Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AHÓJ, ČUSÍK, SERVUS A ČUS

27. 02. 2021
12
32
889

Má sedmá povídka z knihy JE TO JAKO KDYBY SE TI CHTĚLO NA ZÁCHOD, potřebuješ to ze sebe dostat ven.

AHÓJ, ČUSÍK, SERVUS A ČUS

Nechte se unášet fantazií… Přála bych si, aby si každý našel nějaké pěkné místečko. Vzal si deku, něco dobrého k snědku. Vsadila bych se, že já a Julča bychom si vzaly esíčka a byly bychom naprosto spokojené. Nechte právě teď své představivosti dveře otevřené. Nedávejte jí žádné hranice. Nechte ji bez pravidel a jenom dejte prostor svým myšlenkám, aby zkusily zjistit, jak  moc  je  to, co je pro nás nepředstavitelné, blízko.

Bylo krásně. Možná i trochu foukal větřík, kdo ví? Sluníčko se nádherně opíralo do stromů kolem. I o tento drobnokvětý tamaryšek. I když to byl malý strom, měl na sobě pěkné růžové květy. Asi to bylo spíš tím, že už byl duben. Jen tak tam vyrostl přímo nahoře. Nahoře? Ano, jednoduše byl nad těmi všemi ostatními smrky, modříny… Prostě nad tím celým lesem. Vznášel se jen tak ve vzduchu. I jemný větřík se ho snažil rozhoupat, ale nedal se. Věděl totiž, že je na něm zavěšená dřevěná lavička. Určitě si ji vybavíte. Je přesně taková, jakou si představíte, když řeknu dřevěná lavička na letní zahrádce hospody. Odborně se tomu také říká zahradní souprava Hospoda. Nikde nic, jen  tamaryšek a lavička, která na něm držela pevnými žlutými lany s karabinami. 

Kromě toho tam přímo na lavičce seděla velmi výrazná dívka s krásně blonďatými spirálově kudrnatými vlasy a trošku snědou pletí. Na sobě měla rozevlátou bílou košili s uzlem, který jí končil pod pupíkem. Také měla riflové kraťasy a černé kotníkové Converse tenisky s bílými tkaničkami. Jedna noha jí sem tam plandala ve vzduchu a druhou měla pokrčenou u těla. Pravou rukou se držela za lana a v levé svírala za ucho sklenku, kde měla asi třetinu… Smála se a vykřikovala: „Ahój! Ahój!” No jo, to byla prostě ona. Kolik jí bylo? To si každý domyslí podle toho,  jak si ji sám představí. 

Vedle ní seděl její vrstevník, který byl oblečen do pestrobarevné košile a modrých plážových kraťasů. Černé brýle se mu vyjímaly na jeho vyholené hlavě. Měl plážové botky, div ne žabky. Levou rukou se pevně držel lan a pravou rukou máchal, jako kdyby něco vysvětloval. „Servus skvadro!” zvolal. To byl on. 

Naproti něj seděla dost svérázná holka. I když byla svá, uměla být tak citlivá, že tím každého hned šokovala. Je možné, že jí bylo méně let než ostatním. Na hlavě měla korkovou kšiltovku. Pod ní se jí nenápadně schovával její malý blonďatý culík. Kromě toho měla dlouhé žluté šaty s červenými puntíky. A samozřejmě modré tenisky. Jednou rukou držela lano a s úsměvem řekla: „No, čus! Víte, že oslovení “ahoj” je také pobídka pro dobytek? Ne jen pozdrav mladých lidí?” 

Přímo vedle ní seděl poměrně vysoký muž, který měl na krátko střižené hnědé vlasy. Na sobě upnuté tričko do barev duhy a k tomu bílé riflové kraťasy. Na nohou měl červené tenisky. Pravou rukou pevně svíral lana a v levé ruce držel sklenici s... „Čusík drahoušci moji.” křičel a potutelně se usmíval.  

Tihle ti všichni se tady potkávali vždy, když chtěli něco řešit nebo když měl někdo z nich narozeniny. I když to dělá asi naprosto každý a je to obyčejná věc, oni se znali tak dobře, že byste si to neuměli ani představit. Ale třeba ani nebudou nic řešit. Kdo ví?

„Ahój! Kde jste tak dlouho? Už tu čekám alespoň minutu!” řekla. 

„Servus skvadro! Dones jsem ňáké občerstvení. Teda spíš tekuté ať tady nésme jak u Suchánků.” pověděl. „Á, něčím bych to spláchla. Máš pravdu.” odpověděla mu.

„Čusík drahoušci moji. Já jsem se na vás všechny tak těšil!” řekl a rychle se posadil.

„No, čus! Víte, že oslovení “ahoj” je také pobídka pro dobytek? Ne jen pozdrav mladých lidí? To jsem vůbec nevěděla. No, to je jedno, stejně mě nikdo neposlouchá.” pozdravila je. „Dneska je teda pořádnej hic. Nechceš ten náš tekutej?” pobídl ji. „Tak jo. Nalej.” 

Všichni se pomalu usadili a pak jeden z nich odvážně řekl: „Tak o čem budem dnes cancat?” 

„No, je pravda, že jsem se už dlouho neozvala. To se omlouvám, ale není to tak, že jsem na vás zapomněla.” 

„O čem chceš teda hantýrovat?” začal na ni naléhat. Chvíli bylo jen ticho. To se jim moc často nestávalo, proto to všechny rázem vykolejilo. Všichni byli napjatí, jestli vůbec někdo něco řekne. Foukal větřík, ale lavičkou nijak nehoupal. Jen tak se každý díval dolů na  tu  nádheru. Pod nimi byl jen les a nad nimi už jen mraky, nic jiného. Ticho…

„Já jsem se teď dlouho neozvala, protože jsem sama měla pocit, že si potřebujeme od sebe trošku odpočinout. Abychom si zbytečně nešli na nervy a měli si pořád co říct. A to je pro mě to důležité. Mít si co říct.” Najednou nebylo slyšet ani hlásku. Ani ptačí zpěv, vůbec nic. „Aha, to jsem nečekal ani já, zlatíčko.” řekl jí na to. „To je právě ono! Já jsem si samozřejmě všimla už dávno, že jsme každý naprosto jiný. Ale je až neuvěřitelné, jak si perfektně rozumíme. S každým z vás je legrace. Ale jiná. Ty všude kam přijdeš, tak je tě okamžitě plno. Každého, ale opravdu každého, dokážeš poškádlit tím, že dojdeš pozdě. Zároveň umíš být tichá a naslouchat, když je potřeba. Ty zase překvapíš svou mluvou a štědrostí, kterou máš. Ale nikdo ti to nemá za zlé, protože to jsi prostě ty! O tobě si pro změnu každý myslí, že si bůhvíco s tím tvým: „Čusík zlatíčka.” Jen my doopravdy víme, jak  to je. A  já. A já?” řekla s povzdechem. 

„Ty? Ty drahoušku jednou zaručeně něco dokážeš, protože jsi to ty! Třeba budeš umět srotit víc lidí než nás čtyři.” řekl a všichni se zasmáli. „Děkuji, ale už vedu zase ty moje strašný řečičky. Já vím, nikdo mě neposlouchá. Omlouvám se. Jsem…” řekla jim na konec. Hned na to všichni něco uslyšeli. Byla to slza každého z nich, která spadla ve stejnou chvíli dolů. „Tož hlavně, že jsi upřímná.” řekl a napil se. 

„Víme o sobě všechno. Všechna tajemství.” hluboce se nadechla. „Nesnáším výšky, ale kvůli vám sem chodím ráda. Jen kvůli vám.” A tím všem naprosto vyrazila dech. Toto nikdo z nich nevěděl a hlavně nečekal. Proto jí na to nikdo nic neřekl.

„Víte, že 70 % chudých lidí na světě jsou ženy?” řekla, aby dokázala trošku uvolnit atmosféru. „No jasně! Jen protože hmmm…” odpověděl. 

„No schválně, proč? Nevíš, co?” dala se do řeči i ona a prohrábla si své kudrnaté vlasy. „Jste pobóchané. Víš co? Většina bab bere zelí nebo je v odmašťovně.” 

„No jasně, jasně.” řekla mu s klidem. „Heleďte drahoušci, já vám to vysvětlím. Upřímně si myslím, že je to tak trošku všem šumák.” Všichni se zasmáli. Byl to smích, který byl všem známý, protože byl ten pravý, nenucený. 

Sluníčko už začalo zapadat za mraky a i sám tamaryšek cítil, že už je čas se rozloučit. Bylo chladněji. „Už bychom měli jít, miláčci.” řekl, když už také poznal, že mu jezdí mráz po zádech. „Chtěla jsem vám říct, že vás mám všechny ráda takové, jací jste. I když jste občas vážně nesnesitelní.” usmála se. 

„Čus.” 

„Servus skvadro.” 

„Ahój!” 

„Čusík drahoušci moji.” 

Poté společně objali tamaryšek, jako to dělávali. Všichni cítili vůni každého z nich. Byla tak odlišná, že by ji poznali všude.

Jaktože byl pro ně silný moment, když řekla, že nemá ráda výšky, ale přece tam s nimi je?


32 názorů

Každý jsme jiný :) Zajímavý postup, ale nebyl by pro mě ten pravý..., a tak jsme si oba našli ten, který nám vyhovuje.


Stargazer
24. 03. 2021
Dát tip

Tak já to mám úplně naopak. Vím přesně, co chci říct, ale musím tomu složitě vytvářet kulisy.


Děkuji za návštěvu u této! Ano, ta poslední věta není potřeba. Každý si ji domyslí...

Mé povídky (ještě) nemají moc příběh ani zápletku. Nějak mě k tomu nic nevede... Někomu se to moc nelíbí, ale já tak píšu. Miluji popis! To bude ten hlavní důvod :) Jsem ráda, že mou radost sdílíš se mnou :)


Stargazer
23. 03. 2021
Dát tip

Tu poslední, dovysvětlující větu dej rozhodně pryč. Tu si každý čtenář domyslí. :-)

Čtu už třetí Tvoji povídku a pořád žádný příběh ani zápletka. To myslím jako kompliment, protože na tom se dá hodně stavět. Vytvořit atmosféru, momentku, dialogy jen z jednoho obrazu. 


Však já vím, že si můj čtenář. Za to Ti poděkovat musím :) Čti dál!


Incognit
03. 03. 2021
Dát tip

No to rozhodně vydařené bylo- a není zač děkovat- já děkuiji- ostatně nečetl jsem tvá díla poprvé, Lucko a ani naposled!


Miroslave, děkuji moc za návštěvu, přečtení a tip! Jsem moc ráda, že patřím k těm, které si dočetl :) Je super, že si zkusil něco nového, co neznáš :) Přiznávám, že vyprávění by špatné nebylo, jen se mi k této popsané momentce nehodilo... A tak jsem si dala více práce na charakteristice a dobrému popisu. Což z Tvých slov chápu jako vydařené!


Incognit
03. 03. 2021
Dát tip

Hezké popisy, přesné a sugestivní, dobře tvořená atmosféra, zvládnutá charakterristika postav, popis stavu, jako momentka z polaroidu- což vlastně je také takový kompaktní obrázek úseku času.  Mně, jako následovníkovi Márquézů, Carpentierů a jiných Homérů by se v tom  vyprávění líbilo něco jako příběh (i když přiznávám, že konflikt tam je a ten vytváří juisté napětí, které způsobuje, že to v žádném případě není nudné). Prousta jsem nikdy nedočetl, ale tebe ano, tak alespoň mám zkušenost s jiným tvarem, než jakého jsem schopen sám, takže děkuji a dávám tip.


Richarde, nechám :)

Díky, že ses u mě zastavil!


Prosecký
02. 03. 2021
Dát tip

Ty conversky tam nech.


Lukáši, moc děkuji za Tvé přečtení a tip! Také díky za podrobnou kritiku. Vše co jsi mi napsal, je moc milé. Naprosto mě to pohladilo po duši :) Určitě se podívej i na má další díla. Budu moc ráda! Myslím, že když se Ti zalíbila tato, tak by se Ti mohly líbit i mé další povídky :)

Jen pro upřesnění. Značku Converse, jsem použila jen pro lepší představu bot. Je to přece jen určitý tip a tvar boty. Neboj, nejsem holka, která má všechno značkové. Ba právě naopak :)


zArkadie
01. 03. 2021
Dát tip

Popis jediného obrazu. Přesně vymezený rám.

Není třeba vedět, co je vpravo, vlevo, nahoře, dole. Vůbec mi to ani nezajímalo, nebylo to důležité. Důležitý je přesně vymezený úhel, který předkládáš.

Neuvěřitelně jsem si užil toto minimalistické pojetí, onen skoro bezpříběhový text. Právě ona částečná bezpříběhovost je tak unikátní. Víme jen výsek. Víc nám umožněno není. Úžasný prostor pro fantazii a domýšlení!

Tamaryšek vytváří v celém příběhu eufonický dvoučlenný refrén, který dokonale otevře a uzavře Tvé dílko. 

Jen jedna věc mi tam hapruje... "černé kotníkové Converse". Asi jsem jediný, ale já prostě nemám rád značky v literatuře.

Každopádně nelituji žádné minuty, kterou jsem do tohoto dílka investoval! :) 

 


Mates, já mám naopak zdrobněliny ráda, jak jsi viděl :) Jsem ráda, že se líbilo! Děkuji, že si ke mně zavítal, četl a mé dílo otipoval!


Vlastně i napínavé. Pořád jsem čekal, co bude a... dočetl do konce. Přestože mi osobně se momentálně hodně používané zdrobněliny něčím příčí. Zajímavý zážitek!


Ivi, jsem ráda, že si četla a dala mému dílu tip! Je to přesně, jak říkáš :)


vyrostlé na prosté půdě....tamaryšek i tvé dílo......ráda jsem četla....*/***


Pavle, díky za perfektní přiřovnání! Vystihl si to přesně.

Jsem moc ráda že ses se mnou proletěl a let fantazií otipoval :)


stromeček
28. 02. 2021
Dát tip

Lucie, čeština je krásný a výstižný jazyk. Pamatuji si na jednu studii, ve které se snažili jazkovědci přeložit jednoduchou frázi "skoba trčí ze zdi" do různýh jazyků a nenašli žádný ve kterém by bylo možno vystihnout děj stručněji a výstižněji. Chci tím říci, že se tvá fantazie často rozletí do bezpočtu dějových meandrů a těžko se pak spojuje v souvislý děj. Ale proletěl jsem se rád, tip.


Renato, ty jsi můj člověk! Moc si mě potěšila Tvými slovy. Jsem ráda, že se Ti podařilo si všechny představit. Mým záměrem byla snová atmosféra :) Děkuji moc za přečtení a tip! 

Přesně tak! Tvá odpověď je naprosto správná. 


Jarmilo, díky za návštěvu a tip! I tak, jak říkáš, to může být...


Karle, děkuji za přečtení i tip! Rozumím Tvému pohledu a beru ho na vědomí! Dal si mi super tipy, co dělat dál! Jsem Ti za to moc vděčná.

Tu poslední větu jsem tam dala, protože pro mě je její význam důležitý. Je ale pravda, že si to každý čtenář mohl domyslet sám...  


Já Lucie píšu...
28. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

Savage ano, tamaryšek je keř. Já jsem ho akorát vytvořila jinde, než na zemi. V mé povídce se prostě vznášel :) Ani jsem ho nezavěsila k útesu. Taky na co, když může vyrůst ve vzduchu.

Jojo, fantazie je super věc!


Annnie, moje řeč :) Děkuji za návštěvu a tip! Placááák.


bixley
28. 02. 2021
Dát tip blacksabbath

Mně nevadí, že to nemá děj. Živě ty čtyři vidím na lavičce, jsou rádi spolu a je jedno, o čem si povídají. Má to hezkou snovou atmosférku. 

Přišla, přestože se bojí výšek, protože je s nimi ráda.


Jamardi
28. 02. 2021
Dát tip

Když pominu ten vznášející se tamaryšek, tak si to dovedu i představit. Pokud chtěli všichni chodit do hospody a neměli jinak s kým.


K3
28. 02. 2021
Dát tip

Lucie, na tak krátký text, by jako úvod stačil ten první odstavec pod kurzívou. Ten je, podle mě také nejlíp napsaný. Ale to vysvětlování o lavičce už je zbytečné. Dál už by to mělo být stručnější a údernější. Nechat jenom to nejdůležitější, aby to bylo čtivější. Kor, když v textu není skoro děj. Nabádat čtenáře, aby si domýšlel je zbytečné, protože domýšlet si, musí být pro čtenáře samozřejmé vždycky. Naproti tomu, je dost nepřehledné kdo s kým mluví, tam je důležité zase čtenáři trochu pomoct, aby se v tom neztrácel. S tou poslední větou má Savage pravdu. Takže ten předposlední řádek by bylo vhodné oddělit mezerou a byl by z ní docela hezký závěr. Ale nenech se odradit a piš dál:). Jo a když píšeš třeba takhle ze všedních dnů, a nemá to zrovna nijak výrazný děj, neboj se použít svojí fantazii a něco k tomu domyslet, nad čím by si mohl čtenář lámat hlavu a nutilo ho to o tom přemýšlet nebo něco co by ho zaujalo.


To Já Lucie píšu...: Ty Conversky a zlate kudrny... :) V hlave jsem je videl podobne, jako na tom obrazku, ale tak nejak min rozesmate a jak jsem to cetl, tak mi postupne vypadlo, ze ta lavicka visela ve vzduchu a videl jsem je najednou sedet na kopci jakoby v parku, spis nez viset z utesu (sam nemam rad vysky a takhle si dokazu predstavit spis totalni des... :), ale stejne jako soliter skupinu, kde okolo nebyli jini lide... A ten park...? To nejspis diky tomu tamarysku... I kdyz po pravde si uvedomuju, ze sice vim, ze je to rostlina a uz jsem ji videl, ale vlastne si ani nevybavuji jak vypada... v predstave jsem ho mel jako stihly maly stromek, ale mam pocit, ze je to snad krovina... :/ mmnt... juknul jsem na net a fakt to je ker :) Ta fantazie je nekdy vazne psina... ;) S.F.


Já Lucie píšu...
28. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

Savage Flame, děkuji za Tvé poznatky. Moc si vážím toho, že si nad mou povídkou takto přemýšlel. Neboj, určitě to neberu jako výtku :) Já to beru spíš jako něco, co by si v mém textu viděl radši. Tak snad příště se napiješ příběhového šálku kávy... 

Máš pravdu, příběhy psát umím, ale občas ani na ty nemám náladu... Pointou je to pouto přátelství a to, že tam kde se to odehrává je nereálné místo, ale jinak vše se normálně dít může. Jak píšeš, vše se v akci neodehrává. Pro někoho je to těžko uchopitelné a pochopitelné, proto si vážím toho, kdo bude chápat můj záměr... 

Na chatakteristikách, popisu lidí a nejrůznějších detailech jsem si dala nejvíce záležet. Moc mě to baví! Chtěla jsem, aby vyšlo právě to. Což se mi podařilo, když si mi za to dal tip :) Moc děkuji! 

P.S. Má inspirace. Připomíná Ti trošku něco tento obrázek? Samozřejmě jsem si sama něco přikrášlila :)


annnie
28. 02. 2021
Dát tip

Snít je krásnější než létat... A přátelé jsou nad všechny sny... Forma mi dnes sem tam trochu drhne, ale pěkný. Tip a placák a.


Zajimava popisnost. Tu posledni vetu bych videl spis u toho sdeleni, nebo mozna klidne nenapsanou nevyrcenou... Vetsinou cekam nejaky vyraznejsi dej. Tady neni a trosku mi tam chybi, protoze ten podrobny popis dost navozuje pocit, ze je uvodem k necemu vic. Jde nejspis o to pouto, ktere je treba rozumem tezko uchopitelne a mozna prave ta nalehavost cekani na neco vic... Ono ale ani v zivote neni vzdy vse vyvazeno akci. Mozna jsem se prave v tom popisu trochu ztratil, ale chybi mi tam trochu nejaky pribeh i kdyz treba v naznaku. Mozna je to tim pribehem bez nejakeho znatelneho cleneni, nevim...Ty vypichnute detaily a charakteristiky se mi libi hodne. Za ne predevsim davam tip. Vim, ze umis zajimave vypravet i pribehy a podle me by tady na nejaky prostor byl. Neber to, prosim, jako vytku. Proste jen mam rad pribehy, jak je umis vypravet... ;) S.F.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru