Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Město na podpal,... teda cože?

03. 03. 2021
5
19
619
Autor
Aru

Události, místní atrakce, a sousedé uvedeni v textu jsou z alternativní reality, totožnost s tou naší je čiště náhodná.

Text by neměli číst ekologičtí aktivisté, ochránci zvířat, abstinenti, puritáni, vegetariáni, lidé bez smyslu pro humor a těhotné ženy. Příběh níže jim může způsobit vážné zdravotní komplikace, od infarktu, až po předčasný porod.

Psal se rok 3030, svět napadla zákeřná nemoc pocházející z mrkve. Po požití začal pozitivní jedinec sublimovat a po dokončení procesu odletěl do mraků. V té době bylo lidstvo plně uvědomělé a šetrné k planetě Uran na které žilo. Lidstvo bylo vegetariánské a elektřinu si vyráběli pomocí šlapacích kol, až na jedno město.

Nad horou jménem Jakubův vrchol vycházelo slunce a mírně osvětlovalo nedaleké město Corona. Podle pověsti, Jakub Zakladatel než položil základy města slezl jako první nepojmenovanou horu na které se jako první udělal. Od té doby všichni mladí muži kráčejí ve stopách Jakubových, aby zkropili horu svým mlékem. Město Corona se v roce 3030 osamostatnilo, bylo odtrženo od Californie, která si její odtržení odhlasovala. Califorňané už nechtěli mít nic společného s tím ďáblovým městem, které se shodou okolností jmenovalo stejně jako zákeřná mrkvová nemoc a to přece nemohla být žádná náhoda, když dokonce odmítli přejmenovat svoje město na Estúpido. Corona bylo zvláštní město, měli tam naprosto nemoderní jadernou elektrárnu, místo Tleskačových šlapacích kol a jejich oblíbené mexické pivo Corona jim přiváželi Mexičané v ozbrojených konvojích, aby ho ochránili před zuřivými abstinenty po cestě.

José žil s manželkou Esmeraldou poblíž města Corona na svém rodném ranči, kde choval statné býky na zápasy v koridě. Aréna byla v samém srdci Corony a vedle pití piva stejnojmenného názvu to byla nejoblíbenější kratochvíle místních Coroňanů. Chudák Esmeralda byla slepá a nosila furt zelený hadry. I přes tento hendikep porodila Josému zdravou holčičku, kterou v opileckém rauši manžel pojmenoval Corona. malá Corona v 15ti letech propadla sexu a stala se kněžkou lásky. Domů se vracela s pytlem plným peněz, který její matka občas někam zašantročila. José neustále chlastal a tak se o býky musela postarat Esmeralda sama. Po čase si začali všímat Coroňané, že na býčí zápasy už nechodí býci, ale mínotauři. Sám starosta Jacque se vydal na ranč, aby domluvil Esmeraldě, že je úplně blbá. Esmeralda ale oponovala, že ti býci jsou tak bílý, že jim prostě nemohla odolat. Starosta jenom sprásknul ruce, protože nevěděl co na říct a raději se šel uvolnit do nejbližšího Afroditina chrámu, kde se obšťastnil malou Coronou.

Califorňané toho ale měli tak akorát dost, Coroňané jim neustále kazili jejich pověst ekologických abstinujících vegetariánů a tak povolali toho nejsilnějšího Califorňana jakého měli, samotného Úrana. Jenže tomu se v městě Corona s pivem Corona a s malou Coronou nesmírně zalíbilo a zřídil si tam trvalé bydliště a zároveň se stal i ochráncem tohoto ráje na zemi.


19 názorů

StvN
16. 03. 2021
Dát tip

Já toužím spíš po slušnosti. 


Aru
16. 03. 2021
Dát tip

xenofobie = strach, nebo nedůvěra z cizího/odlišného, proto nechápu proč jsi to sem napsal.

celý je to nadsázka, nikomu nic nezakazuju, ani nepřikazuju, a úzkoprse korektní optikou dnešní doby fakt nehodlám psát, zvlášt když se jedná o vtip. prolog, stejně jako celý text je nadsázka, dá se polemizovat o tom, jestli ti to přijde vtipný, nebo ne, nebo jestli to má obsah, nebo je to jen popis - s tím ostatně souhlasím, ale rozhodně nebudu debatovat o vhodnosti, ponechání/odstranění prologu.

jestli ti to přijde, že to porušuje pravidla tohoto serveru, tak kontaktuj majitele, já to rozhodně neodstraním.

toužíš li po uniformitě a konformitě, tak mě stačí nečíst ;)


StvN
14. 03. 2021
Dát tip

Xenofobie je v širším významu. Každopádně v prologu jasně označuješ určité skupiny lidi, například těhotné ženy, přičemž činíš závěr, který nijak nesouvisí ani s tím, jestli je někdo žena a už vůbec ne s těhotenstvím. Vím, že jsi to asi myslel s nadsázkou a sám bych to tak dřív asi napsal, ale jak říkám, ta doba je pryč. A je to dobře a měl bys to vědět a měl bys to zohlednit. Nemůžeš prostě jen tak hodit těhotné ženy, ale ani ty ostatní skupiny, aby bylo jasno, do jednoho pytle a rozhodnout, jestli něco můžou nebo nemůžou. S literaturou to navíc nemá nic společného. Z podstaty je to přece umění pro všechny. Sorry, že moralizuju. 

K obsahu já chapu, co jdi jakože udělal. Když říkám, že to je o ničem, poukazuji na nedostatek nějakého děje. Popis fajn, ale chtělo by to říct, že ten a ten děla to a to, protože se rozhodl tak a tak. Myslím, že by to pomohlo čtenáře vytáhnout o něco víc. 


Aru
14. 03. 2021
Dát tip

no je to spíš hříčka pro pobavení. prolog rozhodně není xenofobní, k čemu má podle tebe prolog nedůvěru, nebo strach k cizímu? nějak nechápu. už v prologu si dělám srandu z toho kdo by to neměl číst a samozřejmě to není myšleno tak úplně vážně.

v textu samotném jsem vzal skutečné město Corona z Californie (jako i jméno starosty), pivo Corona, nebo sériálové postavy z jednoho seriálu u nás vysílaného v 90. letech a dal jsem je do humorného nádechu v kontrastu dnešního pojmu Corony, pokud vím, tak tahle kombinace tady na Písmáku nelítá každý den, takže pokud to někoho pobavilo, tak to tak úplně o ničem nebylo, tím netvrdím, že je to na nějakou literarní cenu, nebo že celý text není uspěchaný, jak už jsem naznačil ve starším komentáři


StvN
13. 03. 2021
Dát tip

Je to tak trochu o ničem. A ten prolog je zbytečně xenofobní. To už by dnes mělo být součástí základního vzdělání. 


Aru
07. 03. 2021
Dát tip

to zcela určitě, jen tam nesmí nakráčet člověk :D

díky ;)


bixley
07. 03. 2021
Dát tip

Snad ten ráj na zemi někdy a někde bude...


Aru
05. 03. 2021
Dát tip

jo jo, ono je to vůbec uspěchaný a ten konec je takový useknutý, neměl jsem na to trpělivost, ani s přímou řečí se mi nechtělo mazat


annnie
05. 03. 2021
Dát tip Aru

Vtipný, má to švih - ale pak tak nějak moc rychle šmik. Nicméně mě to dozajista pobavilo na tip a.


Aru
04. 03. 2021
Dát tip

ale zasloužíš, čínští sněhuláci jsou super,

jo, taky jsem to pivko u nás našel a přijde mi nesmírně vtipný zapíjet coronovou dobu pivem Corona, měli by si na to udělat nějakou reklamu, asi by ji zakázali ve 3/4 států, ale to je jedno :D


Aru
04. 03. 2021
Dát tip

jo jo, vím, ale mohlo to být o dost šílenější :D

každopádně v šílený době je na výběr, buď psát takovým katastrofickohysterickým stylem, nebo tohle :)


Kočkodan
03. 03. 2021
Dát tip

 

Díky za pochvalu. Tu si ale určitě nezasloužím za špatnou volbu písmene. Ti bílí kulatí pacholci jsou sice neživí, ale vyžadují to mít měkké. U pánů je to přesně naopak. Tedy dodatečně koriguji: ...to nejspíš roznesli čínští sněhuláci.

 

Jo a pivo Corona si tady občas koupíme v supermarketu.


Aru
03. 03. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

to je dobrý, čínští sněhuláci tam chybí :D


Aru
03. 03. 2021
Dát tip blacksabbath

ivi, ty mě nikdy nezklameš, taky jsi koukala na Esmeraldu? v 11 letech mi to nepřišlo jako taková srajda, viděl jsem všechny díly :D 

rok 3030 je jen analogie k 2020,

Uran je omyl, měla tam být zrušená planeta Pluto, ale už jsem myslel na Úranose a slilo se mi to dohromady,

díkes ;)


Aru
03. 03. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

napadlo mě to tak, že jsem si našel skutečné město Corona v Californii :D

stejné je to i s mexickým pivem Corona, jako i s dívčím jménem Corona, které je ve španělsky mluvicích zemích užívané. čistě můj nápad je jen mrkvová nemoc :D

díky ti


Kočkodan
03. 03. 2021
Dát tip

 

„svět napadla zákeřná nemoc pocházející z mrkve” – to nejspíš roznesly čínští sněhuláci...

 

Název by se možná líbil Neronovi. (chlapče promiň, já vím, ty jsi ten ohníček nerozdělal)


vzal jsi to z roku 1997 a pak hóóódně dopředu...Esmeralda v roce 3030 je určitě již x-tí generace.......v městě Corona s pivem Corona, s malou Coronou a nemocí z mrkve.......dostal jsi mě....:-)))))..........*/*****


Máš pravdu, na vlastní nebezpečí to teda je :) 

Dostalo mě město Corona a nemoc pocházející z mrkve. To se Ti vážně povedlo :D Ani nechci vědět, jak Tě to vůbec mohlo napadnout... K další pointě Ti nic psát raději nebudu. Protože k malé Coroně a další situacím, které si zde popisoval, nemám co dodat... Prostě je to tak, jak si to napsal. Raději zůstanu i perfektnosti nemoci z mrkve :) A za ni Ti dávám tip!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru