Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

45

02. 02. 2021
2
4
107
Autor
PíšeMiriam

45

Prostřela jsem ti svoji hlavu

Abych z toho stolu všechno smetla

Zkoušim k tobě slétnout níž.

Kdo naplat, nevidím

v tom ohledatelný jezírka šťávy

 

To že nemusíme být

nahoře, neznamená,

že se nemůžeme dole

chovat jako děti

 

Odpusť, utři nos

Mám tě vřele ráda, proto tu s tebou

nejsem.

 

Vše co jsem ti kdy chtěla dát,

 

rozdala jsem po kapsách

 

4 názory

Celkem často se setkávám s tímto zvláštně zalmovaným veršem, který autor nechá proniknou jedním slovem do následujícího. Mám vždycky asociaci se současnými filmy, kdy ještě dojíždí závěr záběru a v něm už zní hovor herců, kteří mluví v dalším záběru. A v tom předešlém, kde už je je slyšet, nejsou.

To že nemusíme být

nahoře, neznamená

Vždycky mě to vadí. Ale tady vidím smysl. "To že nemusíme být" je vlastně uzavřené konstatování. To se však rozšiřuje o umístění - nahoře. Je zde vlastně o smysl víc. A to samé vzniká i ve verši následujícím.

Báseň mi přijde jako celek kompaktní. Velmi osobní otevření nezůstává ladem a vlasně je uzavřeno a dopovězeno závěrem. Báseň navíc nepůsobí podbízivě, je obrazově neotřelá a poskytuje čtenáři i jistá překvapení, která vybočují ze schématu, který logicky při čtení napadne: Mám tě vřele ráda, proto tu s tebou .... překvapení ... nejsem.


Dagmaram
02. 02. 2021
Dát tip

Závěr se mi líbí 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru