Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prokletý básník Ilja Ponček

Výběr: Gora
10. 02. 2021
15
19
836
Autor
Puškyn

 

Kdesi hluboko ve Slezských Beskydech došlo ke zrození barda. Uprostřed pustých hvozdů pocítil malý Emil políbení Múzy a rozhodl se býti umělcem, jen ponejprv ještě přesně nevěděl jakým. Je to skutečně trpký úděl, chtít něčím být a nevědět přesně čím. Zatím tedy oblast svého budoucího působení blíže nespecifikoval, říkal si prostě umělec a zahájil etapu, kterou význační umělci při psaní pamětí nazývají termínem: „Hledání sama sebe“.

Nicméně i přesto, že malý Emil v počátcích své kariéry ještě přesně nevěděl, v jaké umělecké oblasti se stane legendou, velice dobře si uvědomoval nutnost míti pseudonym. Rodové jméno Emil Lopata, které zdědil po rodičích, rozhodně nezní nikterak elegantně, zvolil si tedy jako své umělecké jméno daleko libozvučnější Ilja Ponček. Toto slovo slyšel kdysi na trhu v Polsku a přišlo mu drsné. Až o mnoho let později se dozvěděl, že Ponček znamená v Polsku hovorově kobliha, ale už bylo pozdě, bard s tímto pseudonymem byl zrozen.

Období hledání sama sebe bylo truchlivé. Nejprve se pokoušel prorazit v hudební oblasti (půl roku cvičil ve svém pokoji na bicí), ale jelikož ho chtěli sousedi po nějaké době fyzicky napadnout, hudby raději zanechal. Následně strávil spoustou hodin se štětcem v ruce, při snaze stvořit význačný obraz. Výsledek byl neradostný, jelikož jeho první a poslední nedokončené plátno si maminka spletla se starou plesnivou hadrou a hodila ho do koše. Dále se pokusil napsat román, ale když po měsíci skončil u prvního odstavce, jak se to nadějným literátům často stává, náhle si uvědomil, že zcela postrádá jakýkoli talent a ani obecně nic kloudného neumí. Rozhodl se tedy stát se prokletým básníkem, což je ta pravá cesta, když všechno ostatní zklame.

Svou kariéru nekompromisního prokletého barda zahájil ve svém dětském pokoji jednoho pošmourného sobotního jitra. K ožehavým otázkám současnosti se vyjadřoval volným veršem. Původně se chtěl prosadit jakožto básník, píšící striktně veršem vázaným, ale když se mu ani po dvou měsících nepodařilo prolomit první sloku (souzvuk mu stále nějak unikal), vrhl se na rým volný a najednou to šlo samo, první sloku bez rýmu prolomil snadno. Aby již v zárodku své tvorby předešel rozličným výtkám ohledně značného rozšíření básníků píšící touto formou, dal si přídomek Prokletý. Prokletí básníci se od těch obyčejných liší v tom, že píšou své básně jako by byli básníci obyčejní, akorát si říkají Prokletí.

Nakonec nechtě svůj přídomek potvrdil. Když se brouzdal drsnými slezskými lesy, hledaje inspiraci ke druhé sloce, nechtě zakopl o košík plný hřibů slezsko-polské babky, která ve křoví vykonávala mezinárodní potřebu. Ta ho okamžitě proklela slovy: „Něch ťa v řiť krev zaleje!“ Zvláštní, podivil se Ilja, když pelášil pryč. Odkud ta mrcha ví, že mám hemeroidy, zamyslel se (každý správný básník má hemeroidy, jak se snaží vysedět verš), to mi hlava nebere. Jenomže kletba je kletba a večer mu skutečně ten hemeroid praskl, takže se Iljovi splnilo jeho přání a byl definitivně prokletý.


19 názorů

Lakrov
27. 03. 2021
Dát tip

 Začáek mi přijde jako takový "násilný", fiktivní životopis, od poloviny pak naopak zjišťuji, že se při čtení celkem bavím, takže to snad opravdu má být komedie v "cimrmanovském" stylu. Konec je pak (oproti jmenované "klasice") poněkud urychlený. Tip.


Luzz
20. 03. 2021
Dát tip

je to takový milý, osvěžující vyprávění, i když ten humor mi připadne dost prvoplánový (zvlášť závěr byl takový dost na sílu)... ale ve výsledku mě to docela pobavilo.


Janina6
18. 03. 2021
Dát tip

Poslední odstavec je nejlepší. Mám pocit, že tam ses přestal sveřepě snažit být vtipný a prostě sis to psaní užil. Jinak se mi tím textem těžko "prokousávalo". Myslím, že ani ty sám jsi to po sobě moc nečetl ("vrhl se na rým volný"?), některé větné konstrukce jako "předešel rozličným výtkám ohledně značného rozšíření básníků píšící touto formou" jsou vážně hrůza.


bixley
14. 03. 2021
Dát tip

A proklatě! 

Tak už to v životě - a v umění - chodí.


Gora
01. 03. 2021
Dát tip

Zdravím a díky...


Puškyn
01. 03. 2021
Dát tip

Gora: Ahoj. Díky a souhlasím:)))


Gora
01. 03. 2021
Dát tip

Puškyne, můžeme tvou mini zařadit do soutěže Próza měsíce za únor? 


Prosecký
16. 02. 2021
Dát tip

A normálně pracovat - třeba ve skladu v Albertu - nemohl? 


lastgasp
16. 02. 2021
Dát tip

Vzdal to brzy. Myslím autor. Je ještě tolik oborů v umění, které naprosto pominul. Zůstal u nejčastějších (nejsnadnějších) výtvorů. Škoda.


Bystroočko
11. 02. 2021
Dát tip

Má to spád a dobré ukončenie. Páči sa mi.


A máš recht. Netajím se tím, že se rovněž opovažuji nerozumět básním, které pohrdají rýmem, libují si v uvolněném rytmu, leč postrádají obsahu. Tvůrce volných veršů předkládá čtenářům něco, co by si mohli napsat sami, pokud by se jim zachtělo a měli na to čas. Veškeré kritické polemiky a učené rozbory jsou namířeny pouze k tomu, aby je to náhodou nenapadlo. Básník, který bezostyšně páše poezii tohoto druhu, se jistě neštítí ani žádného jiného zločinu a uvržení do klatby si zaslouží.


Zbora
10. 02. 2021
Dát tip

Promiň, ale připadá mi to (mírně řečeno) laciné.


Aru
10. 02. 2021
Dát tip

skládat hudbu mohou pouze italové, malovat pouze francouzi, psát romány rusové, básníkem kdokoli :D


Vtipné......:-)))).............*/**********


Movsar
10. 02. 2021
Dát tip

Bezva


Benetka
10. 02. 2021
Dát tip Gora

Pobavilo!

A...

Nyní je tedy proklet na dvakrát? Ponejprv sebou sám a poté babkou ve křoví? :)


Gora
10. 02. 2021
Dát tip

Vtipné, Puškyne, ta babka tomu dodala říz...


annnie
10. 02. 2021
Dát tip

Napadá mě hned pár jmen, která by se za osobností Prokletého Barda mohla skrývat... kdyby to ovšem nebyl Emil Lopata :) Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru