Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Wolfgang Amadeus Szczur

07. 03. 2021
12
10
343
Autor
Puškyn

 

Wolfgang Amadeus Szczur (čti Ščur) byl feťák a drogový dealer. Narodil se Jolandě Anežce Szczur na přelomu milénia ve Slezských Beskydech. Jolana byla velice muzikální a přála si, aby z jejího synka vyrostl minimálně Mozart, proto mu dala ony dvě křestní jména. V tomhle směru ji ovšem synátor poněkud zklamal, protože jediné, co dokázal ve svých dvaceti letech vzít obstojně do ruky, byla šlukovka. Jeho bratr Johan Sebastian Szczur mezitím už dva roky seděl na Borech za loupežné přepadení, kde si odpykával trest společně se svým otcem Josefem Kajetánam a strejdou Karlem Hynkem. Jistě jste pochopili, že babička Mária Evelína Szczur, v mládí milovala literaturu.

Wolfgang Amadeus Szczur už od dětství toužil být buď drogový dealer, nebo kosmonaut, podle toho, co mu půjde líp. Nakonec se rozhodl pro kariéru drogového dealera, protože ti si přeci jen vydělávají o dost větší peníze, než nějací pitomí kosmonauti a navíc jsou lidstvu i prospěšnější. Je to z toho důvodu, že spousta lidí občas potřebuje nějakého drogového dealera, ale ještě nikdy jsem neslyšel, že by někdo sháněl kosmonauta. Začínající podnikatel Szczur prodával především marihuanu, kterou pěstoval u babičky ve skleníku (namluvil jí, že je to vzácná nigerijská kapradina) a i přesto, že většinu zboží stihl sám zkonzumovat, dařilo se mu velice dobře, jelikož Gorolové mají rozličné kapradiny rádi.

Nicméně jeho babička Mária Evelína Szczur moc dobře věděla, co její vnouček pěstuje ve skleníku a pravidelně mu nějakou tu rostlinu vykouřila. Občas se pro dávku zastavila i jeho maminka Jolanda Anežka a společně se zkouřené smály Wolfgangově naivitě. Na oplátku za jeho upřímnost mu pak vždy obě vysvětlily, že do skleníku teče a jedna kapradina chytla z vlhkosti vzácnou senegalskou plíseň a musely ji spálit. Wolfgang Amadeus samozřejmě věděl, že babička s maminkou spálenou nigerijskou kapradinu prohánějí přes své plíce, ale nijak to neřešil a jejich rodinné pouto bylo pevné.

Jednoho dne ovšem došlo k tomu, že když se po dvoutýdenním výletu ze Stodolní ulici v Ostravě (původně se mělo jednat o jeden víkend), vrátil Wolfgang Amadeus do rodného domu, zjistil, že skleník je prázdný. Maminka s babičkou přísahaly, že senegalská plíseň řádila jako o život, ale protože byly obě úplně zkouřené a všude kolem se povalovaly hromady skleněnek, moc jim to nevěřil. V záchvatu spravedlivého šílenství zavolal na Policii, že jim někdo vyplenil rodinný skleník a on nemá co prodávat (tato slova byla zaznamenána automatem se záznamem). Po krátkém rutinním vyšetřování dostal dva roky natvrdo za hromadné pěstování drog a maminka s babičkou rok podmíněně za přechovávání a spoluúčast. Tahle naprášit vlastní rodinu by se vám možná mohlo zdát hrozné, ale rodina to vzala sportovně, jelikož již při pouhém pohledu do česko – polského slovníku snadno zjistíte, že Szczur znamená v překladu Krysa.

"Máme to holt v rodině," okomentoval to Wolfgangův vlastní bratr Johan, když se potkali na Borech. "Taky jsem práskl forta se strejdou a nakonec se nemáme tak špatně. Žrádlo třikrát denně, vycházky na dvoře, prostě v těch západních Čechách se vždycky žilo líp!" 


10 názorů

StvN
12. 03. 2021
Dát tip

Skleněnka je dutá na jednom konci rozšířená tyčka, kam umístíš to, co chceš kouřit. Většinou se tím způsobem kouří čistá tráva. Nemusíš nic balit. 


lastgasp
08. 03. 2021
Dát tip

Aktuální soudnička dobře nakouřená.


annnie
08. 03. 2021
Dát tip

Já taky chtěla bejt kosmonautkou, ale nakonec jsem též zvolila jinou profesi. A po přečtení úvahy Wolfganga Amadea se s tím konečně smiřuju. Tak dík! Tip, a přidávám se k Incognitovi, a ještě to rozšiřuju: Puškyna do čítanek! Pá a.


Bystroočko
07. 03. 2021
Dát tip

Smiech cez slzy. Smutno-veselé.


Incognit
07. 03. 2021
Dát tip annnie

Hezká miniatura. Poučná, kultivovaná, reflektující regionální specifika, vyzývající k lásce k hudbě a literatuře. Měla by se zařadit do čítanek. Dávám tip.


Hamar
07. 03. 2021
Dát tip

Kdybychom zůstali u Mozarta a jeho oper, přirovnal bych skleněnku k takové "Kouzelné flétně". :-)


stromeček
07. 03. 2021
Dát tip Prosecký

Ach ty zkouřené Slezko, zase dobrý, tip.


Miniaturka perfetkní! Naprosto skvěle jsem se zasmála :) Ráda jsem četla a byla na chvíli součásti vlhkého skleníku :) TIP!


Prosecký
07. 03. 2021
Dát tip

Skleněnka je skleněná kulička? 

Nebojíš se, že tě zažaluje Agentura pro rozvoj Třinecka pro poškozování dobrého jména regionu?


vynikající!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru