Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přátelé

06. 02. 2021
28
85
1404
Autor
Zbora

 

Máte přátele? A máte jich dost? Nemyslím tak úplně ty na Facebooku. Myslím ty skutečné, kteří na vás nezapomenou hned, jak jim ztmavne obrazovka na mobilu. Tak kolik? Schválně! Zkuste na prstech spočítat, kolik kolem sebe máte lidí, na které se můžete stoprocentně spolehnout a za které byste dali ruku do ohně, nebo alespoň nad oheň. Napočítali jste víc jak pět? Gratuluju!

Podle mě je dobré mít přátele všude. Ne za každou cenu, to ne, ale vztahy s lidmi, se kterými si rozumím se snažím nezničit kvůli malichernostem. Znáte ten příběh o jednom americkém spisovateli, který daroval svému milému švagrovi louku a jednou ji sám pokosil a pak se až do smrti soudili? Podle mě je lepší nad některými věcmi mávnout rukou, ustoupit a místo sena si ponechat přátelství. Znám spoustu lidí, kteří přišli kvůli hloupostem o všechny přátele, zůstali opuštění a zatrpklí.

Mám několik přátel. Takových těch na celý život. Nevídáme se často, ale víme o sobě. Pokud je vše v pořádku a naše životy plynou hladce, necháme je plynout a navzájem si do nich nezasahujeme. Jednou za čas se sejdeme a jsme rádi, že se vidíme. Pak se zase třeba rok nevidíme. Když ale zavolá známé číslo a na druhém konci se ozve „hele, problém!“, je jasné, že nic neuteče, když teď všeho na chvíli nechám a budu jen poslouchat monolog ze sluchátka. To kolikrát úplně stačí. Dříve jsem se vždycky snažil najít nějaké zaručené řešení. Jenže o to vlastně ani tolik nejde. Řešení se často najde samo ve chvíli, kdy je příběh sdělen.

Když jsem na dně, vím komu zavolat. Vím, že mi řekne: přijeď! Odejde dříve z práce a chodí pak se mnou parkem a poslouchá. Přísloví sdělená starost je poloviční vážně funguje. A funguje to i to s tou radostí. Když máte možnost se o radost podělit se známými, kteří vám ji přejí, je to prostě k nezaplacení. K čemu je vám vyhrát milión, když nemáte koho pozvat na panáka?

Důležitá jsou i přátelství na několik okamžiků. Ať jste v jakékoli společnosti, je dobré udělat si tam hned z kraje pár kamarádů, do jejichž stínu je pak možné se ve chvílích tísně schovat. Dvojnásob to platí v zahraničí. I země, která nemá dobrou pověst a ve které za každým rohem narážíte na bandy hrdlořezů je daleko přívětivější, když máte po boku místňáka, který v tom umí chodit a kterému důvěřujete. Nikdy není od věci se při cestě nahoru zastavit s lidmi, kteří se tváří přívětivě, protože když se pak vracíte dolů, budete je na své cestě pravděpodobně potkávat znovu. A když se v cizí zemi ocitnete uprostřed nějaké šarvátky, je daleko lepší místo vyděšeného pobíhání setrvat v rozhovoru s někým domorodcem a počkat, až se věci přeženou.  

Náhodou jsem se ocitnul při jednom ozbrojeném konfliktu v Egyptě. Přitočil jsem se vystrašeně k štamgastovi blízké čajovny a s vytřeštěnýma očima se ho ptal „co budeme dělat?“ Rozvážně potáhl z vodní dýmky a řekl „nic“. Posadil jsem se vedle něho, kouřili jsme vodní dýmku a povídali si o počasí. Je báječné přátelit se s lidmi, se kterými se dá uprostřed střelby ze samopalu poklidně rozebrat povětrnostní situace.

 

 


85 názorů

Zbora
18. 05. 2021
Dát tip

Zdar! :)


JiKo
18. 05. 2021
Dát tip

Nazdar :-)


Rajmund
16. 02. 2021
Dát tip

Zase nějaká zkušenost do sbírky. Jezdívám šalinou kolem Ústavního soudu. Kdyby se tam začalo něco dít...jo počasí je neutrální téma...


oran
07. 02. 2021
Dát tip

blaboly, zboro nebud takovy suchar. zadni pratele nejsou, jsi sam a jednou umres.


trojort
07. 02. 2021
Dát tip

...konec dobrý všechno dobré


Dagmaram
06. 02. 2021
Dát tip

mně se hodně líbí závěr, ten je super :-)


Safián
06. 02. 2021
Dát tip

Pravda pravdoucí.


Ooo, Tvůj "fejeton" dokázal mou hlavu už po ránu zapojit k přemýšlení! Už to je úspěch :)

Líbí se mi Tvé polemizování o problematice přátelství! Je to nesmírně důležité, protože nám v dnešní době chybí sociální kontakt a virtuální kamarád Ti nedá to, co by si chtěl. Nezajde s Tebou ven... Moc dobře si vše popsal!  TIP!

P.S. Asi začnu více poohlížet po parcích :) Alespoň přátelství na několik okamžiků :) 


Jamardi
06. 02. 2021
Dát tip

Líbí se mi ten závěr, protože když člověk něco potřebuje, musí se obrátit na toho, kdo v té chvíli může.


Andělka1
06. 02. 2021
Dát tip

***


Oldjerry
04. 02. 2021
Dát tip

Nevím - mezi Písmáky snad ano,  to jsou ovšem přátelství virtuální, taky fajn, ale bezkontaktní.  Pár přátel mám mezi spolužáky - naše třída na průmce byla dost soudržná (scházíme se dodnes s výjimkou 2020 a 2021.

Kontaktní přátelé mi pomřeli, mám jen jednoho a ten by v mezním případě mohl být mým vnukem.  Trochu nerovné, ale funkční... :-D


Markel
04. 02. 2021
Dát tip

mám jen 2 kamarádky, dá se říct na život a na smt a pak spousty kamarádů a krátkých přátelství. Příklad: přepadla mne v noci parta cikánů a mezi nima mladá cikánka, zarazila je a říká: tuhle nechte, to je moje kámoška z porodnice. Já jsem jí tam kdysi půjčila mejdlo a šampon a normálně se s ní bavila :-)). Chovat se dobře ke všem lidem se někdy vyplácí :-)) *


Zuzulinka
04. 02. 2021
Dát tip

jo, myslím, že mít jich takových 5 je výhra... jakožto introvert to mám malinko složitější s přátelstvím, zato jsou ta má většinou odolná proti všemu... a úplně mi stačí dvě taková....:-) víc je asi takových, se kterýma jen sedím např. u střelby:-)


já prostě miluju tyhle krátká hluboká zamyšlení (vůbec si nemyslím, že to patří do fejetonu, ale možná by se to dalo napasovat na to - nebo tak něco). Hele všechno, cos zatím napsal se na první pohled možná zdá jako že to má pobavit, ale pokud to někdo přečte trochu víc do hloubky, tak je to přece něco, co chytne - za ruku, za srdce, za hlavu... Předáváš asi víc, než bys možná chtěl a možná ani o tom nevíš a nebo víš a těší Tě to?! 

A mě to těší také! :-)


MilanH
03. 02. 2021
Dát tip

!!!


Nevídáme se často, ale víme o sobě............*/**************


Prosecký
03. 02. 2021
Dát tip blacksabbath

Přátele lze opravdu najít všude na celém světě i třeba jen na krátkou dobu. 


StvN
03. 02. 2021
Dát tip

Mám takových pár kamarádů Písmáků :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru