Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sladký princ

09. 03. 2021
11
16
517
Autor
Movsar

Sladký princ

Spinkaj môj slaďučký princ, šeptala líbace maminka děťátku do peřinky. A děťátko sálo z cecíku horehronské mĺčko a sílilo v šohaje.

Ve třičtvrtě na dospělost princ vydal se odbočkou do dobrodružství. Pořídil si partu, rychlé auto, pištol a perské tygre.

Mikulášok, čo si urobil také zlé? ptala se maminka, když krajský státní zástupce konečně po dlouhých letech dopsal poslední větu biografie sladkého prince.

Nič, mama, vôbec nič. Som nevinný, dušoval se Mikuláš. Svědkovi Milanovi R. prý ale říkával volačo dačo iné: Milan, neni týždeň, kebyže som dakoho nezastrelil.

Nakonec se přiznal k 16 vraždám, pečlivě odpočtených od zbylých 50, visících na příliš slabých důkazních nitkách.

Za několik let, dá-li soudce, bude Mikuláš moct být propuštěn. A pojede pak domů k mamince, která před něj postaví tanier plný horkej bryndzy a poví: A už nerob také veci! A on se na ni podívá jako tenkrát, když hleděl z peřinky a ona vezme jeho hlavu do dlaní a slzace vydechne: Môj slaďučký princ...

 

Dědeček a děvčátko

Když se pozdě k večeru Čcheng probudil, otočil se na bok, zavolal vnučku Žu-ming a pověděl jí: Běž a přines hadřík. Žu-ming odcupitala do vedlejší místnosti a přinesla dědečkovi hadřík. Teď vezmi mou dýmku a vyčisti ji, pravil Čcheng. Malá Žu-ming vzala ze stolku dýmku a začla ji čistit. Dobře to děláš, mumlal Čcheng. Když byla s dílem hotova, podala dědečkovi čistou dýmku, ten ji nacpal opiem a plamenem svíčky je nahříval. Když dýmku dokouřil, ještě se zúženýma očima skrze dým zadíval na svou Žu-ming a usnul. Dobrou noc, dědečku, popřálo děvčátko a odcupitalo z pokoje.

 

Třičtvrti na bláznivinu

Je neděle a jsou tři čvrti na bláznivinu. Pan Alois přichází k paní Křupce, za uchem akuadidžo, v aktovce laskonky a medovinu.

Paní Křupka, vlasy černé, oči jak len, stojí zapřená ve futrech, tělo v krajkách, ach, bohů neklidný sen...

Panu Aloisovi z úst padají májové květy. Sypou se jí k nohám, ona oplátkou nabízí dotemna yvsanloran rety.

A pak se otočí, přitom prohne široká ramena boků. Zanedlouho jimi dosedne na milence a bude vážit spravedlnost; a on už se tetelí nad trestem - kolikpak asi vyměří mu roků?

Však ctihodná paní Křupka milencům neměří na roky, ale na hodiny. Už stojí proti sobě nazí, už jdou po zdi vilné stíny...

 

 


16 názorů

Movsar
10. 03. 2021
Dát tip

Téměř výhradně. Existoval stranka www.cernak.sk, kde to dobře mapovali tuhle jejich historii, krátkou obvykle. V průměru se dožívali cca 30 let.


Zbora
10. 03. 2021
Dát tip

Takže oni se v podstatě likvidovali sami mezi sebou?


Movsar
10. 03. 2021
Dát tip

Tutiho chtel zastrelit na nejakem srazu kapu, ale nakonec Tutiho odpalili v aute. A tusim ze na jeho pokyn. 


Zbora
10. 03. 2021
Dát tip

To je ten, co zastřelil Tutiho? 


Dagmaram
09. 03. 2021
Dát tip

Pěkné, tvoje :-)


Safián
09. 03. 2021
Dát tip Movsar

Je zajímavé, jak se, aniž se změnilo jediné slovo, pouhou konkretizací osob v komentu, změnil smysl první části. Z obrazu doby, na které máme svou účast, je najednou roztomilá , v podstatě novinářská, zbojnická historka, kterou můžeme nazírat zvenčí. To Mácha, v jehož době bylo zbojnictví takřka lidovou zábavou, podobnému svodu nepodlehl. Ale, jak mi vyplývá z komentů, dnešní čtenář takovou konkretizaci zřejmě vyžaduje.


Já Lucie píšu...
09. 03. 2021
Dát tip Movsar

Movsare, přesně jako ten svetr :)


Movsar
09. 03. 2021
Dát tip

Děkuji i Lucii a Annie za čtení a reakci. Ano, pozdě jhsem si uvědomil, že jsem dal dohromady dvě se stejným obratem.. Člověk si něco oblíbí a pak v rozmezí ár dnů to použije dvakrát, jako když si oblíbí svetr a nosí ho pak celou zimu. :-) 

Díky! 


annnie
09. 03. 2021
Dát tip

Movsare, zraješ jak víno. Číst tě je rozkoš. Tož teď dovol drobnou připomínku: třičtvrtě na... je (já to fakt chápu) velmi přenádhernej obrat, ale je škoda použít ho v tý svatý trojici dvakrát. Jenže už jsem pochopila, že tvý trojice jsou nedělitelný - no tak jak myslíš, nech si to tam a pak trp, až do tebe nějaký anče začne šťourat.

Mimochodem: nejúžasnější dialog s mým bejvalým mužem - A NE ABY MI TO TADY NĚKDO ŠLOHNUL, POUŽIJU TO SAMA!!! - byl: "Kolik je hodin?" "Čtvrt na smrt... a v půl ti jede rakev."

Slovenština rozhodně na místě, byť jsem jen tušila... A teď, když vím, ještě víc na místě... Tip a.


Gora
09. 03. 2021
Dát tip

No tedy... díky, Movsare... tak teď už bez výhrad.


Movsar
09. 03. 2021
Dát tip

Díky. Je třeba ozřejmit: je to o Mikuláši Černákovi, ods.za 16 vražd. Těší se brzy naviděnou. Má odsezenou dobu k podm.propuštění. milan r.je reichel . Doporučuji dokument slov.televize na youtube.


V první se mi líbí ta roztomilost na zažátku a konci, i když zápletka je dost drsná. Nej je samozřejmě to: "Můj slaďučký princ" Musím říct, že také nechápu, proč slovenština, ale nevadí mi to :) 

V druhé se mi líbí jednoduchost psaní.

V třetí se mi líbí třetí a čtvrtá věta. 


Movsar
09. 03. 2021
Dát tip

Díky. Je třeba ozřejmit: je to o Mikuláši Černákovi, ods.za 16 vražd. Těší se brzy naviděnou. Má odsezenou dobu k podm.propuštění. milan r.je reichel . Doporučuji dokument slov.televize na youtube.


Gora
09. 03. 2021
Dát tip

Druhá a třetí... v první nějak nechápu, proč slovenština...i když libozvučná :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru