baví vlastně...


Kočkodan
31. 01. 2021
Dát tip

 

Tvoje chování vlastně nepřekvapuje - častěji mají nakoupeno muži. ;-)

 

Je to vtipné; úplně nejvíc mě pobavila věta: Někdy si zalezu mezi basy a rozjímám.


Marcela.K.
31. 01. 2021
Dát tip

Nechodím vůbec ráda nakupovat. Nebylo by na tom nic divného, kdybych byla chlap.  Můj muž se mnou jezdívá... ale asi nerad. Vždy si vymyslí nějaké překvapení. Třeba, že musí do banky, nebo do lékárny, ale vrátí se pro mě, to zase jo. Taky mu zadávám úkoly, aby se nenudil. Z letáku vypsané akční zboží, které s radostí hledá. Někdy diskutuje s prodavačkami, které natrefí při vybalování zboží. Dává jim různé hádanky - třeba kam se poděly cenovky od vystaveného zboží, nevím, jestli je sám úmyslně nevytahuje z regálu a nehází pod něj, aby se prodavačky musely ohýbat a vracet je na místo. 

Teď v době rouškové jezdívá na nákupy většinou sám. Dřív jsme ušetřili, nakupoval jen podle seznamu, ale už zvlčil, je mlsný a kupuje blbosti :-) 


Alegna
31. 01. 2021
Dát tip

Pobavena jdu spát, zítra mě čeká nákup


StvN
30. 01. 2021
Dát tip

Mám to dost podobně. Hlavně, aby mě nákup od začátku nepřestával bavit a oddělení piva, to si samozřejmě nechávám nakonec jako návštěvu muzea. Začal jsem používat scanner, to je super věc. Vždycky se nakonec těším, že budu třeba jednou vybrán k náhodnému přezkoumání nákupu.


Prosecký
30. 01. 2021
Dát tip

V Albertu se zaseknu nadlouho na začátku u časopisů: Reflex, Lidé a země, National Geographic ...

V Lidlu se zaseknu vzadu u nepotravinářského zboží, protože jeden z mých úvazků jsou reklamace tohoto zboží  obchod je jediná příležitost, jak ho můžu vidět in natura,

U řezníka "Těšínská jatka" hledám zlevněnou šunku od kosti a v pekárně SEMIX proteinové kaše.

Nejživější vzpomínky mám z marketů 7/11 v jihovýchodní Asii

Za připomenutí všedního dne tip. 


Johanakrupa
30. 01. 2021
Dát tip

To je pomalu jak nákupní porno :-). Každopádně se mi to hezky četlo.


blacksabbath
30. 01. 2021
Dát tip Aru

.....já tedy nechodím ráda nakupovat....a musím podotknout...že nejsem muž...já tam vlítnu...tedy do obchodu....nalupu do vozíčku podle seznamu .....pravda v té rychlosti něco i zapomenu....ale to počká zase na další nákup....tak zase za týden v Lídlu...:-))))).........tvůj fejetóón mne pobavil....:-))))


Oldjerry
30. 01. 2021
Dát tip

Dostal jsem se do situace, kdy mohu pivo pít jen z frťana naštěstí aspoň velkého. Nedivte se - je to spravedlivá varianta pozdější  části života... vzhledem k tomu, kolik poněkud větších sklenic jsem kdysi denně spotřeboval.  Ovšem ty ostatní činnosti tadytuzde  Zborou popisované si rovněž užívám najmě u zboží, které ve své brožované paměti ještě nemám dostatečně zafixované... Prima procházka Penny...


Gora
30. 01. 2021
Dát tip

Pobavilo, Honzo... jeden degustační vzorek se snést dá :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru