Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Covidová cyklostezka

09. 03. 2021
14
31
586
Autor
bixley

Zhruba před třemi lety jsem popisovala svou jízdu po pražské cyklostezce z Tróje do Klecan. Byly to nervy. S pěšími, psy, dětmi. Jak jízda po této cyklostezce vypadá dnes, v době covidové? Navíc při sobotním odpoledni? Pražané nemohou opustit Prahu a tak se vrhnou kam? Přece do Stromovky.

Vjíždíme s přítelem na kolech do tohoto největšího pražského parku v blízkosti Letenského náměstí, zabočíme doleva a sjíždíme k zámečku.  Tam prudkou zatáčkou doprava a z kopce dolů k takzvané Šlechtovce, tedy bývalé Šlechtově kavárně, dnes znova opravené.

Jak jednoduchý popis. Ale ta realita! Hned na začátku cesty parkem se proplétáme kolem rodinek s malými dětmi a kočárky. Za nimi milenecký pár. Jdou si uprostřed cesty, povídají si, nevidí, neslyší. Mám je objet zleva nebo zprava? Kde to bude lepší? Brzdím. Jen aby taky nevyrazili víc vlevo. Můj přítel umí líp kličkovat a už dávno zmizel za zatáčkou. Od něj už nic neokoukám. Nakonec se rozhodnu pro levou stranu. Sláva. U zámečku otáčím kolo prudce doprava a jedu z kopce. Cesta je jakž takž volná. Oddechnu si a odvážím se jet rychleji. Asi v polovině kopce se z pravé strany připojuje boční cesta, po které přicházejí další chodci. A pes. Chundelatý kokršpaněl mi vyběhne přímo před kolo. Prudce brzdím. Zastavím. „Dávejte pozor!“ zařvu na majitele, abych si ulevila.

Přijíždím ke Šlechtovce. Mračna lidí. Je tu nově upravený květinový záhon a široká asfaltka. Zřejmě zamýšlená pro cyklisty a další majitele kol a koleček, tedy koloběžek, inlinů atakdále. Pro pěší je písčitá cesta na kraji. Té si ovšem nikdo nevšímá, všichni se nakupili na asfaltu. Ocitám se v totálním chumlu. Do toho se ještě objeví policejní auto amplionem vyvolávající:

„Žádáme návštěvníky parku, aby si nasadili respirátory. Jejich nenošení je protiprávní jednání.“ Jako bych se v tom respirátoru už dostatečně nedusila!

Objíždím policejní auto a vší silou se snažím jezdit cik cak mezi chodci. Moc to nejde, mám nervy jak špagáty. Konečně se mi podaří vymotat, objedu okruh a dostanu se pod železniční most. Za mostem se sbíhá několik cestiček a pěší i nepěší doprava tu houstne. Vyměknu a sesedám na chvíli z kola.

Konečně se dostávám z parku, vyjedu po silnici na most přes jedno rameno Vltavy a sjíždím na Císařský ostrov. Lidí sice trochu ubylo, ale co to? Další policie – a na koních! Tak ti tu ještě scházeli, myslím si. Abych se vyhnula koním a chodcům, vjíždím do veliké louže, která se tu vytvořila po nedávných deštích. Jsem před novou klenutou trojskou lávkou. Ale ta je tak obsypaná lidmi, že se bojím, že zase spadne. Vzdávám to a kolo tlačím přes lávku až na cyklostezku. Teď už to snad bude lepší.

Není. Zase roztažené skupinky lidí, dva cyklisté vedle sebe v družném hovoru, dokonce dva inlinisté držící se za ruce a rozhánějící se nohama přes celou cyklostezku. Blíží se větší kopeček dolů a před ním brzdí dvě bruslařky a prohlížejí si okolí. Jenom aby se mi nerozjely do cesty!

Potom minu první přístaviště, druhé přístaviště a vyšlapu mírný kopeček k trojskému psímu útulku. Za útulkem serpentinou dolů k Vltavě a najednou je skoro volno! Tady je to už pro pěší túru přece jenom daleko. Trochu přidám a konečně si jízdu začnu užívat. Když na konci cyklostezky před Klecanami otáčím, mává na mě přítel: „Ty jsi teprve tady? Já jsem byl v Husinci.“

Nezbývá než kličkovat zpátky. Ještě že jsou dny už delší.

 


31 názorů

K3
20. 03. 2021
Dát tip

Auta jsou samozřejmě ještě horší. Mohly by je omezit příslušné zákony.


bixley
20. 03. 2021
Dát tip

Covidová jsem to nazvala proto, že lidi nemůžou kvůli covidu do kina, divadla, restaurace, ani z Prahy, tak se všichni nahrnou na tu cyklostezku. Chápu Tvoje rozhořčení, že se asfaltem procyklisty zaplácne půda. Ale bylo by lepší, kdyby ti lidé - až pomine covid - nechali kola, koloběžky a inliny doma, nasedli do aut a jeli za město, kde zaparkují mezi stromy v lese? A udělají navíc výfuky auta uhlíkovou stopu?


K3
19. 03. 2021
Dát tip

Renato, já to taky upřesním, teď když to jde. Třeba v Hradci Král. to řeší tak, že mají cyklostezky mezi silnicí a chodníkem, to by mi nevadilo. Moje máma vždycky vyprávěla jak ráda chodila do Stromovky, nebo na Šárku. Odpočinout si nebo se jen tak procházet. Nevím co by tomu řekla dnes. A když zmiňuješ hliněnou cestu. Ta by mi nevadila. Před několika lety jsme byli na Pradědu. To co se tam dělo byla hrůza... Ale jinde to není o moc lepší. Píšeš ale o covidové cyklostezce, o tom jsem přesvědčen taky, že se na podobných místech ten neřád pohodlně množí. Sportem ku zdraví. Měj se dobře.


bixley
18. 03. 2021
Dát tip

Karle, v lese a na horách mi to vadí taky. Pokud jde o tu zmíněnou cyklostezku do Klecan, vede kolem pražské zoo, potom k trojskému psímu útulku a dál do Klecan, celou cestu v podstatě kopíruje břeh Vltavy. Před asfaltem tam bývala hliněná cesta.


bixley
18. 03. 2021
Dát tip

Karle, v lese a na horách mi to vadí taky. Pokud jde o tu zmíněnou cyklostezku do Klecan, vede kolem pražské zoo, potom k trojskému psímu útulku a dál do Klecan, celou cestu v podstatě kopíruje břeh Vltavy. Před asfaltem tam bývala hliněná cesta.


K3
18. 03. 2021
Dát tip

Ty ses zozjela, doufám, že ses neurazila. Uznávám cyklostezky vedle přetížených silnic, jiné ne. V Praze nebo ve velkých městech by mi taky nevadily, kdyby nezabíraly chodníky. A to se bohužel často děje. Cyklostezky mi ale vadí především v lese a na horách. Tam si myslím, že nepatří.


bixley
18. 03. 2021
Dát tip

Tak zaprvé: na kole jezdím kvůli příteli, který vůbec není sváteční cyklista

Za druhé: pěšky chodíme po Praze na nákupy z Letné na Národní do Tesca, tam a zpátky odhadem sedm kilometrů, druzí jezdí metrem

Za třetí: nejde mi o to, aby po té cyklostezce ti chodci nechodili, ale aby respektovali pravidla provozu, byli si vědomi, že se tam jezdí na kolech a nechodili roztažení, ale při kraji, psy aby měli na vodítku. Když jsem tam já šla se svým psem bez vodítka, tak na mě ti cyklisti ječeli, že jestli se mu pes připlete do cesty a on spadne a bude mít úraz, tak to budu platit. Ale teď je to všem jedno.


K3
18. 03. 2021
Dát tip

Renato, radši to nečti, protože mě jako chodce zase pijí krev sváteční cyklisti, nadupaní motorkama a přehazovačkama. To je podle vás sport? Zabírat donekonečna ornou půdu a ničit přírodu? Sotva vyleze sluníčko, hned se rojíte jako mravenci ke kapce medu a putujete od hospůdky k hospůdce. Tam kde bývaly chodníky jsou zároveň cyklostezky, navíc je křižují stezky pro koloběžkáře, pro bruslaře, někde jezdí čtyřkolky. Chodci jsou v zapomění, protože používají vlastní pohon, nohy, a to dneska holt není populární. Ze všeho nejradši vás mám na horách. Místo pěšin silnice, kterým se říká cyklostezky, no zkrátka hrůza. Pražský i mimopražský chodec si dneska nejvíc odpočine, když se někam vydá za hustého deště. Protože ten vám nevoní. Pikantní je, když se cyklisté pustí sami do sebe. Skuteční cyklisté, myslím závodní, dnes nemají kde trénovat. Ze silnic je vyhánějí na cyklostezky, a tam jim zase překáží ti sváteční a ostatní, na které se již nedostalo. Tak nevím, to už by ale bylo spíš do diskuse:).

 


bixley
09. 03. 2021
Dát tip

Díky za tip, Čudlí.


bixley
09. 03. 2021
Dát tip

Dík.


Nami 99
09. 03. 2021
Dát tip

Hezký výlet.


bixley
09. 03. 2021
Dát tip

Díky, Arwen.


bixley
09. 03. 2021
Dát tip blacksabbath

gábi, to se nedivím...

blacki, ráda jsem Tě svezla.


blacksabbath
09. 03. 2021
Dát tip Gora

vlastním pouze retrokolo....na tom se kličkovat nedá.....ale v pět ráno, když jdu s psíkem kličkovat není mezi kým......ráda jsem jela s tebou na nosiči...:-))).......


som celkom unavená z toho kličkovania, a to som ťa sprevádzala iba písmenkami *


bixley
09. 03. 2021
Dát tip

Evži, to děláš dobře.


Jelikož to tam znám, nelezla bych tam. :-)


bixley
09. 03. 2021
Dát tip

Květoni, :-)))

Abakus: lidi se dnes neumějí chovat a brát na druhé ohledy, dík za podobnou zkušenost.


Abakus
09. 03. 2021
Dát tip

Tu na lesných chodníkoch - kde viem, že sú aj cyklisti, chodím ako jediná vľavo. A to ma pravidelne upozorňuje mládež, že sa má chodiť vpravo. Už sa mi nechce vysvetľovať a  obhajovať, ale ani uhýbať, ak je druhá strana mladšia a  zachovalejšia. 


Jééžiš, to je strašné. Už teď se děsím, jak nejpozději v květnu budou po všech lesích vyvěšeny tlampače, které každou půl hodinu zařvou jako na lesy: "Žádáme všechny houbaře a milence aby si nasadili respirátory! Dýchání čerstvého vzuchu je protiprávní!"


bixley
09. 03. 2021
Dát tip

Kočkodane, no, nebylo k tomu daleko. 

A děkuju za název nového sportu. :-) 


Kočkodan
09. 03. 2021
Dát tip

 

„Dávejte pozor!“ zařvu na majitele, abych si

 

ulevila.

 

Renato, a to ti máme opravdu věřit, že to bylo přesně takhle?... Přece nám nechceš namluvit, že jsi nezačala svým obvyklým: „Do pr****“ (samozřejmě pouze krutě žertuji, snad mne tam za tenhle komentář nepošleš) ;-)

 

 

 

Mimochodem o vašem počínání měl už v 80. letech zpěvák a vizionář Dalibor Janda písničku Hráli jsme kličkovanou.


Renato, všude je plno. Lužánky, Žlutý kopec, Mariánské údolí, travnaté plochy ve všech městských částech Brna, cyklostezky, no prostě jsou všude, kde je alespoň trocha nějaké zeleně :) 


bixley
09. 03. 2021
Dát tip

alegno, trochumě to uklidňuje.


bixley
09. 03. 2021
Dát tip

Cadmium, lidi mají sedět doma a tloustnout.

Jardo, máš pravdu, není nad vítání jara v rouškách! Jenom nevím, kdo byl smrtka... :-)

Lucie, kde v Brně? Lužánky?

Ireno, to bude nový druh sportu...

Ireno, 

 


Alegna
09. 03. 2021
Dát tip

jste odvážlivci, máš můj obdiv, ale o moc lepší to není ani u nás  na Žižkovské cyklostezce a všech parcích ***


Gora
09. 03. 2021
Dát tip

Renato, před pár dny ukazovali Stromovku ve zprávách - a přesně tak, jak jsi ji popsala... sportem ku zdraví:-)


Tak to byla teda pořádná Covidová cyklostezka! Každou zatáčku jsem si projela s Tebou. Znám to i v Brně :) Není jediné normální místo, kde není tolik lidí. Jen tady není policie, která by vyvolávala na lidi, aby si dali respirátory. Asi už na malou pražskou vesničku policisti nezbyli :) Tak je tady nemáme, naštěstí!

Renato, hezky si to vystihla. Úplně přesně. Líp to už být ani nemohlo. Jaro se holt musí přivítat!


revírník
09. 03. 2021
Dát tip

Ale co, aspoň jste si užili nezvyklého mumraje. Když začíná to jaro.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru