Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Leopold Kolbaba

08. 03. 2021
10
11
364
Autor
Puškyn

 

Šachový velmistr Leopold Kolbaba byl zasmušilý. Včera prohrál důležitou partii na turnaji Gorolskie šachmaty s nadějnou šestnáctiletou šachistkou Agnieškou Korek. Agnieška Korek nebyla žádná přebornice, šachy hrála jen pro radost, ale Leopold se v průběhu partie nedokázal soustředit. Neustále musel pozorovat její rovnátka, protože nebyla úplně symetrická, což ho přivedlo do stavu duševní nezpůsobilosti. Nezaujatý pozorovatel by jistě v tuto chvíli utrousil několik posměšných poznámek na adresu šachistů, jako například: Copak ho vůbec nezaujaly její rašící mladá prsa pod tričkem? Nebo snad neměl výhled na krásné nožky pod stolem? A bohužel by měl pravdu, výhled pod stůl byl dobrý, ale nevyužitý a prsou si taktéž nevšiml. Leopold Kolbaba totiž byl, jako většina šachových velmistrů, podivín.

Mnoho šachistů žije samo a proto je okolí často podezřívá z rozličných úchylek. Nemají pravdu. Jen málokterý šachista je úchylný pedofilní deviant, nebo zuřivý sodomita, spíše mají rádi své figurky. Navíc neustále mluví sami se sebou, což přináší spoustu nedorozumění, jak při četbě následujících řádků brzy zjistíte. To jen dokazuje, jak jsou šachy nebezpečné a že si nijak nezadají s brutálním prostředím MMA, které si zcela mylně osobuje právo na tuto pozici.

Kupříkladu na rodinné svatbě způsobil Leopold nechtě hromadou krvavou rvačku, když nedlouho po tradičním únosu nevěsty nepřítomně nahlas prohlásil: „Pohlídat si dámu, to je základ! Jinak si koleduješ o průnik!“ Utrousil to, když si v hlavě přehrával jednu ze svých posledních partií. Manžel nevěsty (Leopold se v tu chvíli díval přímo na něj) to samozřejmě pochopil jako snahu svého nejlepšího kamaráda o jeho ženu a vyrazil ho hledat se svědkem. Celý incident s napadením nožem nakonec musel řešit soud.

K dalšímu incidentu došlo nedlouho potom. Když si Leopold objednával v místním statku peletky do kamen, přichomejtl se zrovna do davu lidí, sledujících ošetřování valacha Vasji, který zkolaboval ve své stáji, načež byl přivolán veterinář.

„Toho koně je potřeba obětovat!“ prohlásil Leopold v davu přihlížejících při vzpomínce na včerejší soutěž družstev v klubu. Vedle stojící veterinář na něj překvapeně pohlédl. Leopold vypadal důstojně, byl v obleku a zdálo se, že ví, o čem hovoří.

„Myslíte?“ zeptal se ho nejistě.

„Naprosto nepochybně!“ odvětil s fanatickým zanícením Leopold. „Je otrávený a na svém místě dlouho nevydrží!“ dodal s typickým šachovým žargonem.

To veterináře přesvědčilo a zašel si do dodávky pro injekci. Chudák grošák zanedlouho dodýchal a to ani nevěděl, že ho zahubily šachy. Ovšem záliba v hlasitém mluvení se zanedlouho vymstila i samotnému Leopoldovi.

„Naval peněženku, dědku!“ houkl na něj místní pobuda a příležitostný lupič Zoltán Žigora, když se Leopold podle svého zvyku večer šoural nočním Jablunkovem a nepřítomně si mumlal. Leopold ho pochopitelně nevnímal a mluvil si stále sám pro sebe, bohužel pro něj jako vždy nahlas: „Dej si pozor na pinčlíka, kamaráde!“ vykřikl v okamžiku pochopení možné šachové kombinace. „Taky bys o něj mohl přijít!“

Tyto slova Zoltána rozzuřily, protože usoudil, že byly určeny jemu. Byl totiž nejen uznávaný místní kriminálník, který nebyl zvyklý na to, že by ho někdo nebral vážně, ale současně byl i členem masochistické komunity, vyhlášené nechutnými sexuálními praktikami, spojenými s bondáží a řezáním.

„Já ti dám pinčlíka, ty úchylný dědku!“ zařval a přetáhl ho přes hlavu teleskopickým obuškem. Nicméně, světe div se, po návratu z nemocnice, po vyléčeném otřesu mozku, se velmistr Leopold v šachu zázračně zlepšil a v současnosti vede moravskoslezskou ligu. To jen dokazuje, že šachy zřejmě nebudou mít s inteligencí přímou souvislost.

Tímto příběhem bych chtěl veřejnosti deklarovat, že šachy jsou skutečně nebezpečný sport. Kriminálník Zoltán totiž vyvázl zcela bez následků, na rozdíl od velmistra Leopolda. Místo ublížení na zdraví došel soud k závěru, že členové hnutí LGBT mají právo bránit svou hrdost a překvalifikoval celý incident na výtržnictví ze strany Leopolda a uložil mu trest veřejně prospěšných prací.


11 názorů

StvN
12. 03. 2021
Dát tip

Stromeček, hele o nic méně podivné než jakékoliv jiné řeči, které lze na takových akcích slyšet :) 

Text má výhodu v tom, že je místy humorný, škoda že se pohybuje v té spíše vulgární rovině. 


stromeček
08. 03. 2021
Dát tip

Připomnělo mi to jednu dávnou vzpomínku  na kamaráda,geniálního matematita (v současné době bohatne v USA),který se tak choval zcela běžně, když třeba při krájení dortu na oslavě s vážnou tváří pronesl,"ale to fakt v binárním kódu nemůže nikdy fungovat", nebo při společném kouření na balkóně,"tak tohle je fakt aritmeticky úplně blbě". Tip.


Hamar
08. 03. 2021
Dát tip

Výborné! :-)


lastgasp
08. 03. 2021
Dát tip

To je zcela zapadající do mých not. Perfektní, slibující rozvíjení děje a širší pojetí obsahu, zde velmi skromného, ale o to více zábavného. Spojení myšlenkové úrovně inteligence s lidovou důvěryhodností a zvyklostmi je originální a zasluhuje více než tip.


s radostí ti ji věnuji...:o) však mě tvé mystifikační povídky taky dost baví...


Puškyn
08. 03. 2021
Dát tip

Aleši, to by klidně mohlo doplnit tvou sbírku slovních hříček (které si velmi rád čtu) :)))


Bystroočko
08. 03. 2021
Dát tip

Svoj svet majú aj  íteťáci a matfysáci. Že by si podali ruky? Len či by k sebe trafili. :-))


aleš-novák
08. 03. 2021
Dát tip blacksabbath

šachisti si často stěžují, že jim straší ve věži...


Alegna
08. 03. 2021
Dát tip

toho valacha je mi líto*


Leopold z toho vyvázl docela dobře. Mohlo to podle mě dopadnout i hůř. Chvilka práce mu neuškodí, alespoň si odpočine od šach. Nevěděla jsem, že šachy můžou být tak nebezpečné. Myslím, že to bylo ale hlavně Leopoldova zásluha, za kterou si mohl sám. 

Puškyne, kam ty na to chodíš :)


Prosecký
08. 03. 2021
Dát tip

Jaké práce musel Leopold vykonávat? To bude  v druhém díle? Měl nějaké oblíbené zahájení?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru