Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ještě nevíme, co jsme

04. 02. 2021
5
18
384
Autor
Oldjerry

a už hledáme sobě rovné, či podobné...

 

Měl jsem být velrybou

CoT  Liter.cz

Nechtěl jsem být námořníkem, ale stalo se. Teď se plavím s partou divných druhů podivnou řekou a čas se dávno zastavil tam někde u těch břehů,  které by znamenaly život, kdyby někdo z nás věděl, jak přistát a zakotvit. 

Co je život?  Hromadění a zapomínání. Nikdy ne přímá cesta. Anebo je všechno přímka, jen ji vnímáme tak, jak jsme zvyklí.

Bolí mě už hlava. Možností je tolik, že žádná nedává smysl. Hrabu se v detailech a uniká mi celek. Jako obvykle. 

Včera jsem vstal dřív a vypálil jim oči. Namaloval obraz utrpení. Chtěl jsem být umělec, jsem ztroskotanec. Ukusuji modré nebe, proto je ho tak málo. Všechny zítřky světa se slily v jedno šedé nic, v něco, co už není krásné ani nadějné. V trupu je díra.

Přeju si, aby přišel někdo, kdo se bude jmenovat Kárl, podá mi deštník, když bude pršet a řekne, že to bude dobrý. To je všechno, co už strašně dlouho chci. 

Vyskákali jsme bezmyšlenkovitě z lodi do řeky a všichni na sebe radostí křičeli, že jsme Jimi Hendrix, že jsme poušť, že jsme oblaka, že jsme všechno a cákali kolem sebe vodou tak, jak to dělají lidi, kteří se cítí být nevybouření, ale šťastní.

Naše nevelká loď se od nás vzdalovala. Proud unášel náš nechtěný domov pryč. 

Už vím, co nás celou dobu táhlo ke dnu. Byli jsme to my. 

--- 

Den se stává nocí

zavřete své oči

 

Nebudeme si předstírat, že svět je jednoduchý. 

Je složitý, ale dokonale řízený do nejmenších detailů. To jen my, lidi, si myslíme, že je to chaos nikým neřízený, protože ani nemáme vyvinuté receptory na to, abychom pochopili byť jen okraj, konturu podstaty.  Je nám ovšem k vývoji nutný jistý malý prostor volnosti, volby, vývoje...

Své (ač již domněle pokročilé chápání) stavíme jako rozhodující hodnotitelský orgán, ač nejsme schopni dobrat se obhajitelného názoru například na to, čemu říkáme nekonečnost, nebo smysl života...  Bůh...

Pepíkovsky řečeno: víme houbes a děláme ze sebe machry. Vždyť ani nevíme PROČ?! tu jsme, nevíme, kolik je podobných civilizací ve Vesmíru, nevíme, jestli přímo u nás na Zemi není nějaká jiná paralelní civilizace, kterou nejsme schopni vnímat. Některé jevy tomu nasvědčují...

Nevíme ani, jestli před námi nebyl na naší planetě zkoušen jiný model možného rezidenta vesmíru…

Bůh může klidně být jen zase jiná civilizace - v údajných 14,5 miliardách let existence současného Vesmíru let vzniklá třeba před dvěma miliardami let. Umíte si představit, kam by dodnes pokročila, zejména kdyby nebyla prošpikovaná válkami a ničením vlastního životního prostoru ve jménu jistého nesporného technického pokroku dosaženého jen za můj třiaosmdesátiletý život? Škoda, že ten technický pokrok znehodnocuje vývoj rivalita, chorobná soutěživost, ta nadstavba hmotného a technického základu bez kontroly udržitelného rozvoje.

To bude ještě proces na pár století, jestli lidi, ty agresívní obludy, si svůj životní prostor - a dokonce sami sebe - nezničí.  Ve světle toho, co jsem napsal, se zdá být jasné, že na nás - jako sobecky soutěživém lidstvu - někdo zkouší nějaký civilizační model schopný reziduovat obyvatelné planety ve vesmíru.

Kdo je to?

Bůh, či dvě miliardy let staří zelení mužíčkové? nebo bytosti existující na bázi nám dosud a možná nikdy nepochopitelné....

Bůh, Bohové?

 


18 názorů

Oldjerry
12. 02. 2021
Dát tip

Já se ti a toho Fialu chtěl stejně omluvit, ty si nezasloužíš takhle hnusné přirovnání.  Jinak šousthlasím...


Oldjerry
11. 02. 2021
Dát tip

Takhle nějak to dělá jistý Fiala, velkovýrobce politologů: vezme text politického protivníka a udělá z něj to, co je vidět při promítání filmu na drátěné pletivo.

Drž se mého výkladu: nepředkládám ani pravdy jako novináři, ani teorie jako vědci, ale jen svůj názor, domněnky, pocity, respektive možná pravděpodobna... Jestli to z textu nevyplývá, tak jsem to napsal špatně.   (:-D  ahoj


Oldjerry
11. 02. 2021
Dát tip

Křivodržko - vycházíš z něčeho, co neexistuje. Já ani tobě, ani nikomu jinému nic nepodsouvám: píšu svůj názor, nesoustavně se tím tématem zabývám už skoro 70 let od doby, kdy jsem jsem jako 13letý kluk dostal knížku Země laboratoř, aniž bych dělal nějaké závěry. Ve třinácti jsem pro závěry neměl vědomosti a zkušenosti, dnes naopak... mám nějaké zkušenosti a informací je hafo.  Prezentuji to jen kompilát toho, co jsem v životě o tématu četl a slyšel - a z vlastní zkušenosti a ůvah. Jinak psáno: servíruju  jeden z mnoha nápadů, či domněnek, jak by to mohlo být a co mne k tomu vedlo. Nic nepodsouvám - jen nadhazuji témata a důvody, proč si něco myslím - nenutím nikoho, aby uvěřil, pokud sám nedojde ke stejnému závěru.

Není to agitka - je to jen hledání lidí, kteří dospěli ke zhruba stejnému závěru jako já, nebo nějaké názory hledají, aby je mohli porovnat se svými. 


Aru
06. 02. 2021
Dát tip

to už je pro mě příliš vzdálené o tom uvažovat, nic o tom nevím


Oldjerry
05. 02. 2021
Dát tip Aru

Aru - Nezlob se, prosím, ale to je naprosto scestná námitka - domnívám se, že z toho mého cancu jasně vyplývá mé přesvědčení, že celá naše slavná věda jen lehce okopává začátky poznání.  NIC není definováno - všechny definice a zákony vycházejí z předpokladu, že známe základy - no známe, známe základy bez základny  a já to naznačuji zatím nezodpověditelnou otázkou: co je mezi atomy například v hlubokém vesmíru mezi soustavami galaxií, kde badatelé astrofyzikové předpokládají  hustotu atmosféry na hranici pouhých desítek atomů v krychlovém metru prostoru?  Jak lze definovat nic?

O tom bychom se mohli přít do nekonečna, ale opravdu upřímně děkuji za rozvíjecí názor...

 


Aru
05. 02. 2021
Dát tip

boha/y přece nenarveš do atomů, nebo něčeho menšího, myslel jsem že otázka je spíše původu duševního, než technického

(jinak jsem zabloudil náhodně, avízo nedošlo)


Oldjerry
05. 02. 2021
Dát tip Gora

Irenko - já s v tom hrabu od dětství - řekněme od 13 - 14 let... Jsem rád. že s to přečetla.

Dagmaram - já taky a dávám si asi tak 0,000001% naděje, že se tak stane..

Nazdar, Kočkodane...

Nelze to vyloučit, Norberte, ale spíš je to únik před možností se zbláznit překročením kapacity mozku....

Aru - je to stejně únikové, jak všechna ostatní vysvětlení.  Totální problém: nejmenší částí hmoty je atom, ten se ovšem taky dělí  na elektrony, protony, neutrony, případně pozitrony, nejsem si jist jak je to s hadrony, fotony, gravitony - dál už jen: ano, ale co je mezi nimi? nic? co je to za prvek, částici, záření či který čert?

Závěr: Jing-jang je rovněž jen celkem sofistikovaný únik před nemožností pochopit.

Danny: dobrá otázka!   odpovím trochu oklikou, ano?  Pro všechny otázky, které ještě možná rozmnoží další,  je jediná odpověď: Marně... nejsme vybaveni receptory schopnými akceptovat skutečnost, ale už máme na to se ze spousty nevysvětlitelností  vylhat... Co jsme za blbce, kteří si ničí svůj domov jen pro něco, co mohou užít jen několik kvadriliontin (nebo ještě menšího dílu) existence vesmíru?

 


Danny
05. 02. 2021
Dát tip Oldjerry

Dobré zamyšlení. Pokud jsme byli stvořeni 2 mld let starou civilizací, kdo stvořil tuto civilizaci?


Aru
05. 02. 2021
Dát tip Oldjerry

a malém bych zapomněl, nadpis perfektní, vševysvětlující


Aru
05. 02. 2021
Dát tip Danny, Oldjerry

z houbelesem plně souhlasím, ale jako 'člověk', tu mám v rukávu nějaké to ale. Celkem si myslím, že to ti číňani s jing a jang trefili, že dobro prostě nemůže existovat samo o sobě, maximálně jako utopie v hlavách snílků. stejně jako zlo, že nevydrží věčně. jedno formuje druhé. řečeno křesťanskou terminologii, do nebe jdeme všichni.


Dát tip Aru, Oldjerry

Všetko povstalo z ničiho, nič nemôže byť jasnejšie. Kamaráti tomu vravia Tao, outsideri pan Tao.


Kočkodan
04. 02. 2021
Dát tip Oldjerry

 

Nevím, co jsme, ale vím, že jsem si tvoje dílko (vytvořené dříve než před pár miliardami let) přečetl se zájmem.


Dagmaram
04. 02. 2021
Dát tip Oldjerry

Nevím, co jsme. A já se začínám těšit, že po smrti se něco dozvím. 


Gora
04. 02. 2021
Dát tip Oldjerry

Jardo, ten "civilizační model" kýmsi zkoušený je pro mne těžko uchopitelná domněnka, ale jinak jsem si početla...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru