Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tramvajový čelindž III

01. 02. 2021
9
8
305
Autor
Movsar

Letná ještě žije večerem, maminky si vedou děťátka z kroužků, které jsou dnes chronické jako směny v továrně. Ať si děti zvykají.

Sparťanský stadion už dlouho nezažil ohně bitek, fanfáry po vsítěném míči a demolice laviček z radosti, ze zoufalství.

Bílkova vila v tomhle nečasí působí ještě mysteriózněji. Do kamenných klasů padá studený déšť a znepokojuje: takhle přece česká idyla nevypadá.

Ani dnes americká kofeterie na Malostranském náměstí neplní přání dívek a žen, které milují slaďoučké kávičky a musí být vidět s tím pravým kelímkem.

Hellichova, to je taky Okresní soud Praha - západ. Tady jsou k sobě lidé vlídní a vůbec slušní a vše tu je v pucu a vymožené. Ne jako Na Poříčí u Okresního soudu Praha - východ..

Na Újezdě můžeš u soch Olbrama Zoubka vzpomenout obětí komunismu. Památník symbolizuje "jáchymovské schody", kterými se z lágru sestupovalo za svobodou nebo střelnou smrtí...

Anděl, to je buben, v němž se melou příběhy. Kdysi tu každý pátek stával band Miloše Kozohorského, velitele sekty Troumfální církev Ježíšova. Hrálo se na kytary, zpívalo a Miloš do toho křičel, že "i tebe Ježíš miluje!" Kde je mu konec?

Na Knížecí je krám s pistolemi paní Brymové. Přijdeš, ukážeš na brokovnici nebo útočnou pušku, zaplatíš a jdeš do nedalekého obchodního centra, vyřídit si účty se světem. Jako v Americe!

Na Smíchovském nádraží, v podchodu provonělém vší tou únavou, životem a močí, měl obchod s trepkami veselý Číňan. Jistě se tu cítil jako v poslední z milionu ulic Pekingu, a proto se nikdy nepřestával smát.

U zlíchovského kostelíka v srbském restaurantu udělají ti pravou pleskanicu. A budeš po ní divý jako junák z hor a když si necháš nalít rakiji, tak tě budou brát národní vášně, že až dostaneš chuť sestřelit most přes Prokopské údolí. 

Tramvaj stoupá k Barrandovu. Někde ve vrstvách těch skal spánkem beze snů spí podivná zvířata, starší než celá naše civilizace.


8 názorů

lastgasp
02. 02. 2021
Dát tip

Natěšená cesta známou trasou s vtipnými zážitky. Bezva.


Movsar
01. 02. 2021
Dát tip

Děkuju vám všem za společnost na cestách!


Gora
01. 02. 2021
Dát tip

Dobré momentky... veselý Číňan je nadčasový:-)


annnie
01. 02. 2021
Dát tip

Moje oblíbená trasa, ráda jsem se kousek popovezla. Dík, tip a.


Prosecký
01. 02. 2021
Dát tip

Nesouhlasím s tebou, že na Soudě v Hellichově je všechno vymožené. Já tam sice mám případy u Soudu krajského, ale jeden se táhl 15 let a všechno se mezití rozkradlo.


Když nemohu do dopravy.......projížďka s Tebou to náramně správí....TIP!

Já v Praze miluji Barrandov. Asi kvůli ČT :) Ta je božííí!


já z nich znám jenom Anděla......ráda jsem se s tebou projela......*/****


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru