Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Olympiáda v Hovadizmu

09. 02. 2021
8
6
241
Autor
Puškyn

 

Loni jsem měl to úžasné štěstí, že jednu nejmenovanou politickou stranu zaujal můj zcela prolhaný životopis a začátkem roku jsem nastoupil na pozici radničního zapisovatele u nás ve Vychcané Lhotě. Již při prvním příchodu na radnici jsem s pocitem silného uspokojení zaznamenal, že tam kontinuálně probíhá nevyhlášený přebor v elegantním hovadizmu. Projevuje se to zejména na každodenních několikahodinových poradách, kdy se jeden účastník vedle druhého předhání ve vrcholných výkonech, předstírajíc zájem o obec, přičemž však jde vždy pouze o to, aby co nejdéle žvanil a tím se zviditelnil. Zuřivé prosazování osobních zájmů je u toho pochopitelně tak průhledné, že to nelze přehlédnout a lze se tomu jen obdivovat.

Většinou to vypadá tak, že starosta každé ráno svolá poradu ohledně ročního rozpočtu. Je sice divné, že ji svolává den co den, když rozpočet je na celý rok jen jeden, na druhou stranu každý přidělený milion je potřeba řádně a transparentně přerozdělit. A tak se po celé dny jedná o prosazení konkrétní firmy na opravu kanalizace, nebo převodu pozemku z orné půdy na stavební parcely. Potom se občas stane, že posekání trávníku před radnicí stojí pět milionů. Milion stála studie vedoucího odboru, další milion stál projekt místostarosty, milion devět set devadesát tisíc provize poradenské firmě pana starosty a deset tisíc zahradní firmě za samotné posekání. Vždyť to je skoro jako umění.

Na závěr je třeba konstatovat, že kdyby existovala Olympiáda v Hovadizmu, naše městská rada by posbírala všechny medaile. Tak důmyslné a elegantní rozkrádání městského rozpočtu by jeden vážně pohledal. Evidentně jim vůbec nevadí, že všichni vědí, kam peníze z rozpočtu mizí, jelikož každý zastupitel už si staví druhý rodinný dům a vlastní několik luxusních vozidel. Na druhou stranu je to k zamyšlení, pokud k bohatství stačí být neomalený buran bez svědomí, proč je těch boháčů tak málo? Těžko říct, ale díky tomuto poznání můj život konečně dostal smysl, takže v příštích volbách kandiduji na starostu. Svého současného předchůdce jsem pochopitelně v rámci předvolebního boje ušlechtile udal na Policii a po podzimních volbách chci všem v obci ukázat, jak se to má dělat pořádně!

 


6 názorů

lastgasp
16. 02. 2021
Dát tip

Kamínek do mozaiky. Vtipné. Tak mi napadlo, proč jsou tak časté předvolební kampaně - aby se na každého dostalo.


Bystroočko
10. 02. 2021
Dát tip

Kto bude ten "disident", ktorý to rozpletie? U nás sa našiel.


StvN
10. 02. 2021
Dát tip

Je to taková klasika. Líbí se mi, že se snažíš oprášit tak často omílané téma, přesto bych řekl, že to je přecejenom omleté už dost.


annnie
09. 02. 2021
Dát tip

Vtipné, Puškyne, byť by tomu možná prospěl maličko větší odstup... Promiň, už jsem taky chytla poradenskou :) Ale i tak tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru