Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HODINA LÁSKY

Výběr: atkij
09. 03. 2021
21
23
678
Autor
Incognit

Dvoudomá bázeň ve dvou jazykových verzích, která je tak trochu i o lásce, ale...

HODINA LÁSKY

 

Jsou takové dny,

kdy kočkám nechutnají myši,

kdy uragány zůstanou spát

ve svých oceánských kolébkách,

přívaly dešťů ve svých oblacích,

řeky v pramenech,

magma ve skrytých hlubinách

a všechny zemské desky zkamení tam,

kde je to zrovna zastihlo.

 

V takových dnech

vojáci hrají karty,

vrahové zajdou na zpověď

a všem malým podvodníčkům

se tisknou slzy do očí.

My ostatní,

co pácháme ty drobné každodenní hříšky,

co tu a tam zalžeme mámám, manželkám a jiným bližním,

co čas od času přicházíme pozdě, neplníme sliby

a nedáme přednost zprava,

co tu a tam zapomeneme pozdravit a usmát se na neznámého,

co na Velký pátek pojídáme vepřové párečky

a občas míváme chuť rozbít něco cenného

a podarovat něco bezvýznamné,

„my“ s obyčejným malým „m“,

usedneme na lavičku,

nebo na kavárenskou židli,

sami se sebou

a nezalekneme se toho ticha.

 

Naše babičky by nám v takové chvíli řekly:

„To přeletěl anděl“

 

Ale „my“, vzdělaní a moudří víme,

že na slunci je jednoduše méně erupcí,

že zemský magnetizmus se vrátil do normálu,

že hladina atmosférického tlaku se ustálila

a všechny planety jsou vůči sobě

v naprosto bezvýznamných pozicích…

 

...jako pokaždé když

očistcem přehřmí jarní úklid,

peklo dočasně uzavře své brány

a v nebi je na rozvrhu hodina lásky.

Dnes na téma:

„Milovati Bruta!“   

  

HODINA LÁSKY   

 

Sú také dni,

v ktorých mačkám nechutia myši,

v ktorých uragány zostanú

vo svojich oceánskych kolískach,

prívaly vôd vo svojich milovaných oblakoch,

rieky sa nájdu v prameňoch,

magma v hlbinách

a všetky zemské švy a dosky skamenejú tam,

kde ich to práve zastihlo.

 

Vojaci si vtedy zahrajú karty,

Vrahovia skočia na spoveď,

a všetkým malým podvodníčkom

sa do očí z ničoho nič tlačia slzy.

My ostatní,

čo páchame také drobné každodenné hriešky

čo tu a tam zaklameme mamám, manželkám a šéfom,

čo tu a tam prídeme neskoro, nesplníme sľúbené

a nedáme prednosť z prava,

čo tu a tam zabudneme pozdraviť a usmiať sa na neznámeho,

čo tu a tam i na Veľký piatok pojedáme bravčové párky,

a občas mávame sto chutí rozbiť niečo cenné

a podarovať niečo bezvýznamné,

skrátka "my" s obyčajným malým "m",

si sadneme na lavičku,

alebo do kaviarne,

sami so sebou

a nezľakneme sa toho ticha.

 

Naše staré mamy by nám povedali:

"To preletel anjel."

 

Ale "my" vzdelaní a múdri vieme,

že na slnci je jednoducho menej erupcií,

zemský magnetizmus sa vrátil do normálu,

hladina atmosférického tlaku sa ustálila,

všetky planéty sú voči sebe

v bezvýznamných postaveniach,...

 

... ako vždy keď

očistcom prehrmí jarné upratovanie,

peklo zavrie brány

a v nebi je na rozvrhu hodina lásky.

Dnes na tému:

„Milovať Kaina!“

 

 

 




23 názorů

guy
01. 04. 2021
Dát tip

Jsou dny, kdy všechno prohraješ ... a jsou dny, kdy vyhrajou ti druzí  :)


Čudla
14. 03. 2021
Dát tip

Mám slovenštinu rád. /*


Tej
11. 03. 2021
Dát tip

Aha, já nad tím dumala, jestli to má nějaký hlubší smysl! :) Každopádně to bylo krásné čtení


Incognit
11. 03. 2021
Dát tip

Milá Tej - děkuji za postřeh- to je samozřejmě překlep při přepisu vzniklý nejspíše tím, že My bylo na začátku řádku a mně ho tam word vždy udělá velkým. Děkuji za postřeh- učiním ho zas správně malým!


Tej
10. 03. 2021
Dát tip Savage Flame

Nejsem historik, tak do toho nebudu šťourat:), ale pocitově mě to moc bavilo...jen mám dotaz,proč je v České verzi v předposlední sloce my v uvozovkách a s malým m a ve slovenské s velkým M? Líbila se mi ta myšlenka ...my obyčejní s malým m a pak mi to v té slovenské verzi nějak neladí, jen čistě má zvědavost.....jestli je to nějaký záměr


Incognit
10. 03. 2021
Dát tip

atjij- Děkuji. Já v tomto ohledu věřím intuici (což je směs racionality, zkušenosti a citu). Racio je vždy připravené škrtat, ale to proto, že nepotřebuje vedle sebe tři barvy téhož, aby chápalo význam,.. jenže smysl bývá u poezie ještě o kus dál, než sdělení, či význam.

Ale děkuji za upozornění, možná se nad délkou začnu častěji zamýšlet (přiznám se, že u básní moc nemyslím- já vlastně moc nemyslím ani u próz, myšlení si odbývám v práci).


atkij
10. 03. 2021
Dát tip

S každou další slokou jsem byla nejvíc unesena jejich úvodními verši a říkala si, že by nebylo špatně sem tam škrtat. Ale pak jsem se pročetla a začala chápat to natahování k nutnému závěru. 

 


Savage Flame
10. 03. 2021
Dát tip Gora

To Incognit: Chapu tu pocitovou linku, specialne u poezie. Proto jsem taky uvadel, ze to neni snaha opravovat, jen jsem byl zvedavy, jestli se blizi me citeni puvodnimu zameru... Neslo mi o to nejak vypichovat a myslim, ze si v tomhle rozumime...;) U me je trochu (no nekdy trochu vic...:) problem prepnout na pocitovou linku, jakmile mi hodne zaskripe fakticka souvislost a vzhledem k me az posedlosti historii (fakt je to u me uz spis obsese, nez ciste konicek...) mi to pak mue hodne rozhodit puvodne celekm jasne chapani. Navic, zrovna obdobi konce republiky, dejme tomu tech poslednich 50-100 let je moje top a tak mam celkem jasno v tom, kdo je pribuzny s kym apod. Brutus je k tomu jedna z mych nejoblibenejsich figur, ktery byl v tom case s neobvykle obrovskym mnozstvim dejinotvornych osobnosti i na pomery Rima, doslova semlet a byl tak moc na hrane hned v nekolika rovinach, ze je az neuveritelne, ze to nebyla fiktivni osoba. Vzdyt si vem, ze vlastne byl postupne, nekdy stridave a opakovane "chranencem" osobnosti, ktere sly naprosto proti az logice tech ostatnich. Jen z tech nejvlivnejsich namatkou Cato (stryc, posmrtne tchan, po prvnim odpoutani od Caesara idol Bruta), Caesar (Milenec jeho matky a zaroven jeden z prvnich vyraznych muzskych vzoru, otec divky s niz byl dokonce zasnouben, dalsi ze vzoru a zaroven otcovskych fugur, kteremu stridave podlehal a zase se vzpiral), Quintus Servillius Caepio (stryc, posmrtne adoptivni otec, vecne ve sporu s asi hlavni celozivotni autoritou Bruta, jeho matkou Servilii), Pompeus Magnus (hrdina oligarchicke nobility a optimatu, ten kdo si fakticky vzal jeho puvodni snoubenku, spojenec i rival jeho vzoru Julia Caesara, resp. dalsiho vzoru Catona...), jeho matka Servilia..., Marcus Antonius..., Cicero..., Octavian... atd atd., dalo by se u nej pokracovat jeste jen vypisovanim asi tak pul hodiny i jen ciste uvadenim jmen k nimz mel primou vazbu a to kdybych se omezil ciste na Rimany... Je zvlastni, ze Caesar byl de facto jedinym, s kym nemel pribuzensky stav. Indikace, ze byl jeho utajenym bilogickym synem neberu v potaz, vzhledem k tomu, ze kdyz se narodil a Caesarovi bylo 15 let, nemel ten jeste s jeho matkou vztah, alespon jakkoliv dolozitelne... Proto me rozhodilo chapani uvedeni vazby jako synovce, protoze tim nebyl prave ve vztahu k Caesarovi i kdyz jakoby pod jeho patronatem cast fungoval a opakovane i formalne byl... Tolik k osvetleni proc jsem byl zmaten... A uz dal nebudu spamovat, mam sklon byt pak cim dal mene strucny... :) ;) S.F.


Incognit
10. 03. 2021
Dát tip Savage Flame

Savage- rozumím ti a vážím si tvého šťourání. Já to rád dělám v jiných typech textů, vím o čem mluvíš. Přiznám se, že u básní jdu více po pocitu, než po primární jevové logice- což se nemusí vylučovat.  Toho synovce jsem nejspíše uvedl proto, že u Appiana i u Suetonia, je zmínka o tom, že Caesar mu byl "jako kmotřencem"- "paene tamquam cognatus secundam at genu" protože byl věkem blízký jeho dceři Julii (ač o osm let starší). Nepamatoval bych si to, kdyby má štředoškolní latina nespočívala na nutnosti z paměti recitovat naučená větní spojení z různých, panem kanovníkem (což byl učitel latiny) oblíbených děl (Catula jsem věděl nazpaměť skoro celého). Ale mohu se mýlit, protože zapomínám a taky si někdy texty pamatuji jinak, než jsem je před 40-ti lety četl...


To Incognit: Aha, tak to bylo mysleno na vztah Brutus - Caesar, to o synovci me totiz jako pako pres historii totalne zmatlo a ta charakteristika Kaina jakbysmet... V rovine tveho vysvetleni, mi tam pak ale zase jasne nepatri navzdy proklety Kain... Co se tyce toho, ze oba by je to neuneslo, tady si troufnou nesouhlasit, naopak by to nevadilo ani v jedne jazykove mutaci. Samozrejme nevidim Ti jako autorovi do hlavy a netvrdim, ze to tam musi, nebo nutne ma byt. Pouze mi uvedeni obou formou treba "milovat sveho Kaina i Bruta" vubec neprijde mimo, nebo moc, ale naopak pozvedava vyznam o tridu vyse minimalne pro me osobne a vylozene presne sedi vysvetleni a bez nejistoty "ztraceni v prekladu" i pro me faktograficke rypave ja... ;) S.F.


Incognit
10. 03. 2021
Dát tip annnie, Savage Flame

Savage- Proto jsou tam oba- to je výhoda dvoudomých básní (jedna by je oba neunesla)- je to nejspíše ve smyslu: "milovat i toho kdo nás ubodá k smrti" (odhlédnouc od jejich důvodů, neboť jde o nás, ne o ně). QAle máš pravdu v tom, že Kain se pojí i v dalších logických rovinách.

Annie- neee. žádná narážka to není. U mne dvoudoméhobys to přece nemohla čekat... ale téma k dfiskusi je to zábavné. Popovídáme o tom zas až bude hokej!

Kočkodan- Děkuji - však já také vždy rád zabloudím ke tvým veršotónům a rýmohubkám - fakt, taky nelžu.

Norsko-1: Já Dostojevského pochopil snad napoprvé. Nepovedlo se?


Kočkodan
09. 03. 2021
Dát tip

 

Inco, tvoje dílko mi moc chutnalo. A to ti – svému bližnímu – fakt nelžu.


Libi se mi vice ceska verze, do kontextu mi ale sedi Kain a ne Brutus. Kain byl dle biblickeho popisu ten, kdo nesnesl, ze byl podle sveho opominut a mstil se na Abelovi, kteryzto byl bez viny a byl de facto prenosem prvotniho hrichu. Brutus je casto zminovan jako synonymum zrady, ale pritom slo u nej o az naivni idealismus, kdy byl presvedcen, ze kona pro dobro vetsiny... Co se tyce vysvetleni adresovaneho annnie mi to pak nesedi vubec nijak, protoze Brutus byl sice synovcem, ale Quinta Servilia Caepia a tomu se nijak nezproneveril a neprovinil se vuci nemu a Kain byl bratrovrahem, ktery se diky vecnemu prokleti odpusteni nemel nikdy dockat... Nepru se o zamer, nebo spravnost, jen to moc nechapu... Jak jsem uz uvedl, Kain mi do toho zaveru sedi hned v nekolika rovinach, samotny Brutus v zadne a az pro me postrada v danem smysl a spojitost... Tip je zde pro me ale bez debat... ;) S.F. 


Norsko 1
09. 03. 2021
Dát tip

Ježíšmarjá, ten začátek je tak dlouhý, že si radši přečtu postý Dostojevskýho


annnie
09. 03. 2021
Dát tip

Hmmm... Teď když tu čtu tvou odpověď, tak si říkám: není to narážka na nás Čehúny, že ne? :) :) :) Promiň, to nešlo neodpinknout. Fakt jen vtip, asi hloupej... Dík za vysvětlivku a.


Incognit
09. 03. 2021
Dát tip

Děkuji všem za pročtení.

Annie- No Brutus je synovec, Kain je vlastní bratr-svých zavražděných milujících, kteří jim jistě odpustili- řekl bych, že na Slovensku by víc rezonoval Kain, tady moýná Brutus. Víc to neznamená, jen možná trochu jiný pocit.

Dagmaram- nevadí, příště se ve mně zas najdeš. To ti slibuji.


Dagmaram
09. 03. 2021
Dát tip

Obrazy se mi líbí a přiznávám, že jsem se v tom ztratila. Roztržitý smajlík


annnie
09. 03. 2021
Dát tip

Moc krásný, Incognite. Promiň, že se opakuju, ale nemůžu jinak: moc krásný. Jseš dobrej.

Zajímavej drobnej posun od českýho Bruta k slovenskýmu Kainovi... Znamená to něco? Tip a.


Alegna
09. 03. 2021
Dát tip

Přeletěl anděl a v nebi mají hodinu lásky .... Obě verze mi sedly**


....poslední dva řádky bych nemusela....ale....je to tvoje a mně se obě verze libí...dnes mi více sedí verze česká.......*/******************


tlieskam * ...Hodina nehy tiež nie je zlá :) 

https://www.youtube.com/watch?v=4hLrsLL0ohU


Diona
09. 03. 2021
Dát tip Alegna

Hodina lásky se povedla...úžasná konstelace hvězd ...a vět za přeletu anděla...


MilanH
09. 03. 2021
Dát tip

!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru