Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přepážky dneška

02. 03. 2021
0
4
231
Autor
Štefan

Přepážky dneška

Nechtěl jsem ten kalich
nic z toho by se nestalo
ve strachu ze zítřků
a výčitkách z minulosti
je skryt neutěšený dnešek
v náručí chovám propast
ostatní strmé stráně
(je to mohutný rozdíl)


4 názory

No. A mně se ta druhá půlka líbí víc. Kalich, strachy ze zítřka, já tyhle věci moc neocením, už jsem je viděla tisíckrát a čím víc poezii čtu, tím snadněji mě znudí, bohužel. "V náručí chovám propast, ostatní strmé stráně" je boží. Že je to rozdíl jsem už teda zdůraznit nepotřebovala, ale ostatní zjevně jo. :)


První verš mě naladil a svým způsobem zaháčkoval k dalšímu čtení - kalich hořkosti, symbol potíží, útrap ... Ježíš se modlí v Getsemanské zahradě, když ví, co jej čeká o odejmutí tohoto kalichu ... pak ale se čtenář nedozví o co šlo.

Ta pasáž níže o propojenosti minulosti s dneškom, vlastně o tom, jak nás negativa minulosti dohánějí a dovedou rozhodit současnost ... dost dobrý.

Za mě bych očekával ještě nějaký konkrétnější nástin, než jsou strmé stráně. Už proto, že to končí - mohutným rozdílem. Tedy srovnáním, ale nevím čeho s čím.


Incognit
03. 03. 2021
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Štefane, musím se přiznat, že ač se snažím, nerozumím zejména prvním dvěma a posledním dvěma veršům - teda nerozumím jim ve vztahu k prostředním čtyřem, které myslím tvoří (mimochodem hezké a nosné) jádro básně. Ale může to být mou obstarožní zadubeností.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru