Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První láska?

02. 02. 2021
6
17
372
Autor
Kaj

příběh ze školky

Bydleli jsme na Pankráci. Rodiče měli dost prostoru, a tak se zajímali o paní učitelky v Jeslích. Byli spokojeni. Jedna se jmenovala Albína a byla to zažraná odbornice, pravá profesionálka. Druhá se jmenovala Vlaďka a byla plná entuziasmu, něhy a nadšení začátečníka. Když jsem přešel do školky, byla to podobná paráda.

Pak ale nastaly problémy s babičkou. Rodinná rada nakonec těsně a těžce rozhodla o sestěhování se do společného bytu. Mamka pracovala ve zdravotnictví, a tak nás částečně stěhovala i sanitka. Taťkovi zase přišli kamarádi z práce Vláďa Lívanec a Honza Posádka.

Vzpomínám si na první den ve školce. První dojem byla zvláštní shoda jména holčičky s tím, jak se projevovala. Jmenovala se Radka a stále radila. Přišlo mi to logické, ale nepříjemné. Tehdy jsem si neuvědomoval, že se poprvé setkávám s nerozvinutým ženským animem. Pankrácké holčičky takové nebyly.

Neúnavný čas pokračoval v tom jediném, co umí. Navlékal barevné korálky dní na vlasec života. V té době propadal zálibě v šedých. Každý den začínal mou vyčítavou, žalostnou grimasou přitisknutou na sklo a sledující zděšenou odcházející matku. Následoval příchod do hlavní místnosti, která se podobala lokálům mého dospívání. Ve středu každého stolečku byl umístěn popelník s vajgly voskovek. Kreslilo se podle mustru: holčičky princezny a kluci závoďáky. Nedávno jsem takovou princeznu viděl na nástěnce u zubaře. Nic se nezměnilo.

Dostal jsem se do zajetí obrovitosti. Kreslil jsem dvacetipatrové autobusy. Když se ukázalo, že mi papír už opravdu nestačí, zabrousil můj zrak k princeznám holčiček. Připomínaly mi dorty. Chtěl jsem to také vyzkoušet a nezůstal jsem jen u chtění. Nastal poprask. Jak jsem si mohl dovolit vybočit z řady? Copak nevím, kdo jsem, kam patřím?

I zde jsme měli začínající paní učitelku. Měla vlasy až k pasu, které vyvolávaly dojem vůně. Jmenovala se jako hlavní hrdinka mé dětské knížky, ve které měl hlavní hrdina mé jméno. Když měla narozeniny, tak jsme se bavili o tom, co by ráda dostala k narozeninám. Pamatuji si, že by jí bývalo potěšilo nějaké lepší, voňavé mýdlo.

Pomalu se schylovalo k neštěstí. Spočívalo v tom, že paní učitelka trvala na drilu při cvičení. Nebyl jsem schopen mu dostát. Na kulaté modré značce jsem se snažil dělat něco takového, co ostatní mělo dokonale přesvědčit o tom, že je to něco jiného, než předváděla moje zamilovaná předcvičitelka. Postupně se pro to ujal termín záchvat. Zřejmě proto, že mé city nebyly opětované, jsem byl potom zavírán do zázemí pro uklízečku. Velmi připomínalo záchod. Vlastně se tam i záchod nacházel, ale byl větší a místo prkénka měl mříž, aby se na ní dal umístit kbelík.

Můj cit to ale nedokázalo odradit. Můj mozek také nebyl tak rozvinutý, aby si dovedl takové protiklady propojit.

Zbylý program ale postupoval bez problémů. Při spaní jsem nespal a bral jsem si pod peřinu bačkory svých spolužáků, abych tam mohl studovat ornamenty na jejich podrážkách. Nejlepší byly takové, které tam měly parní mašinku s vagonky. Zbytek podrážky vyplňoval kouř z mašinky, který připomínal kudrnatý labyrint.

Lamentu, který vytvářela stará, vyhořelá učitelka, jsem si nevšímal. Jednou přešla její recitace: „Na jaře na jaře, slunce v zlatém kočáře,“ v realizaci toho, čím největším výtržníkům do té doby jen vyhrožovala: zalepila jim ústa jedovatě zelenou izolepou.

Učitelky pro nás připravily první závody. Byl jsem přesvědčený o tom, že musím vyhrát, a tak jsem na startu nepospíchal. Až mě musela učitelka pobídnout. Konečně jsem vyběhl. Medaile pro posledního s velkou trojkou se mi ani trochu nelíbila.

Lepší už jsem na tom byl se svými polobotkami. Neuměl jsem je sice zavázat, ale dokázal jsem si najít holčičku, která to uměla a přemluvit jí, aby mi je zavazovala.

Zvěst o mých "záchvatech", se rychle začala šířit. Když mě matka vyzvedávala, často se k ní přitočil některý z mých spolužáků a tajuplně jí sděloval, že jsem ten den měl opět záchvat. Matka je rázná, a tak se rozhodla mě přeřadit do jiné školky. Tehdy to bylo tak, že se vedení školek scházela a řešila, jak to na které školce probíhá. Dostala se tam i matčina žádost, která znamenala velkou negativní reklamu pro moji školku. Výsledkem bylo vyjádření, že problém musí být ve mně. Další tah byl opět na matce. Nezalekla se ho. Našla mi starého dětského psychologa a objednala mě k němu. Pochopil jsem, že jde do tuhého. Začal jsem se soustředit.

Povídali jsme si s panem psychologem celé dopoledne. Výsledek byl, že jsem úplně normální, že si jen trvám na svém názoru. Závěr vyšetření se dostal na stůl setkání školek. Padl ortel: má zamilovaná učitelka musí pryč. Na setkání školek jsem nebyl. Opět jsem si to nepropojil. Nelíbilo se mi to.


17 názorů

Kaj
06. 03. 2022
Dát tip

Milá Silene, díky za chvály i kritiky. Není to žádná recese. Ve všem souhlasím. 


Kaj
06. 03. 2022
Dát tip

Milá Silene, díky za chvály i kritiky. Není to žádná recese. Ve všem souhlasím. 


Silene
04. 03. 2022
Dát tip

Ostražitě říkám si, co očekávat od textu s tak výhrůžným prologem, ale když už jsem se začetla, vypíchnu svlečené perly, jež mi vylepšily hrdelní ráno:

Když jsem přešel do školky, byla to podobná paráda. / Neúnavný čas pokračoval v tom jediném, co umí. / Následoval příchod do hlavní místnosti, která se podobala lokálům mého dospívání. Ve středu každého stolečku byl umístěn popelník s vajgly voskovek. / Dostal jsem se do zajetí obrovitosti. (...) / Pochopil jsem, že jde do tuhého. Začal jsem se soustředit. 

Naopak pasáž s kolekcí slovesných tvarů měl-měla-měli, nejedná-li se o recesi, připadne mi jaksi neobratná. Další odstavec zatížen nešvarem ukazovacího zájmena středního rodu v míře, již registrují mé čtenářské senzory coby překročenou. 

..................

Kéž autor mé nahodilé vhledy ve zdraví přestojí. 


Kaj
08. 02. 2021
Dát tip

Už jsem na stejném místě asi 17 let :-). Ale děkuji. 


susu
07. 02. 2021
Dát tip

bacha při trvání na vlastním názoru na vyhazovy z práce, může se občas někomu přihodit... :)


Kaj
04. 02. 2021
Dát tip

Třeba se to dá vidět i tak, že je to drahé. Trvám si na něm, ale jen do určité meze. Na co mám, to zaplatím, do mínusu nejdu. alespoň pokud je to v mých rukou. Vždy je to dost vabank. Viděli jsme na to pěkný film - Frajer Luke. 

Díky za podporu. Jak jsi na tom ty? 

pěkný den


Prosecký
04. 02. 2021
Dát tip

Trvat si an vlastním názoru je společensky velmi nebezpečné. Už tě to přešlo?


Kaj
03. 02. 2021
Dát tip

Díky, ať se daří


Kaj
03. 02. 2021
Dát tip

Díky, pěkný den


Kaj
03. 02. 2021
Dát tip

Díky, část záměru to jistě byla. 


Kaj
03. 02. 2021
Dát tip

Milá annnie, díky. Pokouším se a mám i první výsledky. 


Kaj
03. 02. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Milá Lucie,

       dorty mi připomínaly ty šatečky, všechny ty volány, kraječky. Asi chcete být sladké a k nakousnutí. Když takové nejste, mohou vám v tom šaty pomoci. Když takové jste, šaty tento dojem jen umocní. Mě láká spíš představa laně než dortu. Takže dnešní ideální šaty by vypadaly pro mě jinak. Dortové období jsem ale také asi zažil. 


annnie
03. 02. 2021
Dát tip

Ach, milý Kaji. Už to začínám chápat: máš fakt těžkou karmu :). Tolik ženo-traumat už ve školce... No, neboj, každej z nás jich v ní pár prožil - já například jedno ještě horší. Tak šup, vykydat to vypsat to vypálit to a s ženami tvýho dnešku JINAK!!! Tip a pá a.


To byla milá zpověď Tvé první lásky nelásky. I já holka, jsem vždy vzhlížela k učitelkám (jen ve školce nebo 1. - 3. třídě, potom už ne), takže Tě naprosto chápu... Pěkně popsané, ráda jsem četla. TIP!

slovní spojení vajgly voskovek - geniální!

Holčičky Ti připomínaly dorty? Jakože jsme sladké a k nakousnutí? :)


StvN
02. 02. 2021
Dát tip

Nevím, jestli to byl záměr, ale přijde mi to vtipné.


Marcela.K.
02. 02. 2021
Dát tip

Kaji, v Jeslích nepracovaly učitelky, ale zdravotní sestřičky.

Jinak chápu, že mateřská školka v tobě zanechala hlubokou brázdu....


Alegna
02. 02. 2021
Dát tip

je to tak, paní učitelky bývají často objektem prvních chlapeckých lásek...chápu, že se ti to nelíbilo*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru