Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Luční květy

19. 02. 2021
7
22
732

Obloha obléká si modrý šat,

notně už louky nebe vzývaly.

Jas prosvítil i ten trpící bledý sad,

a vánek jarní stromy rozkýval.

 

Vzpomínám.

Ty vlasy byly čarokrásné

stejně tak, jako luční květy.

Oči mé hleděly na louky malované,

když tichem zněly kastaněty.

 

Kdybych tak jen mohl vrátit

co je jarem zapomnělé.

Však nechtěl jsem nikdy ztratit,

srdce mé, na louce osamělé.

 


22 názorů

Děkuju.


Čudla
14. 03. 2021
Dát tip Nemámpřezdívku

Líbí 


Děkuji 


Rajmund
21. 02. 2021
Dát tip Nemámpřezdívku

Zajímavé jsou na básni ty názory. Vybral jsem si z nich neumělost a naivitu atd. Je to tak, ale mám pocit, že autor zde má nějaké postranní úmysly tvůrčí, kromě toho, že určitě nějakého odborníka nasere. Sleduji dál tok myšlenek:-)


Děkuji za názor, souhlasím s váma pane Voříšku. 


Dát tip Nemámpřezdívku

Diore, ten blbeček a políbená prdel, jsou zbytečné.

Ano, autor nezareagoval na tvoji kritiku zrovna s pokorou, ale ta bojovnost byla trochu vyprovokovaná příkrostí kritiky.

Blbeček, to už je všeobjímající. To je sumář vlastností a umu člověka. A tady si myslím, že z básničky a reakce na komentář, je těch informací, na takovéto zhodnocení, málo.


Dát tip Incognit, Nemámpřezdívku

Dají se najít opotřebovanější pasáže. Dají se najít povedené části. Přijímám a chápu - ve snaze o hezkou báseň, pomoci si už osvědčenámi obrazy. Ono se kolikrát stane to, že když autor chce být totálně originální, zvolí taková slova a spojení, že tomu nikdo nerozumí.

Nezávazná rada - ubrat v tom, jak si obloha obléká modrý šat, čarokrásách, osamělém srdci a vyjádřit to samé jinak.

Co se týká tempa, třeba verš - Jas prosvítil i ten trpící bledý sad - za slovem "trpící" verši dojde dech a zbytek už zní přišroubovaně.

Myslím si, že báseň by nechtěla ani moc změn. aby z ní byla holka stojící za ohlédnutí.


Děkuji 


Evženie Brambůrková
19. 02. 2021
Dát tip Nemámpřezdívku

Vzpomínka na něco příjemného prostě nezmizí.


K3
19. 02. 2021
Dát tip Nemámpřezdívku

Otázkou je taky komu jsou zde básně určeny, zda pouze úzkému kruhu vytříbených specialistů, nebo pro širší okruh čtenářů.


Díky Incognite, díky Vám všem a ano neříkám, že nesouhlasím ale Diore.. prosím vás, dělat takové scény, jako malá holka?... 

Děkuji za všechny názory a ano snažím se něco psát píšu celkem krátkou dobu oproti některým velikánům co na pismaku jsou. Každý nějak začínal, myslím si, že to není nějak dobré ale rozhodně bych neřekl, že je toto nějak špatné nebo klišé, má to svoji formu a vyjádření. A jestli nějakou dobu vydržíte Diore pokud se po tomhle neurazíte jako jak již Incognit naznačil, PREZIDENT SVĚTA tak se v budoucnu určitě ode mne dočkat lepších básní, které vám snad už budou bližší.


Směšné


Incognit
19. 02. 2021
Dát tip Nemámpřezdívku

Diore, já ti rozumím, ale nejsme na profesionálním hřišti. Někteří lidé holt poezii takhle cítí, možná proto, že jinou nikdy nečetli, nebo se nedostali k interpretaci modernějších kusů, nebo se jim jen intuitivně zrovna tohle líbí.  Jistě, mnohé výrazy, slovní spojení, dokonce i téma by se dalo označit slovem "klišé", jenže tím by to bylo pouze v rámci čistě analytické roviny. To, co je na laickém pokusu o poetické vyjádření se cenné a co vlastně pojem "klišé" v tomto případě trochu "problematizuje" je zrovna osobní vklad (jistě, ne nijak revoluční, dokonce ani né úplně osobitý a jedinečný), ale nepopiratelný. Autor se upřímně snaží něco vyjádřit, byť prostředky které zná a které má po ruce a které jsme už všichni četli a slyšeli, které se někomu mohou zdát banálními. To je to, co považuji za "dobré", protože pokud je v díle přítomná tato snaha, je v autorovi potence pokročit dál- a možná právě proto je tady, aby našel cestu nebo cesty, které mu budou blízké a přesto nevšední a neotřelé. Já jsem vlastně rád, žes napsal, cos napsal, protože i to je jeden ze způsobů otevírání očí, a každý, kdo jde s kúži na trh s ním musí počítat, ale jakýkoli pokus o tvorbu není přece důvodem k urážení, či pohrdání. Nikdo nejsme prezidentem světa, ani vlastníkem všeobjímající metody uchopování reality. Důležité je, že se všichni o to uchopení snažíme.


Není mi nic do toho jak mou báseň chápete nebo spíš ve vašem případě nechápete. 


V této básni mají kastaněty hlubší význam pro mne. Určitě vybízí k luštění.


Děkuju za názory. Ne neznám, určitě na ni kouknu.


K3
19. 02. 2021
Dát tip Nemámpřezdívku

Přilákal mě název, protože luční květy měla ráda moje máma a já po ní. Krásná báseň. Jen tak na okraj, neznáš novelu Luční harfa, od Capoteho?


Incognit
19. 02. 2021
Dát tip Nemámpřezdívku, Alegna

Dýchá to trochu archaickým jazykem i formou, ale vystavěno je to hezky a pocitu i smyslu rozumím. Poněkud mne matou ty kastaněty jelikož je v našich zeměpisných šířkách v sadech moc neslýchám.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru