Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večer v Orpierre

01. 03. 2021
9
9
369
Autor
kalip

Městečko kamenné sevřela horská dlaň
i ty se věkům klaň,

té době vzdálené


Procházíš ulicí, v bocích je štíhlá,
v okně se mihla

stařenka s konvicí


Tajemství ukrývá zašlá modř okenic,
ty nevíš zhola nic

a dne již ubývá


Za městem ovečky už v letní nahotě,
než půjdou na kutě,

pasou se u říčky


Přemýšlíš o štěstí, o kráse, moudrosti,
pryč jsou tvé starosti,

jdeš zpátky k náměstí


Tam věkem bohatí petanque si přinesou
a hrají s noblesou

koule jen rachotí


Nárožní hospodu roztančí kapela
a z věže kostela

odbíjí pohodu.


9 názorů

zeleda
03. 05. 2021
Dát tip

Katko, z komentářů některých tzv. redaktorů si nic nedělej. Myslím, že tuto báseň znám už z jiného pramene. Když se podíváš, co vše se dostává do výběrů a zlatých výběrů, tak nad tím zůstává rozum stát. Mně se ta báseň líbí svou atmosférou. 


kalip
04. 03. 2021
Dát tip

:-) Ufff!


Ahoj kalipe(ko), za rozmlženou atmosféru si můžu sám pozdní noční hodinou, únavou a Svatovavřineckým - pozdní sběr z Velkých Pavlovic. Nyní už ji vnímám nefiltrovaně.


kalip
04. 03. 2021
Dát tip

Hezký den,děkuji všem za komentáře i kritiky. Radovane, mrzí mě, že atmosféra města je pro Tebe zamlžena. Já jsem to viděla takhle, když jsem navečer procházela uzounkými uličkami mezi kamennými domy s dřevěnými okenicemi, nic jsem nepřibarvila, nebylo to potřeba. Ostatní mou náladu i postřehy rozluštili, tak snad se zvedl opar i pro Tebe. :-)


annnie
01. 03. 2021
Dát tip

No to je krásný. Přeneslo mě to do atmosféry Pagnolových vzpomínek... Krásný. Neotřelý, třeba zrovna ta v bocích štíhlá ulice... a spoustu dalšího. Moc krásný. Tip a.


Silene ano, mohla by souviset. Problém bude najspíš u mě. Zřejmě potřebuji míň dumání, pátrání, odhalování.


Silene
01. 03. 2021
Dát tip kalip, ALFONS

Radovane, čtvrtý verš nese význam "procházíš úzkou ulicí", 

o mihnuvší se stařence potom okolní text napovídá, že inkriminovaná konvice by mohla logicky souviset s podvečerní zálivkou květin anebo podáváním večeře.  Inu, tajemství.


Jamardi
01. 03. 2021
Dát tip

Mně se to moc líbí! Slova i rytmus. Všechno, co jsi použila, patří podle mě k pohodě. Žena s konvicí mě neruší, protože pro mě je konvice symbolem klidu a pohody. Rýmy mě neruší, protože mám ve zvyky zpívat si v duchu lidové písně - to pro mě také patří k pohodě. Popis atmosféry toho místa se mně líbí.


Ahoj,

přijde mi, že báseń netvoří kompakt. První sloka začíná popisem asi starodávného městečka v horách. Druhá je o komsi štíhlých boků, neví se kdo. Zřejmě viděna na ulici. Však náhle se objevuje stařenka s konvicí (proč zrovna s konvicí?) ale za oknem. Celé mi to přijde jako opěvující dílo starýc prožitků v nějakém francouzském městečku. V tom případě by to chtělo jej víc prokreslit a obdařit atmosférou. ta místy vykukuje, místy se v nejasnosti ztrácí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru