Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Džirny (1. místo v soutěži "Próza měsíce" - leden 2021)

Výběr: Zbora, Lakrov
30. 01. 2021
24
40
1240
Autor
Prosecký

Nedávno jsme mi právem vytkli, že používám anglické názvy, aniž by k tomu byl důvod. Zastyděl jsem se a vzpomněl si, že jsem Východočech, krajan Jiráska, Němcové, Šlitra, Poláčka, Erbena i Balbína, a proto nadále uvádím pojmy výlučně v češtině.

To, čeho jsem se obával od nástupu Michaila Sergejeviče Gorbačova k moci v roce 1985, stalo se úderem mých šedesátin skutečností. Vyhodili mě z práce. Nepropadl jsem zoufalství, ale zamířil na pobočku Úřadu práce v Bruntále. Všichni byli v domácí kanceláři. Musel jsem vstoupit do internetové konference. Přihlásila se mi nějaká mladá holka. Evidentně jsem ji probudil nebo vyrušil z nějaké zábavy, a tak mi otráveně poslala textový soubor s nabídkami. Zaujalo mě místo CHO v průmyslovém parku Jirny a zavolal jsem jí zpátky: 

„Co to je za povolání, ten CHO?“

„Tady k tomu skoro nic nepíšou. Jen, že má noční služby a hlídá areál. Asi to bude vrátný“.

Vrátný není bůhvíjaká kariéra, ale na poplatky to stačit bude a alespoň se tam nebudou tlačit mladí s praxí po celém světě. A že je to v Praze? Už jsem žil na horších místech.

Sebral jsem odvahu a nastoupil do vlaku národního dopravce. S jízdenkou si už dlouho nemusím dělat starosti. Vypadám tak sešle, že mi hádají osmdesát let a nikdo po mně žádné jízdné nechce.

Když jsme přijížděli do toho průmyslového parku na 8. kilometru D11, seděla v autobuse vedle mě hezká tmavá Asiatka. Ukázala prstem ven a zeptala se:

„Džirny?“

Kývl jsem.

V čekárně posuzovacího střediska (assessment center) se nás sešlo kupodivu více než 10 a byla mezi námi i ta hezká Asiatka z autobusu, tak jsem se dozvěděl, že je to Filipínka Hwan. Říkal jsem si, co dělají s nějakým vrátným takový cavyky? Ať mi dají revolver, červenou pásku a šedivou kšiltovku, ukážou, kam mám zapisovat návštěvy a je to!

Kdepak, čas oponou trhnul a změněn svět! Pověřený pracovník oddělení lidských zdrojů, klučina lehce nad dvacet, si nás obešel, pomocí nějaké elektronické pomůcky ověřil naši přítomnost a totožnost a posuzování se rozjelo.

Začali jsme sniperskou zkouškou. Vrátný jistě musí umět střílet. Mojí výhodou bylo, že na jedno oko skoro vůbec nevidím. Zbývajícím se tak dobře míří. Díky výsledkům střeleb jsem prošel. Na rozdíl od čtyř dalších nešťastníků. I když Hwan držela pušku jako koště a očividně střílela prvně v životě, kupodivu i ona prošla s úsměvem na tváři.

Následovala umělá chytrost (Artificial intelligence). Vrátný dnes už neobchází rajón fyzicky, ale dohlíží na kamerovou, infračervenou, echologickou a laserovou kontrolní soustavu. Naším úkolem bylo navrhnout programovací příkazy pro napodobení (simulaci) události, kdy zloděj  vpadne dovnitř, vypije u kávovaru jablečný mošt, ukradne údaje z počítače a nastaví zákeřný průběh operací, který zničí nejen firemní účetnictví, ale vrhne záporné světlo i na vedení společnosti. Jako absolvent několika prestižních vysokých škol a odborník v přípravě technických řešení jsem byl hotový ze všech šesti první a ještě jsem stihl povýšit na vyšší úroveň instagramovou a facebookovou přítomnost firmy a přepracoval jejich vztahový postup se zákazníky.

O kávové přestávce jsem se konečně dozvěděl, proč se ta pozice jmenuje C.H.O.: Znamená to Chief Happines Officer, neboli „vrchní důstojník štěstí“ a má na starosti kromě vrátnice i dohled nad spokojeností zaměstnanců.

Po špatném výsledku druhé části dva nešťastníci vzdali, a tak jsme zbyli čtyři. Nejsem si jistý, ale zdálo se mi, že Hwan si po celou programovací zkoušku místo programování na tabletu kreslila mango nebo meruňku.     

Dalším prubířským kamenem byla zkouška z jazyků. Klučina z lidských zdrojů vyběhl ze své špeluňky a nahlas a opovržlivě se podivoval směrem ke mně:

„Honzo, uvedli jsme, že máte umět tři jazyky, Že ale někdo napíše ruštinu, němčinu a latinu, to jsme nečekali, víš!“ (tykat jsme si začali spontánně všichni, protože Hwan na to je z angličtiny zvyklá).  

Protože nesehnali rodilého mluvčího na latinu, prošel jsem touto zkouškou kontumačně. Mandarínskou číštinu uměla kromě Hwan ještě brýlatá Pražačka neurčitého středního věku a kyprých tvarů. Zůstali jsme tři.

Dále nás čekala zkouška společenského vcítění (social empathy). Měl jsem hrát nadřízeného, který má zajistit odevzdání inventury stravenek prostřednictvím podřízených. Přivedli mu takvou protivnou brécu a ta na mě řvala, že potřebuje domů, protože jí odřekla chůva. Samozřejmě, že jsem ji seřval a nepustil se slovy:

„Když sis pořídila frocka, mělas myslet na to, že se o něho někdo musí postarat. Zavolej tchýni!“

Vytkli mi, že jsme měl poznat, že zaměstnankyně je ve stresu  a potřebuje mimořádný den nemoci:

„Pánové, mě nebude nikdo učit jednat se ženami. Na ně platí jen tvrdost! A den nemoci? Já jsem za celý svůj pracovní život neměl ani jeden den nemocenskou!“

Náhodou jsem se nachomýtl k tomu, když procházela zkouškou společenského vcítění Hwan. Něco žvatlala, protože česky prakticky neuměla. Ta protivná bréca na ni čučela a pak křikla na klučinu:

„Co to ta cikánka mele? Vůbec jí nerozumím.“  

Co zkazila ta Pražačka, nevím, nicméně vypadla ona a před poslední zkouškou už jsme zůstali jen dva, Filipínka Hwan a já.

Kádrovácký klučina vyšel, vzal mě za loket a odváděl stranou:

„Honzo, je mi to líto, ale ta pozice se přece jen jmenuje „Vrchní důstojník štěstí“. Poslední zkouška je na téma potěšení (Pleasure).“

Nechápavě jsem se na něj podíval. On poznamenal:

„Vrchní rozhodující důstojník (Chief executive Officer) je chlap a ty jsi heterosexuál!“

A mrkl směrem k Hwan sedící  v minisukni na židli vedle kopírky.

Zeširoka se na nás usmála. 

 


40 názorů

Prosecký
29. 01. 2022
Dát tip

Díky, Silene.


Silene
29. 01. 2022
Dát tip

Nezapomenutelný areál i human resources. Nikdo nezkusil slovníkem kodifikovanou slovenskou romštinu? Kada miro lačho. De lačheske tover andro vast, džala te čhingerel kašta, de nalačheske, murdarla tut. Sas odoj chabena savekam. O čhavo na phirel korkoro te mangavel, hibaj akor, te džanel, hoj la čha lela. Hibaj o gulo Del džanel. (Já už hodněkrát a všechny jsem odrovnala, zejména přízvukem.) 

Strukturalismus stranou, i když není třeba nic odkládat, taky po mně nikdo nic nechce. Královsky jsem se bavila. Inu, takže nakonec přec jen strhující zážitek.     


MilanH
22. 12. 2021
Dát tip

:o)


Hana007
18. 02. 2021
Dát tip

Nesehnali rodilého mluvčího z latiny? A to se divím, když jsou jinak tak na výši doby. Nebo právě proto? Čtivé a vtipné. Dávám tip.


Hana007
18. 02. 2021
Dát tip

Nesehnali rodilého mluvčího z latiny? A to se divím, když jsou jinak tak na výši doby. Nebo právě proto? Čtivé a vtipné. Dávám tip.


Prosecký
16. 02. 2021
Dát tip Gora, CHT

Milý básníku,

někde se používá výraz fracek, ve výhodních Čechách "frocek". Původní výslovnost jidiš byla také froc.

Děj se odehrává v průmyslové zóně obce Jirny na výjezdu km 8 dálnice D11. V tamních logistických centrech často pracují gastarbeiteři z rchudých zemí. Ti anglofonní z nich vyslovují název obce Jirny jako Džirny. Oni prakticky nepřijdou do styku s Čechy a pokud ano, tak stejně spolu mluví anglicky, proto se vůbec nedovědí, jak se název obce vyslovuje správně česky.  


Lakrov
16. 02. 2021
Dát tip

Vyskytuju se teď na Písmáku spíš tak "skrytě", ale to se snad zase změní :-)


Prosecký
16. 02. 2021
Dát tip

Díky, Lakrove, za hřejivá slova. Už jsem o tobě dlouho neslyšel.


Lakrov
16. 02. 2021
Dát tip

 Začíná to jako povzdech stárnoucího člověka, nepřízpůsobivého modernímu světu, ale od chvíle, kdy čtu znovu slovo, stojící v názvu, mě to začíná bavit a shledávám v tom jemný humor, na němž mimo jiné oceňuji to, že se autorovi daří jej směrem ke konci stupňovat, zesilovat. Dobrá povídka, má spád. Tip.


bixley
08. 02. 2021
Dát tip Prosecký

Jo, Filipínka se u nás neztratí... Pobavilo.


Prosecký
04. 02. 2021
Dát tip

Díky, Aru.


Aru
04. 02. 2021
Dát tip

červenou pásku? jakože přes oko?

mít dohled nad spokojeností kohokoli, tak bych byl první, kdo by si vpálil kulku do hlavy

z textu jsem nabyl dojmu, že musíš být nějaký nadčlověk, konec mě naprosto zdrtil, fandil jsem ti, až do onoho pro tebe osudného řádku, to sis na ten pohovor nemohl vzít upnuty tílko a minisukni?

:D


Marcela.K.
03. 02. 2021
Dát tip

ha ha... to mohl říci hned kádrováček ;-)

... jsem také Východočeška ;-)


Díky, je to v Nominacích.


Prosecký
03. 02. 2021
Dát tip

Ano, můžete nominovat. Každá nominace je pro mě poctou.


Próza_měsíce
03. 02. 2021
Dát tip Aru

Mohli bychom povídku nominovat do soutěže PM za leden?


Prosecký
03. 02. 2021
Dát tip

Díky, Zboro!


Zbora
02. 02. 2021
Dát tip

Napsáno lehce, svižně, vtipně. 


Prosecký
02. 02. 2021
Dát tip

Každý svobodný názor je důležitý, Luzz.


Luzz
02. 02. 2021
Dát tip Prosecký

nevím, no, mně ten "humor" přišel přespříliš třeskutý a na sílu. ale zřejmě bude chyba ve mně, koukám, že všem ostatním to připadlo vtipné.


annnie
01. 02. 2021
Dát tip

Nojo, Prosecký - můj oblíbenej autor! Díky za odpočinek po tom odsunu. Velmi pobavena. Že tip, toť v podstatě trapná připomínka :) Díky, pá a.


Prosecký
31. 01. 2021
Dát tip

Lastgaps, že se tomu zasměje i někdo z oboru, je pro mě poctou.


Incognit
31. 01. 2021
Dát tip

Vtipné a dobře se to čte a na nic se to nehraje. Mimochodem, já mám jazykovou kombinaci Ruština (poslední dobou nesmírně exkluzivní a žádaná), Latina, Angličtina.


lastgasp
31. 01. 2021
Dát tip Prosecký, blacksabbath

Richarde super. To je správná nálož. Dcera pracuje v oboru lidských zdrojů a po přečtení se smíchem rozplakala, tedy zaslzela. Vynikající.


Prosecký
31. 01. 2021
Dát tip

Diky, Flame. U nás se říká "frocek".


Savage Flame
30. 01. 2021
Dát tip Prosecký

A jak to teda dopadlo...? :D Pobavil jsem se a nepisu to jako vytku, jen jsem zaznamenal dve chybky (zrejme preklepy) - "Arifial" misto "Artificial" a "frocka" misto "fracka". Pokud to byly dalsi ze zameru, jez jsem nevychytal... tak jako bych nic nepsal :) Dekuji za super pocteni a davam zasůouzeny tip. ;) S.F.


Kočkodan
30. 01. 2021
Dát tip

 

To, čeho jsem se od objevení dílka Proseckého obával, po dočtení nestalo se. Líbilo se mi. (Richarde, mrkám jako šílenec)


Květoň Zahájský
30. 01. 2021
Dát tip Gora, Savage Flame

 

Trošku mi to připomnělo Bhútán – stát, který se proslavil měřením takzvaného hrubého národního štěstí. Původně šlo patrně pouze o efektní slovní obrat, ale věci se chopili bhútánští úředníci, kteří se rozhodli pojem štěstí objektivizovat a vytvořit jeho měřitelnou škálu a metodiku měření.


StvN
30. 01. 2021
Dát tip Savage Flame, Aru

Tohle mě hodně bavilo. Humor je správně dávkovaný, není vlezlý ani hloupý ani nucený, pěkně se ti to povedlo.


Prosecký
30. 01. 2021
Dát tip

Díky všem. Já jsem fakt potkal Balijce, který dělal v Jirnách a říkal "Džirny".


Dagmaram
30. 01. 2021
Dát tip

Dobře se četlo :-)


Andělka1
30. 01. 2021
Dát tip

JÁ NA GYMPLU POVINOU LATINU, RUŠTINU A FRANCOUZŠTINU....DOBŘE JSEM SE BAVILA. BEZVA...Experiment Pražského jara - latinářovi bylo vážně cca 80, taky kde by vzali v pohraničí latináře, straou školu..., jedině nějaký za trest - nyní horník...hi...hi.-byla s ním legrace.


Gora
30. 01. 2021
Dát tip Savage Flame, blacksabbath

Kdo to místo asi nakonec vyhrál??

Dobré čtení... díky:-)


vesuvanka
30. 01. 2021
Dát tip

Pěkně napsané a vtipné :-))), TIP.  Na jedenáctiletce, která byla tenkrát místo gymnázia, jsme měli ruštinu, volitelný jazyk (vybrala jsem si němčinu), latina byla nepovinná. Bavila mě, ale bohužel v 10. třídě nám ji zrušili. 


Taky to mohli říci hned, že hledají obveselení šéfovi. No, kdyby ses trochu víc snažil.......   mohl ses třeba podívat na Filippíny. :-)))


Jirny x Džirny....:-))) to je opravdu ryze české....škoda, že jsi se na tu pozici "vrchního důstojíka štěstí" nedostal......( já na gymplu ruštinu, anglinu a latinu také:-) ).........*/***


Vtipné :) I mě překvapila kombinace jazyků! Ruština, němčina a latina... to je teda úctihodné!

Tip!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru