Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sněhobílá

05. 02. 2021
5
13
514
Autor
Tulačka

 

S lokty opřenými o stehna sedím na záchodové míse. Špičky chodidel tlačí do země, nohy se zmítají v bolestivé křeči a já urputně pozoruji test. Už minutu se na něm nic nezměnilo, ale přece – co kdyby? Nevím, co jsem čekala, ale tato beznaděj a prázdnota to nebyla. Znáte takový ten moment, kdy se svět kolem vás ztlumí? Zvuky se stanou nezřetelnými, obraz se rozmaže… aha, to jsou jen mé slzy. Odkud přišly? Já je nevolala, necítím je, nevzlykám a ony stejně tečou a kazí mi mé snahy vytáhnout pohledem z testu ještě jednu čárku.

Ale moje snaha je marná. Kontrolní proužek zesiluje a jeho tmavá purpura kontrastuje se sněhobílým zbytkem ostře a mrazivě. Uvědomění bodá do hrudi, rozpíná se mi v hlavě a snaží se zaútočit na moje srdce. Bráním se, vnitřně řvu, že už se nenechám zranit, bojuju s bolestí a prohrávám.

Jako záblesk z čistého nebe přichází naděje a já se jí chytám, topící se. Co když je ještě brzo? Co když jsem počala o něco později, a tak to test ještě neodhalil? Co když jsem ho prostě provedla špatně? A přes to všechno vím, kde je pravda. Vím, že moje nevolnost není způsobena nervozitou, natožpak shlukem buněk v mém podbřišku, ale přicházejícím krvácením. Vím, že jediné, co se objeví, pokud na ten drzý proužek plastu budu civět jen o chvilku déle, je bolest hlavy. A vím, že je jediná cesta ven, znám ji, ale nechci jí znova projít, protože drásá mé hradby, dostává se až k nitru a zabořuje se do samé podstaty mě.

Párkrát zamrkám, narovnám se, pootevřu rty. Cítím vyschlá ústa i tupou bolest v krku. Naposledy se podívám na test, třesoucí rukou ho položím a pak už jen slyším svůj skřehotavý hlas. „Nejsem těhotná.“

Venku sněží.


13 názorů

Tej
19. 03. 2021
Dát tip Tulačka

Tak já musím říct, že jsem se v tom textu úplně našla a že od začátku jsem věděla, co autorka píše, proč a k jakému závěru to směřuje. Ale to jen asi proto, že stejné pocity jsem zažila už několikrát. A také si myslím, že má autorka pravdu v tom, že se o tom moc nemluví. Ne že by nebyl plný internet článků a diskuzí o problémech s početím, ale jde o zpovědi a nejhlubší pocity žen, které po dítěti touží a stále to nejde. Obecně je to pro ženu tak citlivé téma, že se s tím ženy mezi sebou moc nesvěřují. Teprve až když jsem zažila svůj první potrat a svěřila se nejbližším kamarádkám, začaly mi líčit, jak mi rozumí, že to také mají za sebou atd. Moje zkušenost je taková, že o tom ženy začínají mluvit až s odstupem času, většinou až jako šťastné matky po letech. To samé s problémy při početí. Autorce přeji, ať se brzy na testu objeví ty dvě správné čárky. 


StvN
07. 02. 2021
Dát tip

Omlouvám se, ale jedna věc pro mě není pochopitelná. Proč by o tom měly ženy někde mluvit. Vždyť je to intimní věc, se kterou, jako s každou jinou intimní věcí, lidé hovoří jen s těmi nejbližšími. Proč by o tom měli vykládat někomu ne zcela blízkému? Na tom není nic špatného. Já taky neříkám všechno na potkání. A ani to není definice tabu. Tabu je něco, co je "zakázané", o čem se nesmí nebo nesluší mluvit, ne něco, o čem se mluví málo.  Třeba se to vždycky nehodí, třeba není co říct. Pokud něco nemá být tabu, tak o tom musí mluvit odborníci tak, aby lidé, kterých se to týká, pochopili, že v tom nejsou sami, že to, co prožívají, je normální a že se z toho dá dostat. Literárně je to nosné téma, to určitě ano.


Tulačka
07. 02. 2021
Dát tip Ostrich

Já přiznávám, že se možná pletu. Že je to jen můj pocit, který jsem získala ze svého okolí, kde naprostá většina žen o tomto svém problému nemluví a pokud ano, tak až po opravdu dlouhé době nebo až se zadaří. Občas se zmíní, že se snaží o dítě a momentálně se nedaří, ale rozhodně nemluví o svých pocitech z toho. A už vůbec ne o potratech, které jsem výše zmiňovala a který rozhodně ve vašem okolí zažilo více žen než o kterých víte.

Pravdou je, že čisté tabu už je těžké najít. Ale za mě je toto stále nepříliš diskutované téma, o kterém některé ženy mluví na internetu, ale naprostá většina jich mlčí a nesvěří se ani svému nejbližšímu okolí.


Tulačka
07. 02. 2021
Dát tip

Záleží v jaké sociální skupině se pohybuješ ;)


StvN
06. 02. 2021
Dát tip Tulačka

Chceš-li téma přiblížit lidem, kteří do toho světa, jak říkáš, nemají náhled, nebylo by lepší psát tak, aby tomu rozuměli? Jestli chceš odkrýt tabu, nesmíš z toho tabu sama dělat. 


Tulačka
06. 02. 2021
Dát tip

Díky za komentáře! Je pravda, že text asi není vystavěn jednoznačně pro člověka, co nemá náhled do tohoto světa... Popisuje totiž pocity ženy snažící se otěhotnět po negativním těhotenském testu, což je relativně tabu téma. A právě proto jsem se rozhodla o něm psát, jelikož mnoho mých přítelkyň má problém počít a ať už o tom víme nebo ne, každý zná ženu, která má/měla problémy s neplodností nebo dokonce zažila potrat.


StvN
06. 02. 2021
Dát tip Tulačka

Pochopil jsem, že to je špatně, že není těhotná, ale nepochopil jsem úplně proč. Pro mnoho žen by to byla dobrá zpráva. Nebo alespoň to je takový literární zvyk. Líbí se mi, že tady je to postavené jinak. I když jsem to asi nepochopil.


Jamardi
05. 02. 2021
Dát tip

Je víc lidí, kterým se nechce ustoupit, když něco chtějí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru