Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÍRA PRO VĚŘENÍ

06. 03. 2021
1
6
209
Autor
Bulaji

Věříte si? 

Odpověď nebude jednoznačná. Před personálním manažerem, když se hlásíte na pracovní místo, o které stojíte, jistě neřeknete, že ne. A když se zeptáte sebe, kde na odpověď nikdo nečeká, zapracuje sebevědomí. Potlačené nebo přehnané. 

Víra v sebe 

Dodává energii k činům. Nebo také ke slovům. Podle těch vnímáme politiky, zatímco podle činů hodnotíme autority, poctivé pracanty, tvůrce hodnot.  

Slovo víra

Alespoň jak ji definuje Wikipedie, kde se nabízejí dva významy: 1.) epidemiologický,  2.) psychologický a náboženský. V prvním případě, že to a to je pravdivé, a ve druhém se spoléháme na vlastní úsudek. Zde už se nacházíme na tenkém ledě. Tam nás mohou oklamat vlastní smysly. 

Naši předkové 

Dozvídali se pravdy a lži od úst k ústům, pokud neuměli číst, a šířili události byť jen omezeně na malém prostoru. A dnes? Digitální technika zpřístupnila pravdy i lži v nevídaném rozsahu, lákavě zabalené, tryskovou rychlostí doručované. Každý si může dovolit pravdy nebo lži šířit bez ohledu na dopady, zanášet sociální sítě. A totéž naopak. Jak sdělované a na stůl k nám dodané chceme vnímat, popřípadě dál přenášet. To je pouze na nás. Tedy na naši víře. Na víře z poznání a z přesvědčení.

Cenzura proti svobodě slova

O regulaci sdílených a vyměňovaných informací se mluví už hodně dlouho. Zápas mezi cenzurou a svobodou slova na sociálních sítích přiklání se k cenzorům. Jaké to je, když vám zablokují možnost veřejně se vyjádřit poznal i na Twitteru bývalý prezident Trump. 

Přestože svět je zasíťovaný a přes nuly a jedničky propojený, není sjednocený. Stále se dělí na soupeřící bloky. Vládami řízené a cílené informační toky k udržování napětí. K získávání  výhod dobře poslouží. Útočit na smysli připojených s cílem vyděsit, zejména se daří v coronavirové pandemii. 

Na ochranu lidské ůstojnosti 

Nad námi se rozprostírají sítě zla. Utkány z vláken hrubého napadání, urážek a extrémních názorů, falešných událostí a sofistikovaně sestavených dezinformací! Záleží na naší víře utvářené schopnostmi a znalostmi komu a čemu v tomto informačním přetlaku věřit, co ze lží a nesmyslů odmítnout, co z pravd a událostí přijmout. Zkrátka neoslepnout. Nepadnout za oběť iniciátorů manipulovat a ovlivňovat naše názory a přístupy k životu, dokonce už i roboticky vygenerovanými „pravdami“. 

Věříte si? 


6 názorů

Bříza
11. 03. 2021
Dát tip

Lidské vědomí je dáno lidským ústrojenstvím. Obraz reality (respektive holistický informační model světa, který si budujeme v dlouhodobé paměti) je totálně odlišný od modelu např. delfíního (přestože se delfíní mozek lidskému svojí komplexitou minimálně vyrovná, pokud jej nepředčí . . .).. Patrně více než z 80% jde o nevědomou a emocionální "neuronální práci". Přesto se z neznámých důvodů lidé považují za racionálně myslící bytosti. Zřejmě to lichotí jejich egu. Před informařním BIAS není úniku - a kdo má pocit, že on manipulaci odolává právě naletěl na psychologický trik. Bez tohoto "oprávněnéh pocitu" by totiž veškerá informační manipulace, které jsme v digitalizované společnosti zděšenými svědky byla zhola nemožná. 


Andělka1
06. 03. 2021
Dát tip

Působí se ve všem, viz reklamy, "píáry" a ve všech médiích i z devadesáti procent -  na emoce - a emoce máme každý své.


Incognit
06. 03. 2021
Dát tip

JInak, asi tam má být "Epistemiologický" místo "epidemiologický" (Epistemiologie je disciplína, která zkoumá lidské poznání a jeho proces)-.


Incognit
06. 03. 2021
Dát tip

Já bohužel na takovou otázku možná nikdy nemusel odpovídat,protože personálního manažera jsem potkal jen asi tři krát (V každé práci jsem byl přes deset let) a ten mne v obou případech chtěl, tak začínal pohovor slovy: Prosím, věřte nám!

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru