Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kleofáš Slabihoudek

12. 02. 2021
8
10
302
Autor
Puškyn

 

 

Kleofáš Slabihoudek byl potomkem zchudlého šlechtického rodu Slabihoudků z Dubí nad Špidlinou. To, že byli zchudlí, bylo důsledkem totální degenerace jejich rodu, způsobeného striktním dodržováním manželských sňatků v rodině. Jelikož jejich rod nebyl vůbec rozvětvený, v podstatě všechny sňatky od šestnáctého století probíhaly mezi sourozenci. Rodová krev tak neustále trpěla nedostatkem genetického osvěžení, což vygradovalo v trvalou debilitu všech členů rodiny.

O rodinné sídlo přišli už před mnoha lety, když tehdejší majitel a patriarcha Teodor Slabihoudek vyměnil jejich barokní zámek se sousedem za lízátko. Od té doby žil celý rod Slabihoudků v místních lesích a živil se bobulemi. Na zimu scházeli do obce a nejkrutější měsíce přežívali v chudobinci. Nikdo z nich samozřejmě nikdy nepracoval, to je pro šlechtice potupné, ale náhle přišla nabídka od Městské policie a byla na rodinném stole. Nejmladší syn Kleofáš totiž při IQ testech loňského léta (když byl v mimořádné kondici), překonal hranici 80 bodů, což je u státní správy kvalifikační minimum. Test sice jako vždy vyplnil náhodným zakřížkováním, aniž by si plně uvědomoval smysl otázek, ale štěstěna byla na jeho straně.

Kleofáš nabízenou práci přijal a dokonce dostával plný plat v korunách, i přesto, že původně chtěl za své obchůzky od Magistrátu jen deset šišek týdně. Po dvou měsících však dostal výpověď a byl znovu bez práce. Špatně pochopil jednoduchý úkol informovat cestující ohledně chystaných stavebních pracích na vchodových dveřích místního nádraží, aby nedošlo k úrazu. Aktivní Kleofáš nejenže informoval všechny cestující v čekárně, začal dokonce zastavovat i projíždějící vlaky (jednom případě s pistolí v ruce), procházel vagony a všechny cestující o těchto úpravách svědomitě informoval. Způsobil tak několikahodinové zpoždění dvou mezinárodních rychlíků.

Jenomže co čert nechtěl, práce se mu tak zalíbila, že začal hledat nějakou jinou práci ve státní správě, protože tam se debilové uplatní nejlépe. Rozeslal soustu nabídek s životopisem, ve kterém měl kromě informace o dosaženém vzdělání (šest tříd zvláštní školy), pouhých devatenáct pravopisných chyb, což ponejprv veliký dojem neudělalo. Nakonec se však na něj usmálo štěstí. Jeho životopis doputoval až na Radnici a primátor ho zaměstnal jako poradce. Měl v plánu ho v příštích volbách delegovat jako svého jediného protikandidáta, s jistým vítězstvím. Ale voliči ho překvapili, jelikož jim prostoduché blábolení Kleofáše imponovalo. Kleofáš vyhrál volby s velikým náskokem, což jen dokazuje, jak mohutnou intelektuální základnou disponují všichni vrcholní politici a také to zdůvodňuje personální obsazení těch nejvyšších míst po každých volbách.


10 názorů

Konečně óda na ztrátu soudnosti!


lastgasp
16. 02. 2021
Dát tip

Absurdita pravdě se blížící i ze stran voličů.


Bystroočko
13. 02. 2021
Dát tip

Nie je to 100% pravda, ale ako satira a kritika dobré. Vtipne napísané.


To by mě zajímalo, jak vykřížili třeba Ovčáčka z Békačkova. Tam se k tomu musela přidat i ta ovce. Za tu chytřejší rodovou linii.


Já Lucie píšu...
12. 02. 2021
Dát tip Bystroočko

Jojo, naprosto s Tebou souhlasím! Jak s Tvojí potrhlostí, tak s poťouchlostí politiky :) 


Prosecký
12. 02. 2021
Dát tip

Jen bych chtěl říci, že prostý původ z chudobných poměrů ještě zdaleka nezaručuje zdravý rozum, ba naopak. Svědčí spíše o dědičné neschopnosti. Vždyť pomni: Ačkoli Slabihoudkové tak zdegenerovali, tak přece jen na počátku museli být nějak schopní. Jinak by se do šlechtického stavu nedostali.

Právě tak fakt, že člověk nikdy nepracoval ve veřejné sféře nám nedává jistotu, že je nějak zvalášť chytrý.


Prosecký
12. 02. 2021
Dát tip

Máš pravdu, poťouchlost politika jako by z oka vypadla jeho voličům!

 


Puškyn
12. 02. 2021
Dát tip blacksabbath

Lucie: Stačí být lehce potrhlý a jde to samo:)))


Puškyne, Kleofáš je perfektní, ale dost trhlé jméno! Zajímavě si přizpůsobil jeho debilitu k sňatkům mezi sourezenci.

V druhém a třetím odstavci mi ho bylo líto..., ale v posledním Kleofáše ozářila štěstěna. Ještěže! Dostal si mě tím: ... práci ve státní správě, protože tam se debilové uplatní nejlépe. To mě dost pobavilo, jalikož mí rodiče oba pracují jako státní úředníci :) Já bych to nemohla dělat... Je skvělé, že se Kleofáš upotřebil v politice! Tam je takových hodně. Kleofáš si to holt uměl zařídit tak, aby měl ty intelektuální politiky v malíčku! 

Super zábavné počtení! Děkuji... TIP!

P.S. Kde Tě omámila tato múza? :)


annnie
12. 02. 2021
Dát tip

:) Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru