Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

no, nekupte to...

23. 02. 2021
15
18
598
Autor
aleš-novák

 

Pamatujete si na film Slavnosti sněženek? Jádrem filmu je půvabný spor dvou mysliveckých sdružení kolem zastřeleného kance. Autorem předlohy je Bohumil Hrabal, režisérem filmu pak Jiří Menzel.

Jaromír Hanzlík tam hraje krásnou roli Leliho, muže devatera řemesel, jehož výrok „máte štěstí že jdu zrovna kolem“ už dávno zlidověl.

Leli výhodně nakupuje za směšnou cenu stoh gramodesek, které hrají jen do poloviny, hromady holínek, které jsou všechny levé, kupy vojenských vaků na vodu, které netěsní...

 

A právě nějaký takový Leli možná stojí v zákulisí dnešní covidové krize.

Dokázal na jaře přivézt letadlo plné roušek, které měly krátké gumičky, takže velkým českým hlavám způsobily trvalé odstávání uší. Uměl sehnat jehly na očkování, které ovšem nedokáží vyčerpat vakcínu z ampulky.

Teď se mu zřejmě podařilo výhodně nakoupit vagóny respirátorů FFP2. Sice mají v příbalovém letáku napsáno „Tento prostředek neeliminuje riziko kontraktace nemoci či infekce.  Nepoužívejte, máte-li vousy nebo jakékoliv jiné ochlupení obličeje...“ , ale nekupte to, když je to tak levné.  Zřejmě mu ještě zůstalo na skladě mnoho roušek, tak aby se zásoby rychleji vyčerpaly, budou se teď nosit dvě roušky přes sebe...

 

Co přijde příště? Podle příbalového létaku od respirátoru se dá očekávat, že brzy budou povinně distribuovány holicí strojky.


18 názorů

supizmus
28. 02. 2021
Dát tip

Tohle mě dokonale rozsekalo! :-)


Evženie Brambůrková
23. 02. 2021
Dát tip aleš-novák

Ten film mám moc ráda. Vezl drštkovou.

A takovou by potřebovala vláda.  Ale k jídlu by to nebylo.


blacksabbath
23. 02. 2021
Dát tip aleš-novák, Benetka

Podle příbalového létaku od respirátoru se dá očekávat, že brzy budou povinně distribuovány holicí strojky......I pro dámy???????


Dát tip aleš-novák

Myslím si, že vezl držkovou polívku, ne zabijačkovou


Incognit
23. 02. 2021
Dát tip aleš-novák, Alegna

No Leli je ovšem dobrosrdečný popleta, který má srdce na dlani a vše dělá nezjištně, s dobrou vůlí a s radostí. Proto ho také všichni obyvatelé Kersku mají v úctě a túze rádi. 

P.S. Myslím, že s respirátory je to jinak. Společnost na vládu tlačí, aby "něco" udělala a ona už nemá, co by dalšího udělat mohla, kromě opravdu drastických opatření- tak vystřelila respirátory (efekt bude minimální, neboť NIKDO je nebude nosit tak jak se nosit mají, úplně natesno, aby vzduch nevnikal podél jejich okrajů a tím se jejich účinnost naprosto srovná s jakoukoli rouškou). Nicméně na jaře se situace začne zlepšovat (promoření, vakcinace, více UV záření, lepší psychická pohoda) a rekapitulace činů a kroků jako možná příčina zlepšení bude moci být vládě přičtena k dobru.


LGarra
23. 02. 2021
Dát tip

Možná-určitě.... jakže to dopadlo s Lelim?? 

Von už se někdo pstal, že?


Kočkodan
23. 02. 2021
Dát tip aleš-novák, Zeanddrich E.

 

Každý by měl dostat na holou. (zatím jen roušku na tvářičku)

 

Já si tady při této příležitosti s dovolením dovolím přihřát lokální patriotskou polívčičku (přesněji řečeno šípkovou omáčku) a přikopírovávám kousek z webovek mé rodné obce Přerov nad Labem:

 

V místní škole (dnes budova obecního úřadu) proběhlo natáčení

závěrečného dějství slavného lovu na divočáka ve filmu

Slavnosti sněženek,

natočeného podle knihy

Bohumila Hrabala.

Pro tento kraj je příznačný i fakt, že vleklé spory dvou mysliveckých sdružení, které

Hrabal

 popsal ve stejné knize, jsou ve skutečnosti malou válkou mezi nimrody z Přerova nad Labem a sousedních

Semic.


Cadmium:

mnoho lidí si myslí, že rouška je ochrání maximálně před pokutou...


Zeanddrich:

obávám se, že žijeme v mýtu. Na jaře jsme nosili roušky improvizované, zdálo se že nás zachránily. Ale možná prostě tehdy bylo rozšíření viru u nás slabé, možná v tom roušky vůbec nehrály roli.

A podobně je to i teď... neprobíhá žádná odborná diskuse, direktivně se něco předepíše...viz FFP2 - z mnoha směrů se dozvídáme, že jsou v podstatě nevhodné. Přesto opatření přijmeme, protože jsme ohleduplní a máme úctu k práci doktorů...

Světlem na konci tunelu se zdá být očkování - Izrael je příkladem, že to jde. Ale půjde to i u nás?


Kdyby lidi řídili pouhým selským rozumem, a  nosili  v létě (-tak, jak jsem se snažil třeba já v Praze,..., a se mnou tam cca jen asi 1/10 lidí -) alespoň v MHD (a v hospodě,...,, v obchodě, a   kdekoliv jinde v uzavřené či jiné omezené prostoře) přes nos a ústa cokoliv, neměli jsme tu dnes to, co tu máme;..:)


se šípkovou nebo se zelím, aleši? *


Vystihl si to přesně! TIP!

Aleši, je vidět, že roušky nekupoval ze svého. Místo toho, aby je nechali pro doktory..., tak nařídí nosit dvě na sobě! Stejně venku ji nosí většina lidí na bradě a myslí si, že si ji perfektně dali na nos :) Proč šetřit, když můžeme ochranné pomůcky vyhazovat z okna... Náš systém to má obráceně..., když máme, tak rozhazujeme a když nemáme, tak s tím nic nenadělají. A co teprve vakcíny? Jen co se vynalezla vakcína na jeden typ coronaviru, už je tu druhý... A tak to tady chodí... :)  


Norsko 1
23. 02. 2021
Dát tip

Ad odstávání uší - nejenže Babišovi odstávají, s čímž jako dítě musel mít ve škole obrovské problémy - ke všemu od shora dolů u něj dochází k jakémusi efektu rolování


annnie
23. 02. 2021
Dát tip Benetka

:) :) :)

Ano, holicí strojky. Nebo trepanační vybavení... Mluvím ovšem o mozku, nikoli o zubu... Tip a.


aleš-novák
23. 02. 2021
Dát tip Benetka

směšná figurka? Leli obětoval svůj život, aby přivezl svým přátelům zabijačkovou polévku na půlnoc...


Prosecký
23. 02. 2021
Dát tip aleš-novák, Já Lucie píšu..., Radovan Jiří Voříšek

Je ovšem velký rozdíl mezi Lelim ve slavnostech sněženek. To byla směšná figurka. Ti Leliové, kteří stojí za tebou vuedenými nákupy si tak přicházejí k miliardám zisku a my, hlupáci, jim k tomu ještě tleskáme. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru