Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

2

24. 02. 2021
1
9
324
Autor
Erikk

připadá mi, že...

    připadá mi, že mé noci bez tvých

seperou psi


9 názorů

Erikk
26. 02. 2021
Dát tip

Díky za komentář i diskuzi :)


Prosecký
25. 02. 2021
Dát tip

Ne, ne, rád vysvětlím, Radovane! Pointa povídky spočívá v tom, že vyšetřující komisař odhalí dopis mezi dvěam zločinci, ve kterém plánují prostinké vyloupení kostela. Komisař nevěří, že to je tak jednoduché a věnuje nekonečné úsilí tomu, aby údajně zašifrované sdělení rozšifoval pomocí nejrůznějších metod. Vycházejí mu z toho  nesmyslná slovní spojení. A právě tak u mnohých krátkých básnických forem bychom při netradičním úhlu pohledu mohli odhalit paradoxní slovní spojení jenom proto, protože je tam hledáme, ačkoli tam žádná nemusejí být. To je úskalí ětxh japonských vybroušených forem.


ok, proč se to vyskytlo zrovna u této miniatury asi nezjitím, ale nevadí, asi asociace, už nebudu votravovat :-)


Prosecký
25. 02. 2021
Dát tip

Radovane, je to z "Přednášky Jaroslava Haška ve Velké Kaniži", část "Šifrovaný dopis!"


Díky, furt ale nevím, jak jsi přišel na to železo, v básni je jen slabika "že",

"le" a "zo" neobsahuje báseň vůbec. Dokonce ani Hašek není autorem, ale jistý Erikk.


Prosecký
25. 02. 2021
Dát tip

Radovane,

dělám si legraci z japonských formálních postupů. Prostě spojím několik málo slov, v mém případě dvakrát tři slabiky a pak v mnohomluvných komentářích hledám hlubokoyslný výklad.

V originále pochází mé sousloví z jedné povídky Jaroslava Haška, kde policie chce rozluštit prosté sdělení pomocí šifrovacíh tabulek.


jaké železo? prosím, vysvětlíš?


Prosecký
24. 02. 2021
Dát tip

Železo je chytré!


Spíš mi to přijde Erikku jako poznámka ze zápisníku nebo mobilu, kterou si básník poznamenal jako nápad verše, aby jej nezapomněl a čeká, až přijdou další nápady k němu. Pak to vezme a zpracuje v nové básni. Nechci tím říct, že neexistují stejně malé, nebo i miniaturnější miniatury. Ale je možné, že tady chybí vyústění. Byť kraťounké.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru