Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Februarius, neboli únor

12. 02. 2021
9
25
824
Autor
Aru

Lepší popis nenajdete na celým internetu :D

To máte tak, když ve vaší zemi běhá mnoho pastevců a (plodných) žen neurčitého zaměstnání, tak jim dáte Luperkálie, (neboli Februa - očistění) protože Lupercus byl prostě další bůh a shodou okolností pomohl vychovat jisté vlčici dva nezbedné hošíky, kteří z nudy založili Řím. O Lupercovi se toho mnoho nedovíte, holt nemetal blesky, ani šípy "lásky". Byl to takový vesnický kluk, co rád lehával ve stodole na slámě a proto ho měli venkovani asi rádi. Prý měl mít kozí rohy a kopýtka, ale jak je u Římanů zvykem, byl tento bůh blízký Faunovi, kterého někteří označovali za jednoho a toho samého boha, rozumnějte Luperca. O Panovi se ani nebudu zmiňovat, jelikož obchody se střelivem nebyly dosud odstaveny z provozu, už takhle je to solidní český guláš. Luperkálie tudíž byly svátkem pastevectví, plodnosti a rituální očisty. Tehdy ještě neznali Valentýn, tak to slavili až 15. dokud jim to, jak je u křesťanů zvykem v r. 494 nezrušili, (a taky ta Lupercova kopýtka a rohy si moc u křesťanů nezískala popularitu). Probíhalo to tak, že kněží u Palatinské jeskyně, ano té vlčí jeskyně, zařízli kozy a psa (asi?) na počest té vlčici a dva urozené mladíky pomazali krví, načež ti mladíci v kůžích zvířat s řemínky pobíhali kolem jako pominutí a obšťastňovali jimi predevším mladé ženy, (rozumnějte počestně, neklátili je tam před zraky všech). Takové typické české velikonoce, když se je rozhodnete přesunout na Valentýna. Proto nezapomeňte svému milému, nebo milé na Valentýna popřát i šťastné Luperkálie, budete za originální, a pokud Váš protějšek navštěvuje Písmák, tak i za vtipné.


25 názorů

To aru: Ano, byl... ;)

Jasne. ;) S.F.


Aru
14. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

díky moc za podrobný rozbor. a ten egyptský kalendář byl nejpřesnější ve své době? protože jestli ano, tak mi přijde logické, že si ho božský Caesar vybral.

moc od toho římského kalendáře zase neočekávej, to je spíš takový soupis anekdot a nesmyslů a něco nového se z toho dozví jen ten kdo o tom nic neví. ona to ani nemá být nějaká vědecká sonda i proto ta karegorie blbůstek


Savage Flame
14. 02. 2021
Dát tip Aru

To Aru: Uz fakt posledni vec a mlcim :)

Vzhledem k tomu, ze latinske kmeny, byli puvodne prevazne zemedelci a pastevci, je celkem logicke, ze jejich rok zacinal breznem. Zrada byla v tom, ze puvodne vychazel nejen z reckeho 304 dny dlouheho roku s 10 mesici, ale inovativni rimane uplne ignorovali 61 dni uprostred zimy, ktere ani nemely oznaceni :) To byl podle tradice puvodni rimsky kalendar zavedeny prvnim rimskym kralem Romulem v roce 700 pr.n.l. Jeho nastupce, Numa Pompilius, mel opet dle tradice (ono minimalne prvni ctyri kralove rima nejsou historicky dolozeni... :) pridat mesice leden a unor a prodlouzit tak rimsky rok na 355 dni, aby zhruba odpovidal slunecnimu roku. Jenze vazne to odpovidalo jen zhruba. Pro dorovnani, aby se kalendar prakticky neposouval pomalu dal v realnem roce, pridal jeste mesic Mercedinus, ktery se pridaval napresrok a aby to nebylo moc jednoduche, tak stridave po 23., nebo 24. unoru s tim, ze konec unora, se tak odsunul az po nem. Mercedinus pridaval stridave 22, resp. 23 dni k roku. Jenze... Jak sel cas a rim presel k republice a povinnost a pravo vyhlasovat Mercedinus ciste na praetora/y resp. pozdeji konzula/y toho roku, zacaly se veci jeste vice zamotavat. Obcas totiz diky vecnemu valceni, vcetne vnitrnich boju, konzul nenastoupil vcas, nebo dokonce vubec a tak nedoslo vcas k vlozeni Mercedinu. Nasledne se zacal novy rok tedy o prakticky mesic jinak. Tomu se snazili zabranit konzulove tak, ze vkladali jeste prechodny doplnkovy mesic Intercalaris, jehoz delka se upravovala podle potreby, tedy nekdy treba tyden, nekdy i vic nez mesic. Puvodni mesice byly lunarni a tak byl proste problem dojit ke slunecnimu roku 365 dni. To se stalo az v roce 45 pr.n.l, kdy 365 denni rok, s 12 mesici a prestupnymi roky zavedl G.I. Caesar. Aby to bylo jednodussi, tak pro tradicni rimany to udelal na zaklade navrhu kalendare vedcu z Egyptske Alexandrijske knihovny, coz treba me prijde strasne srandovni... :D Odtud tedy Juliansky kalendar (pouzivaji ho nektere pravoslavne cirkve dosud), ale i ten kazdych 128 let posouva cas oproti tropickemu slunecnimu roku o jeden den, protoze je o den delsi... :) Nakonec byl v roce 1582 papezem Rehorem XIII (lat. Gregorius) bulou Inter Gravissimas vyhlasen kalendar, ktery upravuje nepresnost julianskeho a jeho prestupnych roku (od Gregorius odvozen nazev gregoriansky). To je tedy ve zkratce a zjednodusene cesta od puvodne rimskeho kalendare, ke kalendari prakticky pouzivanemu nami dnes. 

Kazdopadne drzim pesti v popisu roku dle rimanu, to nebudes mit vubec lehke... ;) S.F.


Aru
13. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

jo jo, to vím, že Martův měsíc byl první, neopomenul jsem si dotoho rýpnout hned v lednovém příspěvku (ale vzal jsem to z rychlíku), přišlo mi to maximálně vtipně ironický, že konsulský rok držíme dodnes, ačkoli proto není žádný důvod, to už ten 1 březen mi přijde víc logičtější, jinak samozřejmě 20 - 21 březen.

dokud jsem nevěděl, že je to slepenec různých kultur, (ale je to vlastně logické) tak jsem byl šťastnější, až tak se tím zase zabývat nebudu, to bych se zbláznil a pak je čas jenom do března - čím víc se tím zabývám, tím víc se mi líbí to naše pojetí měsíců, které je i logičtější.


Savage Flame
13. 02. 2021
Dát tip Aru

To Aru: Mimochodem Martius, tedy mesic pojmenovany podle boha Marta (Mars), byl v puvodnim rimskem kalendari prvnim mesicem, ne tretim, jak se postupne casu posunoval. Takze je asi jasne, jak moc dulezitym Mars pro rimany byl. Ze starych hymnu, jichz se zachovalo jen nekolik (z puvodnich jen 5), hned dva jsou venovany Martovi a ve dvou dalsich je zminen... Podle me zrovinka popis Marta v rimskem ritu, ted Mars a jeho vyznam a uziti u rimanu, to je dilo na cely zivot... Jedini vic posedli valkou byli snad Spartane... :) Tal a uz ti tu nebudu dal spamovat... ;) S.F.


Savage Flame
13. 02. 2021
Dát tip Aru

To Aru: jak jde o mytologii, je to obvykle gulas :) 

Fasci popisuji de facto kalendarium, zvyklosti a jejich bajne koreny, proto jsem to uvadel. ;)

Celkem slusne popisuje dobove zvyky treba i Plutarchos, ale koreny mnohych obyceju jsou specialne u Rimanu dost nejasne, jak asimilovali co mohli s rustem vlivu a prejali za vlastni mix hned nekolika polyteismu ruznych narodu, co si postupne podmanovali. Recka inspirace je casto provazana s Etruskou, Latinskou (mysleno od kmenu Latinu, ne latiniku...), Sabinskou, Samnitskou a vyziva se v mysterioznosti a tajemnosti. Vzdyt sami Rimane de facto byli puvodne smeskou latinsko albanskych, samnitskych kmenu s vazbami na Etrurii a sidla s puvodne dominantne reckym osidlenim. Rimane byli proste dobyvatele a valecnici jakmile upadl vudci vliv Alby Luongy (Etrusku) a strasne radi si privlastnovali, co nebylo puvodne jejich... Vzhledem k tomu, jak tajemna a mysteriozni ale i pro moderni vedu stale je Etruska kultura, je celkem jasne, ze tajnuskarsti "Rimane", posedli ritualy a dominanci, kteri z ni cerpali opravdu v mnohem, veci moc neosvetli, ale spis se budou kochat tim, ze jsou jedinymi zasvecenci. A kdyz byli treba schopni popravit nekoho, ze nahlas zakricel jmeno Roma, nebo podle zvyklosti tajny akronym mesta Amor (viz Roma pozpatku), je asi jasne, ze pochopit je vylozene snadne taky nebude... ;) S.F.


Aru
13. 02. 2021
Dát tip

takže klasický guláš :)

momentálně mě zajímá konkrétně sám Mars abych si udělal aspoň nějakou představu, na Ovida mrknu, uvidím co se s tím dá dělat, ale nic neslibuju


To Aru: Mohu poradit nektere prameny, ale zda jsou i na internetu moc netusim. Prece jen jsem cerpal vetsinu svych znalosti jeste z klasickych knih apod. (knih tedy vetsinou), takze mnohdy netusim, zda se na internetu take nachazi, nebo ne. Fasti od Ovidia ale na internetu je a dokonce i cesky preklad od Skody (https://kramerius5.nkp.cz/view/uuid:6218cdf0-aa82-11e3-b833-005056827e52?page=uuid:d68928c0-bf0d-11e3-a99b-005056822549). Jen upozornuji, ze je to z roku 1901, takze to neni uplne nejhlehci ctivo a navic to neni literatura faktu. Nicmene zajimave to je opravdu dost. Stran zvyku ve starem Rime je to dokonce asi nejpouzivanejsi text, co si vybavuji. 

Rimske zvyky slusne popisuje napr. Coleen McCullough ve sve sedmidilne romanove serii Masters of Rome. Tam jsou podany tak ze je celkem snadne si je predstavit. Samozrejme jen nektere.

Ono stejne jako recka mytologie je na tom i ta rimska a tech zvratu a zmen je tam snad jeste vic. Navic v dobach, kdy dane zapocalo, nikdo nejak neresil, ze protoze se bude o puvodu psat az o par stoleti pozdeji, bude dost slozite to vse rozklicovat. Uz treba jen znovu se objevujici trojjedinost nekterych hlavnich bozstev, ktera je v dalsi epose zavrhnuta a nasledne zase znovunalezena z uplne jinych duvodu, nez puvodne... Je to asi jako chtit zjistit, kdo napsal bibli, kdyz i treba novozakonni texty bezne s jistotou sepsal nekdo uplne jiny, nez kdo je uvaden jako autor. To je krasa a zaroven hruznost historie. Pregnantni info tezko pohledat a prameny nekdy teze i ty radoby pofiderni... ;) S.F.


Aru
13. 02. 2021
Dát tip

ono nejde ani tak o češtinu jako o džungli internetu, kde najít něco co jde do hloubky je docela vzácnost. momentálně mám v pařátech jednu disertační práci a je to vážně "zábava", jakože dost šílená zábava to udělat tak, aby to mělo aspoň trochu smysl a nevypisovat to zároveň tak aby to nebyl román na pokračovaní a ještě, aby to aspoň trochu pobavilo a neunudilo to čtenáře, plus ještě z toho odsekat ono pořečtění


To Aru: Tak to tvrde y byl detail, zpracoval jsi to podle me velmi dobre a proto i ten tip ode me... ;)

Jinak ona samotna legenda o zalozeni Rima je de facto svym zpusobem i o Marsovi, coz mel byt podle vestiny panny Silvie (Rhea Silvia) ten, kym mela byt ve snu znasilnena a s kym pocala sva dvojcata Romula a Rema...

Pohledat taky muzes dilo Fasti (od Ovidia), kde je prevypraveny pribeh jak se Mars zakoukal do panenske bohyne Minervy a kvuli tomu a zenske lsti de facto pojal za zenu Annu Perennu, postarsi bohyni casu a novoroci, ktere se libil a zneuzila toho, ze si k ni prisel pro radu, jak na Minervu... ;) Z toho pribehu de facto vychazi breznove idy, ktere se znovu proslavily zavrazdenim Caesara... V cestine toho ale asi moc nenajdes... ;) S.F.


Aru
13. 02. 2021
Dát tip

Kočkodane je to žertovný textík, proto blbůstky :)


Aru
13. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

tenhle text je asi prokletý, vynořují se další a další chybky :)

díky za odborný názor, vědět tohle dřív napsal bych to jinak, sbírání informací na tohle téma bylo vážně peklo, už jenom vypátrat co vlastně znamená ono slovo februa bylo šílený.

jinak pokračuju v kalendáři, nevěděl bys něco ze života božského Marse, zajímá mé jeho římská podoba, bez pořečtení Arésem.


Savage Flame
13. 02. 2021
Dát tip Aru

To Aru: Kdyby to slo, dal bych tech tipu hned nekolik, je to opravdu dobre a hezky popsano(...jen by asi bylo spravne opravit na "knezi zarizli", protoze se jednalo o ciste muzska kolegia knezu, co se toho ucastnila).

Jinak ono kolem Lupercalia, nebo take dies Februatus obecne je celkem dost nejasnosti a i samotny rimsky ritual si prosel nekolika postupnymi zmenami, kdy se menil pocet knezich i kolegii a delka a rozsah blazneni Luperkovych knezi apod. Neni 100% jisty puvod at uz nazvu Februa, nebo samotneho ritualu. Nazev Februa byva nejcasteji odvozovan od Etrusku, napr. podle vykladu Ovidia, ktery odvozoval dane od Etruskeho vyrazu pro ocisteni, tech moznych puvodu je ale hned nekolik a to at jiz z Etruskych, nebo Sabinskych korenu. Kazdopadne se jedna o oslavy, ktere probihaly jiz v predrimske dobe. Samotne oslavy mely pak vychazet z puvodne reckeho festivalu Lykaia ze starobyle Arkadie, odtud zrejme stotozneni Luperca s Panem.

Ritual Luperkalii probihal pod dohledem Jupiterova vrchniho kneze (Flamen dialis) a zacinal a koncil v palatinske jeskyni, resp. na upati Palatinu. Ucastnily se jej puvodne dve kolegia (sbor knezi) "Luperci" - Luperku, nebo Luperkovych knezi, tvoricich vlci bratrstvo. Kolegia byla obsazovana na zaklade rodove prislusnosti z rodu Quinctia a Fabia, otud nazvy Quinctiliani a Fabiani, mesic pred zavrazdenim Gaia Julia Caesara, bylo vytvoreno jeste treti kolegium Juliani  na jeho pocest (prvnim magistrem byl Marcus Antonius), ale zaniklo po jeho zavrazdeni a nebylo jiz formalne obnoveno.

Zajimave by mohlo byt, ze Luperci byli "obleceni" vyhradne do kozich kuzi a to vskutku velice skrovne. Vetsinu jejich anatomie to nezakryvalo a krome v krvi obetin namocenych ohanek, byly z previslych koncu kuzi narezany pruhy a temito a jiz zminenymi ohankami pak Luperci za extatickeho rehotu a revu, behajic vic nazi, nez obleceni (viz. napr. Plutarchos), v kruzich proti smeru hodinovych rucicek (samozrejme tehdy to nebylo podle hodinek, ale zprava doleva... :) a svihali divky a zeny, ktere se jim stavely dobrovolne do cesty a verilo se, ze si tak zajistuji pozehnani plodnosti.

Dekuji za namahu se sbiranim informaci a pekne popsani daneho. To co jsem napsal nebylo mysleno jako vytka, max drobne doplneni. Jsem do historie trochu (no asi vic nez trochu... :) blazen a zrovna obdobi starovekeho Rima a jeho ritualy apod. to je asi me nejoblibenejsi tema. ;) S.F.


Kočkodan
13. 02. 2021
Dát tip Aru, Lenochod

 

„...když ve vaší zemi běhá mnoho pastevců a (plodných) žen neurčitého zaměstnání, tak jim dáte Luperkálie...“ – to zní skoro, jako kdyby dostali nějaké tablety na uklidnění nebo antikoncepci... ;-)


Aru
12. 02. 2021
Dát tip

já věděl proč dát tak ožehavé téma do blbůstek, netušil jsem že tolik lidí Lupercalie drží, ale těší mě to, o tom žádná :D


Safián
12. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

Napsal jsi to velmi decentně. Napíšeme - li místo k správně c, dostaneme lupercálie, které se staly základem pro slovo, které bylo za starých Čechů spisovné a užívali je i nejvybranější duchové. Potom ovšem zvulgárnělo a bylo nahrazeno slovem méně půvabným. Lupercalie byly i svátky plodnosti a rodiny a byly zasvěcené Heře.


Aru
12. 02. 2021
Dát tip

dík, tak je můžeš aspoň letos oslavit :D

a příští měsíc přijde na scénu Mars, ne ta tyčinka, ale bůh :D


Aru
12. 02. 2021
Dát tip

díky, už by to mělo být richtig; jsem to pořád upravoval, mazal a přidával, až jsem to nakonec zapomněl zkontrolovat :)


Alegna
12. 02. 2021
Dát tip

:))) u Luperca .... to jsem nevěděla***


annnie
12. 02. 2021
Dát tip

Prosím, mohl by sis ve třetím řádku opravit Lupercovi místo Lupercusovi? Jinak je to, až na jedna kopítka v řádku číslo 5 výborný. Dík za poučení i pobavení. Tip a přeju veselé Lupercálie a.


blacksabbath
11. 02. 2021
Dát tip Aru

JJJ...... slavím tento starodávný očistný rituál....někdy dost divoce.....:-)))))


Aru
11. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

neslavíš ty lupercálie dodnes? :D

shromáždit všechny ty informace, to byl pomalu nadlidský úkol hodný olympanů. ochránce divokých zvířat - to už jsem tam nedával, protože on se právě překrývá s tím Faunem (a možná i Panem), takže je nemožný říct čí vlastnosti jsou koho, je to děsně zamotaný.

díky ti ;)


blacksabbath
11. 02. 2021
Dát tip Aru, Alegna, Savage Flame

Hezký.....Lupercus byl ochráncem farmářů, sklizně a smeček divokých zvířat...a fakt.... každý rok 15. února na jeho počest uspořádali Římané svátek-slavnost Lupercalia....podle mě .... lepší než Valentýn....a doufám, že mě za toto tvrzení nikdo nepošle k vlkům......:-)))))............*/***********


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru