Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

2018

22. 02. 2021
8
24
709

Má šestá povídka z knihy JE TO JAKO KDYBY SE TI CHTĚLO NA ZÁCHOD, potřebuješ to ze sebe dostat ven.

2018        

Psal se rok 2018. Mohl to být rok převratů, a to jakýchkoliv. Nebo taky ne, a byl by to pouze obyčejný rok s tím, že každý zase zestárl. Vsadila bych se, že byl pro všechny naprosto odlišný i proto, že se možná někdo chystal na velkou změnu. Ale abych nepředbíhala. U nás to všechno začalo asi nějak takto:

Bylo 31. prosince 2017 a já jsem skoro před třemi týdny oslavila své 12. narozeniny. Už jsem byla pravá slečna a pomalu jsem se blížila k pubertě stejně jako Julča. Tento den trávíme vždy společně s její rodinou a také s tetou Andreou a s jejím synem Dominikem u nich doma. Každý rok máme Silvestr ve stylu nějaké země a letost to vyhrálo Japonsko a trochu i Čína. Oblékli jsme si na sebe kimona a měli výborně  nadýchané bochánky s dlouho pečeným vepřovým masem, čínskou polévku, kde bylo od nudlí až po výhonky. A na závěr následoval výtečný dezert s granátovým jablkem. No, byla to dobrota! Když už jsme byli všichni naprosto plní všemi japonskými pochoutkami, tak přišla půlnoc. Všeho jsme nechali, oblékli se a vyběhli ven zapálit prskavky. Společně jsme začali odpočítávat a přitom jsme se dívali na barevné ohňostroje. A teprve teď byl rok 2018!

Venku byla břečka ještě ze silvestrovského sněhu a na Hradě už pátým rokem seděl v teple náš pan prezident Miloš Zeman. Bylo mu už přes sedmdesát let a jako zvolený prezident roku 2013 by už měl mít nárok na spokojené a klidné stáří. Toto si většina České republiky myslela, ale mylně. Pan prezident ukázal, že se vůbec nechystá v nejbližší době odejít z této funkce, proto se hned zkraje ledna, když přišly už dlouho očekávané prezidentské volby, pokusil již po druhé kandidovat. Samozřejmě se nepokusil o funkci prezidenta sám, voliči měli na výběr dokonce z dalších osmi kandidátů. Mé rodné město Brno, a zvlášť její centrum, bylo doslova zavalené stánky uchazečů. Někteří nabízeli placky na bundy, propisky i tužky a také bonbony. A to v jakémkoliv počasí, to se jim musí nechat! Ale pořád to celé byla jen taková hra, protože oni sami nemohli vědět, jestli může fungovat to, že pokud dám někomu propisku a udělám na něho dobrý dojem, on mi hodí na oplátku svůj hlas do volební urny. Pochopitelně to tak není, jen blázen by si mohl myslet opak. Ale takovou taktiku si zvolil náš tehdejší prezident. Ještě horší ale bylo, že mu mnozí na tuto hru doopravdy přistoupili. 

Každý si na toto téma našel diskuzi někde jinde např. ve škole, v práci, doma, na ulicích anebo v hospodách - o tom sice nic moc nevím, ale myslím si to. A když ne, alespoň jednou se ho někdo musel zeptat: „Už víš koho budeš volit?” anebo „Tak koho jsi volil?” Také já jsem se zeptala! A to přímo dědy! Bylo to, když jsme jeli ukrutně pomalu po namrzlé silnici k babičce a dědovi do Dubňan, které jsou vzdáleny 8 km od Hodonína. Jako pokaždé jsme celá rodina usedli ke kulatému stolu a já se zrovna v tomhle, tvz. předvolebním období, ráčila zeptat, koho bude teda volit. V duchu jsem si říkala, že je mi to vlastně jedno, jen ať nevolí toho, kdo už teď nadělal víc škody než užitku. No jo, ale moji prarodiče jsou senioři, a protože si někteří kandidáti vymysleli taktiku “naslibuju a pak z toho možná něco splním”, nemohla jsem čekat nic jiného než odpověď, které se mi dostalo. Vždy když se zeptám na něco, o čem ostatní ví, že se mi jejich reakce nebude líbit, vytvoří se trapné ticho. Ano, a to právě nastalo. Chvíli všichni, co byli kolem mě, čekali a dívali se na sebe a pak se překvapivě hrdě od dědy ozvalo: „Koho  jiného než Zemana. Víš Lucinko, kolik on toho slíbil?” Nahlas jsem si povzdechla a v tu ránu jsem mu měla chuť říct vše, co prezident udělal doposud špatně. Řekla jsem si, že přece musel udělat něco dobrého a prospěšného, ale zrovna jsem si na nic nemohla vzpomenout. Já jsem mohla už jen spoléhat na ty, co mají tu příležitost jít k volbám.

Obloha se nechystala přinést nám sem pár vloček sněhu, ale za to bylo co nevidět 12. a 13. ledna a to znamenalo první kolo voleb, které se blížilo kvapem ke konci. 

„A už tu máme výsledky!” křičela máma z kuchyně. 

„Tak kteří dva nám to postoupili?” řekla jsem. 

„No jo, náš milý pan prezident a Jiří Drahoš o 11, 96 %.” 

„Jiří Drahoš?” podivila jsme se.  

„To  je  bývalý  předseda  Akademie  věd. Je mu 68 let a v rozhovorech mluví dobře a vypadá seriózně a sebevědomě.” řekl mi na to táta při pohledu z okna na parkoviště. Jak šel den za dnem, zjistila jsem, že kouzlo voleb spočívá v tom, že až teprve po prvním kole začíná ten pravý boj. Oba kandidáti se vydali do měst, hlavně do těch menších, aby ukázali, jak jim opravdu záleží na obyvatelích, v naději, že pokud je zvolí, vyřeší jim jejich celoživotní problémy. Tento postup byl běžný, protože na lidi vždy dost dobře zafungoval. Proto se také praktikuje.

„Svítí krásně sluníčko, skoro tak že bych si dala sluneční brýle.” pověděla nám mamka, když jsme se připravovali na cestu. Zbývaly už jen tři dny do druhého kola voleb a my jeli k babičce do Uherského Hradiště. „Už jsme skoro tam!” vykřikl táta.  Tak jsme rázem začali pomalu míjet zatáčku k paneláku, kde babička bydlela. Okamžitě se mé oči zarazily do sloupu, na kterém byl leták, a na něm stálo: STOP IMIGRANTŮM A DRAHOŠOVI. TATO ZEMĚ JE NAŠE! VOLTE ZEMANA! Nakrčila jsem obočí a zamyslela jsem se nad tím, jak někdo může mít žaludek na to, aby napsal na svůj letáček: „Nevolte Drahoše, zvolte si mě.” Zahodila jsem to ale za hlavu a zatím jsem si pozvolna vychutnávala babiččin nezapomenutelný oběd a při něm se zeptala: „Tak koho jsi volila, babi?” 

„Nebyla jsem u voleb.” s přehledem mi na to odpověděla. 

„Aha, a proč ne? Vždyť každý hlas je důležitý a navíc je to teď nejvíc potřeba!” naléhala jsem na ni. 

Zakrátko jsme dojedli a poklidili a přitom mi sama babička sdělila, že volit přece jenom půjde. „A tak koho lístek tam hodíš?” 

„Podívej, co jsem vymyslela.” odpověděla mi na to.          

             „Drahošku, Drahošku, dej nožku přes nožku, 

             sedni si na ten Hrad, založ si svůj vinohrad. 

             Vykopej hlavy staré, nasaď si radši mladé, 

             mezi ně květinku, travičku zelenou 

             a vládni hlavou šedivou.” přečetla mi. 

Zčistajasna bylo 27. ledna. Byla to sobota jako každá jiná. Kromě toho, že dnes se na televizní zprávy dívala i moje mamka. Seděli jsme na naší zelené sedačce v obývacím pokoji a netrpělivě je sledovali. Vzápětí bylo rozhodnuto! 

„O 152 184 hlasů vyhrál.” řekla jsem. 

„A tak, to je ani ne o tři procenta.” řekla na to máma. Hned na to se ozvalo ze záchodu: „Tak kdo?” 

„No přece ten, co už dávno zahájil svou politickou i prezidentskou kariéru. Náš prezident, kterého tak všichni dobře známe. Asi zafungovala taktika na seniory, tati.”

A od té doby čekáme na 8. března 2023, kdy se uskuteční další prezidentské volby. Možná to bude ještě dřív, co já vím?


24 názorů

Ivi, to se mi začíná líbit :)

Děkuji, že za tip a že jsi četla!


já to mám asi tak jako zelenda.........ráda jsem četla......*/***********


Věřím, že je :)


Přesně! Ne že půjdu do těch nejmenších vesnici České republiky a dám občanům všechno na světě, jen ať mě zvolí. 1 kobliha = 1 hlas! Tak to nefunguje! Mají se angožovat pořád, abychom zjistili co jsou zač a jak se chovají delší dobu. Toho se ale oni bojí...

Amerika je extrém, do kterého zajít nechceme. Proto by se to mělo řešit ještě dřív, než k tomu dojde. Prostě se tomu MUSÍ předejít!

Vše je věc názoru, který je svobodný. Stejně tako jako volby. Svoboda je ale velká zodpovědnost. A s tou už každý nakládat rozumně neumí. A to je ten problém... 

Na útok prezidenta se dívám tak, že už to nebylo k vydržení a někdo se na to nemohl dívat a prostě zaútočil. To si myslím já. Ale samozřejmě jak to je doopravdy, nevím. To už je vyšší (dívčí) politika mezi Zemanem, Babišem a takovými podobnými pány... :)

Myslím, že zde vyhrává ZDRAVÝ ROZUM, který také ne každý má. Hlavně nebýt slepý. Jako láska je slepá, tak i politika je slepá. Toť mé přirovnání, které jsem právě teď vymyslela :D

Takže asi tak! Díky za smysluplný pokec :) Ráda jsem s Tebou diskutovala!


Křivodržko, děkuji Ti za tip a přečtení!

Tvůj názor je rozumný a sama ho chápu. Já si myslím, že šaškování na demonstracích občas smysl má, ale ne samozřejmě, když je tam pět a půl lidí. To je právě to. Když se národ spojí (to jsou např. volby), tak by se mohlo něco změnit. Ale jak říkáš. Každý člověk jiný názor... Každý to má jinak...

Pro mě je jen útok na prezidenta při volbách v roce 2018 záhadou. Jak se to může stát? Proč se to může dít? Spíš, proč se to vůbec musí dít? ...

Jasně. My s tím nic nenaděláme. Ale mohli bychom. Co já vím?


Romane, díky za přečtení a tip! Myslím, že Tvůj koment o všem vypovídá :)


Karle ano, snad jedině to mládí :)


K3
23. 02. 2021
Dát tip

annnie, ale zvolili jame ho a to taky o něčem vypovídá. Bojím se, že jsme rozum ještě nedostali. Snad jedině, že by šli volit mladí.


:):)


aleš-novák
23. 02. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

profesor Parkinson byl velmi skeptický, tady pár jeho zákonů...:o)


Aleši, díky, že jsi mé dílo otipoval a že jsi ho přečetl!

Tak to potom s Parkinsem nesouhlasím. Změna může být i k lepšímu! Ano, pokud to bude změna k Babišové vládě, která už tu ale stejně je, tak to bude změna špatná. Myslím, že zatím žádného většího exota nemáme  :) Tak proč si nezvolit právě jeho? Já doufám, že jsme všichni natolik rozumní, že Babiš nám nikdy vládnout nebude. Ale zároveň bych se ani nedivila... V roce 2018 to ještě tak s Babišem hrozné nebylo. Nebo teda alespoň v mých očích ne.

Věřím, že jednou nastane převrat a vše bude lepší!


no, nevím...podle Parkinsonových zákonů platí, že každá změna je k horšímu...

takže očekávám, že po Zemanovi přijde Babiš nebo ještě nějaký větší exot... pro klid duše je možná lepší to moc neřešit, žít si svůj život, s kterým mi stejně žádný president nepomůže, jaký si to udělám, takový to mám...


Annnie, tak to jsem od Tebe teda nečekala! Také jsem mile překvapena :) Anna je řádná punkerka, jak vidím :) Mluvíš mi přímo z duše :) Je to přesně tak, jak říkáš!

Také si myslím, že prezidentova hlavní fukce je reprezentovat zemi. A v této funkci už selhal dávno... Ano, zkušenosti máme každý. A také každý jiné... 

Jsem ráda, že jsem příslib vývoje k lepší budoucnosti!  To mě těší! Už na tom sama pracuji :) 

Pouhopouhej prdelent je super vyjádřené oslovení! Zasmála jsem se :)

Děkuji, že jsi četla a poslala mi po větru deset tisíc tipů! Jsem nadšená! Placááák! 

P.S. Nevím, jestli si už měla příležitost si přečíst mou povídku Kráva na krávu... Celkem se tímto tématem (politickým) také zaobírá, tak by se Ti mohla líbit. Tak jestli chceš, tak mrkni :)


annnie
23. 02. 2021
Dát tip

Milá Lucie, tentokrát jsem velmi překvapena. Mile, samozřejmě. Velmi mile. Nadšena. Povzbuzena. Jsi pro mě příslib vývoje k lepší budoucnosti.

Já nerespektuju. Nevím, proč bych měla respektovat opilce, kterej uráží každýho, kudy chodí a kde může, dělá naší zemi ostudu. Někoho, kdo k nám zve starýho dobrýho Velkýho Bratra a nejvíc si libuje v přátelství s Čínou - zemí, která se doposud nedokázala vzdát ani vraždění vlastních občanů, natož občanů přivlastněných zemí... Pro mě je to - jak kdysi krásně vyjádřil a poté BOHUŽEL SMAZAL písmákovskej Jan Básník - pouhopouhej prdelent. A jeho zkušenosti na mě vskutku žádnej velkej dojem nedělaj. Neboť zkušenosti, milá Lucie, sbíráme všichni na svých místech - pokud ovšem na svých místech opravdu jsme :) Nojo, anna je duší punkerka :) Tak dík a deset tisíc tipů, placááááák placákovič placákov a.


Karle, respekt je samozřejmost a nesouhlas možnost, kterou si každý může svobodně vybrat. Je to prezident s dlouholetými zkušenostmi a ty mu nikdo nebere. Proto je to určitě velice moudrý člověk, ale změna někdy nastat musí :)

Moc Ti děkuji, za tip a že jsi si mou povídku přečetl! Mám z toho velikou radost :)


K3
23. 02. 2021
Dát tip

Já jsem pana Zemana nikdy nevolil, ale když už zvolen byl, tak ho respektuji. Dokonce s ním i někdy souhlasím, líbí se mi třeba jeho pohled na teroristy.


Honzo, takový přístup se mi líbí! Nevzdávej to! Já ho zatím měnit nemohu, takže to někdo musí udělat i za mě :) Já věřím tomu, že každý hlas je důležitý!

Děkuji, že jsi četl a dal mému dílu tip!


zeleda
23. 02. 2021
Dát tip blacksabbath

Jo, volby. A volič, jdoucí s očekáváním do volební místnosti, si bláhově myslí, že na něm visí spása světa. Dnes je skoro jedno, kdo bude zvolený. Kolo dějin se točí a zastavit nejde. Taky půjdu měnit svět. Pokud se toho ovšem dožiji. 


Aleši, neposala jsem Ti avízo. Promiň :)


Aleši ano, tak to je prostě je. A my s tím nic nenaděláme :(

Díky, za tip a že jsi četl! 


volby prostě vždycky vyhraje ten, kdo osloví víc voličů. Nemusí to být ten, kdo se líbí nám.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru