Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haikubití

25. 02. 2021
10
8
356
Autor
Puškyn

 

 

Internetový básník Vilda Klouzek byl rozrušený. Už deset minut se mu nedařilo napsat Haiku. „Že bych ztratil svůj grandiózní talent?“ polekal se. „To by znamenalo potupný návrat do fabriky!“ zasmušil se. Nyní bych vám měl asi prozradit, že Vilda Klouzek byl profesionální literát. Měl smlouvu s významným literárním serverem, dle které dodával do veřejného prostoru jedno Haiku denně. Jeho pracovní den vypadal tak, že ráno vstal kolem desáté, dal si kafe a během několika minut napsal výtečné Haiku, které zaslal na server a měl vyděláno.

Internetoví básníci jsou totiž skvěle placení, jestli to náhodou nevíte. Vilda dostával za každé Haiku karamelku a tip. Jelikož byl intelektuál, nic jiného k životu nepotřeboval. Literární útvar Haiku ho fascinovat už necelý měsíc, od doby, kdy se poprvé přihlásil na literární server a stal se umělcem. Jenomže jeho múza ho po měsíci usilovné tvorby zradila. Po dopití kafe seděl už víc než deset minut před obrazovkou a inspirace nepřicházela. V tuto dobu už měl většinou složené tři Haiku a jedno Pajpu. A to byl ten průlomový moment, kdy Vildu napadlo, že by si mohl konečně zjistit, co je to Haiku vlastně zač.

Na internetu následně vyčetl, že Haiku je lyrický útvar, většinou s přírodní tématikou, který je tvořen zvukomalebným trojverším s počty slabik 5–7–5, dělicí pauzou a zařazovacím slovem (japonsky „kigo“). Jde o nejznámější formu japonské poezie. „Ty jo, to je síla, hlavně to kigo!“, řekl si překvapeně Vilda. „A jak mi to jde, i když nejsem Japonec,“ pomyslel si vzápětí. Potom začal pomalu počítat na prstech, pět, sedm, pět, vždyť to není tak těžké. Prozatím nikomu moc nevadilo, že toto omezení ve svých dílech nedodržoval, což dokazuje, že běžný uživatel literárních serverů neumí do pěti napočítat. Jakmile však začal, inspirace se náhle vrátila - počítání na prstech pomohlo. A od těch dob zaplavují Vildovy Haiku opět literární prostor a všichni jsou šťastní.


8 názorů

karamelky se lepí na zuby.......:-))))).......a.....*/*****


Dagmaram
25. 02. 2021
Dát tip

já chci karamelku a .... tip

:-)


Bystroočko
25. 02. 2021
Dát tip

Fajne.


Benetka
25. 02. 2021
Dát tip Bystroočko

Ironie z toho né že odkapává ale přímo chčije... A to se mi líbí. :)


Prosecký
25. 02. 2021
Dát tip

Nespletl sis, Puškine, tu možnost uživení se na literárním serveru s influencerstvím? 


Já Lucie píšu...
25. 02. 2021
Dát tip Benetka

Takto je dost dobrá práce! Souhlasím s Annnie :) Vilda to má ale štěstí! Takový nadaný. Ale podle mě, jednoho krásného dne, mu inspirace opět dojde a přejde na zelený čaj. A teprve teď bude psát to pravé japonské Haiku :)

Jinak Puškyne, super miniaturka! Jak vidím, ty jich taky nechrlíš málo. Možná máte s Vildou něco společného... TIP!

Fascinuje mě Tvé použité slovní spojení: ...zasmušil se.Slyším ho poprvé a moc se mi líbí!


annnie
25. 02. 2021
Dát tip Prosecký, Benetka

Velmi prosím o kontakt na onen server. Ráda jim nabídnu tři haiku denně za cenu jednoho, pokud mě to uživí tak jako Vildu. Jsem ochotna přidat i jedno aňku. A slibuju, že šťastná budu taky :) Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru