Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tematický den ledových dotyků: SEN O SALÁTU I BRAMBOROVÉM

20. 02. 2021
17
37
630
Autor
Incognit

SEN O SALÁTU I BRAMBOROVÉM

Retrospektivní přepis snu ze dne 1.1.2016 sepsaný se čtyřletým odstupem, jako vzpomínkové pásmo při příležitosti tematického dne ledových (a taky lednových) dotyků.

SEN O SALÁTU I BRAMBOROVÉM

K ránu se mi zas zdál sen. Nevím, jak to dělám, že se mi sny zdávají i na Nový rok, ale stává se to. Ne teda moc často, maximálně jednou ročně. Tenhle ovšem stál za záznam, tak jsem ho zaznamenal.

Věřte, nevěřte, nevím jak k tomu došlo, ale byl jsem s Karlem Gottem (tenkrát ještě žil), Václavem Bělohradským (to je filosof, kterého možná někdo zná) a Pavlem Bělobrádkem (to býval politik, kterého alespoň z vidění znalo hodně lidí) náhodou a omylem zavřen na záchodku nějaké veřejné instituce (bylo to nedaleko Václaváku, a zcela jistě šlo o banku, protože si pamatuji, že jsem si tam šel do bankomatu vybrat pár stovek, než mne napadlo, že si odskočím. Jak a proč to napadlo i ty tři další, se kterými jsem se tam octl netuším.

Záchodek měl jen malé zamřížované okénko do vnitrobloku a celá budova byla uzavřená, temná a pustá, protože všichni zaměstnanci šli slavit Silvestra a na opozdilé klienty na toaletě ve spěchu před koncem pracovní doby nějak zapomněli. Bušili jsme na pancéřové dveře záchodků, ale nikdo to neslyšel a pan Bělobrádek nám řekl, že tyto banky už nemají živé hlídače, protože jsou drazí a že je hlídají jen roboti jako R2-D2, kteří o nás sice vědí, ale nejspíše nás nevyhodnotí jako riziko, kvůli kterému by měli kompetentním lidem rušit Silvestrovské oslavy.

"Taky nemáte signál?" Pokoušel jsem se zahájit rozhovor poté, co jsme si se všemi zúčastněnými podali ruce a následně si je umyli v malém umyvadélku.

"Já dostal k Vánocům od Ivanky tablet, ale ještě to s ním neumím," ozval se Karel Gott.

"Já mobil nenosím! Je to neekologické," poučil nás všechny profesor Bělohradský.

" Já to ani nezkoušel- je to zbytečné! Oni to v bankách ruší!" uzavřel téma Bělobrádek

"Ale jsou tam ty hry a mám tam taky uložené některé své písně a staženého Mrazíka!" pochlubil se Karel G.

Pamatuji si některé věty z konverzace čtyř ubohých vězňů toalety (bohužel, celé dialogy už asi dohromady nedám- přece jen to byl sen), ale atmosféru bych vystihnout nejspíše dokázal.

 "Taková honosná instituce a na záchodě nemají úsporné žárovky" několik krát zopakoval Václav Bělohradský, při pohledu na zdroj světla, který visel na konci černého kabelu s keramickou objímkou ze stropu.

"No jo, čtyřicítka s wolframovým vláknem, z Tesly- to už se dnes nevidí," znalecky poznamenal Karel Gott poté, co stoupaje na poklop mísy v jedné ze čtyř kabinek obhlédl zdroj z blízka. Ostatně byl od fochu, i když už to dávno nedělal.

"Ta nám bude i topit, zaplať Pánbůh!" dodal k tématu Bělobrádek, "k ránu tu bude zima jako v Náchodě!"

"Co budeme dělat, až nám dojde tekuté mýdlo?" zeptal jsem se já s vědomím, že mám neodbytné nutkání umýt si ruce po každé návštěvě toalety.

„Mám v batůžku nějakou desinfekci! Ta je ještě od Michaela," (foneticky Májkla, myšleno evidentně Jacksona- o některých skutečnostech se ve snu jednoduše nepochybuje) řekl Karel Gott a z unisex koženého  batůžku se zlatým logem Louis Vuitton vytáhl litrovou infuzní  lahev s lebkou a zkříženými hnáty na etiketě s nápisem "BactoKiller" a podpisem Michaela Jacksona.

Pan Bělobrádek neustále zkoušel, jestli se jeho kožený kufřík nevejde do nástěnné splachovací nádržky a když právem usoudil, že ne, zavolal si mne stranou a požádal mne, jestli bych mu ho nevynesl ven, až nás objeví a propustí. „Bylo by trapné, kdyby to u mne našli a vás prohledávat nebudou- jste takový obyčejný, mírně obtloustlý,  průměrný volič středního věku- vás si nikdo nevšimne! Počkáte mne pak v Café Louvre  na Národní, a tam se  vyrovnáme.... Ono tam nic není, ale kdybych vyšel z banky s kufříkem,  všichni by se ptali co v něm je a kdoví co by si vymysleli...," dovysvětlil. (Mimochodem, v průběhu snu se ukázalo, že tam bylo 400 vyplněných přihlášek do KDU-ČSL, budík, rohlík se šunkou v svačinovém pytlíku s vánočním vzorem a velký černý vibrátor s bílým kolárkem obepínajícím onen předmět těsně pod žaludem).

Kromě kufříku měl pan Bělobrádek ještě jeden leitmotiv: „Já ten bramborový salát neměl jíst! Kazí se mi po něm zrak i imunita a jen kvůli němu jsem uvízl zde! Ale Jana trvala na tom, že ho musím ochutnat-jako křesťan jsem nemohl odmítnout!" 

"To mně Ivanka salát nedělá ani o Vánocích!" povzdechl si Karel.

"Bodejť! Salát je v traktu trvale neudržitelný!" dodal profesor Bělohradský.

Mně se v té chvíli strašně chtělo pšouknout, ale netroufl jsem si v takové společnosti (byť na záchodě by to vlastně nebylo nepatřičné) a rozhodl jsem se že si počkám až bude venku novoroční ohňostroj a případný doprovodný zvuk  splyne s hlukem petard (to je taky důvod, proč jsem celou dobu zadržoval  a převážně mlčel).

Když se úplně setmělo, otevřeným okénkem k nám kromě chladu začala pronikat i hudba z Václavského náměstí. Karel v póze zasněného vězně smutně hleděl skrze mříže ven a pobrukoval si „bílý sníh se vznáší, zítra může tát" a také „oči má sněhem zaváté," ale především „z té tmy tmoucí tam, přichází k nám sen o Vánocích..." (Myslím, že si to pobrukoval všechno současně, trojhlasně a tuze u toho tesknil)... asi po hodině se na chvíli odmlčel a pak pronesl, „mám tolik hezkých Vánočních… a oni tam ven pořád hrají  toho Neckáře!... už potřetí!"

„Vrátného tady nemají, hvězdy není vidět a světlušky v prosinci také nepřiletí!" básnicky se zasnil i profesor Bělohradský. Pamatuji si, že při slovech " hvězdy není vidět" to Karlem G. mírně škublo, jakoby chtěl říct "no  dovolte!..." ale evidentně se ovládl jelikož v přítmí jediné ze stropu  visící žárovky na něj u zamřížovaného okénka opravdu moc vidět nebylo.

Pan Bělobrádek oběma dalším významným pánům nenápadně nabídl členství v KDU-ČSL, (mne jako bezvýznamného, mírně obtloustlého,  průměrného voliče středního věku Bůh ví proč vynechal). Václav B. řekl, že ne, ale, že mu může napsat projev na sjezd a Karel G. ho poslal nejdříve tam, kde jsme už stejně všichni celý večer byli a pak za Neckářem. 

Potom se dlouho mlčelo a poslouchalo co přináší hluk Václavského náměstí. Když se počtvrté ozvalo Neckářovo Halelúúúú-u-u-u-ja nevydržel jsem čekání na ohňostroj a hlasitě jsem si pšoukl, načež se mistr odpoutal od okna a prozíravě poznamenal: „Souhlasím s vámi! Já už na to také prdím, příteli."

Pan Bělobrádek pochopil, že může schovat přihlášky do strany, protože na tomto místě nejspíše nepochodí, ale vyžádal si  od pana Bělohradského e-mailovou adresu- kvůli tomu projevu. Když mu ji pan Václav psal na papírový ručník, neopomenul mu pochválit jeho krásnou perleťovou propisku: „To není propiska, ale pořádné protokolární pero! Mám ho od jiného Václava", řekl pan Bělohradský „Je to praktičtější, než ta medaile od Miloše!" dodal.

„A ekologičtější!" poznamenal jsem polohlasně já, čerstvě uvolněný průměrný, mírně obtloustlý volič v pozdním středním věku. Pavel B. a Václav B. se na mne ošklivě podívali, ale Karel G. mi zatleskal a podal mi svou vizitku se slovy: „Já dám svůj e-mail raději Vám! A kdybyste potřeboval  desinfekční roztok- je vám k dispozici!"

Pak se zas  mlčelo a poslouchalo co přináší hluk Václavského náměstí (ačkoli se možná i mluvilo, jen nevyzpytatelné podvědomí zasunulo slova někam, kam mohou lidé jen ve snech) , až náhle přišla půlnoc s ohňostrojem, u kterého jsem si chtě-nechtě hlasitě ulevil podruhé.

„Ani vy jste ten salát neměl jíst!"  smířlivě a pokorně prohodil pan Bělobrádek...

„Bodejť, salát je v traktu trvale neudržitelný," podal mi ruku Václav Bělohradský.

„Jeho metabolity evidentně také ne!" uzavřel jsem téma já.

„Ona ta Ivanka nakonec ví co dělá, když mi ho nedává!" doplnil Karel.

Pak jsme si všichni umyli ruce, opláchli je desinfekčním roztokem z Karlova batůžku a svorně usnuli, každý na své míse...teda, to už si jen domýšlím, protože kupříkladu konkrétně já jsem se zrovna ve chvíli usínání vzbudil u mne v posteli. Jak to měli Pavel, Václav a Karel, to opravdu nevím...

Každopádně na to, že je jen pár hodin po půlnoci, mi už nový rok přinesl docela hodně dobré nálady a taky pocit klidu a míru a smíření.  Mějte ho i vy šťastný a veselý!

 

KONEC


37 názorů

Marcela.K.
04. 03. 2021
Dát tip

No tak to mi vadí taky, nejprve jsem trpěla a pak zjistila, že když do manžela strčím, vůbec si to nepamatuje, změní polohu a přestane ;-)  On mi tedy radí, ať chodím spát dřív než on, jenže jsem sova a on asi slepice :-)


Incognit
04. 03. 2021
Dát tip

Marcela.K. Prdy ve snu nejsou vždy prdy ve skutečnosti. Manželce spíše vadí mé excelentní chrápání.


Marcela.K.
04. 03. 2021
Dát tip

Takovej dost uprděnej sen... chudák manželka, spíte alespoň u otevřeného okna? :-))


Incognit
02. 03. 2021
Dát tip

Díky Zboro, Mohu potěšit, že snů mám na celou sbírku a budu postupně vkládat, takže doufám, že pobavím i příště. (Ostatně Sen o útěku do Paříže už jsem tu sdílel). Další pověsím zítra. 

Děkuji i za tip. 


Zbora
01. 03. 2021
Dát tip

Taky bych chtěl takové imaginativní sny, a taky bych si je chtěl tak dobře pamatovat, a taky bych je chtěl umět tak vtipně zaznamenat.

Velmi osvěžující čtení, vážně jsem se bavil.


..:)


annnie
22. 02. 2021
Dát tip

Ale ano, ano, já fakt proti Karlovi nic nenamítám - pokud mi nezpívá :) :) :)

Tak sorry, jsem nemožná :) A tvůj sen se mi velmi líbil i s Karlem :)


Incognit
22. 02. 2021
Dát tip

No buď jak buď, v mém snu byl Karel hodný, melancholický a doropřejný... a sny nelžou...


annnie
22. 02. 2021
Dát tip

Hmmm... Myslím, že nikoli. Pro mě je hodnej ten, kdo dělá dobrý věci (a to Karel asi dělal, až na tu music :) A nemyslím tím hned nutně nechat se zavřít nebo vzplanout. Hodnotit toho, kdo "pouze" nedělá nic špatnýho, nelze obecně. Protože nevíme, zda tento hypotetickej člověk byl někdy konfrontován s nutností čelit zlu či konat dobro...  Ale v zásadě to asi myslíme podobně...


K3
22. 02. 2021
Dát tip

ann., záleží co si pod tím statečný představuješ. Takových opravdu v pravém slova smyslu statečných asi moc není. A hodný neznamená poslušný, nebo zbabělý. Hodná jsi, když neděláš nikomu nic špatného, nebo ne?


annnie
22. 02. 2021
Dát tip

No pro mě je nezapomenutelnej Karel pouze z jednoho rozhovoru, kterej jsem s ním kdysi četla (podle toho, že jsem ještě občas četla časopisy, to musí bejt dobrejch třicet - čtyřicet let). Hluboká myšlenka Božského Mistra byla asi tato: Nezáleží na tom, co má člověk na sobě, nýbrž na tom, co má NA hlavě! (Zdůrazněno mnou, Karlem skutečně míněn účes :) a k obhajobě Mistra - bylo to, myslím, někdy v odpornejch osmdesátejch letech... ) Ovšem souhlasím, byl to podle všeho nikterak moc statečnej (bez hodnocení, jen konstatuju) hodnej člověk...


K3
22. 02. 2021
Dát tip

In., Zapoměla jsi na Mišíka, Hutku, Vl. Mertu a spoustu jiných. Od Abby se mi líbila jedna písnička, jinak jsem je nesnášel. Gott byl fenomenální zpěvák středního proudu, ale ten jsem moc neposlouchal a bylo pře-Gottováno; dnes si ho ale rád poslechnu. Víc jsem si ho vážil jako člověka, který kdekomu pomohl. A byl skvělý vypravěč. Dokázal velmi poutavě vyprávět o jiných zpěvácích napříč žánrem a měl magnetizující hlas. Pamatuju, že ze začátku, a to už byl známý. O něm kdejaký odborník vykládal že neumí mluvit, jaká parodie. Chybí i mě:).


Incognit
21. 02. 2021
Dát tip

Dagmaram - copak tys pochybovala o mém smyslu pro humor? No to tě budu muset příště rozplakat!

annie- Karel byl fenomén- kdo zažil 70. léta nemuže ho ve snech postrádat -stejně jako ABBu,  psací stroj Consul, kolo Favorit (nebo skládačku Eska), bulharskou kalkulačku Elka,  čepovanou kofolu, cigarety BT, rubikovu kostku, magazín Burda a kazety Maxell.


annnie
21. 02. 2021
Dát tip

No tos mě dobře překvapil, Incognite. Takovouhle tvoji polohu ještě neznám. Moc vtipný.

V mým snu byl KG kdysi před lety účastníkem svatby mejch rodičů - ale ke konci se naštěstí zničeho nic přeměnil na jednoho mýho kamaráda, kterej je mnohem hezčí, zajímavější a zcela jistě má i lepší repertoár... Tak teď konečně vím, kam se tenkrát jeho gottovská podstata poděla. Na wc!!! No to jsou mi věci:)

Myslím, že celej tenhle propletenec svědčí o tom, že před Karlem (ať už jste ho poslouchali nebo ne) v týhle zemi prostě nebylo úniku... Tip a.


Dagmaram
21. 02. 2021
Dát tip

Tak a řeknu ti to od plic

je to jak z planety opic

moc jsem se bavila, hezký protiklad k tvým vážným básním. Je zajímavé vědět, že máš i humornou stránku. Je tam kopec vtipů i vtipu.

Už nevím, jak chválit víc,

super dílko až na měsíc


Incognit
21. 02. 2021
Dát tip

to K3 no v tomto případě jsem si moc vymýšlet nemusel- sen se postaral a paměť si zapamatovala. Kdoví proč zrovna toto složení- osobně jsem znal jen toho Bělohradského, ale naposled jsem ho viděl někdy v 95 roce... Nu což, sen si nevybírá- ostatně můžeš koknout na předešlý sen (je mezi mými díly- Sen o útěku z Paříže). Děkuji za návštěvu.


K3
21. 02. 2021
Dát tip

Docela úsměvné, nenudil jsem se. Do jaké míry  to byl opravdu sen, a do jaké míry fantazie, nechám na autorovi. Sny bývají často velmi zajímavé a inspirativní, co se týče tohohle, nejvíc mě zaujala ta sešlost. S těmi bych šel klidně na pivo. T.


Incognit
21. 02. 2021
Dát tip

Díky Stromečku.


stromeček
21. 02. 2021
Dát tip

Fantazie je nádherné místo, které nám závidí všichni ti, kteří nevědí kde si koupit lístek. Tip.


Ach ano! Na záchodě! Říkala jsem, že jsem to přehlédla :) Děkuji za doupřesnění :) Ledových dotyků na ledovém prkénku je habaděj!


Incognit
21. 02. 2021
Dát tip

Já Lucie píšu... Je to silvestrovská noc a ta na chladném záchodě bývá plná ledových doteků! Seděla jste někdy na prkénku v nevytopeném záchodku? A co ten chlad co se člověka dotýká, když vidí mistra tesknit u zamřížovaného okna, zatím co venku hrají HAlelujah?  A odleželý ale přesto vychlazený bramborový salát? To je ledový dotyk jedna báseň. ... a i když se pogvídka tváří vesele, jsem si jist, že v ní je takový ten neviditelný dotyk chladu přítomen, nebo jsem se o jeho zachycení tak trochu snažil... Moc děkuji za návštěvu! Velice si cením!


Pěkně zachycený sen! Zírám, že se Ti něco takového může zdát, ale klobouk dolů! Parádně jsem se pobavila :) Díky... dávám také tip jak Brno!

Nejvíc to bylo samozřejmě s tím prděním :D Nej věta: „Souhlasím s vámi! Já už na to také prdím, příteli." 

P.S. Moc nevím, jak to souviselo s tematickým dnem a ledovými dotyky. Možná jsem to tam neviděla nebo přehlédla. Mně to ale nevadí :) I tak jsem se bavila...


Incognit
21. 02. 2021
Dát tip

Delfin_ No politik co už netvoří zákony je bývalý- teď už je jen komunální posluhovač. Díky za návštěvu a za pročtení- snad se budou líbit i další povídky.

Jamardi- jo záchod je kouzelné místo! Je tam člověk tak nějak blíž k sobě i k přírodě. Díky za návštěvu.


Jamardi
21. 02. 2021
Dát tip

Alespoň jsem se dozvěděla, o čem jste se mohli společně bavit :) Protože si dovedu představit, jak se někdo ptá a říká, že ho nic nenapadá.

Vzpomněla jsem si, jak jsem na základce chodila společně s holkama na záchod, abychom si tam v klidu mohly něco říct. Někdy jsem od učitelů slyšely poznámky: "Nechápu, co tam, holky, tak dlouho děláte." :)


Delfín
21. 02. 2021
Dát tip

Tomu říkám bujná fantazie. Tak zdává se mi ledacos, třeba jsem i se svým božským krajanem, který už odešel, zpíval na nějaké divoké párty, ale TI další dva pánové mne ani ve snu nenavštěvují. Mimochodem, Bělohrádek není bývalý politik, protože loni se stal 2. náměstkem nového královéhradeckého hejtmana Martina Červíčka, který je současně i senátorem a tak bere dva platy, byť ten hejtmanský mu zkrátili. 

Politická kariéra mne nikdy nelákala, i když bych si nejspíš polepšil. A tak by i ode mne dostal Bělohrádek košem! (Kdysi nás jmenovec Antonína Kapka, jinak mistr u montážky, zkusil přihlásit do KSČ. Vypsal přihlášky a pak chtěl, abychom podepsali. Pohrozili jsme mu, že dostane přes hubu a tak to vzdal a vše před námi spálil.) Takže je ze mne romantický poeta vv, co si rád zpívá třeba i Karlovy písně...: -)

A stejně mám sny bláhovýA růžový a když pak ráno vstávámTak ptáci mé sny snídajíJá za okno je dávám


Incognit
20. 02. 2021
Dát tip

Děkuji Goro, i v ledových dotycích musí být trochu tepla a v KG ho byl kus také. 


Gora
20. 02. 2021
Dát tip blacksabbath

Díky za příspěvek do TD, Incognite. Velkorysé pojetí tématu, zaujala mě sebeironie - a postavy, zejména K.G., který se projevil jako sympaťák i na WC:-)

Zajímavé...


Nahlas to číst nešlo....nahlas jsem kuckala smíchy......:-))))


Alegna
20. 02. 2021
Dát tip

:)) pěkně zachycený sen, bavilo mě čtení....taky o skutečnostech ve snu nepochybuju***


Incognit
20. 02. 2021
Dát tip

Bixley- no dva z nich už  mají současnou dobu tak nějak za sebou... v mém předešlém publikovaném snu se sešly postavy v druhé světové válce, ale také byly vlastně současné. Já se s tím časem moc nemazlím... P.S.: Pobavilo rádo.


bixley
20. 02. 2021
Dát tip blacksabbath

Aspoň se tam sešli kromě Tebe protagonisté z dnešní doby. Ve snech se taky stává, že někde uvízne Karel IV s Janem Nepomuckým a Klementem Gottwaldem. :-) Pobavilo.


Incognit
20. 02. 2021
Dát tip

Blacksabath- Doufám, že sis to, stejně jako poezii četla nahlas. Děkuji moc! 


to je fakt dobrý......má to humor.....a to mi věř...páč jsem musela udělat i stojku, aby mi slzy smíchu natekly zpět......zejména se mi líbí....snovésebehodnocení..."mne jako bezvýznamného, mírně obtloustlého, průměrného voliče středního věku"...:-)))))..,Salát je v traktu trvale neudržitelný čekání na ohňostroj aaaa podobné "hlody", kterými nešetříš.....jojojo......tipjakbrno.....:-)))))..............*/****************

 


Incognit
20. 02. 2021
Dát tip

Děkuji Andělko1 i tobě Savage Flame. Ono si to odmakalo to podvědomí, já to tak nějak jenom mírně zracionalizoval a zaznamenal, ale jsem rád, že se líbilo, v noci to podvědomí sdělím, jistě bude rádo...


Vase sny me opravdu bavi. Je opravdu zvlastni, ze po prvnim sokujicim predstaveni protagonistu, mi uz na dalsim radku neprijdou vubec neuveritelni a to at jiz se deji az carovne prerody, jako b minulem surrealisticky ladenem kousku, nebo jako zde "jen" vtipne, s gracii a pro me uveritelne glosuji dani situace a klise meni ve zvlastnost. Dekuji a smekam svuj pomyslny klobouk a prozatim se loucim, spolu s uprimnym - "kdo umi, ten umi"... A Vy opravdu umite... Jeste jednou diky. ;) S,F.


Andělka1
20. 02. 2021
Dát tip

BEZVA, NEUVĚŘITELNÁ FANTAZIE, TEDY SNY...ZÁVIDÍM I PŘEJI.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru