Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hluboký pohled v očích

06. 02. 2021
21
22
718
Autor
Danny

Petr se rozhlédl po tanečním sále. Byl si odskočit jen na pět minut a mezi tím dívku s animací ohně na šatech zjevně zaujal někdo jiný: Petr zaklel. Dívka tančila s tímto nově se objevivším mužem: a smála se při tom, co jí říkal, tak vesele a nadšeně, že Petr nemohl než obdivovat komunikační schopnosti svého soka. Podíval se na něj: ano, ten hluboký pohled v očích. Očích, které toho mnoho zažily.
"Vždycky se tu jeden z nich objeví," řekl si Petr pro sebe a povzdechl si. Požádal o tanec ještě jednu slečnu, ale dotyčná řekla, že právě čte nové zprávy na svém počítači. Což samozřejmě nemohl potvrdit ani vyvrátit, protože do hlavy jí neviděl a nedalo se tedy dokázat, zda její mozek komunikuje s implantovaným čipem.
Zanedlouho byla i čtenářka zpráv v náručí dalšího muže s hlubokým pohledem v očích. Zřejmě jí o tanec požádal nějak originálněji a to jí imponovalo. "Že se vůbec snažím," propadl Petr trochu panice. Všechny tyhle čtvrteční taneční večery, na prahu třídenního víkendu, se podobaly jeden druhému jako vejce vejci.
Naději mohl Petr vkládat pouze do relativně vzdálené budoucnosti.
Medicína ve dvacátém druhém století učinila obrovské pokroky. Mimo jiné i co se týče zpomalení stárnutí: nyní se lidé dožívali kolem dvou set padesáti let věku, přičemž tělo zůstávalo mladé přibližně tu první dvoustovku. Takže se tu objevila vrstva lidí, "mladí starci" se jim někdy říkalo, s mladým tělem, ale přitom spoustou životních zkušeností: to byla ta hloubka, kterou Petr viděl v jejich očích. Samozřejmě včetně zkušenosti zaměřené na to, jak někoho takzvaně "sbalit".
Petrovi bylo zatím pouhých dvacet pět let. Takže co se týče většího úspěchu, čekal, až mu bude takových osmdesát až sto dvacet. Nedalo se nic jiného dělat.


22 názorů

Lakrov
27. 03. 2021
Dát tip

 Libí se mi to náměmtem -- ja takový sci-fi. Zpracováním, podáním, je to na mě příliš zkratkovité; mně by se líbilo věnovat tomu námětu podstatně víc prosotru, ale na to možná v současné době a v tomto prostředí není čas. Tip.


Luzz
20. 03. 2021
Dát tip

se budu zase opakovat - jako osnova / nápad na delší povídku by se to snad brát dalo, ale celkově - na mé straně spíše rozpaky.


Janina6
18. 03. 2021
Dát tip

Pěkná myšlenka. Podobně jako jiným čtenářům, i mně by se líbilo, kdyby tahle miniaturka byla delší. Možná by to mohl být zajímavý začátek nějakého příběhu. Jen tak na okraj, zdálo se mi tu poněkud předvojtečkováno (pět je na tak krátký text hodně). Někde má dvojtečka určitě opodstatnění, třeba v souvětí "Podíval se na něj: ano, ten hluboký pohled v očích". Jinde mi připadá spíš rušivá, třeba tady: "Dívka tančila s tímto nově se objevivším mužem: a smála se při tom..." Tady by podle mě byla přirozenější čárka.


bixley
11. 03. 2021
Dát tip

Hrozná představa dožít se 250 let... A ještě hroznější představa té nudy, než se dožiju aspoň sto dvaceti. :-)


Moc se mi líbí pointa, super nápad! Také bych si dala pokračování :) Plánuješ ho? Bude? :) Nominace je, jak vidím, zasloužená :) TIP!


Gora
01. 03. 2021
Dát tip

OK, dík...


Danny
01. 03. 2021
Dát tip

ahoj Goro, souhlasím s nominací


Gora
01. 03. 2021
Dát tip

Mohli bychom tvoji minaturu nominovat do soutěže Próza měsíce za únor 2021? Napiš prosím odpověď sem, díky.


StvN
07. 02. 2021
Dát tip

My starci to máme prostě lepší :) 


annnie
07. 02. 2021
Dát tip

Souzním s poselstvím a potvrzuju. Starý chlapi jsou rozhodně zajímavější než mladý. Aspoň teda ty, který nehoněj mladý holky :)


Philogyny
06. 02. 2021
Dát tip

hloubka může být i bolest


Dagmaram
06. 02. 2021
Dát tip

dobrý nápad. super :-)


Docela by mne to zajímalo v nějakém rozpracování. Na pokračování.


Aru
06. 02. 2021
Dát tip

a víš že už se začínají vyrábět roboti co umějí překonávat lidskou osamělost, budoucnost nabrala na tempu


....já bych prosila  pokračování......:-))))).............*/*****************


lastgasp
06. 02. 2021
Dát tip

Miniaturka určitě zasluhuje pokračování a rozšíření, protože je v ní obsaženo mnoho objevných nápadů. Pošlu návrh.


Gora
06. 02. 2021
Dát tip

Danny, ti mladí starci jsou k vidění i v současnosti, a není jim dvěstě let:-))

Nápad fajn, pár výrazů by se dalo poupravit...

.........

 Byl si odskočit jen na pět minut  - Odskočil si...

 propadl Petr trochu panice. - trochu mi přijde navíc

Takže co se týče většího úspěchu, čekal,  - Na větší úspěch u žen si počká...


Namet zajimavy. Mozna by stalo za to nejak jeste pokracovat.... a klidne driv, nez za 60-70 let :) Kazdopadne tip. ;) S.F.


Diana
06. 02. 2021
Dát tip

Zajímavý nápad ...


Jamardi
06. 02. 2021
Dát tip Aru

A ty dívky měly doopravdy kolik let?


Andělka1
06. 02. 2021
Dát tip

Hezké....hi...hi...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru